Home centraal Cetinje

Cetinje

by Discover Montenegro
The town of Cetinje.
Cetinje is een stad in het meer centrale deel van Montenegro. Het is lange tijd de historische hoofdstad geweest. Het heeft een populatie van 15137 inwoners. Het is gelegen in dezelfde genaamde provincie Cetinje. De stad ligt op een klein karstvlakte omringd door kalksteenbergen, waaronder de berg Lovćen, één van de voornaamste historische bezienswaardigen van Montenegro.Cetinje werd gesticht in de 15de eeuw en werd een centrum van het Montenegrijnse leven en zowel de wieg van de Montenegrijnse cultuur als een orthodox religieus centrum. Zijn status als het ere hoofdstad van Montenegro is te danken aan zijn erfgoed als de voormalige hoofdstad van Montenegro.

Geschiedenis van Cetinje

De stichting van Cetinje is onstaan in de historisch, politieke achtergrond van de 15de eeuw. De constante oorlogen tegen de Turken en Venitianen forceerde Ivan Crnojevic, de toenmalige heerser van Zeta om de toendertijd zijnde hoofdstad van Zabljak in 1475 te verplaatsen naar het de voet van het Lovcen gebergte. In het dal hier bouwde hij zijn hof en twee jaar later daarop volgend het Cetinje klooster. Door het bouwen van dit hof en klooster werd het een fundament voor een nieuwe hoofdstad. Deze nieuwe hoofdstad kreeg de naam Cetinje, genoemd naar de rivier Cetina die er doorheen stroomt. Het nieuwe klooster werd het middelpunt van de Zeta territorium. Hierdoor werd het niet alleen het middelpunt van allerdaagse leven maar ook het spirituele centrum van Montenegro.  Durad Crnojevic, de zoon van Ivan Crnojevic maakte hier de eerste drukkerij van het gehele Slavische zuiden.

De snelle groei van Cetinje onder het gezag van de Crnojevic dynastie werd onderbroken aan het einde van de 15de eeuw. Zeta verloor zijn onafhankelijkheid in 1499, zodat het enige vrije deel van het land, wat de naam Montenegro zou gaan dragen, werd gereduceerd tot het bergachtige gebied tussen de Crnojevic rivier en de Boka Kotorska baai.

In de twee opvolgende eeuwen stagneerde Cetinje in zijn ontwikkeling. Het werd constant belegerd door de Turken en Venitianen. Gedurende de 16de en 17de eeuw verkeerde Cetinje in moeilijke tijden. Pas tegen het einde van de 17de eeuw begon de stad weer op te bloeien onder het gezag van de Petrovic dynastie met Danilo Petrovic als heerser. Door de gedurende oorlogen konden Danilo en zijn opvolgers zich niet volledig toewijden aan de ontwikkeling van de stad. Pas tijdens het gezag van Petar I Petrovic Njegos werd er weer volop progressie gemaakt. In 1835 werd zijn koninklijke residentie Biljarda gebouwd. Montenegro werd als een onafhankelijke staat erkend door het Berlijnse Congres in 1878. En hiermee werd Cetinje een hoofdstad van een Europees land.

Veel nieuwe ambassades werden gebouwd voor de pas verworven relaties met talloze grotere Europeesche landen. De gebouwen van de Franse, Russische, Engelse en Italiaanse behoren tot de mooiste. Onder het gezag van prins Nikola I Petrovic werd het eerste hotel gebouwd, genaamd Lokanda , maar ook een nieuw prinsenpaleis en een ziekenhuis.

Montenegro werd een koningrijk in 1910. En dit had weer wederopleving voor de stad als gevolg. En een echt officieel overheidsgebouw werd er gebouwd. Tussen 1878 en 1914 bloeide Cetinje op alle gebieden. Vele intellectuele uit andere slavische delen besloten zich in Cetinje te vestigen, en droegen bij aan de culturele, educatieve en algemene ontwikkeling van het dagelijks leven en de stad.

“The storm-proof roof of europe”

Tussen de twee wereldoorlogen breidde Cetinje zijn territorium uit. Maar toen het parlement van Montenegro besloot dat administratieve organen naar Titograd (het hedendaagse Podgorica) verplaatst moesten worden liet het Cetinje in een crisis belanden. Door de nadruk te leggen op de industriele ontwikkeling en het negeren van de stad’s traditionele, culturele en toeristische potentie verspeelde Cetinje een goede kans voor een meer zekere voorspoed in de toekomst. Maar waar gelukkig wel vandaag de dag de nadruk op wordt gelegd.

Geografie van Cetinje

Cetinje ligt op het karstveld (het Cetinje veld) van ongeveer 7km², met een gemiddelde hoogte van 671 meter boven de zeespiegel. Hemelsbreed ligt het op 12 kilometer van de Adriatische zee en 15 kilometer van het Skadarsko Jezero meer. Nu ligt het aan de hoofdweg van PodgoricaCetinjeBudva, dat het goed toegankelijk maakt voor de binnenland van Montenegro en de Montenegrijnse kust.

Klimaat

Cetinje heeft een oceanisch klimaat (Köppen: Cfb), met droge en warme zomers, en een temperatuur van ongeveer 20 °C. En zachte en natte winters met een temperatuur van ongeveer 2 °C. De gemiddelde temperatuur op jaarbasis is ongeveer 11 ° C met een jaarlijkse amplitude van 20,1 ° C. Cetinje is bekend in overvloedige neerslag in de lente en herfst, en is op jaarbasis één van de natste steden in Europa met ongeveer 4000 mm (157 inch) neerslag op jaarbasis. Zelfs naast enorme precipitaties heeft het Cetinje veld en de omliggende omgeving geen waterstromen op het oppervlak en zijn waterbronnen zeldzaam. Dit is het gevolg van karst eigenschappen en de geologische structuur.

Architectuur en stedelijk erfgoed

Cetinje, als een relatief jonge stad, met zijn oude historische kern, trekt veel aandacht als stedelijk en architectonische erfgoed, en heeft met zijn bouw en ontwikkeling invloed op de historische, sociale en economische gebeurtenissen in het land gehad. Cetinje, als een nederzetting bestaat voor 500 jaar, en dat is niet erg oud in vergelijking met de stichting van de steden aan de kust die tot veel eerder dateren. Voor Cetinje als stedelijke agglomeratie kan men zeggen dat het plotseling is gevormd, waardoor het zeer specifiek is. Het werd gebouwd onder de grote invloed van buitenlandse bouwers met de toepassing van verschillende architecturale stijlen dat nu de representatieve architectonische ruggengraat van de stad is.

Tussen de twee wereldoorlogen, die gekenmerkt worden door het verlies van de Montenegrijnse staat en de opvallende stagnatie van de architectonische ontwikkeling van de stad, gaat Cetinje over op eerste multi verdiepingen woningen voor collectieve woningen, en moderne openbare instellingen die nodig zijn voor het toenmalige sociale leven. In de snelste en belangrijkste periode van de ontwikkeling van Cetinje, sinds de jaren zeventig van de negentiende eeuw tot de Eerste Wereldoorlog, toen het de kleinste Europese hoofdstad was, werd de stad op basis van de principes ontwikkeld die de Europese metropolen van in die tijd hanteerde. De ontwikkeling van Cetinje in deze periode werd gevolgd met vele belangrijke historische en sociale gebeurtenissen. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd de ontwikkeling van Cetinje gemarkeerd als de periode van staatsmacht en het nastreven van de Europese cultuur en internationale erkenning. Erkenning van Montenegro als zelfstandige staat, tijdens het Berlijnse Congres in 1878 zorgde voor een nog grotere economische, sociale, culturele, maatschappelijke groei en een verbetering van het staatsapparaat en de autoriteiten. In deze periode, als de koninklijke hoofdstad, wordt in een nog grotere nationale en internationale betekenis geworven. Op basis daarvan en het relatief goed bewaard gebleven oude stedelijke erfgoed, is het gerechtvaardigd dat Cetinje onder de steden valt met een belangrijk architectonisch erfgoed voor Montenegro tot aan de dag van vandaag.

Belangrijkste bezienswaardigheden

Cetinje heeft een aantal bezienswaardigheden, waaronder het Cetinje klooster, de Vlaška kerk (gebouwd in 1450, met zijn hek gemaakt uit de lopen van in beslag genomen vijandelijke geweren), Biljarda, diverse musea, het Koninklijk Theater van Zetski en historische buitenlandse ambassades. Veel van de oude ambassades en andere administratieve gebouwen zijn nu scholen van verschillende soorten en de stad bezit dan ook over een grote jonge generatie. Dicht bij Cetinje (ongeveer 5 km) ligt de Lipa grot (Lipska pecina), een van de grootste grotten in het voormalige Joegoslavië.

De ingang is gelegen in het dorp Lipa en eindigt in de bergen direct over de Adriatische Zee. Na het project van de gemeente Cetinje en het bedrijf ‘Lipa Cave’ werdt de grot hersteld en geopend voor publiek sinds juli 2015. Vandaag is de grot één van de grootste toeristische attracties in Cetinje en Montenegro, vergelijkbaar met Postojna Cave in Slovenië.  Eén van de meest bezochte bestemmingen van Cetinje is het mausoleum van Petar II Petrović-Njegoš op de Lovćenberg. Het mausoleum is met de auto bereikbaar vanaf Cetinje, dat 13 km verder op ligt. Naast de omringende natuurlijke omgeving van beuken-, eiken- en lindenbossen is er een unieke frisheid van het Lovćen Nationaal Park. Het mausoleum is gelegen op de Jezerski vrh (Jezerski piek), op een hoogte van 1.660 m, en het staat officieel ter boek als het hoogste mausoleum ter wereld. In de afgelopen jaren is er een plan geweest om de oude historische kern van de stad Cetinje op te bouwen en laten opnemen als een UNESCO werelderfgoed.

Nationale instellingen

Hoewel Podgorica de hoofdstad van Montenegro is, is Cetinje de zetel van tal van nationale instellingen van Montenegro. De president van Montenegro heeft zijn officiële woonplaats in Cetinje, in het voormalige erfgenaams paleis, dat het Blauwe Paleis wordt genoemd door de kleur van zijn muren. Cetinje is de zetel van het Montenegrijnse ministerie van Cultuur, het Nationaal Museum van Montenegro, de nationale bibliotheek, staatsarchieven en vanaf 2017 is er het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Cultuur

Cetinje is al vijf eeuwen het culturele en educatieve centrum van Montenegro. Er zijn vijf staats instellingen: Đjurđe Crnojević Nationale Bibliotheek, het Nationaal Museum van Montenegro, het Archief van Montenegro, het Republiek Instituut voor het Behoud van Cultureel Erfgoed en het Zetski Dom Montenegrijnse Koninklijk Nationaal Theater. Al deze instellingen houden, verwerken en openbaren de toegang tot een enorme literaire schat, en beschermen zowel alle culturele monumenten in heel Montenegro. De oudste  en voor lange tijd de belangrijkste culturele instelling in de stad is het klooster van Cetinje.

Printhuizen in Cetinje

Cetinje heeft een rijke uitgeverij en druktechniek traditie. Het drukhuis van Crnojevići (1492-1496) en de daar gepubliceerde boeken zijn van groot belang voor Montenegrijnse cultuur en geschiedenis, evenals voor de cultuur van andere volkeren in het Orthodoxe Balkan. De grootste bijdrage ervan verwijst naar het verspreiden van het Cyrillische schrift. Er waren een aantal drukkerijen die deze traditie voortzette. Dit waren: het Njegoš Drukkerij, dat tussen 1833 en 1839 printte en het Staats Drukkerij, dat in 1858 werd opgericht. Het werd in 1952 omgedoopt en sindsdien is het bekend als Obod. Sinds hun oprichting tot op heden hebben Cetinje drukhuizen meer dan 3.000 boeken gepubliceerd, een belangrijke bijdrage aan het Montenegrijnse culturele erfgoed. De eerste Montenegrijnse literatuur- en wetenschappelijke jaarblad, Grlica (Turtledove), werd gepubliceerd in 1835, terwijl de eerste Montenegrijnse krant, De Montenegrijn’, in 1871 werd opgericht. Sindsdien zijn er zestig verschillende kranten en meer dan dertig tijdschriften gepubliceerd. In 1914, als een stad van minder dan 6.000 inwoners, kwamen uit Cetinje zes verschillende dagbladen.

Bibliotheken

De oudste bibliotheken van Montenegro, waar de oudste boeken en documentatie van grote waarde worden behouden, zijn gevestigd in Cetinje. Dit laat Cetinje ook internationaal erkend worden. De oudste bibliotheek onder deze is de bibliotheek van het Cetinje Klooster, dat op het einde van de 15e eeuw werd opgericht toen de drukkerij van Crnojevići begon te werken. Vandaag worden vijfentwintig oude manuscripten geschreven in Cyrillisch, vier incunabula en vele oude liturgische boeken daar gehouden. De eerste openbare leeszaal in Montenegro, bekend als de leeskamer van Cetinje, werd in 1896 opgericht. Sinds de oprichting ervan is het culturele centrum van Montenegro geweest. De vruchtbare activiteit van deze leeszaal werd voortgezet door de stadsbibliotheek en de leeszaal Njegoš, die meer dan 63.000 boeken en tijdschriften aanbiedt. De schoolbibliotheken van Cetinje hebben ook een lange traditie. De bibliotheek van de oudste school in Cetinje, vandaag bekend als de Njegoš Elementary School, dateert uit 1834, de bibliotheek van de administratieve hogeschool Carica Marija instituut daterend uit 1869, en de bibliotheek van het Gymnasium uit 1880.

Museums

Musea in Cetinje zijn:

 • Museum van het Cetinje klooster
 • Staats Museum
 • “Petar Petrovic Njegoš” Museum
 • Etnografisch Museum
 • Elektrische industrie Museum
 • Historisch Museum
 • Kunst Museum

Al deze behalve het museum van het Cetinje klooster en het elektrische industrie museum zijn geïntegreerd in een instelling en overkoepelende organisatie genaamd het Nationaal Museum van Montenegro. Talrijke musea en het enorme fonds van museumvoorwerpen die er worden gehouden, hebben de reputatie van Cetinje als museumstad gevestigd. Er is een cumulatief € 10 ticket waarmee u alle musea in Cetinje kunt bezoeken. U kunt het ticket bij elk van de musea kopen. Cetinje is altijd een cultureel centrum geweest. Elk jaar wordt er de internationale kunstentoonstelling Cetinje Biennial gehouden. Zijn oprichter is prins Nikola Petrović, kleinzoon van koning Nikola.

Godsdienst

Cetinje is ook de zetel van de bisdom van Montenegro van de Servische Orthodoxe Kerk en de Montenegrijnse Orthodoxe Kerk. Het bisdom is gelegen in het Cetinje klooster.

Accomodatie

Cetinje als voormalige hoofdstad van Montenegro mag de eer opstrijken van de stad met het eerste officiële werkzame hotel in Montenegro. Dit legendarische hotel, voorheen bekend als “Lokanda” en ooit de residentie van de Amerikaanse missie naar Montenegro, bestaat helaas niet meer. Het werd tijdens de aardbeving in 1979 onherstelbaar beschadigd. Na de officiële erkenning van Montenegro in het verdrag van Berlijn in 1878, onstond er vlak na het plan voor ontwikkeling van de toeristiche economie in Montenegro. In deze plannen werd de aandacht gericht op drie gebieden, dit zijnde Cetinje met zijn omgeving, Kotor en Herceg Novi. Cetinje om het feit van dat het toen de voormalige hoofdstad van Montenegro was, met veel diplomatieke betrekkingen. Kotor om zijn rijke culturele historie met zijn overvloed aan middeleeuwse architectuur. En voor Herceg Novi werd de keuze gemaakt door het weelderige mediterrean groen, ligging en de aanwezigheid van het nabije klimatologische spa van Igalo met zijn badplaats. Er zijn maar weinig mensen die in Cetinje lang verblijven en de meesten bezoeken Cetinje meestal als een uitstapje vanuit de kust. Vandaar dat het accommodatie aanbod ook stukken geringer is dan aan de kust. En in het algeheel het meer historische karakter van de stad aanhoudend. Met een hoogte van 610 meter en weelderig groen, is Cetinje in de zomer een ideale plek voor een nacht van rust en slaap, met slechts een half uur rijden naar de zee en vele bezienswaardigheden in de omgeving.

Beste Appartement in Cetinje

 • La Vecchia Casa – La Vecchia Casa ligt in het centrum van Cetinje en wordt omgeven door een weelderige tuin. Het biedt accommodatie met gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid.
  Alle accommodaties zijn voorzien van kabel-tv, een kledingkast, een zithoek en een eigen badkamer. De appartementen hebben ook een ingerichte keuken met een eettafel. Sommige accommodaties zijn voorzien van airconditioning.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Picknickplaats, Buitenmeubels, Tuin, Massage (toeslag), Wasserij, Luchthavenshuttle.

Beste Pension in Cetinje

 • Guest House Pansion 10 – Guest House Pansion 10 ligt in Cetinje, op 6 minuten rijden van het nationaal park Lovćen, en biedt gratis WiFi, een gemeenschappelijk terras en gratis fietsen. Eigen parkeerplaatsen zijn gratis beschikbaar in de buurt. De kamers van het Pansion 10 zijn comfortabel ingericht en voorzien van een balkon, een flatscreen-tv en een kleine zithoek. Elke badkamer is voorzien van een douche en gratis toiletartikelen. Gasten van de accommodatie kunnen gebruikmaken van een volledig uitgeruste gedeelde keuken. Er is een supermarkt op minder dan 5 meter van de accommodatie, en diverse restaurants, bars en cafés liggen op 100 meter afstand.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Balkon, Terras, Luchthavenshuttle, Thee / Koffiezetapparaat, Gratis fietsverhuur, Strijkfaciliteiten, Wasserij (toeslag), Wekservice, Express check-in / check-out.

Beste Hotel in Cetinje

 • Hotel Sport IN – Hotel Sport IN is onderdeel van Sportski Centar en ligt op enkele minuten lopen van hartje Cetinje. Het heeft praktische kamers met gratis draadloos internet.Het hotel ligt vlak bij de bushalte en biedt u sportzalen en -apparatuur. Restaurant en bar Armonie Mediterranee bestaat uit 2 grote zalen met ruimte voor in totaal 250 personen. Er worden binnenlandse en professioneel bereide Italiaanse specialiteiten geserveerd.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Bar, Restaurant, Fitnessruimte, Bagageopslag, Wasserij (toeslag), 24-uursreceptie.

Festivals

Vandaag is Cetinje de thuisbasis van één van de meest populaire culturele evenementen in Montenegro, ‘Zomer in de oude koninklijke hoofdstad’. Het is het artiestenfestival met bijna 100 evenementen, die jaarlijks van juni tot september gehouden worden. Gedurende die periode kunnen bezoekers de concerten van regionale sterren bijwonen in de meest belangrijke stadslocaties, maar ook in de dorpen. Tijdens de ‘Zomer in de oude koninklijke hoofdstad’ evenement zijn er festivals als ‘Royal Fest’ (harde rock, alternatief), ‘Cetinje Jazz Fest’, ‘Espressivo’ (klassieke muziek), ‘Cucka jeka’ (Kobilji Do) Riječka noć ‘(Rijeka Crnojevića),’ Njeguško ljeto ‘(Lovćen en Njeguši),’ Folklor ‘ en deze trekken ongeveer 50.000 bezoekers elk jaar. Er zijn meer festivals en evenementen tijdens het gehele jaar, zoals ‘kerstconcerten’ (7/8 januari), evenement van de Onafhankelijkheidsdag (21 mei), ‘MIT Fest’ (alternatief theaterfestival) etc.

 

Sporten

De meest populaire sporten in Cetinje zijn voetbal, handbal en basketbal.

Voetbal

Voetbal in Cetinje heeft een zeer lange traditie in met FK Lovćen Cetinje, de oudste voetbalclub in Montenegro. FK Lovćen is op 20 juni 1913 opgericht. Het is één van de succesvolste voetbalclubs in Montenegro. De beste resultaten in het verleden werden bereikt voor het tweede kwartaal, toen ze enkele Montenegrijnse kampioenschappen winnen, en in 1956 in kwalificaties voor de eerste nationale competitie. De beste resultaten werden in het verleden bereikt, toen ze enkele Montenegrijnse kampioenschappen wisten te bemachten, en in 1956 toen ze wisten te kwalificeren voor de eerste nationale competitie. FK Lovćen speelt nu in de Montenegrijnse eerste divisie. In het seizoen 2013/14 won Lovćen de tweede plaats. Op 21 mei 2014 won Lovćen de Montenegrijnse Cup, die de eerste nationale trofee in de geschiedenis van de club was. Een andere club van Cetinje is FK Cetinje, opgericht in 1975. Ze werden bevorderd naar de Tweede Montenegrijnse divisie, tijdens de zomer van 2013.

Handbal

Gevormd in 1949, is handbal club “Lovćen” is één van de oudste handbalclubs in Montenegro. In de decennia, met name van de jaren 80 tot en met vandaag, is Lovćen de meest succesvolle Montenegrijnse handbalclub, en sportclub met de meeste trofeeën in Cetinje. Er zijn een groot aantal grote Montenegrijnse, Joegoslavische en Europese spelers die uit de handbalschool van Lovćen zijn voort gekomen. Van 1988 tot vandaag speelde Lovćen 23 seizoenen in de Eerste Handball divisie van SFR Joegoslavië, FR Joegoslavië en Montenegro. Vijf keer won de club van Cetinje de titel van de kampioenschap – in de seizoenen 1999/00, 2000/01, 2006/07, 2011/12 en 2012/13. Lovćen is sinds zijn oprichting lid van de regionale SEHA league. Vandaag is Lovćen het enige SEHA lid van Montenegro.

Basketball

Basketbalclub “Lovćen” is een van de oudste sportclubs in Cetinje. Het werd opgericht in 1947. De beste resultaten werden behaald in het seizoen 1997/98, toen het op de 6de plaats van de nationale basketbal competitie werd behaald. Dit zorgde voor deelname aan de internationale competitie “Radivoje Korac Cup.” Vandaag speelt het in de eerste A-competitie van Montenegro. De Tweede club in Cetinje is BC Cetinje, opgericht in 1997.

Overige sporten

In het verleden, in Cetinje bestond de Volleyball club “Lovćen”. Het speelde in nationale l eague en was onder de beste Montenegrijnse clubs in die sport. Hedendaags is VC “Lovćen” niet meer actief. Vandaag zijn er tientallen actieve clubs. Tafeltennisclub “Lovćen” is in de afgelopen vier decennia één van de twee meest succesvolle tafeltennisclubs in Montenegro. Andere clubs zijn Racing team “Lovćen”, Judo club “Crnogorac”, Karate club “Lovćen”, Boxing club “Lovćen”, Vrouwen basketbalclub “Lovćen” en anderen.

Sportfaciliteiten
Cetinje heeft een aantal sportfaciliteiten. De faciliteiten in Cetinje zijn:
– Stadion Obilića poljana, met een capaciteit van 2.000 zitplaatsen.
– Sports Center Cetinje, een multifunctionele indoor sportfaciliteit. Het heeft een capaciteit van 2.020 zitplaatsen.
– Nieuw klein voetbalveld van FK Lovćen, met capaciteit van 1.000 zitplaatsen met stadionlichten voor nachtspelen.

Hoe te bereiken

Per vliegtuig

De luchthaven van Podgorica ligt op ongeveer 50 km afstand en heeft het hele jaar door vluchten naar Belgrado, Boedapest, Zürich, Frankfurt, Ljubljana, Parijs, Rome en Wenen.

Per bus

Misschien de beste manier om naar Cetinje te komen. Het is minder dan een uur rijden van zowel Podgorica als Budva. Bussen naar binnenlandse bestemmingen zijn zeer frequent, ondanks het feit dat het busstation geen ticketbalie heeft (u kunt altijd uw ticket op de bus kopen).

Per auto

Alle wegen in Montenegro zijn alleen tweebaans, en zijn meestal bochtige bergachtige wegen, waar snelheden boven 70 km zelden wettelijk zijn toegestaan en wat ook zelden veilig is. De weg van Kotor naar Cetinje is een bochtige, bergachtige weg, en nevel of ijs zijn niet ongewoon in wintertijd.

De weg van Budva naar Cetinje is in relatief goede staat met 3 rijstroken in sommige delen. De weg van Podgorica naar Cetinje is in een goede staat.

Hoe te verplaatsen

Cetinje, met name het historische centrum van de stad, is klein genoeg en alles is op loopafstand. Het busstation ligt op minder dan vijf minuten lopen van alle belangrijke historische locaties.

Winkelen

Als u op zoek bent naar een echt Montenegrijnse souvenir, is Cetinje de stad. Anders dan, Cetinje is niet echt een winkelstad, laat dat voor kuststeden of Podgorica.

Eten

Cetinje is de juiste stad om traditionele Montenegrijnse gerechten uit te proberen, bijvoorbeeld kalfsvlees gevuld met kaas en ham. Ondanks de naam van het land, zorg ervoor dat u de uitstekende Adriatische vis en zeevruchten probeert.

Drinken

Een poging tot het proberen zeker waard zijn de montenegrijnse wijnen Krstač en Vranac. Waarvan Vranac toch de grotere bekendheid draagt. De wijnen zijn afkomstig van de wijnplantages rondom Podgorica. Het meest bekende lokale bier is Niksicko Pivo, vernoemd naar de stad waar het ook gebrouwen wordt. Met een alcoholpercentage van 8 % behoort het tot de sterkere biersoorten. Verder is er nog de sterke drank Rakija, een brandewijn. Rakija wordt beschouwd als de nationale drank bij een aantal van de Zuid-Slavische volkeren, waarvan Montenegro er één van is. Het wordt gemaakt door distillatie van vergiste vruchten. De meest gebruikelijke vruchten zijn pruimen of druiven. En dan is er ook nog de zelfgemaakte Crmničko rode huiswijn.

In de omgeving

 • Budva — Het toeristische metropool van Montenegro. Beschikkend over een oude stad, bezienswaardigheden en vele stranden in en rondom de stad.
 • Lovćen nationaal park — het Lovćen gebergte begint aan het einde van de baai van Kotor en vormt het achterland van de historische stad Kotor. Het gebergte heeft twee in het oog springende pieken, Stirovnik (1,749 meter) en Jezerski Vrh (1,657 meter). De hellingen zijn rotsachtig, met talloze klofen, valleien en karstvelden wat het landschap een specifieke uitstraling geeft. Gelegen op de overgang van twee verschillende landschapsvormen, de zee en het vaste land, zorgt ervoor dat het Lovćen nationaal park onder de invloed is van beide klimaten.
 • Njegos mausoleum — Het uit kalksteen en graniete gebeeldhouwde mausoleum van de nationale held Petar Petrovic Njegos gebouwd op de twee na hoogste top van het Lovćen gebergte. Het was Njegos, montenegro’s grootste heerser zijn laatste wens om hier begraven te worden. Njegos werd geroemd voor zijn verscheidenheid als leider, poëet en bisschop. Het mausoleum door zijn centrale hoge ligging bied fraaie uitzichten over het Lovcen nationaal park, baai van Kotor en de omringende omgeving.
 • Mrtvica ravijn — Het kleinere Mrtvica ravijn is van de meer onbekendere maar toch een van de mooiste ravijnen in Montenegro. Ligtelijk verscholen maar het vinden waard.
 • Baai van Kotor — Deze schitterende baai staat op de lijst van de 10 mooiste baaien ter wereld en wordt Europa’s meest zuidelijke fjord genoemd. De baai van Kotor is als een snoer van parels en herbergt steden als de bloemenstad Herceg Novi, de door Unesco beschermde stad Kotor, met haar middeleeuwse oude stad (Stari Grad) en vele wonderschone monumenten zoals het eiland Gospa od Škrpjela.
 • Kotor — Kotor gelegen in het diepste gedeelte van de baai van Kotor word geroemd voor zijn goed bewaarde historische venitiaanse oude stad. Tel hierbij de mooie omgeving wat het helemaal een plaats maakt die niet snel vergeten word. Het is dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco gekomen zonder reden.
 • Moraca ravijn — Morača is een van de mooiste rivierkloven in Montenegro die het Moracke bergketen scheid met die van het Sinjajevina. Het komt uit het noorden van Montenegro en het stroomt over het ongeveer 113 km zuidwaarts, voordat het in de Skadarsko Jezero uitvloeit.
 • Duklja — 13 km ten noordoosten van Podgorica, liggen de ruïnes van oudste romeinse nederzetting die de grondslag voor Podgorica zelf vormde.
 • Medun — Ruïnes van een oude Romeinse stad die Ribnica en Podgorica voorafgingen.
 • Bar — Bar is de dichtstbijzijnde kuststad van Podgorica, bekend om zijn oude stad, wat één van belangrijkste culturele monumenten in Montenegro is, wat getuigt van de turbulente geschiedenis van deze stad.
 • Tivat —Kleine stad in de baai van Kotor dat zich langzamerwijs steeds met begint te ontwikkelen als belangrijke toeristische trekpleister door talloze ontwikkelingen en binnenlandse en buitenlandse investeringen. Waarbij de voornaamste reden is, de komst van luxueze jachthaven Porto Montenegro. Hetgeen wat er voor zorgde dat het de spot is geworden voor hogere klasse toerisme in Montenegro. Door het meer open karakter van de stad is het een van koelere steden in de baai tijdens de warmere zomerdagen. Tivat is ook de plaats waar de 2de luchthaven van Montenegro is gelegen.
 • Lipa grot — In de buurt van Cetinje ligt de Lipa grot of Lipska Pecina, een van de grootste grotten in het voormalige Joegoslavië. Het begint in het dorp Lipa en eindigt ver in de bergen . De grot is net gerestaureerd en geopend voor publiek sinds 2014.
 • Njegusi — Njeguši, pittoresk oud Montenegrijns dorp, en de geboorteplaats van Njegoš.
 • Rijeka Crnojevica — Rijeka Crnojevića, klein dorpje aan de rivier met dezelfde naam. Geweldige plek voor een dagtrip, met een paar uitstekende visrestaurants hebben.
 • Moracke planine — Morača bergketen ligt in het centrale deel van Montenegro. Het strekt zich van oost naar het noordwesten uit, beginnend bij het Tara ravijn in de buurt van Kolašin.
 • Kucka krajina — Het is bijna onaangetast, ongerept, afgelegen en stil. Gebied genaamd Kučka krajina of soms Žijovo (het gebied van Kuči – een Montenegrijnse stam), is gelegen ten noordoosten van Podgorica, naast de Albanese grens.
 • Skadarsko Jezero — Het Skadar meer is het grootste verswater meer in de Balkans, tweederde ligt in Montenegro en het overige deel in Albanië. Het montenegrijnse deel van het meer en de omgeving werd tot nationaal park verklaard in 1983. Het is één van de grootste vogelreservaten van Europa, met over 270 verschillende vogelsoorten, waarvan onder andere pelikanen, hetgeen wat het meer erg geliefd maakt bij vogelspotters. Maar ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen door de mooie omringende gebergtes, traditonele vissersdorpjes, eilandkloosters, ongerepte strandjes en overdaad aan flora. Het meer heeft ook een overvloed aan vis, vooral karper, voorns en paling. In 1996 werd het op de Ramsar conventie voor moeraslanden op Ramsarlijst voor belangrijke moeraslanden gezet.

LocatieRelated Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More