Home cultuur Evenementen

Evenementen

by Discover Montenegro
The Bokeljska Noc festival.
Festival & evenementen in januari

Vrela zima u brdima – Kolasin, Zabljak, Niksic, Rozaje, Berane, Cetinje (Hete winter in de heuvels)

Zeer uitgebreide toeristische manifestatie met veel cultureel-artistieke en onderhoudende evenementen. Vrela zima u brdima en talrijke shows die er deel van uitmaken, worden gehouden in de steden van Noord-Montenegro, evenals op de hellingen en de skibanen van Durmitor, Bjelasica en Sinjajevina. Talloze gastoptredens van muzieksterren, feesten in cafés, sportevenementen, verschillende programma’s, zowel in hotels als in open lucht, zijn slechts een deel van het rijke aanbod van deze manifestatie.

Montenegro Winter Cup – Zabljak

Autoraces op sneeuw die worden gehouden in de wintermaanden in het Durmitor gebergte.

Svi na snijeg (iedereen in de sneeuw) – Zabljak

Competitie in skiën met verschillende andere bijbehorende evenementen.

Festival & evenementen in februari

Dan Svetog Tripuna – Kotor (De heilige Tryphon dag)

Het is een traditie die stamt uit de 9de eeuw. De festiviteiten in de glorie van de beschermer van de stad, Sveti Tryphon, beginnen eind januari en eindigen op de eerste dagen van februari. Op de locatie tegenover de oude Kotor kathedraal van Sveti Tryphon voert de Boka marine eerst een danscirkel uit, volgt dan de mis en gaat vervolgens met een optocht door de stad. Het feest wordt begeleid door het zingen van de kerkkoren, door stadsmuziek en dansen van folkloristische verenigingen.

Festival mimoze – Herceg Novi, Tivat, Kotor (Mimosas Festival)

De manifestatie die meer dan drie decennia wordt gehouden en die vandaag de dag enkele weken duurt, is het belangrijkste van de toeristische festivalen van Herceg Novi. Talrijke feesten, met carnaval voor volwassenen en kinderen, met vele majorettes, evenals de reizende karavaan van mimosa’s zijn slechts enkele van de segmenten hiervan. Voor Herceg Novi, een prachtig evenement.

Montenegro Ski Fest – Kolasin

Skiwedstrijd die op de hellingen van Bjelasica wordt gehouden.

Kotor Carnaval – Kotor

Groot jaarlijks gehouden carnaval met een reeks manifestaties, het traditionele gemaskerde bal, majorettes optochten, kindercarnaval, promotie van de lokale keuken en carnavalsconcerten. Traditionele Kotor carnavalsfeesten zijn de grootste vermakelijke manifestaties in Montenegro. Verschillende duizenden mensen bezoeken Kotor carnaval. Behalve de carnavalsgroepen uit Kotor en uit andere kustplaatsen en andere steden van Montenegro,  nemen aan Kotor carnaval ook veel andere carnavalsgroepen uit Europa en andere delen van de wereld deel.

Hercegnovski “Zimski salon” – Herceg Novi (Herceg Novi “Winter salon”)

Als onderdeel van de Festiviteit van Mimosas komen artiesten zoals beeldende kunstartiesten, beeldhouwers, acteurs van Herceg Novi zelf en de omgeving samen in deze stad om hun werken, te exposeren en te promoten. Zij nemen elk jaar deel aan deze manifestatie die al meer dan 50 jaar voortduurt.

Ex – Yu Fest – Podgorica

Een uitgebreid filmprogramma waarbij gedurende meerdere dagen de films uit alle republieken van het voormalige Joegoslavië worden vertoond.

Bokeljska noc – Tivat (Nacht van de Boka)

Traditionele manifestatie waarvan de organisator de Boka zeelieden van Tivat zijn. Manifestatie “Bokeljska noc” is voor mensen van Tivat en hun gasten. Het is een groot feest dat van jaar tot jaar verschillende programma’s biedt meestal bestaand uit een  cultureel-artistiek programma, presentatie van de Boka keuken, en alles met het doel om de rijke traditie van de Boka zeelieden in de baai van Kotor te behouden.

Festival & evenementen in maart

Dani kamelije – Stoliv, Kotor (Dagen van de Camellia)

Lokale manifestatie met een uitgebreid programma waarmee de bloem camelia word geëerd. Tijdens de verschillende dagen van evenementen zijn de belangrijkste de tentoonstelling van de Camellia’s, het bal van de Camellia en de keuze voor de dame van de Camellia op. Dit alles wordt vergezeld met een aanbod aan concerten. Volgens een legende werd deze bloem in de verre 1870 door een Stoliv kapitein uit het Verre Oosten aangenomen uit Japan naar de baai van Kotor gebracht om het aan zijn vrouw te geven.

Zlatna pahulja / Zlatna staza – Rozaje (Gouden vlok / Gouden pad)

Een muziekfestival voor kinderen dat de beste muziekauteurs voor kinderen en jongste artiesten zoekt.

Durmitorski zlatni orao – Zabljak (Durmitor’s gouden oudelaar)

Skiwedstrijd op de hellingen van het Durmitor gebergte.

International Para – Ski cup Durmitor – Zabljak

Steeds populairdere worden competitie in extreme sportdisciplines.

METUBES – Budva

Jaarlijkse toeristenbeurs met talrijke promoties en multimedia evenementen.

Festival & evenementen in april

Op de wegen van Koning NikolaBarBijelo Polje

Bekende wielerwedstrijd die door een grote aantal Montenegrijnse steden gaat en van tijd tot tijd door Italiaanse steden. Deze race is er een in het programma van de internationale wielerorganisaties en wordt traditioneel elk jaar bereden. Dit is een evenement met een regionaal karakter omdat het wordt beschouwd als een van de zwaarste races in de Balkan, en daarom bezoeken alle Balkan wielrenners het. Het wordt zowel aan de Adriatische kust en in het noorden van Montenegro gereden en in een oogwenk verhuizen de deelnemers naar Italië, waar ze in de regio Puglia de wedstrijd voortzetten.

HAPS – Hercegnovske aprilske pozorisne svecanosti – Herceg Novi (De april theaterfestivals van Herceg Novi)

Traditioneel theaterevenement, dat kleine theatervoorstellingen uit de regio toont. In het begin werd de organisatie gedaan door het Amateur Theater van Herceg Novi, maar groeide het al snel uit tot een cultverzameling van alle theaterliefhebbers in Herceg Novi.

Masked Bal – Budva (Gemaskerd bal van Budva)

Interessante maskerade met een groot aantal deelnemers uit alle generaties.

Ultra marathon van Podgorica – Podgorica

Sportmanifestatie in extreem veeleisende discipline op 100 kilometer. Het wordt gekenmerkt door een groot aantal deelnemers en ook door het feit dat in dit evenement 100 cirkels rond de heuvel Ljubovic in het centrum van de hoofdstad worden gerend.

Festival van jonge muzikanten van Montenegro – Kotor

Het verzamelt leerlingen en studenten van muziekscholen en academies in groten getale. Dit is de grootste kans om op één plek een groot artistiek potentieel te zien van een relatief kleine Europese staat.

Internationaal muziekfestival “A Tempo” – Podgorica

Het feest dat klassieke muziek gedurende meerdere dagen in de hoofdstad promoot. Montenegrijnse en buitenlandse solisten nemen deel aan dit festival.

De markt van Montenegrijnse souvenirs – Budva

Jaarlijks gehouden markt van souvenirs met Montenegrijnse motieven in hotel Tara in Becici dicht bij Budva. Breed aanbod van mooi gemaakte decoraties en items uit de Montenegrijnse cultuur zijn een echte uitnodiging voor iedereen die een herinnering aan het land met zich mee wil nemen.

Festival & evenementen in mei

Het kruis van Vladimir – Bar

Traditioneel dragen van Vladimir’s kruis naar de top van de Rumija berg op de heilige dag van Sveti Trojica.

Lim regatta – Plav

Roeiwedstrijd op de rivier de Lim van Plav naar Prijepolje.

Dagen van Marko Miljanov – Medun, Podgorica

Een reeks evenementen als herdenking aan de groothertog en schrijver van Montenegro Marko Miljanov.

Montenegro Cup – Kotor, Niksic

Wedstrijd in klim disciplines.

Budva’s carnaval – Budva

Een uitgebreide manifestatie met een scala aan festiviteiten en shows die erg op de feesten van Kotor lijken.

Internationale boekenbeurs – Podgorica

Nieuwe en goed bezochte manifestatie. Met als doel om een traditie te worden verzamelde de boekenbeurs in het eerste jaar tientallen uitgevers uit Balkanlanden, samen met een aantal andere die zelfs uit het Midden-Oosten kwamen.

Dagen van de jeugd – Tivat

Een manifestatie die wordt gehouden op 25 mei, op de datum die in de geschiedenis van de voormalige SFRJ beter bekend stond als de jeugddag, de geboortedag van de Joegoslavische president Josip Broz Tito. Op 25 mei verzamelen zich in Tivat een groot aantal Joegoslavië nostalgische mensen. Als het hoogtepunt van het programma van de viering van de “Dagen van de jeugd” wordt het voormalige volkslied “Hej, Slaveni ” Naast het culturele programma worden ook enkele vriendelijke voetbalwedstrijden gespeeld.

Pro Beach Soccer – Montenegro Open – Ulcinj

Voetbal toernooi op zand van het Mala Plaza strand van Ulcinj. Elk jaar wordt het goed bezocht.

Festival & evenementen in juni

Budva muziek festival – Budva

Het grootste muziekfestival in het zuiden van de Adriatische Zee, met als thema het lied van de Middellandse Zee, zoals het nog steeds wordt genoemd, is een echte toeristische bezienswaardigheid in het altijd goed bezochte Budva. Gedurende meerdere nachten presenteren Montenegrijnse en buitenlandse artiesten zich met hun composities aan het publiek. Het meest interessante deel van het festival is als de grootste sterren uit de regio hun intrede, en heel vaak zijn er zelfs sterren uit de Europese scène.

Festival van de onderwaterfilm – Kotor

Manifestatie, die als doel heeft kennis te maken met de Montenegrijnse onderwaterwereld. Tijdens de verschillende dagen van het programma projecties kun je projecties van de schoonheden van de onderwaterwereld zien, evenals de vaardigheden en durf van de duikers.

Culturele zomer van Podgorica – Podgorica

Een scala aan culturele manifestaties tijdens de zomermaanden in de hoofdstad. Vermeldenswaardig zijn de vele theaterstukken in de open, filmavonden en concerten op het dak van Cultureel informatief centrum Budo Tomovic.

Internationaal dansfestival – Budva

Jaarlijkse voorstelling die tientallen dansscholen uit de regio verzamelt. De competities worden gehouden op basis van leeftijd en discipline. Het festival is erg populair met een groot deelnemers aantal.

Festival & evenementen in juli

Bar’s kroniek – Bar

De belangrijkste manifestatie in Bar in het algemeen. De kroniek van Bar is het festival met verschillende programma’s, waaronder: theaterstukken door theatergroepen uit het binnen- en buitenland, kunsttentoonstellingen, literaire avonden, concerten met spirituele en klassieke muziek. Programma’s van “Bar’s Kroniek” worden op verschillende, meestal montage podia op verschillende locaties in de stad gehouden. Eén van de meest interessante shows, een deel van de kroniek van de Bar is de mediterrane boekenbeurs.

Duiken in de rivier van MoracaPodgorica

Duiken vanaf de eeuwenoude Vezirov brug in de hoofdstad van Montenegro. Het is opgenomen in de kalender van het WK duiken, dus het wordt bezocht door sterren uit de duikwereld. Gezien de extravagantie en belang van de wedstrijd trekt deze sport aan de oevers van Moraca een groot aantal burgers en nieuwsgierigen.

Dagen van muziek – Herceg Novi

Manifestatie waarvan het doel het bevorderen van het muziekpotentieel van Montenegro is. Dit op het gebied van de klassieke muziek.

Muziekfestival – Suncane skale (Zonnige treden) – Herceg Novi

De tweede van de twee grootste muziekfestivals in Montenegro. Bekend voor het mediterrane geluid dat tijdens meerdere nachten te horen is van Herceg Novi’s Kanli Kula. Dit festival biedt jonge auteurs en artiesten de kans om in de muziekwereld te stappen.

Internationaal kinderfestival voor theater – Kotor

Een meerdaags festival, waarbij, meestal in de open lucht, in de ambiance van de oude stad Kotor, toneelstukken voor kinderen worden getoond. Het verzamelt de theaters van de hele Balkan tot vreugde van alle bezoekers van Kotor, en vooral van de jongste.

Fasinada – Perast

Traditionele manifestatie, die in juli in Perast wordt gevierd. Het feest betekent een rituele optocht die is gemaakt van versierde boten en schuiten, die traditioneel rond het eiland Gospa od Skrpjela in Perast varen. Het feest van Fasinada betekent het traditioneel gooien van rotsen, die de schuiten van de baai naar het eiland brengen. Het feest wordt begeleid door de volksliederen.

Zeil boot regatta – Tivat

Jaarlijkse bijeenkomst van bewonderaars van deze sport.

Durmitor ring – Zabljak

Fietstocht langs de meest aantrekkelijke paden in geheel Durmitor.

Festival van toneelamateurs van MontenegroBijelo Polje

Goede bezochte manifestatie waarin men geweldige theatervoorstellingen kan zien die worden geregisseerd en uitgevoerd door toneelamateurs. Bijelo Polje is tijdens de dag van optreden een echt theatercentrum van de regio.

Budva nacht – Budva

Traditionele avond waarop de gastheren en gasten in Budva tot laat in de avond plezier hebben met de traditionele en moderne muziek en lokale specialiteiten.

Crmnica sportwedstrijden – Crmnica, Virpazar

Manifestatie die wordt gehouden in de plaats Virpazar, 40 kilometer vanaf Bar. “Crmnica sportwedstrijden” beginnen gewoonlijk midden juli en duren tot midden augustus en worden elk weekend gehouden. Het doel van de manifestatie en de wedstrijd is het deelnemen in verschillende sportdisciplines.

Dagen van Mrkojevici – Mrkojevici, Bar

Manifestatie van het vermakelijke karakter dat in Bar, meer exact in de plaats Pecurice, wordt gehouden in de laatste week van juli. Het doel van de manifestatie is om tal van bezoekers en toeristen kennis te laten maken met de traditie, het rijke erfgoed en de culturele identiteit van die Bar. Met de rijke catering en maaltijden van de traditionele Montenegrijnse keuken kenmerkt de manifestatie “Dagen van Mrkojevici” zich ook door een passend vermakelijk muzikaal programma, waaraan culturele artistieke verenigingen van Bar deelnemen.

Kotor’s zomerfeesten – Kotor

Voor de bewonderaars van mooi geluid, klassieke en spirituele en instrumentale muziek is het meest interessante het muziekfeest genaamd Kotor Pro Arte. De manifestatie wordt gekenmerkt door concerten, die meestal worden gehouden in de kerken en concertzalen van Kotor. De liefhebbers van cultuur kunnen luisteren naar vele concerten van de grote componisten uit de geschiedenis. De concert zalen zijn dan gevuld met de geluiden van de muziek die vroeger in de Europese hofhoudingen werden gespeeld.

Internationaal modefestival – Kotor

Het modefestival duurt een aantal dagen en het verzamelt modeontwerpers uit Montenegro, en uit het buitenland. De meest voornaamste zijn echter onderscheiden Italiaanse ontwerpers en hun nieuwste creaties. Mode introspectie in Kotor duurt al een aantal jaar en tot nu toe hebben onder andere Dolce Gabanna, Pal Zileri, Prada, Armani, Ferre en Versace zich gepresenteerd. Naast de bewonderaars van modetrends en leuke aankleding, is Kotor op die dagen een ontmoetingsplaats voor zakenmannen, acteurs, eigenaren van modestudio’s en andere personen uit de wereld van jet-set.

Ulcinj nacht – Ulcinj

Toeristische manifestatie met als doel de promotie van het toeristisch aanbod van Ulcinj en de omgeving. Met het geschikte muziek en amusementsprogramma brengen mensen uit Ulcinj hun gasten veel verschillende maaltijden bestaan vlees, vis en wijn op de promenade van Ulcinj en het zandstrand onder de oude stad, doorgaand tot vroeg in de ochtend.

Cetinje culturele zomer – Cetinje

Folkloristische tentoonstellingen, concerten, auteursnachten en promoties van publicaties, tentoonstellingen van kunsttentoonstellingen en andere soortgelijke evenementen maken het programma van Cetinje’s culturele zomer. Het begint in het midden van juni, en het duurt een maand. Alle manifestaties worden gehouden op het podium van het zomertheater, in het gebied van het stadspark van Cetinje. Behalve de theaterstukken van de Montenegrijnse productie, kan het publiek op deze manifestatie ook de stukken van andere Europeaanse toneelschrijvers zien. Ook worden voor de bezoekers van deze manifestatie beroemde opera’s en concerten van klassieke muziek uitgevoerd.

Autoracebanen in de bergen – Cetinje – Ivanova Korita

Auto races, waarbij een klein deel zeer aantrekkelijke en snelle sportwagens deelneemt, die worden bestuurd door ervaren coureurs. Elk jaar meten ze hun kracht in een autorace op de weg van Cetinje naar Ivanova Korita in het Lovcen nationaal park. Het is 12.200 meter lang is, met een hoogteverschil van 610 meter hoog. Sinds 1981 staat deze race in de kalender van de Federation of International automobiles FIA. De autokampioenschappen worden elk jaar door duizenden toeschouwers waargenomen.

Zomerweide sportwedstrijden – Njegusi, Cetinje

Manifestatie die eind juli wordt gehouden in het dorp Njegusi, dichtbij Cetinje. Voormalige inwoners van Njegusi en hun nakomelingen uit Njegusi of uit de nabije omgeving komen bijeen om hun kracht en fysieke vaardigheden te meten in de oude disciplines. Op die dagen zijn de traditionele oude spellen zoals verspringen, touwtrekken, hoogspringen, gooien van de rots van de schouder, erg populair.

Bocarska Olimpijada – Tivat (Bowling wedstrijd van Tivat)

Sportmanifestatie die elk jaar in Tivat wordt gehouden. Deelnemers van Tivat en van een groot aantal steden van Montenegro zijn deelnemers aan de Spelen van Tivat Bowling. Bowlen, in kustplaatsen is een traditionele sport. Het wordt steeds populairder onder jongeren, maar ook bij toeristen die hun vaardigheden op een aantal open terreinen kunnen uitproberen.

Zomers tafereel – Ulcinj

Lokale manifestatie van cultureel-amusant karakter. Deze traditionele manifestatie vindt meestal plaats in juli en augustus. Het duurt ongeveer een maand en als een doel heeft het de bevordering van cultuurhistorische waarden van Ulcinj. Evenement dat ‘zomers tafereel’ jarenlang koestert, betekend het spelen van verschillende toneelstukken, bezoeken van acteurs en andere artiesten uit het land, orkesten, het houden van tentoonstellingen van kunsttentoonstellingen, en muziekconcerten. Alle genoemde gebeurtenissen vinden plaats op een zomerpodium, dat zich in de oude stad van Ulcinj bevindt.

Festival & evenementen in augustus

Entrance – festival van elektronische muziek – Rose, Herceg Novi

Als je een fan bent van elektronisch muziek, dan is het Entrance festival een juiste gelegenheid om Montenegro te bezoeken. In een levendige sfeer waarin steen en water samenkomen, komen enkele van de leidende Europese D.J’s,

Port Cup – volleybaltoernooi voor vrouwen – Bar

Het grootste lokale toernooi in volleybal, met deelname van teams uit Montenegro en Servië. Meestal wordt het in de open lucht gehouden, waardoor het nog meer charme krijgt.

Zwemmarathon – Bar

Zwemmarathon van Sutomore naar Bar in een lengte van 5 km. Het wordt gehouden in augustus en iedereen die zichzelf in warme Adriatische golven wil testen, neemt eraan deel.

Internationaal zomercarnaval – Kotor

Vergelijkbaar met de winter is ook een zomercarnaval bedoeld voor plezier en feesten op de straten en op de pleinen van Kotor. Deze manifestatie is in de afgelopen jaren gemaakt, zodat het de geneugten van straatfeesten kan weergeven aan toeristen en ze de geest van Kotor en de opgewektheid die in die stad eeuwenlang bestaat, kan beschrijven.

Bokeljska Noc – Kotor (Nacht van Boka zeelieden)

Eén van de bekendste toeristische manifestaties in Kotor in geheel Montenegro, herkenbaar aan de parade van boten, die versierd deelnemen aan de competitie voor de mooist versierde boot. Boten varen langs de haven van Kotor, versierd met lichten, gevolgt door vuurwerk. Daarna gaat op de pleinen van Kotor de festiviteiten voort met urenlang plezier met zang, dans en opgewekte sfeer.

FIAT – Festival van de internationale alternatieve theaters – Podgorica

Theaterschouwspel dat alternatieve groepen aantrekt, meestal uit de regio. De organisatie van Cultureel – Informatief centrum Budo Tomovic en theaterenthousiastelingen, geven op een compleet andere manier hun interpretatie van Hamlet, Shakespeare en andere beroemde spelen.

Lastva festiviteiten – Lastovo, Tivat

Dit is een manifestatie die traditioneel wordt gehouden in augustus in de plaats Gornja Lastva (Hoger Lastva), dicht bij Tivat. De organisatoren van de “Lastva festiviteiten” is de culturele toeristische vereniging “Napredak” en het cultureel centrum van Tivat. Op de eerste zaterdag van augustus wordt het belangrijkste feest van de “Lastva festiviteiten” gehouden. Het feest is gemaakt uit artistieke programma’s, zoals de danscirkel van de “Boka zeelieden” begeleid door Boka zeeliederen.

De culturele zomer van Tivat – Tivat

Is de belangrijkste culturele manifestatie in Tivat, die wordt gehouden in de zomerperiode van begin juli tot het midden of zelfs eind augustus. De culturele zomer van Tivat is vooral interessant in de afgelopen paar jaar, want in de afgelopen jaren kunnen bezoekers van dit festival en groot aantal van binnenlandse en buitenlandse gasten verwachten, met heel goede theaterstukken en shows.

Jeep off road rally – Zabljak

Meten van rijvaardigheden in een rit over de prachtige, maar ook wilde terreinen van het gebied rond Durmitor. Deze manifestatie, heeft als doel de promotie van de natuurlijke schoonheden van dit bergmassief.

Internationaal festival van tamboerijnorkestenBijelo Polje

Zeer interessante manifestatie die orkesten uit heel Europa verzamelt die op het stadsplein hun kunst tentoonstellen op hun instrument dat een zeer warm geluid heeft. Al enkele jaren op rij wordt de gezelligheid na het concert voortgezet in de lokale restaurants en bars waar de orkesten zichzelf amuseren en alle mensen die er tot de dageraad te vinden zijn.

Internationaal folklorefestival – Cetinje

Na een langer onderbreking herleefde het festival en komen de liefhebbers uit de regio hier na toe bijeen. Van Orlov krs kun je opnieuw de geluiden horen van de traditionele Montenegrijnse muziek, maar ook de nationale volksinstrumenten en liederen van de andere staten uit de Balkan. Folkloristische shows zijn voortreffelijk en graag bezocht, dus het is aanbevolen manier om een deel van de Montenegrijnse cultuur te leren kennen.

Ratkovic’s dag van poëzie – Bijelo Polje

De grootste Montenegrijnse bijeenkomst voor poëzie, die de naam draagt van één van de meest vooraanstaande Montenegrijnse dichters van de twintigste eeuw, Risto Ratkovic. Het verzamelt jaarlijks honderden dichters uit de regio. Het is vooral belangrijk dat dit een springplank is voor de literaire creatie van veel jonge dichters uit deze regio.

Budva Theaterstad – Budva

Budva Theaterstad, is een synoniem voor het theaterleven van de Montenegrijnse kust tijdens de zomer. Theaterstad duurt al 20 jaar en begint meestal in juli en eindigt halverwege augustus. Behalve theaterstukken is het mogelijk om bekend te raken met de lokale muziek en kunstwerken.

Nacht van Petrovac – Petrovac

Plaatselijke manifestatie zoals die elke stad aan de kust heeft met de nationale keuken, traditionele dans en vertier tot vroeg in de ochtend.

Cetinje biënnale – Cetinje

Zeer belangrijke kunstmanifestatie zowel voor Cetinje als voor Montenegro. In 1990 werd in Cetinje voor de eerste keer de internationale tentoonstelling van beeldende kunstenaars onder de titel “Cetinje biennale” georganiseerd. Deze prestigieuze manifestatie wordt om de twee jaar in Cetinje gehouden. Kunstenaars, makers en critici van over de hele wereld verzamelen in Cetinje om, terwijl ze genieten van de schoonheid van deze stad, hun werken voor te stellen, en vaak om verschillende schilder- en artistieke workshops te organiseren waarin nieuwe werken worden gecreëerd. De tentoonstellingen van vooraanstaande Joegoslavische en Europese kunstenaars van beeldende kunst en verwante kunsten worden op de biënnale gepresenteerd maar ook andere artistieke uitvoeringen.

Herceg Novi filmfestival – Herceg Novi

Eén van de grootste en meest gewaardeerde binnenlandse filmfestivals waarbij de voorstellingen uit het domein van de binnenlandse film worden getoond. Het programma, elk jaar in het Kanli Kula, komen de beste en bekendste filmmakers uit Montenegro en Servië samen.

Herdenkings zwemmarathon Mario – Dido Maric – Herceg Novi

Traditionele sportwedstrijd van de meest bekwame zwemmers uit deze gebieden tussen Zanjice en Igalo, opgedragen aan de nagedachtenis aan de mannen die het wedstrijdzwemmen in de jaren tachtig hebben gepromoot.

Beker van Herceg Novi – Herceg Novi

Traditionele zeilregatta in verschillende disciplines met een regionaal karakter.

Internationaal festival van castagnetten – Perast

Muziekfestival gehouden in eind augustus, waar de deelnemers van castagnetten muziek bijeenkomen. Castagnetten muziek is een speciaal soort muziekuitdrukking, gepaard met zang, wat kenmerkend is voor de gebieden in Zuid-Adriatische Zee. Castagnetten groepen uit Kroatië in traditionele kostuum komen naar Montenegro toe om samen met de Montenegrijnse groepen samen op te treden.

Modus moda vivendi – Tivat

Jaarspektakel dat gewoonlijk begin augustus wordt gehouden op de boulevard van Tivat. Tweedaags festival verzamelt een groot aantal modeontwerpers, bewonderaars van mode en toeristen. Festival Modus moda vivendi kreeg hoge waardering van de modekritieken en experts, die hebben bijgedragen aan de popularisering ervan.

Nacht van het vissen – Ulcinj

Toeristenmanifestatie waarvan het programma voor het grootste deel wordt gehouden op het strand van Ulcinj. Zoals vele kustfeesten die kenmerkend zijn voor alle steden van de Montenegrijnse kust, verzamelt de Nacht van het vissen, die in augustus in Ulcinj wordt gehouden, honderden bezoekers, toeristen en gasten. Met vis en wijn en een rijk cultureel onderhoudend programma, gevolgd door traditionele folklore dansen en optredens van popgroepen, hebben mensen uit Ulcinj en hun gasten de hele nacht plezier.

Purgatories – Tivat

Mediterrane theaterfestiviteiten, die worden gehouden in Tivat. Ze verzamelen een groot aantal groepen en zijn enorm populair onder toeristen die zich aan onze kust bevinden, dankzij de kwaliteit van het programma dat van zomer tot zomer uitgebreider en uitgebreider wordt.

Petrovac Jazz festival – Petrovac

Petrovac Jazz festival, begint eind augustus en duurt drie dagen, van 30 augustus tot 2 september in Petrovac, Montenegro. NGO ,, Urban Cult, is een niet-winstgevende, niet-gouvernementele organisatie, die Petrovac Jazz is begonnen als festival aan de Montenegrijnse kust. Petrovac Jazz festival is niet alleen belangrijk voor de gemeente Budva, Petrovac en de Montenegrijnse kust, maar ook voor de staat Montenegro, die via dit festival indruk wil maken op de internationale scène. Artiesten van alle soorten jazzmuziek, naast concerten, zijn er extra programma’s zoals uitvoeringen, workshops, exposities en andere alternatieve programma’s, met veel persconferenties.

Festival & evenementen in september

September dagen van cultuur – Niksic

Serie van culturele evenementen met talrijke nachten van poëzie, promoties van literaire werken van schrijvers uit dit gebied en toneelstukken.

Montenegro Open – Budva

Tennistoernooi dat vooral wordt bezocht door jonge Europese spelers.

Infofest – Budva

Jaarlijks bijeenkomen met als doel het uitwisselen van ervaringen in de nieuwste informatietechnologieën. Het meerdaagse programma omvatten tal van seminars, presentaties en onvermijdelijk het maken van nieuwe zakelijke contacten.

Adriatic Parachuting Cup – Herceg Novi

De wedstrijd van Herceg Novi in het steeds populairder wordende parachutespringen is pas enkele jaren geleden begonnen en trekt al een groot aantal bewonderaars van deze extreme sport.

Dagen van Sirun – Budva

Lokale visfeesten in een geweldige ambiance van de Budva rivièra.

Festival & evenementen in oktober

Podgorica marathon – Podgorica

Het grootste traditionele sportevenement in Podgorica. De race van het internationale type met de route van Podgorica naar Danilovgrad omvat een scala aan disciplines: marathon, halve marathon een stadsrace van 5 kilometer. Het is ook populair vanwege het grote aantal amateurs die eraan meedoen.

Festival & evenementen in november

Internationaal televisiefestival – Bar

De vertoning van nieuwe tv-programma’s die wordt bijgewoond door bijna alle grotere tv stations uit de regio. Met de deelname van de televisiezenders zoals RAI, BBC, ZDF, FR3 getuigt over de kwaliteit van het festival waarop een Grand Prix award wordt gegeven, evenals prijzen per categorie.

Mojkovac herfstfilms – Mojkovac

Het belangrijkste culturele evenement in de gemeente Mojkovac gedurende het jaar. Op dit mini-festival worden de films getoond, die in het afgelopen jaar een belangrijkse rol speelden in de binnenlandse en buitenlandse filmscène.

Ontmoetingen onder de oude olijfboom – Bar

Manifestatie die de creativiteit van het culturele en het gedicht bevordert. Manifestatie Onder de oude olijfboom duurt een aantal dagen en naast de presentaties van boeken en verzamelingen van poëzie van kinderschrijvers is het programma kenmerkend voor de beeldende kunst en literaire werken met het onderwerp “Olijf, vrede, vriendschap”. Voor het grootste deel wordt de manifestatie gehouden in de plaats genaamd Mirovica, waar de beroemde 2.000 jaar oude olijfboom wordt gevonden. Op de laatste dag van de manifestatie planten Bar basisschoolleerlingen, evenals schrijvers, op de werven van basisscholen een olijfboom, met de wens dat vrede en vriendschap onder mensen worden verspreid. Daarna gooien ze symbolisch in de zee een krans gemaakt van takken van de olijfboom.

Festival & evenementen in december

Maslinijada – Bar

Maslinijada is gemaakt als een manifestatie met de gedachten het vertegenwoordigen van producten die gemaakt zijn van de autonome soort olijf uit Bar. Manifestatie “Maslinijada” in december is ook belangrijk omdat bezoekers en toeristen kunnen genieten van manifestatie en waarbij ook het proeven van olijven, olijfolie van Bar, mandarijnen, sinaasappels en andere typische producten voor de kuststreek, en vooral van het gebied dat de gemeente van Bar omvat. Met het cultureel vermakelijke programma wordt Maslinijada bijgestaan door een tentoonstelling van traditionele volkskostuums die vroeger in Bar en in de omgeving werden gedragen.

Winterdagen van cultuur – Herceg Novi

Muziekfestival van klassieke muziek waaraan solisten en orkesten uit de regio deelnemen.

December dagen van cultuur – Podgorica

Eén van de belangrijkste manifestaties in de hoofdstad. Gedurende enkele weken worden tal van promoties, tentoonstellingen van kunsttentoonstellingen, concerten en toneelstukken georganiseerd.

DEUS – Kunstscène van december – Podgorica

Een reeks culturele evenementen met een groot aantal bezoekers. Het omvat voornamelijk theater- en muziekvoorstellingen die worden uitgevoerd door artiesten uit de Balkan en uit de omringende landen.

Dagen van wijn en vis – Virpazar

Traditionele manifestatie met als doel de binnenlandse wijnbouw, de nationale keuken en culturele waarden van Crmnica en Virpazar te promoten. Het programma dat meerdere dagen duurt, omvat tal van proeverijen van eten en wijn, het geven van jaarbeloningen voor de kwaliteit van de beste wijn, evenals het rijke cultureel amusante programma in de mooie ambiance van het Skadar meer.

Verwelkomen van de oudejaarsavond – Budva, Kotor, Podgorica, Cetinje enz.

Aan het einde van elk jaar worden door de toeristische organisaties, op de pleinen van de steden een feestelijke verwelkoming van het oudejaarsavond georganiseerd. Een lange traditie van dit soort feesten hebben Budva en Kotor, waar je gegarandeerd een geweldige tijd zult hebben. De festiviteiten beginnen op 31 december en eindigen op 2 januari

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More