Home kust Budva

Budva

by Discover Montenegro
The city of Budva.
Budva is gelegen in het centrale gedeelte van de Montenegrijnse kust, genaamd het “Budvanska Rivijera”. Het is ontsprongen rondom een klein schiereiland waarop de hedendaagse oude stad van Budva gelegen is. Het is bij verre de plaats met het hoogste bezoekersaantal van geheel Montenegro, bestaande voornamelijk uit lokale, Russische, Servische en Oost-europese gasten. Aangetrokken door de bezienswaardige oude stad, cafe’s, stranden en de vele uitgaansmogelijkheden.

Hiermee is het de plek voor massatoerisme geworden, waarbij de meer luxueuze resorts als Milocer en Sveti Stefan net buiten de stadsomgeving gelegen zijn.

GeschiedenisOude stad van BudvaKlimaatTaal
AccommodatieHoe te bereikenHoe te verplaatsenBezienswaardigheden
ExcursiesStadsstrandenKerkenWinkelen
Eten & DrinkenNachtlevenVeiligheidIn de omgeving

De gemeente Budva telt een totaliteit van 35 stranden, die grotendeels uit kiezelsteen bestaan. Een paar hiervan zijn gedeeltelijk zanderig en 8 mogen het keurmerk van blauwe vlag dragen. Voornamelijk tijdens het hoogseizoen in de zomer zijn er uitbreidige gelegenheden voor vermaak aanwezig, zoals vele theatervoorstellingen, straatoptredens, muziekevenementen en een uitbundig nachtleven.

Veel discotheken maken gebruik van ‘go go’ danseressen om bezoekers aan te trekken, en wellicht zullen gezinnen deze schaars geklede dames als aanstotelijk ervaren. Dit is voornamelijk het geval op de hoofdboulevard, waar in het algemeen het meeste vermaak te vinden is.

Helaas ondervind Budva de laatste jaren wel in bepaalde mate de invloed van minderen toeristische bestemmingsplannen, waardoor op alle beschikbare mogelijkheden accommodatie word gebouwd. Waarbij in sommige gevallen tot een zo hoog mogelijke hoogte en zelfs tot aan het strand.

Sommige bezoekers zullen Budva dan ook te ver gecommercialiseerd vinden, met de drukkere stranden, vele parasols en aanwezige muziek op sommige plaatsen. Daarbij liggen de prijzen voor eten en accommodatie ook wat hoger dan bij de nabijgelegen wat minder populaire badplaatsen. De oude stad ligt direct gelegen aan de haven, waar de meer welvarende aanmeren met luxueuze jachten. Het is van geringe omvang maar met veel schoonheid, gevult met een variëteit van restaurants, souvenirwinkels en duurdere boetiek’s.

Geschiedenis van Budva

Er is uitgebreid archeologisch bewijs dat Budva plaatst bij de oudste stedelijke nederzettingen van de Adriatische kust, er zijn tal van gevonden schriftelijke getuigenissen met historische feiten daterend uit de 5e eeuw voor Christus. De legende over stichting van Budva beschrijft dat Budva werd gesticht door Cadmus de Fenicische, een held verbannen uit Thebe, die na rondgezworven te hebben samen met zijn vrouw Harmonia in Budva neerstrak. En hier gezamenlijk besloot om daar zich te gaan vestigien en besloten een nederzetting te gaan stichten wat later zou uitgroeien tot het hedendaagse Budva.

Verder hebben nog twee andere bekende beschavingingen hun sporen nadrukkelijk in Budva achtergelaten : De Grieken en de Romeinen. Na de val van het Romeinse Rijk en de verdeling in een oostelijke en het westenlijke zijde, liep de grens tussen deze 2 zijden door het gebied rondom Budva. Wat logischerwijs een grote invloed op de stad’s verleden en cultuur als gevolg had. In de Middeleeuwen werd Budva geregeerdt door een opeenvolging van Docleaanse koningen, Servische en Zetanische aristocraten, en uiteindelijk de Venetianen, die de opvolgende 400 jaar (1420 tot 1797) over de stad wisten te heersen. In de zeer turbelente jaren die op de Venitiaanse overheersing zouden volgen, zag Budva verscheidene overheersers in de oostenrijkers, fransen en de russen. Nog even wist Budva gezamelijk met de Boka Kotorska Unie voor een jaar (1813 – 1814) autonomie te verkrijgen, maar werd het daarna weer snel van 1814 t/m 1918 onder de heerschappij van het Oostenrijk-Hongaarse rijk geplaatst. Na de terugval en verdwijning van het Oostenrijk-Hongaarse rijk in de Balkan werd Budva in 1918 deel van het Joegoslavische rijk. Om wederom door het Italiaanse Koningrijk in 1941 overgenomen te worden.

De Tweede Wereldoorlog eiste vele levens van de mensen in dit gebied die tegen de fascistische veroveraars streden. Budva werd uiteindelijk bevrijd van Nazi overheersing op 22 November, 1944.

Op 15 april, 1979 werd Budva getroffen door een catastrophale aardbeving. Die het grootste gedeelte van de oude stad van Budva wist te vernielen, maar hedendaags is daar nog weinig van deze ramp te merken, doordat bijna alle gebouwen werden herbouwt en zo goed mogelijk in de oorspronkelijke staat terug werden gebracht.

De oude stad van Budva

Over het onstaan van de oude stad van Budva doen vele verhalen en sprookjes de rondte. Wetenschappers en historische geloven dat het eerst een eiland was dat door steeds meer aanspoelend zeezand aan het vaste land vastgroeide om zo een schiereiland te vormen. Er wordt gezegt dat de oude stad, gezamen met de rest van Budva werd ontdekt door een Griekse zeeman, die Boutoua heette. Uiteindelijk zou het Romeinse Rijk de gehele montenegrijnse kust in bezit nemen, om er aanzienelijke invloed op achter te laten.

Veel van de architectuur in de oude stad is van Venitiaanse oorspong. Deuren, scharnieren, ramen, balkons en vele andere kleine maar opvallende dingen tonende vele aanwezige Romeinse stijl. Er zijn ook drie belangrijke kerken in

de oude stad te vinden. De eerste is Sveti Ivan’s, die werd gebouwd in de 7e eeuw na Christus, de tweede Sveti Marija in Punta daterend uit 840 en de als derde, Sveti Trojica, die werd gebouwd in 1804.

De oude stad is ook bekend voor de aardbevingen die het ondervond in 1979, waardoor bijna de gehele oude stad vernielt werd, en herbouwt moest worden. De herbouwing duurde zo’n 8 jaar (tot 1987) om de oude stad geheel in oorspronkelijke staat terug te brengen.

Het klimaat van Budva

Budva heeft een typisch mediterraan klimaat, met warme zomers en milde winters, en 97 zonnige dagen in een jaar. Budva behoort tot heetste steden van het meditterane gebied, met een gemiddelde van 8°C in Januari en 23,9°C in Juli. De gemiddelde zomertemperatuur is 23,1 °C en de gemiddelde wintertemperatuur is 9,3 °C. De temperatuur van de zee kan oplopen tot 24,7 °C in de zomermaanden, en van dagtemperaturen van boven de 35 °C moet men ook niet opkijken in deze maanden.

Taal

Het montenegrijns is afgeleid van het Servo Kroatisch. Het Servo-Kroatisch of ook wel Kroato-Servisch (srpskohrvatski of hrvatskosrpski) is een taal uit de westelijke groep van de Zuid-Slavische talen. Het was de hoofdtaal van Servië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro en wordt ook gesproken en verstaan in Macedonië en Slovenië.

Ondanks de vrij kleine verschillen worden door de overheden van de betrokken landen om politieke redenen als verschillende talen behandeld, maar alle zijn onderling verstaanbaar. In het algemeen spreekt de lokale bevolking in zekere mate italiaans, engels of russisch. Waarbij voornamelijk bij de jongere generatie de nadruk meer op het engels ligt en bij de oudere op het russisch. Wat in de geschiedenis als officiele tweede taal onderwezen werd. Zoals in het algemeen wordt aan de meer toeristische kust buitenlandse talen beter gesproken dan in het afgelegenere bergachtige noordelijke deel van Montenegro.

Accommodatie

Budva is de metropool van het Montenegrijnse toerisme dankzij het grote aantal stranden en hotels die dit een zeer gewenste toeristische bestemming maken. Budva is sinds de jaren 70 al de regerende ’toeristische hoofdstad van Montenegro’. Daarom is Budva rivièra ook de meest georganiseerde en toeristische rivièra van Montenegro. En heeft het zijn eigen hotel groep genaamd Budvanska Rivijera Hotel Group. Budvanska Rivijera Hotel Group, JSC, met 3.866 bedden, is het grootste toerismebedrijf in Montenegro. De lange en rijke geschiedenis van het verlenen van gastvrijheid zorgt ervoor dat het imago van Budvanska Rivijera Hotel Group wordt erkend op de Europese toerismemarkt. Budvanska Rivijera Hotel Group, JSC beheert nu 6 hotels ; het Palas Hotel, Slovenska Plaza, Aleksandar Hotel, Castellastva Hotel, Hotel Mogren en het Piva Hotel in Pluzine. Afgezien van het bovenstaande, bezit de hotelgroep ook het Sveti Stefan Hotel en het Milocer Hotel, onder voorbehoud van een dertigjarige huurovereenkomst door het bedrijf Adriatic Properties en het wereldwijd gerenommeerde hotelgroep Aman Resorts. Het grootste en bekendste hiervan is het Slovenska Plaza, lijkend op een dorp in een mediterrane stijl. Het is genaamd naar het strand waaraan het ligt wat zijn naam weer kreeg van een groep Tsjechische toeristen die daar hun vakantie doorbracht in 1935.  Naast de meeste hotels is er in Budva ook het grootste aanbod van privé-accommodaties, waarvan dan ook opmerkelijk van wordt gezegd dat Budva meer appartementen heeft dan inwoners.

Naast deze al langere bestaande hotels heeft het ook de meeste nieuwe hotelcomplexen gekregen tijdens de toeristische groei in Montenegro van de afgelopen tijden. De grootste periode van verandering die de stad heeft gezien, was de periode van de algemene economische groei tot 2008, toen de ruggengraat van de hedendaagse accommodatie capaciteiten in de kust van Montenegro werd gevestigd. De oudere accommodatie vormen van Budva zijn gelokaliseerd rondom de oude stad en zijn aanliggende stranden.  De oude stad van Budva is getroffen door meerdere aardbevingen. Na de laatste in 1979 werd de stad grondig gerenoveerd waarvan hier niks meer van te zien is.  Budva heeft door de flink gestegen grondprijzen en interesse van vele buitenlandse investeerders meer hoogbouw hotelcomplexen dan welk andere Montenegrijnse stad ook. Budva heeft het voordeel dat het omliggende gebergtes minder steil oploopt dan in het meer noordelijke kust gedeelte van Montenegro. Waardoor nieuwe accomodaties wel op hoger gelegen gebouwd zijn, waardoor er ondanks de vele nieuwbouw toch nog mooie uitzichten op de zee gewaarborgd zijn. Er is een groot verschil in prijsklassen, niet alleen in accomodatievorm maar ook tussen de verschillende tijdsperiodes in het jaar. Waarbij Juli en Augustus de duurste maanden zijn.

De talrijke nieuwe accommodatiecapaciteiten (meer dan 130.000 bedden) hebben echter de ecologische balans beïnvloed, zoals de watervoorziening, riolering en afval. In de zomer zijn er problemen vanwege de beperkte parkeergelegenheid en de algehele verkeerschaos.

Hotels in Budva

Beste Hotels in Budva € 0 – € 50 per nacht.

 • Garni Hotel FinesoGarni Hotel Fineso is een nieuw familiehotel, gelegen in het centrum van Budva. Het ligt vlak bij het centrale busstation en op slechts 5 minuten lopen van het strand en de boulevard. Het hotel beschikt over 17 moderne, comfortabel ingerichte kamers en appartementen met alle benodigde apparatuur en accessoires. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning en ze bevatten een minibar, een kluisje, kabel-tv, een directe telefoonlijn en WiFi, een wekkerradio, een haardroger, een badjas, handdoekdrogers en rookmelders.
 • Locatie – Budva, 0,3 km vanaf het stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Balkon, Terras, Bar, Minibar, Bagageopslag, 24-uursreceptie, Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Strijkservice (toeslag), Wasserij (toeslag), Luchthavenshuttle, Tennisbaan (toeslag), Autoverhuur, Wekdienst, Kluisje.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Hotels in Budva € 50 – € 100 per nacht.

 • Hotel Bracera – Bracera Hotel is gebouwd in het voorjaar van 2015. Het designhotel in de vorm van een schip dat het uniek maakt aan de Montenegrijnse kust. Het interieur heeft een lichtblauwe kleur . Het heeft 48 moderne kamers. Elke kamer over een badkamer, een terras, een minibar en meer. Het restaurant van het hotel biedt een brede selectie mediterrane specialiteiten. Het beschikt over een volledig uitgerust wellnesscentrum.
 • Locatie – Budva, 0,2 km vanaf het stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Balkon, Binnenzwembad, Bar, Minibar, Restaurant (à la carte), Gratis parkeergelegenheid, Gratis Wi-Fi, Wellnesscentrum, Massage (toeslag), Wasserij (toeslag), Strijkservice (toeslag), Voorzieningen voor gehandicapten, Sauna, Wekservice, Geldautomaat ter plaatse, Hamam, Luchthavenshuttle, 24-uursreceptie, Roomservice, Invalidenparkeerplaats, Kluisje.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Hotel Astoria – Hotel Astoria ligt op een charmante, unieke locatie aan de hoofdstraat van het oude centrum van Budva en beschikt over een privéstrand. Het middeleeuwse gebouw waarin het hotel is gevestigd heeft een moderne inrichting met zachte tinten, waardoor een prettige en uitnodigende sfeer is gecreëerd.
  De verschillende suites en tweepersoonskamers in het Hotel Astoria zijn allemaal zeer luxe uitgerust. Ze zijn eigentijds ingericht met een vleugje moderniteit. Ligbedden en parasols op het privéstrand zijn tijdens het zomerseizoen beschikbaar, tegen een toeslag.
 • Locatie – Budva, stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Restaurant (à la carte), Gratis parkeergelegenheid, Gratis Wi-Fi, Ontbijt op de kamer, Bar, Minibar, Bagageopslag, Conciërgeservice, Ticketservice, Luchthavenshuttle, 24-uursreceptie, Eigen strand (toeslag), Terras, Massage (toeslag), Luchthavenshuttle, Stomerij (toeslag), Wasserij (toeslag), Strijkservice (toeslag), Autoverhuur, Kluisje.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Hotel Moskva – Dit moderne en luxueuze gebouw, gebouwd in neoklassieke bevind zich in de buurt van het oude centrum van Budva. Het hotel ligt op 120 meter van het strand. Het hotel heeft een capaciteit van 40 kamers en suites (capaciteit van 130 personen) en een uniek interieurontwerp. Het biedt een terras, uitzicht op de zee, een sauna, een bar en een hamam. Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv, en sommige hebben ook een zithoek. U kunt op uw terras of balkon genieten van een kopje thee of koffie. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer die is uitgerust met een bidet. Voor extra comfort worden er badjassen, slippers en gratis toiletartikelen verstrekt.
 • Locatie – Budva, 0,9 km vanaf het stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Buitenzwembad (seizoensgebonden), Hamam, Sauna, Fitnessruimte, Voorzieningen voor gehandicapten, Luchthavenshuttle, Kinderopvang (toeslag), Patio, Balkon, Terras, Tuin, Hamam, Koffiebar, Snackbar, Minibar, Ontbijt op de kamer, Restaurant (à la carte), Vergader- / feestzaal (Toeslag), Strijkservice (toeslag), Wasserij (toeslag), Stomerij (toeslag), Bagageopslag, Persoonlijk in- en uitchecken, Versneld in- en uitchecken, 24-uursreceptie, Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Invalidenparkeerplaats.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Hotels in Budva € 100 +

 • Splendid Conference & Spa Resort  – Het luxueuze 5-sterrenhotel Splendid Conference & SPA Resort ligt aan een lang zandstrand in het hart van Bečići, op slechts 2 km van de oude binnenstad van Budva. Het beschikt over een wellnesscentrum met verwarmd binnenzwembaden, sauna’s, hot tubs en stoombaden met Swarovski-kristallen. De elegant ingerichte kamers en suites zijn voorzien van airconditioning, een lcd-televisie met satelliettelevisie en een eigen badkamer met uitzicht op de Adriatische Zee en de baai van Bečići. De comfortabele badkamer biedt een badjas, toiletartikelen en een haardroger. In het à-la-carterestaurant van het hotel staan Montenegrijnse en internationale gerechten met vers bereide ingrediënten op het menu. Ook is er een selectie regionale en wereldberoemde wijnen beschikbaar. U kunt gebruikmaken van het privézandstrand met ligstoelen en parasols.
 • Locatie – Bečići, 2,0 km vanaf het stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Eigen strand, Tuin, Terras, Bar, Ontbijt op de kamer, Koffiebar, Snackbar, Restaurant (à la carte), Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Buitenzwembad (seizoensgebonden), Binnenzwembad, Bar aan het zwembad, Hamam, Strandstoelen, Parasols, Hot tub / jacuzzi, Massage (toeslag), Fitnessruimte, Solarium (toeslag), Sauna, Wellnesscentrum, Voorzieningen voor gehandicapten, Visuele ondersteuning: braille, Luchthavenshuttle, Strijkservice (toeslag), Wasserij (toeslag), Stomerij (toeslag), Vergader- / feestzaal (Toeslag), Businesscentrum (Toeslag), Schoenpoetsen, Persoonlijk in- en uitchecken, Conciërgeservice, Geldautomaat ter plaatse, Bagageopslag, Excursiebalie, 24-uursreceptie, Kinderopvang (Toeslag), Autoverhuur, Roomservice.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Dukley Gardens – Het elegante en luxe Dukley Gardens beschikt over een privéstrand in een afgelegen locatie in Budva, met uitzicht op een kristalheldere zee. Elk appartement beschikt over een gemeubileerd terras, airconditioning en gratis WiFi. Alle accommodaties zijn uniek ingericht en uitgerust met moderne voorzieningen voor een ontspannen en comfortabele vakantie. Er zijn een volledig uitgeruste keuken met een eethoek en een zithoek met een flatscreen-tv. Elke accommodatie is voorzien van een ruime eigen badkamer met badjassen, pantoffels en gratis toiletartikelen. De gasten kunnen ontspannen en genieten van een drankje of een snack in de Dukley Beach Lounge. In het restaurant wordt een fijne selectie van zowel internationale als mediterrane specialiteiten geserveerd. Voor gemakkelijk vervoer in de omgeving biedt de accommodatie golfkarretjes.De gasten kunnen gebruikmaken van gratis privéparkeergelegenheid en er is een boot die naar de historische binnenstad van Budva vaart. De accommodatie biedt een gratis pendeldienst van en naar de luchthaven Tivat, op 17 kilometer van Dukley Gardens.
 • Locatie – Budva, 1,5 km vanaf het stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Eigen strand, Barbequevoorzieningen, Bar, Ontbijt op de kamer, Restaurant (à la carte), Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Persoonlijk in- en uitchecken, Conciërgeservice, Versneld in- en uitchecken, 24-uursreceptie, Luchthavenshuttle (gratis), Autoverhuur, Strijkservice (toeslag), Wasserij (toeslag), Stomerij (toeslag), Roomservice, Kinderopvang (toeslag).
 • Bekijk aanbod >>>
 • Tre Canne – Hotel Tre Canne ligt op 150 meter van het strand Slovenska. Het biedt een binnen- en buitenzwembad, en een spa met een sauna, een Turks bad en massages. De appartementen zijn voorzien van een eigen terras, een flatscreen-tv met satellietzenders, een slaapkamer met een tweepersoonsbed, airconditioning en verwarming. De eigen badkamers zijn uitgerust met badjassen, slippers en gratis toiletartikelen. Verder heeft elk appartement een eettafel, een kookplaat, een koelkast en keukengerei. Handdoeken en beddengoed worden verstrekt. Het complex beschikt over een restaurant. Roomservice, ontbijt op de kamer en lunchpakketten kunnen worden aangevraagd. Ook kunt u ter plaatse een auto huren.
 • Locatie – Budva, 0,2 km vanaf het stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Terras, Tuin, Binnenzwembad, Zwembad op het dakterras, Zwembad met uitzicht, Wellnesscentrum, Sauna, Massage (toeslag), Hamam, Huisdieren zijn toegestaan, Ontbijt op de kamer, Bar, Restaurant, Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Bagageopslag, 24-uursreceptie, Strijkservice (toeslag), Wasserij (toeslag), Stomerij (toeslag), Luchthavenshuttle, Vergader- / feestzaal (Toeslag).
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Appartementen in Budva.

 • Montelux Apartments – Het Montelux Apartments in Bečići biedt huisdiervriendelijke accommodatie met airconditioning, een hot tub en gratis privéparkeergelegenheid. Het ligt op 2,8 km van Budva. Sommige accommodaties hebben satelliet-tv en een dvd-speler. Alle zijn voorzien van een eethoek, een zithoek met een flatscreen-tv en een keuken met een vaatwasser, een oven, een magnetron, een broodrooster, een koelkast, een koffiezetapparaat en een waterkoker. De eigen badkamer is uitgerust met een bad of douche, badjassen en slippers. Handdoeken worden verstrekt. Verder beschikt het Montelux Apartments over een buitenbad.
 • Locatie – Bečići, 2,8 km vanaf het stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Terras, Tuin, Barbequevoorzieningen, Zwembad, Bar, Boodschappendienst, Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Autoverhuur, Luchthavenshuttle, Huisdieren zijn toegestaan, Sauna (toeslag), Fitnessruimte, Wellnesscentrum (toeslag), Oplaadpunt voor elektrische voertuigen, Autoverhuur, Strijkservice, Wasserij, Buitenmeubels.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Alexandar Montenegro Luxury Suites – Alexandar Montenegro Luxury Suites ligt op slechts een korte loopafstand van de oude binnenstad van Budva. Het heeft een spa en een fitnesscentrum met een overdekt zwembad, een wijnbar en een dakterras met een panoramisch uitzicht. Het biedt luxe en stijlvolle accommodaties met gratis WiFi. De moderne suites kijken uit op de Adriatische Zee en hebben een balkon en een flatscreen-tv met satellietzenders. U vindt hier eveneens een volledig uitgeruste keuken en een bubbelbad.
 • Locatie – Budva, 1,2 km vanaf het stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Binnenzwembad, Terras, Barbequevoorzieningen, Massage (toeslag), Fitnessruimte, Hot tub / jacuzzi, Sauna, Ontbijt op kamer, Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Luchthavenshuttle, Autoverhuur, Strijkservice (toeslag), Wasserij (toeslag), Huisdieren toegestaan.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Apartments Vidikovac – Apartments Vidikovac beschikt over een buitenzwembad, ligstoelen en parasols. Sommige accommodaties van het Vidikovac bieden panoramisch uitzicht op de baai van Budva en het eiland Sveti Nikola. De appartementen zijn voorzien van airconditioning en gratis WiFi. In de moderne en stijlvol ingerichte appartementen en studio’s vindt u een kitchenette, een gemeubileerd balkon en een flatscreen-tv met kabelzenders. Bij de accommodatie kunt u gebruikmaken van een gratis bewaakte privéparkeergelegenheid. Gasten kunnen ontspannen in de Finse sauna en hot tub. Er is ook een autoverhuur bij de accommodatie.
 • Locatie – Budva, 1,3 km vanaf het stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Fietsverhuur (toeslag), Luchthavenshuttle, Gratis Wi-Fi.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Vakantiehuizen in Budva.

 • Villa Apia – De Villa Apia is elegant ingericht en ligt op slechts 200 meter van de oude binnenstad van Budva en de stranden. De stijlvolle appartementen zijn voorzien van airconditioning en een balkon of een terras. Elk appartement beschikt over een volledig uitgeruste keuken met een vaatwasser en een grote, flatscreen-tv en gratis WiFi. U kunt ook een fiets huren om de omgeving van Budva te verkennen.
 • Locatie – Budva, 0,2 km vanaf het stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Parkeergelegenheid (toeslag), Keukenfaciliteiten, Strijkvoorzieningen, Wasserij (toeslag), Kluisje.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Marinero Apartments – Het Marinero Apartments ligt op slechts 200 meter van het centrum van Budva en wordt omgeven door een weelderige tuin met palm-, citroen-, kiwi- en sinaasappelbomen. WiFi en parkeergelegenheid zijn gratis beschikbaar. Alle uniek ingerichte accommodaties zijn voorzien van airconditioning.
  De kleurrijk ingerichte appartementen zijn voorzien van een zithoek, een kabel-tv en een volledig ingerichte kitchenette. De eigen badkamer biedt een douche en op het terras is een zithoek. Het strand van Mogren ligt op 500 meter van het Apartments Marinero.
 • Locatie – Budva, 0,2 km vanaf het stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Wekservice, Terras, Balkon, Tuin, Keukenfaciliteiten, Uitzicht op zee, Strijkvoorzieningen, Autoverhuur, Luchthavenshuttle, Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Invalidenparkeerplaats, Koffie- / theevoorzieningen, Wasserij, Strijkservice (toeslag), Stoomservice (toeslag).
 • Bekijk aanbod >>>
 • Apartments Inspiration – Het Apartments Inspiration beschikt over gratis WiFi en gratis parkeergelegenheid. Het biedt accommodaties met eigen kookgelegenheid en een balkon met uitzicht op de zee, het strand en het oude centrum van Budva, 500 meter verderop. Het strand bevindt zich op 350 meter van het Apartments Inspiration.
  Alle accommodaties zijn voorzien van airconditioning en een flatscreen-tv. Een volledig ingerichte kitchenette met een eethoek is ook beschikbaar. U beschikt over een eigen badkamer met douche, haardroger en gratis toiletartikelen.
 • Locatie – Budva, 0,5 km vanaf het stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Uitzicht op zee, Terras, Balkon, Tuin, Strijkvoorzieningen, Kluisje, Luchthavenshuttle (toeslag), Keukenfaciliteiten, Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Kluisje.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Hostels in Budva.

 • Freedom Hostel Budva – Freedom Hostel Budva bevindt zich op 500 meter van het Mogren strand in de oude stad van Budva. Enkele kamers beschikken over een comfortabele zithoek. Freedom Hostel Budva biedt gratis WiFi in de hele accommodatie. Er is ook een tv aanwezig. Het hostel verhuurt tevens fietsen.
 • Locatie – Budva, stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Terras, Gedeelde keuken, Excursiebalie, Bagagekluizen, Wasserij (toeslag), Luchthavenshuttle, Autoverhuur, Fietsverhuur (toeslag).
 • Bekijk aanbod >>>
 • Montenegro Hostel Budva – Het Montenegro Hostel Budva is gevestigd in de oude stad van Budva, op een steenworp afstand van alle belangrijke bezienswaardigheden en op 30 meter van een kiezelstrand. Het hostel bevindt zich in oud historisch gebouw en biedt accommodatie met airconditioning en een gedeelde gemeenschappelijke ruimte met WiFi, een computer en een flatscreen-tv. Alle kamers en slaapzalen zijn voorzien van kluisjes. Sommigen hebben ook een televisie of een eigen badkamer, weer andere bieden toegang tot een gedeelde badkamer met douche. Tevens kunt u gebruikmaken van een gedeelde, volledig uitgeruste keuken. De dichtstbijzijnde supermarkt ligt op slechts 25 meter afstand en u wandelt ook zo naar talrijke bars, restaurants en nachtclubs. Het populaire Mogren strand ligt op 200 meter van het Montenegro Hostel.
 • Locatie – Budva, stadscentrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gedeelde keuken, Kluisje.
 • Bekijk aanbod >>>

Hoe te bereiken

Per vliegtuig vanuit de Benelux

De vluchthaven van Tivat ligt op een afstand van 20 km ten noorden van Budva. Podgorica vluchthaven ligt op een afstand van 65 km in de hoofdstad Podgorica.

De volgende luchtvaartmaatschappijen vliegen op de luchthaven van Tivat of Podgorica vanuit de Benelux.

LuchtvaartmaatschappijBestemmingen
Thomas Cook Airlines BelgieSeizoensgebonden: Brussel-Tivat
TUI fly BelgieSeizoensgebonden: Brussel-Tivat
TUI fly NederlandAmsterdam-Tivat
Austrian airlinesAmsterdam-Wenen-Podgorica (overstap in Wenen)
Austrian airlinesAmsterdam-Wenen-Podgorica (overstap in Wenen)
Air SerbiaAmsterdam-Belgrado-Podgorica (overstap in Belgrado)
TransaviaAmsterdam-Dubrovnik
RyanairSeizoensgebonden : Brussel Charleroi-Tivat

Bussen rijden het gehele jaar door vanuit het busstation Podgorica naar Budva en de prijs voor een buskaart bedraagt 6,00 euro. Een taxi van de vluchthaven naar het station van Podgorica bedraagt 15,00 euro. Taxi’s van de vluchthaven naar Budva zijn er te vinden van 50,00 tot 100,00 euro. Dus het verstandigste is om op voorhand een vast bedrag af te spreken en niet op de taximeter te rijden.

Vanuit de vluchthaven van Tivat naar Budva kan men rekenen op een taxiprijs variërend van tussen de 20,00 en 40,00 euro, liggend aan het gekozen taxibedrijf en de mate van comfort.

De luchthaven van Dubrovnik gelegen in Kroatie, vlakbij de kroatisch montenegrijnse grens onderhoud vluchten met de meeste europeesche bestemmingen gedurende het gehele jaar, en bied een goed alternatief op de montenegrijnse luchthavens. De kostprijs voor een taxirit vanuit de luchthaven naar Budva bedraagt rond de 90 euro.

Per bus

Budva heeft een goede busverbinding met de meeste steden in Montenegro. Het is ook te bereiken vanuit enkele grotere steden van de nabij gelegen buurlanden. In het algemeen zijn de bussen aardig goed op tijd. De busschema’s worden voornamelijk op het seizoen afgesteld, waarbij er meer bussen rijden in het zomerseizoen. Het is een 20 minuten lange wandeling vanuit het busstation naar de oude stad.
Vanuit Skoplje (Servie) rijd er driemaals per week een bus richting Budva. Deze 12 uur durende rit gaat via de hoofdstad Podgorica en kost rond de 17 euro per persoon.

Vanuit Sarajevo (Bosnië en Herzegovina) vertrekken er dagelijks bussen in de ochtend naar Budva. De reis duurt rond de 7 uur waarbij Podgorica en andere steden worden aangedaan. De prijs voor een enkeltje bedraagt 16,50 euro. Vanuit Belgrado (Servie) rijden er 4 a 5 bussen per dag in een rit van 12 uur waarvan de prijs 27,00 euro bedraagt. Vanuit Dubrovnik (Kroatie) rijden er 3 bussen per week naar Budva. In het zomerseizoen is dit dagelijks, maar wees er wel vroeg bij want de busplaatsen worden snel uitverkocht.
Tussen Herceg Novi en Budva zijn er constante lijndiensten die elk half uur vertrekken. De rijtijd is rond het anderhalf uur en kost 6,00 euro voor een enkeltje. In het zomerseizoen verzorgt de busmaatschappij Olympia Express goed geprijsde lijndiensten naar de nabijgelegen populaire bestemmingen. De bussen vertrekken net buiten de oude stad. Twee a drie maals per uur naar het Jaz strand, om de twee uur naar Petrovac (2,00 euro) en naar Sveti Stefan elk half uur (1,50 euro).

Per auto

Budva is per auto te bereiken door gebruik te maken van de kustweg die langs de gehele montenegrijnse kustlijn loopt (E65/E80). Vertrekkend uit Dubrovnik is Budva binnen twee uur te bereiken. Maar dit is wel in een ideale situatie, want de duur hiervan is voornamelijk afhankelijk van het drukte van het verkeer, wat in het zomerseizoen vele male hoger ligt dan in de andere seizoenen. Een korte ferryoversteek (Kamenari-Lepetane) verkort de rit door baai van Kotor aanzienlijk. De kosten voor deze overtocht bedragen 4,50 euro voor een personenauto.

Hoe te verplaatsen

Per auto

Wanneer je per auto naar Budva bent gekomen is het verstandigst om deze alleen te gebruiken indien echt nodig. Het verkeer loopt in de zomertijd vaak vast, vooral in de spitsuren. Parkeerplaatsen zijn er nauwelijks of niet te vinden. En de meest nog beschikbare parkeerplekken liggen dan voornamelijk op parkeerplaatsen waar het betaald parkeren is. Echter buiten het hoogseizoen, en dan helemaal in de herfst en winter is het erg rustig in Budva. En daardoor in tegenstelling tot het hoogseizoen juist erg goed te doen met de auto.

Per taxi

Aanbod aan taxi vervoer is er genoeg te vinden in Budva. De prijzen ervan zijn redelijk, maar liggen toch wat hoger dan in andere steden. Een rit in Budva zelf naar elk mogelijke bestemming in de stad of in de nabije omgeving ervan kost niet meer dan 5 euro. De prijzen verschillen per taxibedrijf dat vervoert. Het beste is daarom ook een taxi te kiezen met een duidelijk getoonde ritprijskaart en een meter duidelijkheid zichtbaar op het dashboard. En als laatste extra zekerheid bekijk bij het instappen altijd nog even of deze goed is ingesteld, zodat u er zeker van kan zijn een eerlijke prijs te betalen.

Per boot

Er zijn vele toeristenboten gehavend in de stad’s haven. Deze bieden vaarten aan naar het nabijgelegen Sveti Nikola eiland, Sveti Stefan of andere bestemmingen aan de kust. De grotere toeristenboten ingericht voor grotere groepen, zijn gunstig geprijst. Maar de meeste varen alleen in de nabijheid van Budva, op een uitzondering na. De kleinere boten bieden meer privacy en flexibiteit aan, gevolg ervan is dat de prijzen stukken hoger ligger in verhouding tot de grotere toeristenboten.

Bezienswaardigheden

Budva’s oude stad : De oude stad ligt op een klein eiland dat in de loop der tijd is veranderd in een schiereiland door het aanspoelen van zand op de zandbanken. Het is omringd door stadsmuren daterend uit de 15de eeuw met de daarbij horende verdedigingswerken als stadspoorten, verdedigingsmuren en wachttorens. De oude stad bestaat uit smalle steegjes, pleintjes, kerken en bezienswaardigheden. Afstammend van verscheidene verschillende mediterraanse culturen die hun stempel op de ontwikkeling van de stad hebben weten te drukken. De oude stad is te betreden door één van vijf toegangspoorten gelegen in alle zijde van de stadsmuren.

Budva Citadel : Het citadel met zijn verdedigende vestigingswerken werd gebouwd tijdens de oostenrijkse bezetting. Het bied de gelegenheid om vanuit hier de stadsmuren te betreden en vandaar rondom een deel van de oude stad te lopen. Het bied de mooiste uitzichten. Vanuit hier heeft men kijk over de vele rode dakpannen, smalle steegjes, terassen, bergen rondom en de adriatische zee. Ook is er klein maritiem museum in de citadel te vinden.


Dansende meisje standbeeld : Standbeeld van een jonge dame gepositioneerd in de balerina positie mooi gelegen op een rots in de zee net buiten de oude stad. Sommige zeggen dat het ter nagedachtenis is van een meisje dat hier verdronken zou zijn, maar volgens andere is het gewoon een standbeeld zonder dieper achterliggend verhaal. Het is een goede plek om foto’s te nemen met een mooi panoramisch uitzicht van Budva’s oude stad op de achtergrond.

Archeologisch museum : Het archeologisch museum van Budva bestaat uit een collectie van historische voorwerpen uit Budva. Het museum dateerd uit 1962 waarbij de grootste toevoeging aan de collectie onstond na de aardbeving van 1979. Hierbij werden 4000 nieuwe vondsten in necropolissen gedaan waarvan er 2500 tentoongesteld zijn.

Excursie en activiteiten

Stadsstranden

Mogren Strand : Mooi gelegen klifachtig strand met helder water vlakbij de oude stad. Dit strand is echter wel druk, helemaal in het zomerseizoen. Het is te bereiken via een leuk smal wandelpad dat vanuit de oude stad loopt. Hierbij passeerd men ook het bekende ballerina standbeeld. In het hoogseizoen kan er vanuit de aanwezige restaurants of eetgelegenheden voor sommige mensen te storende luide muziek afgespeelt worden. Stop niet noodzakelijk bij het eerste deel van het strand, wat omgedoopt is tot Mogren I, want er bestaat ook de mogelijkheid om door te lopen via de half in de zee gelegen grot naar het verder gelegen tweede deel. Dit tweede deel toepasselijk genaamd Mogren II, is wat rustiger. Ook de muziek is hier veel minder nadrukkelijk aanwezig. De grotere waaghalzen kunnen nog iets verder doorlopen tot aan het einde van het strand omdaar de hoogst gelegen beklimbare rots te beklimmen en vanaf te springen. Houd wel in achting dat door de omringende klif en bomen het strand eerder in de schaduw valt tijdens de ondergaande zon dan dat het geval is bij andere stranden. Wees verder ook op de hoede voor zee-egels die zich voornamelijk tussen de rotsen bevinden.

Gradska Plaza : Eén stadstrand ligt tussen Budva’s oude stad en het Avala hotel en de andere tussen de oude stad en Budva’s haven. Beidde bestaan uit kiezels en liggen tegen de stadsmuren van de oude stad aan, wat het een leuke ambiance geeft.

Slovenska Plaza : Het

Slovenska strand spreid zich uit van de stadshaven tot aan het park hotel. De totale lengte van het strand bedraagt 1600 meter. Het strand ligt daarmee langs bijna de gehele kusstrook die de stad Budva heeft. Het strand kreeg de benaming in 1935 van de Slovenen die hier hun vakantie doorbrachten. Deze benaming heeft het strand behouden. Zowel het strand als zeebodem bestaan uit fijne kiezelstenen. In het achterland van het strand is het zelfgenaamde hotelcomplex, restaurants, cafe’s en parken met mediterraanse vegetatie te vinden.

Kerken

Sveti Djordje : De kerk van Sveti Djordje (heilige joris) was de zetel van het bisdom in Budva tot aan 1828. In 1867 werd de halletoren aan de noordzijde bijgebouwd. Tot de belangrijkste godsdienstige voorwerpen behoort het icoon “Madonna in Punta” en de uitgebreide archieven en bibliotheek. Hierin is het kroniek van Budva het voornaamste werk, hetgeen wat de belangrijkste bron is voor informatie en gebeurtenissen van Budva over de periode van 1796 tot aan 1842. De kerk is in gebruik en dagelijks te bezoeken.

Sveta Trojica : De Sveti Trojica kerk (heilige drie-eenheid) dateerd uit 1804 en is gebasseerd op een van de kerken van het Podostrog klooster. Voor de kerk ligt de graftombe van de beroemde politicus en schrijver Stjepan Mitrov Ljubisa. Het is een parochiekerk en in dagelijks gebruik.

Sveti Sava : Van deze kleine kerk wordt er vanuit gegaan dat hij gebouwd is in de 14de. Gedurende

de venitiaanse en oostenrijkse bezettingen zijn de meeste waardevolle godsdienstige voorwerpen verloren gegaan. Dus helaas is er hedendaags weinig terug te vinden van iconen, fresco’s en beelden.
De kerk is niet operationeel.

Winkelen

Houd er rekening mee dat er niet veel pinautomaten te vinden zijn in de oude stad zelf (deze heten en worden vemeld als Bancomats). Maar buiten de muren en in Budva algemeen zijn er voldoende te vinden. De oude stad is grotendeels gevuld met veel kleine boetiekjes die voornamelijk vrouwenkleding verkopen. Souvenier winkels zijn er ook logischerwijs veelvuldig. Daarbij naast de restaurants zijn de aanwezige juweliers opmerkelijk aanwezig. De hoofdboulevard bestaat uit een lange rij van kraampjes die goedkope, vaak niet de meest kwalitatieve kleding, zonnebrillen en souvenirs aanbieden.

Eten

Er is een grote verscheidenheid aan eetgelegenheden in Budva. In de oude stad is bijna van alle keukens iets te vinden ; van pizzeria’s, visrestaurants, bistro’s, bakkerijen tot aan een chinees restaurant. Aan de havenzijde bij de kuststrook zijn er aantal zeer goede visrestaurants te vinden. Over de gehele hoofdboulevard zijn er vele fastfood gelegenheden, aanbiedend giro’s, hamburgers, pannenkoeken, pizzapunten en softijs. De prijs hiervoor is in het algemeen erg schappelijk.

Drankgelegenheden

Als toeristisch populairste plaats in Montenegro zijn er vele cafe’s en nachtclubs te vinden. En gedurende het hoogseizoen is het lastig soms een plek te bemachtigen. Espresso’s kosten tussen de 1,00 en 1,50 euro. Frisdranken en sappen kosten van 1,50 euro tot aan 3,50 euro.

Lokaal bier kost gemiddeld 2,50 euro per glas of fles en cocktails beginnen vanaf de 7,00 euro. Bars hebben toestemming om tot 1.00 A.M. muziek af te spelen, waarna het meeste uitgaangsleven zich verder begeeft naar de nachtclubs. Een poging tot het proberen zeker waard zijn de montenegrijnse wijnen Krstač en Vranac. Waarvan Vranac

toch de grotere bekendheid draagt. De wijnen zijn afkomstig van de wijnplantages rondom Podgorica. Het meest bekende lokale bier is Niksicko Pivo, vernoemd naar de stad waar het ook gebrouwen wordt. Met een alcoholpercentage van 8 % behoort het tot de sterkere biersoorten. Verder is er nog de sterke drank Rakija, een brandewijn. Rakija wordt beschouwd als de nationale drank bij een aantal van de Zuid-Slavische volkeren, waarvan Montenegro er één van is. Het wordt gemaakt door distillatie van vergiste vruchten. De meest gebruikelijke vruchten zijn pruimen of druiven.

Nachtleven

Er zijn meerdere clubs en openlucht bar’s om naar uit te gaan in Budva. Een deel hiervan ligt net buiten de muren van de oude stad en het andere deel aan de hoofdboulevard. Ook zijn er een aantal grotere discotheken net buiten de stad zelf te vinden. De meeste spelen voornamelijk clubachtige muziek. Alle uitgaangsgelegenheden in de open lucht hebben een vergunning om tot 1.00 A.M. muziek af te draaien.

Veiligheid

Montenegro is in het algemeen een veilig land en de regio van Budva is daar geen uitzondering op. Wees wel hoedzaam op bedelaars en zakkenrollers, voornamelijk rond de oude stad. Als de meest toeristische plaats in Montenegro heeft het helaas ook een aantrekkende kracht op personen met minder goede bedoelingen.

Contact/Wifi

Maak je geen zorgen om internet bereik te vinden, het gebied rond de oude stad beschikt over een vrij Wifi netwerk aangeboden door de gemeente van Budva, dat redelijk goed werkt. Rondom de haven is er ook een gratis Wifi netwerk te vinden.  Zoals in het algemeen wees altijd voorzichtig met gevoelige informatie wanneer je gebruik maakt van een publiek netwerk. Een privé VPN is een goede methode om u gegevens veilig te houden.

In de omgeving

Cetinje – de historische hoofdstad van Montenegro, gelegen aan de voet van de Lovcen berg, het gebergte overkijkend over de baai van Kotor.

Lovćen nationaal park – het Lovćen gebergte begint aan het einde van de baai van Kotor en vormt het achterland van de historische stad Kotor. Het gebergte heeft twee in het oog springende pieken, Stirovnik (1,749 meter) en Jezerski Vrh (1,657 meter). De hellingen zijn rotsachtig, met talloze klofen, valleien en karstvelden wat het landschap een specifieke uitstraling geeft. Gelegen op de overgang van twee verschillende landschapsvormen, de zee en het vaste land, zorgt ervoor dat het Lovćen nationaal park onder de invloed is van beide klimaten.

Baai van Kotor – Deze schitterende baai staat op de lijst van de 10 mooiste baaien ter wereld en wordt Europa’s meest zuidelijke fjord genoemd. De baai van Kotor is als een snoer van parels en herbergt steden als de bloemenstad Herceg Novi, de door Unesco beschermde stad Kotor, met haar middeleeuwse oude stad (Stari Grad) en vele wonderschone monumenten zoals het eiland Gospa od Škrpjela.

Dubrovnik – De toeristische trekpleister van Kroatie kan bereikt worden vanuit Budva binnen drie uur.

Risan – bezoek romeinse ruïnes met zijn in een goede staat verkerende mozaieken gevonden in een uit de 2de eeuw na christus overgebleven romeinse villa.

Herceg Novi – neem een wandeling over de zes kilometer lange 5 Danica promenade om de rijke en diverse geschiedenis van de bloemenstad te beleven.

Perast – een goed overgebleven historisch dorp, geheel gebouwd in de Barokarchitectuur, deeluitmakend van Unesco’s werelderfgoedlijst. Vanuit Perast zijn er bootovertochten naar het kunstmatig gemaakte kerkeiland Gospa od Skrpjela. Na een veilige thuiskomst, gooide zeelieden rotsen en keien als religieus ritueel op één dezelfde plaats waar door een visserman een icoon van de heilige maagd Maria was gevonden. Hetgeen wat er verzorgde dat een kunstmatig eiland onstond wat het fundament zorgde voor het bouwen van de hedendaagse kerk.

Njegos Mausoleum – Het uit kalksteen en graniete gebeeldhouwde mausoleum van de nationale held Petar Petrovic Njegos gebouwd op de twee na hoogste top van het Lovcen gebergte. Het was Njegos, montenegro’s grootste heerser zijn laatste wens om hier begraven te worden. Njegos werd geroemd voor zijn verscheidenheid als leider, poëet en bisschop. Het mausoleum door zijn centrale hoge ligging bied fraaie uitzichten over het Lovcen nationaal park, baai van Kotor en de omringende omgeving.

Prcanj – Fraai rustig dorpje met mooie uitzichten van de baai van Kotor.

Tivat – Kleine stad in de baai van Kotor dat zich langzamerwijs steeds met begint te ontwikkelen als belangrijke toeristische trekpleister door talloze ontwikkelingen en binnenlandse en buitenlandse investeringen. Waarbij de voornaamste reden is, de komst van luxueze jachthaven Porto Montenegro. Hetgeen wat er voor zorgde dat het de spot is geworden voor hogere klasse toerisme in Montenegro. Door het meer open karakter van de stad is het een van koelere steden in de baai tijdens de warmere zomerdagen. Tivat is ook de plaats waar de 2de luchthaven van Montenegro is gelegen.

Mamula – Dit forteiland bewaakt de entree tot de baai van Kotor en werd gebouwd door Oostenrijk-Hongaarse generaal Lazar Mamula in de helft van de 19de eeuw. Tijdens de 2de wereldoorlog werd het fort nog gebruikt door de italiaanse bezetters om gevangenen op te sluiten.

Het Gospa od Skrpjela kerkeiland – Fraai idyllisch kerkeiland bij Perast dat door zeelieden kunstmatig werd ontwikkeld door het herhaaldelijk gooien van rotsen in de zee. Dit als verering van de heilige maagd Maria waarvan door de plaatselijke vissermannen een icoon was gevonden op een rots. Met tijd onstond hierdoor een eiland, waarop als gevolg een kerk werd gebouwd in 1630. Zelfs hedendaags word er nog eenmaal per jaar als festival deze traditie door de lokale vissers en inwoners  in leven gehouden door het gooien van rotsen bij het eiland.

Plava Spilja – Blauwe grot in de baai van Kotor. Het is 5,7 zeemijlen gelegen van Herceg Novi. Tijdens het zomerseizoen is het mogelijk om georganiseerde boottochten na de grot te nemen. Deze varen voornamelijk vanuit Herceg Novi, maar ook van andere plaatsen wordt hiernaar vertrokken.

Orjen gebergte – Het Orjen gebergte is met zijn hoogste piek van 1,894 meter het hoogste gebergte aan de gehele adriatische kustlijn. Het domineert de entree van de baai van Kotor en de omgeving. De overgaande ligging geeft mooie zee en berg uitzichten.

Skadar meer – Het Skadar meer is het grootste verswater meer in de Balkans, tweederde ligt in Montenegro en het overige deel in Albanië. Het montenegrijnse deel van het meer en de omgeving werd tot nationaal park verklaard in 1983. Het is één van de grootste vogelreservaten van Europa, met over 270 verschillende vogelsoorten, waarvan onder andere pelikanen, hetgeen wat het meer erg geliefd maakt bij vogelspotters. Maar ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen door de mooie omringende gebergtes, traditonele vissersdorpjes, eilandkloosters, ongerepte strandjes en overdaad aan flora. Het meer heeft ook een overvloed aan vis, vooral karper, voorns en paling. In 1996 werd het op de Ramsar conventie voor moeraslanden op Ramsarlijst voor belangrijke moeraslanden gezet.

Locatie


Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More