Home gebergten Durmitor gebergte

Durmitor gebergte

by Discover Montenegro
The Durmitor mountain range.
Deze prachtige bergketen is gelegen in het noordwesten van Montenegro. Durmitor is omringd door diepe valleien en kloven aan drie zijden, in het noorden door het twee na diepste ravijn ter wereld en het diepste in Europa, het Tara ravijn, in het westen door het ravijn van de Piva rivier en het Pivska Planina gebergte, en in het zuiden door de rivier en ravijn van Komarnica.

In het westen is het Durmitor gebergte open met een enorm groot plateau bestaand uit grasland genaamd Jezerska Povrs (Plateau van Meren), dat eindigt aan het begin van het Sinjajevina gebergte.

Het hele nationale park is 39.000 hectare groot. De belangrijkste kenmerken van de Durmitor gebergte is het grote plateau van Jezerska Povrs, 1500 meter boven zeeniveau, doorsneden door diepe ravijnkloven en omringd door indrukwekkende bergtoppen, waarvan 48 over 2000 meter (27 over 2200 meter). De hoogste piek van het  bergmassief is Bobotov Kuk met 2523 meter. Er zijn 18 gletsjermeren op hoogten boven 1500 meter, wat aan de charme van het Durmitorgebergte toevoegt. Bewoners in het Durmitor gebergte noemen hen “Gorske Oci” (Bergogen). Ook beschikt het Durmitor over 748 bronnen van puur bergwater en bossen waarin sommige bomen meer dan een paar honderd jaar oud zijn. Onder de mooiste bezienswaardigheden van het Nationaal Park zijn de sprankelende wateren van de rivieren, stromend door de uitgesneden prachtige ravijnen en valleien.

De meren

Na de gletsjering in de laatste ijstijd, tijdens het smelten van het ijs, werden Durmitor’s meren geboren. Montenegrijnen en vooral de inwoners van het Durmitor zelf hebben deze benoemd tot “Gorske Oci” (Bergogen). Ze bevinden zich over het gehele Durmitor gebergte. Deze ‘Bergogen’ dragen bij tot de geweldige schoonheid van het Durmitor nationaal park. De meren van Durmitor zijn een symbool van de schoonheid van gebergte en park geworden.  Durmitor heeft 18 gletsjermeren op hoogten boven de 1500 meter. De basis voor wetenschappelijk onderzoek van meren op Durmitor werd gedaan in het verre jaar 1899 door Jovan Cvijic, die tijdens zijn bezoek al de meren in kaart bracht.

Hij verklaarde dat deze meren een onuitwisbaar stempel en element van herkenning voor deze berg zijn, want in weinig plaatsen in de hele gehele wereld, bestaan er zo’n overvloed aan meren in zo’n klein gebied. Al deze meren zijn verschillend volgens de grootte, de hoeveelheid water in hen, vorm, oorsprong, en schoonheid van landschap rondom hen.

De Tara rivier

De Tara rivier is bijzonder mooi, door het indrukwekkende huidige, diepe landschap van het ravijn en zijn kristalheldere water, wat het tot één van de mooiste rivieren ter wereld maakt. De rijkdom van zijn flora en fauna, de complexiteit van zijn ecosystemen, met meer dan 1300 gevarieerde plantensoorten, waardoor het een uitzonderlijke concentratie is van zo’n hoeveelheid en kwaliteit van talrijke endemische en oude soorten, dat Durmitor’s buitengewone natuurlijke rijkdom heeft, is het een permanente inspiratie voor wetenschappers en natuurliefhebbers tegelijkertijd.

De naam

De oorsprong van de naam “Durmitor” kan niet met zekerheid gesteld worden. Volgens sommigen is de oorsprong van de naam Romaans. Mogelijk komt het uit het Latijnse woord “dormitorium”, afgeleid van het Italiaanse woord “dormitorio” of “dormier”, wat betekent “slapen”. Volgens deze legende gaat het verhaal dat de soldaten van de Romeinse legioenen die langs marcheerden zich afvroegen, “Slapen deze bergen ?” Natuurlijk is er ook een veel minder romantische verklaring, misschien veel dichter bij de waarheid, namelijk dat de naam gegeven werd door Keltische stammen. Van het Keltische: “dru-mi-tor”, dat  “water uit de berg” betekent. In ieder geval werd de naam geërfd door slavenstammen die naar het grondgebied kwamen. De lokale bevolking benadrukt het woord “Durmitor” op de tweede lettergreep.

De pieken van Durmitor

Van alle pieken van het Durmitor massief zijn de drie meest bezochte en populairste voor het beklimmen, Bobotov Kuk (2523 meter), Prutas (2393 meter) en Medjed (2287 meter). Medjed bergtop uitzicht is iets speciaals. Vanaf de top van de Medjedpiek kunt u genieten van een fantastisch uitzicht op het hele massief van Durmitor, en daarbij het prachtige indrukwekkende en diepe Lokvice vallei. Ook kunt u het Crno Jezero meer hier van bovenaf aanschouwen. Echter is het beste uitzicht op Crno Jezero vanaf de piek van Mali Medjed (2223 meter. Prutas uitzicht is ook erg fraai. Vanuit de Prutas top ziet u de belangrijkste bergkam van het Durmitor massief (Soa Nebeska), waaronder drie toppen, Bezimeni Vrh (“Piek zonder naam”, 2487 meter), Bobotov Kuk (2523 meter) en Soa of Djevojka (2440 meter). Maar als hoogtepunt ziet u vanaf hier de mooi gelegen Skrcka meren en vallei. Ook kunt u het prachtige Susica ravijn hier vanaf zien. Van Bobotov Kuk’s piek, de hoogste piek van Durmitor, kunt u in goede weersomstandigheden veel bergtoppen zien, zelfs in meerdere landen, die nog een paar honderd kilometer verderop liggen.

De valleien van Durmitor

Skcrka merenvallei

Met zijn twee prachtige en schilderachtige meren en indrukwekkende pieken die de adembenemende schoonheid omringen, is Skcrka merenvallei zeker de mooiste vallei van Durmitor. In het laatste ijstijdsbekken was Skcrka zwaar glacier en gletsjer liep naar het ravijn van Susica in het noordwesten. Skcrka bezet de zuidwestelijke hoek van centraal Durmitor. De vallei is ongeveer 2,5 kilometer lang, terwijl de bodem tot 1 kilometer breed is. Van alles behalve de noordwestelijke kant, waar de opening van  het Susica ravijn is, is Skcrka gesloten door hoge en wilde rotswanden. En alle driezijden zijn specifiek, met verschillende opbouw. In het noordoostelijke is de hoofdkam van het massief. Die zijde heeft een hoogte van tussen de 600 en 800 meter. De hoogste zijde van de vallei is ongeveer 800 meter hoog, van de geweldige Soa Nebeska bergkam, gecreëerd door de drie toppen Bezimeni Vrh, Bobotov Kuk en Djevojka, gelegen aan de noordkant van de vallei. Skcrka vallei heeft twee prachtige meren; Veliko Jezero (1686 meter) (Groot Meer) ligt midden in de vallei. Het is 580 meter lang en tot 165 meter breed, 17 meter diep en heeft 1720 meter lange kustlijn. Malo Jezero (1711 meter) (Klein meer) is rondvormig en ligt onder de kliffen van de prachtige Prutas berg. Het is 225 meter lang en tot 94 meter breed, 15 meter diep en heeft 440 meter lange kustlijn. Tussen de meren is een grasveld waarop de Skcrka berghut (1723 meter) is geplaatst.

Lokvice vallei

Kijkend naar het Durmitor massief van uit Zabljak, is Lokvice vallei de tweede vallei van links, naast de  vallei van Velika Kalica. Lokvice is omringd door vele hoge toppen van Durmitor zoals de Bandijerna (2409 meter), Terzin Bogaz (2303 meter), Medjed (2287 meter) en Cvorov Bogaz (2152 meter). Door deze vallei leiden veel gemarkeerde paden naar de belangrijkste pieken van Durmitor. De grond van Lokvice is verdeeld in twee delen door een kleine heuvel. Ten noorden van het heet het Male Lokvice (Klein Lokvice), terwijl ten zuiden van de heuvel het Velike Lokvice (Groot Lokvice) wordt genoemd. Hier ligt ook het Vir u Lokvicama (1693 meter) meer. Op de top van de heuvel is het Lokvice Katun met een paar kleine herdershutten, en een gemeenschappelijke plek om te kamperen. Lokvice wordt benaderd door gemarkeerd pad van het Crno Jezero meer en van het Ivan Do camp. Bij Lokvice Katun worden het pad gesplitst, als één pad leidt naar Velika Previja en daarbij de bergen passeert van Medjed, Terzin Bogaz, Velika Kalica, terwijl het andere pad naar Bobotov Kuk, Bezimeni Vrh en Minin Bogaz leidt, via Biljegov Do bekken en de Valoviti Do bekken.

Velika Kalica vallei

Van alle valleien van Durmitor is Velika Kalica het meest vergelijkbaar met de wilde, hoge Juliaanse Alpen valleien. De onderkant van dit voormalige gletsjervallei was het meest uitgesleten door de gletsjer. Wanneer u kalksteenklippen van Sljeme ziet, kunt u zich zelf voorstellen dat u in de Julische Alpen bent. Net als het nabijgelegen Lokvice vallei strekt Velika Kalica zich uit in zuidnoordelijke richting. In het oosten is er Terzin Bogaz (2303 meter) – Medjed (2287 meter) bergkam, verbonden door de Velika Previja (2145 meter) pas. Vanuit de zuidoostelijke hoek is er de grote rotswand van Sljeme (2455 meter), die de zuidoostelijke kant overheerst. Aan het noordelijke uiteinde is er de rotswand van Savin Kuk (2313 meter) met een hoogte tussen de 300 en 400 meter. Aan de westelijke kant van Velika Kalica, aan de noordkant van de hoge Sljeme rotswand, is er een groot sneeuwveld of sneeuwhelling genoemd Debeli Namet, een overblijfsel van de voormalige gletsjer. De vallei is alleen open aan de noordelijke kant, waar u over de Struga pas (1920 m) kunt afdalen naar het meer Crno Jezero. Gemarkeerde weg van het meer Crno Jezero leidt door het Velika Kalica dal, waaruit u de Terzin Bogaz (2303 meter), Veliki Medjed (2287 m) en Mali Medjed (2223 m) kunt beklimmen. Van de Struga pas, dat het begin van de vallei is, leidt het pad naar Mali Medjed. Aan het einde van de vallei, op een kleine grasveld bij het sneeuwveld Debeli Namet, vindt u een berghutjes toevluchtsoord (2020 m). Van daaruit kan de enige weg die uit de vallei uitgaat, leiden tot Velika Previja (2145 meter). Van de wegbewijzeringen kunt u linksaf naar Terzin Bogaz (2303 meter), rechts naar Medjed (2287 meter) of rechtdoor naar de vallei van Lokvice.

Alisnica vallei

Alisnica vallei is de meest westelijke vallei van Durmitor. Alisnica, samen met de Dobri Do vallei, de Velika Kalica , het Lokvice vallei en het Skcrka merenvallei, draagt bij tot de mooie schoonheid van Durmitor. Alisnica vallei is in het westelijk deel van het massief geplaatst. De lange vallei van Alisnica creëert twee afzonderlijke valleien, Donja Alisnica (Lager Alisnica) en Gornja Alisnica (Hoger Alisnica). Alisnica heeft vele adembenemende uitzichten, bijvoorbeeld de wilde paarden die over de groene grasachtige plateaus van de vallei galoperen. Via Alisnica gaat u naar Planinica (2330 meter), Bezimeni Vrh (2487 meter), Rbatina (2401 meter) en de Skcrka merenvallei (1723 meter). Bezimeni Vrh en Rbatina bereikt u over Velika Struga pas (2274 meter). In ieder geval gaan mensen meestal door de Alisnica vallei om de top van Planinica te bereiken, dat één van de mooiste uitzichtpunten van Durmitor is. In Gornja Alisnica vindt u de Lokve vijvers. Meest indrukwekkende landschap van Alisnica vallei is het uitzicht op de noordwestelijke kant van de Bezimeni Vrh piek en de Velika Struga pas aan de linkerkant.

Accommodatie in het Durmitor park

Volgens de wetten die gelden voor nationale parken in Montenegro ter behoud van de natuurlijke rijkdommen en het culturele erfgoed van de parken mogen er geen nieuwe projecten in gestart worden. Uitzondering hiervoor is alleen voor al bestaande fundamenten waarop een nieuw project mag worden gerealiseerd. Voor het Durmitor park betekend dat dit in het park zelf ook gering is. De accomodatie in het park zelf ligt voornamelijk aan de weg die van Zabljak naar Plevlja gaat en over de Djurdjevica brug loopt. Dit is mooi deel van het park betreffende het deel van de Tara rivier, maar de hogere pieken van het park liggen toch meer westelijk. Hiervoor bent u het best aangewezen op de stad Zabljak, waar het merendeel van de accommodatie van deze regio ligt. Zabljak zelf ligt net buiten het park.

Beste Hotel in het park

 • Motel Tara MB – Het Motel Tara MB ligt op een steenworp van de beroemde Djurdjevića brug aan de Tara rivier in het nationaal park Durmitor. Ideaal gelegen aan de rustige weg die door dit deel van het park ligt. Het motel beschikt ook over een tuin met een panoramisch uitzicht op de Djurdjevića brug en de kloof.
 • Afstand – Gelegen in het park.
 • Faciliteiten : Bar, Restaurant, Gratis parkeergelegenheid, Gratis Wi-Fi, Terras, Ontbijt
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Bed & Breakfast in het park

 • Guest House Tara Canyon – Guesthouse Tara canyon ligt in een natuurlijke rustige omgeving en alle kamers bieden uitzicht op de omringende gebergtes. U vindt er een tuin met mooie uitzichten, een barbecue en een terras. Benoemenswaardig is de aanwezig avontuurlijke zipline die over het Tara ravijn heen loopt.
 • Afstand – Gelegen in het park.
 • Faciliteiten : Zipline, Gratis parkeergelegenheid, Fietsverhuur, Terras, Barbequevoorzieningen, Picknickplaats, Buitenhaard, Gratis Wi-Fi
 • Bekijk aanbod >>>

Beste hotels in Zabljak

 • Ski hotel – Ski hotel is een klein viersterrenhotel op 500 meter van het centrum van de stad op een locatie met een prachtig uitzicht op de mooie pieken van het Durmitor gebergte. Het hotel beschikt over 17 luxueus ingerichte kamers en suites. Het Ski Hotel bevindt zich op 5 km van het skigebied van Savin Kuk.
 • Afstand – 0,5 km afstand van het centrum.
 • Faciliteiten : Binnenzwembad, Gratis parkeergelegenheid, Zwembad, Sauna, Massage, Terras, Skischool, Gratis Wi-Fi, Restaurant (à la carte), Ontbijt op de kamer, Bar, Berging voor ski-uitrusting.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Hotel Javor – Hotel Javor beschikt over zijn eigen nationale eco-keuken met specialiteiten uit de regio van Durmitor. Het ligt in het centrum Zabljak waardoor er in de geringe omgeving diverse restaurants, bar en supermarkten te vinden zijn. Het hotel ligt op 500 meter van het Skicentrum van Javorovac.
 • Faciliteiten : Gratis parkeergelegenheid, Terras, Skischool, Gratis Wi-Fi, Restaurant (à la carte), Ontbijtopties, Bar, Berging voor ski-uitrusting, Barbequevoorzieningen.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste vakantiehuizen in Zabljak

 • Šepić Accommodation – Šepić Accommodation ligt in een rustige omgeving, op 400 meter van het centrum van Žabljak. Er is een zithoek of een eethoek in sommige vakantiehuizen. Sommige vakantiehuizen hebben ook een kitchenette, voorzien van een koelkast. Een eigen of een gedeelde badkamer is aanwezig. Crno jezero ligt op 2,8 km afstand.
 • Afstand – 0,4 km afstand van het centrum.
 • Faciliteiten : Gratis parkeergelegenheid, Terras, Gratis Wi-Fi, Tuin.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Villa peaks – Villa Peaks ligt in het centrum van Žabljak, met verschillende restaurants, cafés en winkels in de omgeving. De accommodatie beschikt over een eigen kookgelegenheid en andere voorzieningen. De accommodatie ligt op 2,6 km van het Crno Jezero en op 3 km van de skilift Savin Kuk. U vindt er ook een tuin, barbecuefaciliteiten en een terras.
 • Afstand – 0,2 km afstand van het centrum.
 • Faciliteiten : Gratis parkeergelegenheid, Terras, Gratis Wi-Fi, Tuin, Barbequevoorzieningen.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste hostel in Zabljak

 • Hostel Highlander – Kleurrijk hostel, met een natuurlijke uitstraling door het gebruik van veel hout. Met mooi uitzicht op de bosrijke omgeving. Het hostel serveert authentieke nationale Montenegrijnse gerechten.
 • Afstand – 0,4 km afstand van het centrum.
 • Faciliteiten : Gratis parkeergelegenheid, Terras, Gratis Wi-Fi, Tuin, Barbequevoorzieningen, Huisdieren toegestaan, Verhuur Ski-materiaal, Fietsverhuur, Berging voor Ski-uitrusting, Skischool.
 • Bekijk aanbod >>>

The Durmitor mountain range.

Gerelateerde artikelen

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More