Home stranden Budva stranden

Budva stranden

by Discover Montenegro
Beach of Budva.


De Budva rivièra is door de eeuwenoude dans van de zee met de kustlijn geworden tot een gebied van ovale inhammen, met stranden omringd door hoge rotswanden. Deze steeds terugkomende en gevarieerde schoonheid, van zowel de stranden als van de steile rotswanden,  geven het zijn eigen charme.

De stranden van Budva zijn bedekt met een zeer fijn zand. Ze liggen verspreid over een 38 kilometer lange kustlijn met vele inhammen, beschutte plekjes en kleine eilanden.

Jaz plaža strand

Het Jaz strand is een van de drie belangrijkere stranden van de Montenegrijnse kust. Het is gelegen in de Mrcevo vlakte. Het word omringd aan beide zijde door de heuvels van Grbalj en Straza. Het strand ligt op een afstand van 2,5 kilometer van Budva af richting Tivat. Het bestaat uit twee delen, één is 500 meter lang, en het andere kleinere deel is 300 meter. Het strand bestaat uit fijne kiezelsteentjes. Hetgeen dat ook geld voor de zeebodem wat wel wat dieper gelegen in zand veranderd. Dit zand geeft het zeewater een turquoise gloed. In het achterland van het strand in de mediterraanse vegetatie en groen ligt een camping met capiciteit van 2000 plaatsen. Het Jaz strand is een beschermd natuurgebied.

Mogren I en II plaža stranden

Deze twee stranden liggen in het gebied tussen de Mogren Kaap en de Vidikovac van het hotel Avala. De mooie natuurlijke ligging maken het aantrekkelijke stranden met fijn kiezelstrand op het strand en zeebodem. De stranden zijn uitermate zonnig en afgeschermd van de zuidenwind door de steile rotswanden. De steile rotswand genaamd Spas is begroeid met pijn en eikbomen. De stranden kunnen alleen bereikt worden via het Avala hotelcomplex waardoor het strand over een mate van exclusiviteit beschikt. Het is met 150 meter een steenworp afgelegen van Budva’s oude stad. Mogren bestaat dus uit twee stranden gezamelijk 350 meter lang en met elkaar verbonden door een natuurlijke tunnel. De stranden zijn genoemd naar de zeeman Mogrinj die hier schipbreuk leed en op één van stranden aanspoelde. Als een teken van dankbaarheid bouwde hij hiervoor een kerk gewijd aan de beschermheilige St. Anton.

Gradska plaža strand

Eén stadstrand ligt tussen Budva’s oude stad en het Avala hotel en de andere tussen de oude stad en Budva’s haven. Beide bestaan uit kiezels en liggen tegen de stadsmuren van de oude stad aan.

Slovenska plaža strand

Het Slovenska strand spreid zich uit van de stadshaven tot aan het park van het Hotel Slovenska. De totale lengte van het strand bedraagt 1600 meter. Het strand kreeg de benaming in 1935 van de Tsjechen die hier hun vakantie doorbrachten. Deze benaming heeft strand behouden. Zowel het strand als zeebodem bestaan uit fijne kiezelstenen. In het achterland van het strand zijn het zelfgenaamde hotelcomplex, restaurants, cafe’s en parken met mediterraanse vegetatie te vinden.

“The part of the Adriatic Coast belonging to Montenegro is the purest part of the Mediterranean”

Guvance plaža strand

Guvance strand is het kleine strand te vinden onder het pad dat naar Bečići leid. Het strand heeft een lengte van 80 meter.

Bečići plaža strand

Het Bečići strand staat bekend als één van de mooiste en grootste stranden van het zuidelijkere gedeelte van de Adriatische zee. Het is zanderig, 1950 meter lang, en loopt van Zavale tot Djevistenja. In 1935 won het de prijs van gouden palm in Parijs. In het achterland zijn er hotels, sportterreinen en parken te vinden.

Trsteno plaža strand

Trsteno strand met zijn vallei is één van de mooiste stranden in de regio Donji Grbalj en is één van de negen mooiste stranden van de Montenegrijnse kust. Het wordt diep in het droge land getrokken en is dus beschermd tegen hoge golven, stormen en de zuidwind. Het strand van 200 meter lang, met fijn zand, helder azuurblauw zeewater, zanderige zeebodem, ongerepte natuurlijke omgeving maken het tot een aangename strand ervaring. Je kunt er komen via een asfaltweg die Trsteno verbindt met de motorweg van Herceg Novi naar Bar.

Kamenovo plaža strand

Het Kamenovo strand is het eerste van de 16 kleinere aantrekkelijkere stranden van de Budva rivièra richting de Perazici vallei. Het is gelegen tussen Bečići en Przno. Zowel het strand als zeebodem bestaan uit fijn kiezelzand. Dit geeft het water een turquoise kleur en op het andere moment azuurblauw. Het ligt zuidoostelijk waardoor het over een hoog aantal zonneuren beschikt. Het Kamenovo strand is makkelijk te bereiken vanaf de kust autoweg. De lengte van het Kamenovo strand is 730 meter.


Przno plaža strand

Het Przno strand is gelegen voor het typische zelfgenaamde adriatische kustdorpje Przno, wat het strand een speciale charme geeft. Het strand ligt tussen de Przno en Milocer kaap. Het Przno strand bestaat gedeeltelijk uit kiezels en zand, en heeft een lengte van 350 meter. De omgeving bestaat uit vele olijfbomen.

Milocer plaža strand

Het Milocer strand ligt onder de voormalige zomerresidentie van de koninklijke Karađorđević familie, dat gebouwd werd in 1934. Het word afgeschermd van autoweg door een muur met twee poorten, eentje leidend naar Przno, en een ander leidend naar Sveti Stefan. Het strand is 380 meter lang en omring door het olijfbomen bos van Milocer dat zich uitstrekt over een gebied van 18 hectare. In dit bos zijn ook veel zeldzame flora te vinden zoals de Lebanese ceder, de tropische Mimosa, de japanse mispel, cactussen en agavasen. Het Milocer strand is een mooi kiezelstrand en gezamelijk met het mooie achterland en de voormalige zomerresidentie één van de mooiere plekken van de Montenegrijnse kust.

🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Kraljicina plaža strand

Het Kraljicina strand is gelegen naast het Milocer strand en gaat geheel op in de natuurijke omgeving. Het is 1000 meter lang en word omringd door cipressen en olijfbomen. Het was het favoriete strand van de koninging Maria Karađorđević waarvan het ook zijn naam gekregen heeft.

🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Sveti Stefan plaža strand

Voor de meeste mensen is dit de meest aantrekkelijke plek van de gehele Adriatische kust. Een schiereiland bestaande uit voornamelijk rots verbonden met het vaste land door een smalle zanderige toegang waarop een voormalig visserplaatsje is omgetoverd in een luxueus hotel. Er zijn twee stranden te vinden aan de rechterzijde en linkerzijde van het schiereiland. Ze hebben een roodachtige kleur en de stranden zijn gezamelijk 1170 meter lang. Op het vaste land tegenover het schiereiland zijn restaurants, cafe’s, hotels en een duikcentrum te vinden. Dit allemaal in een mediterraanse ingericht park. Sveti stefan is een plaats met enige wereldfaam, voornamelijk in het verleden. Alhoewel het met nieuwe investeringen weer aan het terugkeren is naar deze status. Helemaal sinds het hotel is overgenomen door Aman Resorts International,de wereld befaamde luxueuse hotel groep. Sommige van de bekendere gasten waren Bobby Fischer, Sofia Loren, Monica Viti, Ingemar Stenmark, Sylvester Stallone en Claudia Schiffer in het verleden, maar hedendaags kan het ook weer aansprak maken met de bezoeken van wereldsterren zoals Adriana Lima, Naomi Campbell, Jean Paul Gaultier en vele anderen. Onder de vele erkenningen die heeft gekregen is de voornaamste de gouden appel (1964) van het aanstaande Life magazine.

🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Drobni Pijesak plaža strand

Dit gebied zuidelijk van Budva, richting Petrovac bestaat uit een aantal kleinere stranden die alleen vanuit de zee zijn te bereiken. Het Dobrni strand staat bekend om zijn schoonheid. Het is gelegen in een afgelegen vallei en is 250 meter lang. Door het geelwitte zand heeft het strand een tropische uitstraling. De vegetatie van de stranden bestaat uit olijfbomen en marquis. Er is een natuurlijke waterbron en een aantal restaurants op het strand.

Perazica Do plaža strand

Het Perazica Do strand is gelegen onder het Reževići klooster. Het is een klein strandje in een vallei dat landinwaarts loopt. Er is ook een klein haventje waar men kan aanmeren.

Petrovac plaža strand

Dit strand met roodachtige fijne kiezelsteentjes is rond de 600 meter, en is één van de stranden met het grootste aantal bezoekers van de Budva rivièra. Het beschikt over een mooi uitzicht door de voor de kust liggende eilandjes Katic i Sveta Nedjelja. Petrovac strand is een beschermd natuurgebied. Naast het strand loopt een promenade die gevuld is met cafe’s, restaurants en souvenir winkels.

Lučice strand

Het Lučice strand ligt op zo’n 500 meter van Petrovac af, en is ondanks het groot aantal bezoekers grotendeels onaangetast. Het heeft de vorm van een kleine baai en is 220 meter lang. Het zeewater is ondiep en de vegetatie bestaat uit cipressen en pijnbomen. Verder zijn er twee restaurants te vinden.

Buljarica plaža strand

Het Buljarica strand ligt in de Buljarica vallei. Het ligt 1 kilometer van Petrovac af en is met zijn 2250 meter lengte het langste strand van de Budva rivièra. Bij het strand zijn een aantal autocampings te vinden.

Het eiland van St. Nikola

Het St. Nikola eiland is de meest populaire picknick bestemming in Budva. De kust van het eiland loopt steil in zee af. Er zijn vele verborgen inhammetjes interessant voor de avonturiers en de romantische zielen. Er zijn drie stranden te vinden, met een totale lengte van 840 meter. Het eiland is begroeid met een grote diversiteit aan mediterraanse vegetatie wat de stranden een wild ongetemd gevoel geven. Het eiland is zowel s’nachts als overdags te bereiken per boot die dagelijks van de Budva stranden vertrekken en de haven.

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More