Home kust Herceg Novi

Herceg Novi

by Discover Montenegro
The town of Herceg Novi.
Herceg Novi is een kuststad gelegen aan de entree van de Baai van Kotor, en aan de voet van het Orjen gebergte. Het heeft rond de 17.000 inwoners en is het administratieve centrum van de Herceg Novi gemeente. Al hoewel het tot één van de jongste nederzettingen behoord aan de Adriatische kust, heeft Herceg Novi een turbulente geschiedenis gehad, waarbij de vele bezetters hun stempel hebben weten te drukken op het hedendaagse stadsbeeld.

Er voor zorgend dat het tot een van de meest bezienswaardige steden van de Montenegrijnse kust is geworden. Ondanks de toeristische groei heeft de stad toch de langzame traditionele Montenegrijnse levensstijl weten te behouden.

GeschiedenisCultuurKlimaatVervoer
AccommodatieHoe te verplaatsenBezienswaardighedenWat te doen
ExcursiesWinkelenEten & DrinkenIn de omgeving

Toerisme in Herceg Novi

Herceg Novi is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Montenegro. Het is een bekende Spa & Wellness plaats, vooral door het vlakbij gelegen Igalo, dat bekend staat om zijn geneeskrachtige modder (Igaljsko Blato) en minerale bronnen. De meest bekende bezienswaardigheden in Herceg Novi, zijn het kasteel Fort Mare, gebouwd door de Servische en Bosnische koning Trvtko 1 in 1382, de klokkentoren gebouwd door de Oostenrijkers in de 19de eeuw, Kanli toren gebouwd door de Turken, en de Servische kerk St. Archangel Michael gelegen op het Belavista plein.

Net zoals in de rest van de Baai van Kotor, beschikt de stad over geen lange uitgestrekte zandstranden. Het heeft verscheidene kleine kiezelstrandjes of betonnen platvormen waarop men kan liggen. Daarom is de stad zelf ook geen uitgesproken plek om te kiezen om te zonnebaden, maar kan men beter naar één van de vele aantrekkelijke stranden in de omgeving gaan. Vanuit Herceg Novi worden vele ééndaagse bootreizen naar het tegenover gelegen schiereiland Lustica georganiseerd. Het schiereiland Lustica heeft veel populaire excursie bestemmingen met de dorpjes Zanjic, Miriste en Rose, die alle over mooie en populaire stranden beschikken.

Herceg Novi is erg populair bij diegene die nachtelijk vertier zoeken. De stad in de wintermaanden van het jaar erg geliefd bij kunstenaars en artiesten die zijn rust en unieke atmosfeer roemen, word wakker in de zomermaanden en veranderd in een bruisende energieke stad waarneer de bars en club besluiten om open te gaan.

Herceg Novi vroeger goed voor een derde van alle overnachtingen in Montenegro heeft deze plek verloren en moet hedendaags kuststeden zoals Kotor en Budva voor laten gaan. Het grootste probleem waar de stad last van ondervind is het feit dat het zijn drink en kraanwater moet importeren uit Kroatie. En tijdens de pieken in het hoogseizoen komt het regelmatig voor dat de stad niet aan de vraag kan voldoen waardoor dit leid tot korte afsluitingen van het kraanwater.

🔔 Abonneer op ons YouTube Kanaal- https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Geschiedenis van Herceg Novi

Herceg Novi werd gesticht op een klein vissersdorp bestaand sind de tijd van het Romeinse rijk. De bosnische koning Stjepan Tvrtko I besloot er een fort te bouwen in 1382 en het dorp werd door hem gedoopt tot Castelnuovo.

Na de dood van koning Tvrtko werd Castelnuovo overgenomen door de graaf Sandalj Hranic van de Herzegovinan Kosacas. Onder zijn gezag begon Castelnuovo met de handel in zout. Na zijn overlijden, erfde zijn neefje, de hertog Stjepan Vukcic Kosaca Castelnuovo.

Onder zijn bewind ontwikkelde Castelnuovo tot het formaat van een echte stad, en hij hernoemde het tot het hedendaagse Herceg Novi. Het Ottomaanse rijk tijdens hun invasies veroverde Herceg Novi in 1482, en heersde er 200 jaar over, tot aan 1687.

“Here under the azure dome of the sky everything blossoms and ripens in the sunshine. The poet might say; Here one lives from sunshine, because of sunshine, for sunshine; That is why I came and stayed in this town”

Al hoewel er in deze 200 jaar overheersing toch wel een korte onderbrekingen was toen de Spanjaarden het wisten te overmeesteren voor één jaar van 1538 tot 1539.  Na 1687 nam Venetië het gezag over van de stad en liet het uitmaken van de Venetiaanse republiek, gezamenlijk met het gehele kustelijke Montenegro. Op 24 augustus 1798 werd Herceg Novi ingenomen door Oostenrijk maar werd toen al snel aan Rusland toegewezen door het verdrag van Pressburg op 26 december 1805. De Russen bezette Herceg Novi officieel van 28 februari tot aan 12 augustus 1807. Echter werd het wederom door het verdrag van Tilsit toegewezen aan Frankrijk op 7 juli 1807. De Franse heerschappij werd pas echt van kracht met het verlaten van de Russen op 12 augustus 1807. De stad maakte. De stad maakte deel uit van Dalmatië tot 14 oktober 1809, waarna het wederom weer werd toe bedeeld tot de nieuw gestichte illyrische provincies. Herceg Novi als zowel de gehele baai van Kotor werd ingenomen door de Montenegrijnse troepen in 1813. Het werd onder het gezag geplaatst van een tijdelijke regering gebaseerd in Dobrota. De verschijning van de Oostenrijk-Hongaarse troepen in 1814 zorgde ervoor dat de prins bisschop van Montenegro het gebied over te geven aan het Oostenrijk-Hongaarse gezag. Nadat ze Herceg Novi en de rest van baai geheel onder controle hadden werd het onderdeel van het Dalmatische kroondomein. De gehele baai bleef onder hun bewind tot aan 1918. Het Montenegrijnse koninkrijk probeerde daarvoor de baai te heroveren gedurende de 1ste wereldoorlog. Na langdurig bombarderen vanuit Lovćen slaagde zij er uiteindelijk niet in en werd het Montenegrijnse leger door het Oostenrijk-Hongaarse leger verslagen in 1916.

Op 7 november 1918 trad het Servische leger de baai en werd door de inwoners als bevrijders ontvangen. De baai werd toen uitgeroepen tot de nieuwe Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen. Alhoewel een groot deel het liefst een directe vereniging met koninkrijk van Servië naleefden. Het Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen werd veranderd in het Koninkrijk Joegoslavië in 1929. Wat weer veranderd werd in de Federale Democratische Republiek Joegoslavië, naar Federale Volksrepubliek Joegoslavië en Socialistische Federale Republiek Joegoslavië. Om in 2006 tot het hedendaagse Montenegro te behoren.

Cultuur in Herceg Novi

“JUK Herceg-Fest”
De organisatie centrum voor culturele evenemten werd opgericht in februari 24, 1992. Twee jaar later voegde ze samen met het Orjen film en productiecompanie, om samen een belangrijke rol te spelen in het organiseren van culturele leven in de stad. Naast de jaarlijke festivalen organiseert de organisatie vele theater, film en muziek evenementen.

Het Herceg Novi stadsarchief
In 1956 kwam het stadsarchief terug in Herceg Novi nadat het tijdelijk verplaatst was naar Zadar in Kroatie. Het archief werd verplaatst naar Zadar door de Italianen in de 1ste wereld oorlog. Het archief gebouw ondervond

ernstige schade tijdens de aardbeving in 1979, maar vlak daarna werd het weer gerenoveerd. Hedendaags is 700m2 grote archief toegankelijk voor al het publiek.

Historisch museum
Het museum werd opgericht in 1949 en officieel geopend in 1953. Het museum gebouw een gift van de toenmalige burgemeester Mirko Komnenovic (1870-1941) en zijn vrouw Olga is op zijn minst zo’n 150 jaar oud.

Stadsbibliotheek
De bibliotheek zijn collectie bestaat uit minstens 30.000 boeken. In deze collectie bevinden de boeken van Dusan Petkovic (5000), Veljka Radojevic (1500), Dokleslestic, Daljev, Lucic, Subotic en andere.

Klimaat van Herceg Novi

Het klimaat van de Baai van Kotor en Herceg Novi is een mediterraans klimaat, met warme en droge zomers en milde winters. Herceg Novi zelf heeft door de ligging aan de entree van Baai van Kotor, en het bergachtige achterland dat koude windstromen tegenhoud, een over het gehele jaar genomen zachter klimaat dan de andere steden in de baai. Gemiddeld zijn er 200 zonnige dagen per jaar, en in de zomermaanden zo rond de 10,7 zonne-uren per dag. De gemiddelde temperatuur van mei tot en met september is rond de 25 °C, wat een zwemseizoen van 5 maanden mogelijk maakt. De zee temperatuur ligt in deze maanden tussen 22 en 26 graden.

Vervoer naar Herceg Novi

Herceg Novi is meestal de eindbestemming van bussen die vanuit het binnenland van Montenegro en Servië rijden. De Adriatische autoweg die langs de gehele Montenegrijnse gaat loopt door Herceg Novi. Hierna sluit het aan op het kroatische wegennet bij de Debeli Brijeg grensovergang.

De ferryvaart tussen Kamenari en Lepetane zorgt ervoor dat men niet de gehele baai hoeft te doorkruizen om de steden Tivat, Budva en het overige binnenland te bereiken. De vluchthaven van Tivat ligt op een 23 kilometer afstand als men de ferryvaart gebruikt.

De luchthaven van Dubrovnik in Kroatië ligt op een afstand van 30 kilometer. Houd er wel rekening mee dat er een grensovergang tussen ligt die voornamelijk in het zomerseizoen voor oponthoud kan zorgen.

De bus is de enige vorm van openbaar vervoer naar en vanuit Herceg Novi. Het bus station gelegen in het centrum heeft bussen rijdend naar de gehele Adriatische kust. Er is een vaste lijndienst vanuit Dubrovnik naar Herceg Novi die meermaals per dag rijd. De prijs bedraagt rond de 9 euro en duurt een uur als het verkeer meezit. Naar Kotor, Budva, Tivat, Bar, Podgorica en de overig gelegen steden rijden dagelijks meerdere bussen.

Het enige alternatief op busvervoer als men meer comfortabel wilt reizen is de taxi. Kosten naar Kotor zijn daarvoor rond de 35 euro en 45 euro naar Dubrovnik. Er is geen trein of ferry verbinding aanwezig naar de stad.

🔔 Abonneer op ons YouTube Kanaal- https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Accommodatie

Na de officiële erkenning van Montenegro in het verdrag van Berlijn in 1878, onstond er vlak na het plan voor ontwikkeling van de toeristiche economie in Montenegro. In deze plannen werd de aandacht gericht op drie gebieden, dit zijnde Cetinje met zijn omgeving, Kotor en Herceg Novi. Cetinje om het feit van dat het toen de voormalige hoofdstad van Montenegro was, met veel diplomatieke betrekkingen. Kotor om zijn rijke culturele historie met zijn overvloed aan middeleeuwse architectuur. En voor Herceg Novi werd de keuze gemaakt door het weelderige mediterrean groen, ligging en de aanwezigheid van het nabije klimatologische spa van Igalo met zijn badplaats. Dit  was ook een reden voor de voormalige president van Joegoslavië Tito om in zijn tijd zijn eigen kuuroord zomervilla te laten bouwen in Igalo, wat op de dag van vandaag nog steeds te bezoeken is. Dit zorgt er voor dat er in Herceg Novi meer grotere lang gevestigde hotels te vinden zijn dat in andere plaatsen in de baai. Maar de toeristische groei van de laatste decennia is Herceg Novi zeker ook niet voorbij gegaan. Herceg Novi valt in deze ontwikkeling op het gebied van nieuwe accommodaties een beetje tussen Kotor en Tivat in, doordat het zowel over een oude stadskern beschikt als Kotor, maar ook over een meer bebouwbaar achterland zoals in Tivat. De toename is hiermee evenmatig verdeeld in nieuw gebouwde grote hotelcomplexen, villa’s, appartementen, vakantiehuizen en guest houses. Maar ook bestaande monumentale gebouwen in de oude stad zijn gerenoveerd en omgetoverd tot mooie nieuwe accomodatievormen als boetiekhotels. Vanwege de zuidelijke blootstelling, ligging aan de zee en, aan de voet van een berglocatie, is Herceg Novi gezegend met een eigen microklimaat in verhouding tot de andere plaatsen in baai, maar ook Montenegro in het algemeen. Het heeft gemiddeld meer dan 200 zonnige dagen per jaar en 10,7 zonnige uren per dag in juli en augustus. De gemiddelde jaartemperatuur van de lucht is 16.2 ° C, hetzelfde als de mediterrane steden Napels en Lissabon. De temperatuur schommelt niet erg veel; het heeft een dagelijkse variatie van niet meer dan 4 ° C. Kort samengevat is het dus één van de warmere en droge plekken in Montenegro door het gehele jaar heen. Hierdoor beschikken in verhouding ook meer accommodaties over hun eigen zwembad dan in de andere delen van de baai, en hebben ze een meer tropische sfeer door de aanwezigheid van vegetatievormen als palmen, kleurrijke bloemen en andere meer zuidelijkere plantensoorten. Een goed alternatief zijn de accomodaties in de aanliggende plaatsen van Herceg Novi, en dan voornamelijk in Igalo. Wat door het aanwezige strand waarvan gezegd word dat het zeemodder een heilzame werking zou hebben, over een aantal kuuroorden beschikt. Igalo ligt vlak naast Herceg Novi, en is makkelijk over de zeeboulevard Setaliste 5 Danica te bereiken. Aan de andere zijde van Herceg Novi is er ook nog het naastgelegen plaatsje van Meljine wat ook nog over goede accomodaties beschikt.

Beste Hotels in Herceg Novi

Beste Hotels in Herceg Novi € 0 – € 50 per nacht.

 • Garni Hotel Bokeska Noc – Garni Hotel Bokeska Noc heeft een rustige locatie bergop, op 100 meter van het strand en ongeveer 700 meter van het stadscentrum.  De meeste kamers en alle appartementen hebben een balkon met uitzicht op zee. U kunt elke dag goed beginnen met een ontbijt op de charmante patio. Er is gratis parkeergelegenheid. Het Bokeška Noc biedt daarnaast gratis internet en een wasserette. U kunt de hele dag door genieten van gratis koffie bij de receptie.
 • Locatie – Herceg Novi, 0,7 km vanaf het centrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Ontbijt opties, Gratis Wi-Fi, Terras, Restaurant (à la carte & buffet), Wasserij, 24-uursreceptie, Tuin, Bar, Minibar, Uitzicht op zee, Gratis parkeergelegenheid.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Hotel AriaHotel Aria ligt op 97 meter afstand van een strand in Herceg Novi en biedt accommodatie met airconditioning en gratis WiFi. De accommodatie heeft een restaurant. De kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv met kabelzenders, een kluisje en een minibar. De eigen badkamers zijn uitgerust met een douche en een haardroger. Een terras of een balkon met uitzicht op zee zijn beschikbaar in veel kamers van hotel Aria.
 • Locatie – Herceg Novi, 0,3 km vanaf het centrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Ontbijt opties, Gratis Wi-Fi, Terras, Fietsverhuur, Luchthavenshuttle, Restaurant (à la carte en buffet), Bar, Massage (toeslag), Wasserij (toeslag), Strijkservice (toeslag).
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Hotels in Herceg Novi € 50 – € 100 per nacht.

 • Hotel Perla Hotel Perla ligt aan een privéstrand in Herceg Novi met uitzicht op de baai van Kotor en biedt elegant ingerichte kamers en appartementen met balkon en uitzicht op zee of de tuin. Het restaurant van Hotel Perla serveert lokale en internationale gerechten, samen met aperitieven en een breed scala aan binnen- en buitenlandse wijnen. Het diner wordt in buffetvorm gepresenteerd. In de café-bar zijn zowel koffie en gebak als pizza’s en pasta’s verkrijgbaar. Het Perla Hotel beschikt over een fitnesscentrum met een massageruimte. Er worden yogalessen aangeboden. U kunt gratis gebruikmaken van de ligstoelen en parasols. Het is gelegen aan de boulevard Setaliste 5 Danica waarover naar het centrum kan lopen.
 • Locatie – Herceg Novi, 1,8 km vanaf het centrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Restaurant (á-la-carte en buffet), Bar, Snackbar, Ontbijtopties, Ontbijt op de kamer, Luchthavenshuttle, Autoverhuur, Fietsverhuur (toeslag), Strijkservice (toeslag) , Wasserij (toeslag), Strijkservice (toeslag), Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Eigen strand, Terras, Tuin, Fitnessruimte, Massage (toeslag), Strandstroelen, Parasols, Bagageopslag, Ticketservice, Versneld in- en uitchecken, 24-uursreceptie, Vergader- / feestzaal (toeslag), Bruidssuite.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Hotel Aurora – Het historische treinstation van Herceg Novi is verbouwd tot Hotel Aurora door de beroemde regisseur Emir Kusturica. Het hotel ligt aan de strandboulevard en heeft een bar en een nachtclub. U kunt gratis gebruikmaken van WiFi. Elke kamer is voorzien van airconditioning en biedt uitzicht op zee. De kamers zijn uitgerust met een televisie met kabel- en satellietzenders en ook een kleine koelkast met een minibar. De kamers hebben een eigen badkamer met een ligbad met een douche. Hotel Aurora beschikt over een tuin en een terras aan de strandboulevard en tot de overige faciliteiten van het hotel behoren vergaderfaciliteiten en een gemeenschappelijke lounge.
 • Locatie – Herceg Novi, 0,4 km vanaf het centrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Restaurant (à la carte), Terras, Tuin, Bar, Persoonlijk in- en uitchecken, Gratis Wi-Fi, Luchthavenshuttle, Strijkservice (Toeslag), Wasserij (Toeslag), Bagageopslag, Autoverhuur.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Hunguest Hotel Sun Resort – Deze accommodatie ligt op 1 minuut lopen van het strand. Het Hunguest Hotel Sun Resort ligt in een klein park aan de strandboulevard van Herceg Novi. Het hotel heeft een eigen betonnen strand en een verwarmd zwembad in de tuin dat geopend is van mei tot oktober. Er is gratis WiFi beschikbaar in de openbare ruimtes en in de 2 restaurants, Lovcen en Jadranka. De kamers zijn voorzien van airconditioning en gratis internet. Het hotel biedt ook gratis ligstoelen en parasols. Het Hunguest Hotel Sun Resort beschikt over een multifunctionele tennisbaan en een wellnesscentrum met een Finse sauna, een infraroodsauna, een hot tub, een solarium en massages. Het restaurant Jadranka heeft een terras met uitzicht op de zee en serveert mediterrane en internationale gerechten en drankjes.
 • Locatie – Herceg Novi, 0,5 km vanaf het centrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Ontbijt opties, Gratis Wi-Fi, Terras, Fietsverhuur, Luchthavenshuttle, Restaurant (à la carte en buffet), Bar, Massage (toeslag),(toeslag), Strijkservice (toeslag)
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Apart Hotels in Herceg Novi

 • Apart Hotel Kukoljac – Dit hotel ligt aan een 7 km lange promenade die langs de baai loopt. U kunt ook de nabijgelegen bergen in via de paden en genieten van een bijzonder fraai uitzicht op de baai en de Adriatische Zee.
  De balkons van de meeste appartementen in het Kukoljac bieden een prachtig uitzicht op de zee en de stranden, die u op een steenworp afstand van het gebouw vindt.
 • Locatie – Herceg Novi, 0,1 km vanaf het centrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Ontbijt opties, Gratis Wi-Fi, Terras, Restaurant (Ã la carte & buffet), Wasserij, 24-uursreceptie, Tuin, Bar, Minibar, Uitzicht op zee, Gratis parkeergelegenheid.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Appartementen in Herceg Novi

 • Apartments Skver – Apartments Skver ligt in het centrum van Herceg Novi, op slechts 50 meter van het strand. Het biedt accommodatie met eigen kookgelegenheid en gratis WiFi. Alle accommodaties zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv en een eigen badkamer met een douche. De studio’s zijn uitgerust met een kitchenette en tegen toeslag kunt u gebruikmaken van een wasservice. Het ontbijt wordt geserveerd in het Feral restaurant, op 10 meter van de accommodatie.
 • Locatie – Centrum
 • Faciliteiten : Terras, Uitzicht op zee, Gratis Wi-Fi, Massage (toeslag), Wekservice, Autoverhuur, Luchthavenshuttle, Wasserij, Parkeergelegenheid (toeslag).
 • Bekijk aanbod >>>
 • Apartments JadranApartments Jadran ligt op 100 meter van de boulevard Herceg Novi en het strand. Het biedt studio’s met airconditioning, gratis WiFi, een kabel-tv en een koffiezetapparaat. Er is gratis openbare parkeergelegenheid beschikbaar en lokale bussen stoppen bij de accommodatie. De dichtstbijzijnde levensmiddelenwinkel ligt op slechts 50 meter afstand. Elke studio is voorzien van een kitchenette met een eettafel en een badkamer met een haardroger. Jadran Apartments ligt op ongeveer 500 meter verwijderd van het stadscentrum en het historische Savina klooster.
 • Locatie – Herceg Novi, 0,5 km vanaf het centrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Huisdieren toegestaan, Luchthavenshuttle, Kabeltelevisie.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Athos apartments – Athos apartments ligt aan zee en biedt accommodatie met een zithoek, een flatscreen-tv en een keuken. Er is gratis WiFi beschikbaar. Elke accommodatie in het appartement is uitgerust met een vaatwasser, een oven, een koffiezetapparaat, een magnetron en een waterkoker. Alle accommodaties hebben een terras met uitzicht op zee.
 • Locatie – Herceg Novi, 0,9 km vanaf het centrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Voorzieningen voor gehandicapten, Aan het strand, Terras, Balkon, Gratis Wi-Fi, Parkeergelegenheid (toeslag), Wasmachine, Vaatwasser, Uitzicht op zee
 • Bekijk aanbod >>>

Hoe te verplaatsen

De oude stad is gelegen aan de kust en loopt verder heuvel opwaarts omhoog. De beste manier om jezelf te verplaatsen door de stad is per voet. De wijze waarop dit het beste gaat is door gebruik te maken van de Setaliste pet danica boulevard. Deze boulevard is alleen voor voetgangers en loopt langs de kust van Herceg Novi naar Igalo. Het is 4 kilometer lang en is te belopen in 35 minuten. Het deel van de promenade tussen de haven en Igalo is gevuld met cafés, restaurants en souveniers winkels. Vanaf de oostkant van de haven is het wat minder ontwikkeld maar zijn er toch nog een zeker aantal restaurants te vinden met een fraai zeezicht.

Er zijn een aantal kiezelstrandjes te vinden langs de promenade en aantal plekken die als stranden worden aangegeven. Maar deze zijn in werkelijkheid betonnen plateaus waar men kan zonnen en de zee kunnen betreden. Op verschillende plekken in de promenade zijn er kleine onderbrekeningen waar kleine steile trappen leiden naar de hoger gelegen delen van Herceg Novi. De boulevard leent zich dus uitstekend voor een plezante slentering langs de kust.

“Our dear Boka, Adriatic’s bride. Droped with the sky like with silk blue, Prettier than any Nereid are you, Upon you beauty you should yourself pride”

Bezienswaardigheden

 • De oude stad – De oude stad van Herceg Novi is zeker het bezoeken waard. Het is gebouwd op een aardig steile heuvel die uitloopt tot aan de kust, waarbij het uitkijkt op het punt waar baai zich verbindt met de Adriatische zee. Dwalen over de smalle trappen door nauwe steegjes naar de verschillende pleintjes, vestingwerken en andere monumentale gebouwen is een aangenaam tijdsverdrijf. Er zijn zowel orthodoxe als christelijke kerken die het bezoeken waard zijn.
 • Kanli Kula – Het Kanli Kula fort dat het stadsbeeld van de oude stad kenmerkt, heeft de dubbele functie van zowel een openlucht theater als een te bezichtigen monument. Hetgeen wat het bezoeken het meest waard maakt is het mooie uitzicht over de oude stad met zijn oranje daken en dit deel van de baai.
 • Spanjola – Het Spanjola fort ligt hoger gelegen op de heuvel van de oude stad en dateerd terug tot de 16de eeuw. Het is te bereiken door de smalle street omhoog te volgen vanuit het Kanli Kula fort. De entree is gratis en je kan hier vrij de muren bewandelen en bezichtigen.
 • Savina klooster – Het Savina klooster, ongeveer 2 kilometer gelegen ten oosten van het stadscentrum heeft drie erg mooie orthodoxe kerken. Ook hiervan uit zijn er schitterende uitzichten over de baai.

Wat te doen

 • Zwemmen – De stad beschikt over een aantal kiezen en betonnen stranden, al hoewel deze in het hoogseizoen aardig druk zijn. De promenade loopt ook langs deze stranden. Volg het en kies de plek die je het meeste schikt. Veel kleinere privé-stranden verhuren strandstoelen, bootjes of andere strandartikelen.
 • Moddertherapie – Aan de westkant van de Herceg Novi boulevard ligt het kleine kuuroord van Igalo. Igalo staat bekend in Europa voor de genezende eigenschappen van het modderige, licht radioactieve zand. Een spa centrum bied de mogelijkheid van moddertherapie in combinatie met andere fysiotherapeutische behandelingen. Maar het is ook gewoon mogelijk om zelf het strand met de helende modder op te zoeken en er gebruik van te maken. Breng het modderige zand over je hele lichaam, of op de aangetaste delen aan, masseer je het licht en geef het tijd om in te werken. Combineer dit met zonnen voor het beste resultaat. Aangenomen wordt dat dit gunstig is voor reumatische klachten, huidaandoeningen en gynaecologische problemen.
 • Wandelen – Als men vanuit het busstation richting de omhooggaande heuvels gaat zijn er een aantal leuke oude stenen paadjes te vinden die leiden naar sommige echte platteland dorpjes. Deze paden zijn niet goed gemarkeerd en niet al te makkelijk te spotten. Dus een scherp oog is handig om ze te vinden. Deze weggetjes gaan zo’n 6 tot 8 kilometer heuvelopwaarts het achterland in.
 • Hiken – Met Orjen als het omringende gebergte zijn er natuurlijk een aantal mogelijkheden tot het maken van mooie bergwandelingen. Dit kunnen dagwandelingen zijn tot meerdaagse trektochten. Het Orjen gebergte wordt gekenmerkt door zijn mooie karstformaties en uitzichten op de Adriatische zee en de baai.

Excursies en activiteiten

Winkelen

Bezoek de lokale markt net buiten het centrale plein in de oude stad die op elke zaterdagmorgen wordt gehouden. Hier om vers fruit (goedkoop), olijfolie, schapen en geiten kaas, gedroogde vijgen en lokale gemaakte wijn te kopen. Houd er rekening mee dat wat deze markt verkoopt seizoensgebonden met lokaal geproduceerde goederen. Dus wat je vindt, hangt af van de tijd van uw bezoek.

Eten

Ga naar kleine eetgelegenheden rondom de promenade voor verse lokale gerechten, gegrilde vis en vleesgerechten, en internationale gerechten. Een hoofdgerecht in een typisch restaurant kost rond de 10-12 euro (gegrilde vis is vaak iets duurder). Bijna alle cafés serveren pizza die meestal goed gemaakt worden. Als tip volg de lokale bevolking; Montenegrijnen zijn meestal meer kieskeurig dan buitenlandse toeristen als het gaat om uit eten gaan.

Drinken

Herceg Novi is warm in de zomer, en het blijft meestal warm tot laat in de avond, dus koude drankjes zijn bestsellers. Koffie’s en espresso’s kosten rond de 1,00 euro. Frisdranken en sappen kosten van 1,50 euro tot aan 2,00 euro. Lokaal bier kost gemiddeld 2,50 euro per glas of fles. Een poging tot het proberen zeker waard zijn de montenegrijnse wijnen Krstač en Vranac. Waarvan Vranac

toch de grotere bekendheid draagt. De wijnen zijn afkomstig van de wijnplantages rondom Podgorica. Het meest bekende lokale bier is Niksicko Pivo, vernoemd naar de stad waar het ook gebrouwen wordt. Met een alcoholpercentage van 8 % behoort het tot de sterkere biersoorten. Verder is er nog de sterke drank Rakija, een brandewijn. Rakija wordt beschouwd als de nationale drank bij een aantal van de Zuid-Slavische volkeren, waarvan Montenegro er één van is. Het wordt gemaakt door distillatie van vergiste vruchten. De meest gebruikelijke vruchten zijn pruimen of druiven.

Veiligheid

Montenegro is in het algemeen een veilig land en de regio van Herceg Novi is daar geen uitzondering op. Wees wel hoedzaam op bedelaars en zakkenrollers, voornamelijk rond de oude stad.

In de omgeving

 • Cetinje – de historische hoofdstad van Montenegro, gelegen aan de voet van de Lovcen berg, het gebergte overkijkend over de baai van Kotor.
 • Lovćen nationaal park – het Lovćen gebergte begint aan het einde van de baai van Kotor en vormt het achterland van de historische stad Kotor. Het gebergte heeft twee in het oog springende pieken, Stirovnik (1,749 meter) en Jezerski Vrh (1,657 meter). De hellingen zijn rotsachtig, met talloze klofen, valleien en karstvelden wat het landschap een specifieke uitstraling geeft. Gelegen op de overgang van twee verschillende landschapsvormen, de zee en het vaste land, zorgt ervoor dat het Lovćen nationaal park onder de invloed is van beide klimaten.
 • Baai van Kotor – Deze schitterende baai staat op de lijst van de 10 mooiste baaien ter wereld en wordt Europa’s meest zuidelijke fjord genoemd. De baai van Kotor is als een snoer van parels en herbergt steden als de bloemenstad Herceg Novi, de door Unesco beschermde stad Kotor, met haar middeleeuwse oude stad (Stari Grad) en vele wonderschone monumenten zoals het eiland Gospa od Škrpjela.
 • Budva – Het toeristische metropool van Montenegro. Beschikkend over een oude stad, bezienswaardigheden en vele stranden in en rondom de stad.
 • Dubrovnik – De toeristische trekpleister van Kroatie kan bereikt worden vanuit Kotor binnen twee uur.
 • Risan – bezoek romeinse ruïnes met zijn in een goede staat verkerende mozaieken gevonden in een uit de 2de eeuw na christus overgebleven romeinse villa.
 • Kotor – Kotor gelegen in het diepste gedeelte van de baai van Kotor word geroemd voor zijn goed bewaarde historische venitiaanse oude stad. Tel hierbij de mooie omgeving wat het helemaal een plaats maakt die niet snel vergeten word. Het is dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco gekomen zonder reden.
 • Perast – een goed overgebleven historisch dorp, geheel gebouwd in de Barokarchitectuur, deeluitmakend van Unesco’s werelderfgoedlijst. Vanuit Perast zijn er bootovertochten naar het kunstmatig gemaakte kerkeiland Gospa od Skrpjela. Na een veilige thuiskomst, gooide zeelieden rotsen en keien als religieus ritueel op één dezelfde plaats waar door een visserman een icoon van de heilige maagd Maria was gevonden. Hetgeen wat er verzorgde dat een kunstmatig eiland onstond wat het fundament zorgde voor het bouwen van de hedendaagse kerk.
 • Njegos Mausoleum – Het uit kalksteen en graniete gebeeldhouwde mausoleum van de nationale held Petar Petrovic Njegos gebouwd op de twee na hoogste top van het Lovcen gebergte. Het was Njegos, montenegro’s grootste heerser zijn laatste wens om hier begraven te worden. Njegos werd geroemd voor zijn verscheidenheid als leider, poëet en bisschop. Het mausoleum door zijn centrale hoge ligging bied fraaie uitzichten over het Lovcen nationaal park, baai van Kotor en de omringende omgeving.
 • Prcanj – Fraai rustig dorpje met mooie uitzichten van de baai van Kotor.
 • Tivat – Kleine stad in de baai van Kotor dat zich langzamerwijs steeds met begint te ontwikkelen als belangrijke toeristische trekpleister door talloze ontwikkelingen en binnenlandse en buitenlandse investeringen. Waarbij de voornaamste reden is, de komst van luxueze jachthaven Porto Montenegro. Hetgeen wat er voor zorgde dat het de spot is geworden voor hogere klasse toerisme in Montenegro. Door het meer open karakter van de stad is het een van koelere steden in de baai tijdens de warmere zomerdagen. Tivat is ook de plaats waar de 2de luchthaven van Montenegro is gelegen.
 • Mamula – Dit forteiland bewaakt de entree tot de baai van Kotor en werd gebouwd door Oostenrijk-Hongaarse generaal Lazar Mamula in de helft van de 19de eeuw. Tijdens de 2de wereldoorlog werd het fort nog gebruikt door de italiaanse bezetters om gevangenen op te sluiten.
 • Het Gospa od Skrpjela kerkeiland – Fraai idyllisch kerkeiland bij Perast dat door zeelieden kunstmatig werd ontwikkeld door het herhaaldelijk gooien van rotsen in de zee. Dit als verering van de heilige maagd Maria waarvan door de plaatselijke vissermannen een icoon was gevonden op een rots. Met tijd onstond hierdoor een eiland, waarop als gevolg een kerk werd gebouwd in 1630. Zelfs hedendaags word er nog eenmaal per jaar als festival deze traditie door de lokale vissers en inwoners in leven gehouden door het gooien van rotsen bij het eiland.
 • Plava Spilja – Blauwe grot in de baai van Kotor. Het is 5,7 zeemijlen gelegen van Herceg Novi. Tijdens het zomerseizoen is het mogelijk om georganiseerde boottochten na de grot te nemen. Deze varen voornamelijk vanuit Herceg Novi, maar ook van andere plaatsen wordt hiernaar vertrokken.
 • Orjen gebergte – Het Orjen gebergte is met zijn hoogste piek van 1,894 meter het hoogste gebergte aan de gehele adriatische kustlijn. Het domineert de entree van de baai van Kotor en de omgeving. De overgaande ligging geeft mooie zee en berg uitzichten.
 • Skadar meer – Het Skadar meer is het grootste verswater meer in de Balkans, tweederde ligt in Montenegro en het overige deel in Albanië. Het montenegrijnse deel van het meer en de omgeving werd tot nationaal park verklaard in 1983. Het is één van de grootste vogelreservaten van Europa, met over 270 verschillende vogelsoorten, waarvan onder andere pelikanen, hetgeen wat het meer erg geliefd maakt bij vogelspotters. Maar ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen door de mooie omringende gebergtes, traditonele vissersdorpjes, eilandkloosters, ongerepte strandjes en overdaad aan flora. Het meer heeft ook een overvloed aan vis, vooral karper, voorns en paling. In 1996 werd het op de Ramsar conventie voor moeraslanden op Ramsarlijst voor belangrijke moeraslanden gezet.

Locatie


The town of Herceg Novi.

Gerelateerde links

Print
Number: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More