Home kust Kotor

Kotor

by Discover Montenegro
The city of Kotor.

Kotor is een kuststad, gelegen in het diepste gedeelte van de Baai van Kotor. Het heeft een inwoners aantal van 13.510 inwoners, en het is middelpunt van de Kotor gemeente. De oude stadskern, omringt door een indrukwekkende stadsmuur, gebouwd door de Nemanjic dynastie, is erg goed bewaard gebleven, en word door Unesco beschermd. Tussen 1420 en 1797 viel Kotor en zijn omgeving onder het gezag van de republiek van Venetie, waardoor de venitiaanse invloeden nog duidelijk merkbaar zijn in de stad’s architectuur. De Baai van Kotor is een van de meest diepgelegen baaien van de adriatische zee, en word daarom vaak “Europa’s meest zuidelijke fjord genoemd”. Dit samen met de steile uit de zee oprijzende rotswanden van het Orjen en Lovćen gebergte, maakt het tot een van de meest spectucalaire mediterraanse landschappen.

“In spring or Autumn, the most beautiful seasons throughout Montenegro, the city (Kotor) is held spellbound while the sun slips minute by minute down the jagged face of rock, bathing granite and marble in a honeyglowed.”

In de afgelopen jaren kent Kotor een toenemende toeristische belangstelling, zowel door de natuurlijke schoonheid van de baai van Kotor, en de aantrekkelijke oude stadskern. Kotor is ook uniek door het feit dat het de enige stad is in dit oostelijke deel van de Adriatische zee dat terug te vinden is in de historische gevonden mappen van dit gebied. De oude stad van Kotor is opgebouwd als een doolhof en het is erg gemakkelijk om er in verdwaald te raken. Zelfs de mensen

woonachtig in de omgeving raken er verdwaald in. Neem een verkeerde afslag en je zult makkelijk op een andere plek terechtkomen dan je bestemming. Zelfs met een stadskaart kan dit nog het geval zijn. Verstandig is een herkenningspunt te nemen, bijvoorbeeld de 12de eeuwse St Tryphon kathedraal, en van daaruit verder te oriënteren en navigeren. De bevolking van Kotor is multi-etnisch ; iets minder van de helft is Montenegrijns, een derde Servisch en een tiende Kroatisch.

Geschiedenis van Kotor

Kotor, als eerst genoemd in 168 v. Chr, werd gesticht tijdens het Romeinse tijdperk, en stond bekend als Acruvium, Ascrivium of Ascruvium en was onderdeel van de Romeinse provincie Dalmatië.

Kotor is ommuurd sinds de vroege middeleeuwen, toen de keizer Justinian een fort bouwde vlak boven Kotor´s oude stad, na het verdrijven van de Gothen. Een tweede gedeelte onstond hier waarschijnlijk omheen, wat in de 10de eeuw zou leidde tot het zogenaamde Lager Kotor. De stad werd geplunderd door de Saracenen in 840.

In 1002, ondervond de schade door de bezetting van het 1ste Bulgaarse rijk, en werd het toegewezen aan het Servische rijk door de Bulgaarse tsaar Samuil. Maar de lokale bevolking kwam hier tegen in opstand met de hulp van Ragusa, het hedendaagse Dubrovnik, om uiteindelijk in 1184 toch toe te geven. Maar dan wel als een aparte staat, met het recht op zelfstandig afsluiten van handelsverdragen en het verklaren van oorlog. In 1185 in zijn kruistocht om Zeta te vernietigen, kwam de Servische graaf Stefan Nemanja naar Kotor toe, wat besloot zich zonder verzet over te geven. Waardoor hij besloot de stad te sparen en er een imponerend chateau te bouwen.

In de 14de eeuw ging de handel van Cattaro, de benaming van Kotor toendertijd, zo voorspoedig, dat het kon wedijveren met dat van Ragusa. Deze voorspoed begon al snel de jaloezie van Venetië op te roepen. De teneergang van het Servische rijk liet de stad zonder beschermheer achter, en werd het dan ook snel overgenomen door de Venitiaanse republiek, die besloten om het daarna weer snel te verlaten. Waardoor het eenvoudig door het Hongaarse rijk werd bezet, die het echter ook besloten om weer te verlaten. Om daarna wederom door de Venitianen over genomen te worden in 1420 om zich deze keer ook te vestigen.

Kotor werd aangevallen door het Ottomaanse rijk in 1538 en 1657, getroffen door de plaag in in 1572, en bijna vernietigd door aardbevingen in 1563 en 1667. In het verdrag van Campo Formio in 1797, werd Kotor overgedragen aan het Habsburgse rijk. Maar om in 1805 weer in een verdrag van Pressburg toegewezen te worden aan het italiaanse kongingrijk, al hoewel het in hecht bezet werd gehouden door een Russisch legioen onder leiding van Dmitry Senyavin. Toen de Russen terugtrokken werd Kotor in 1810 onderdeel van de franse illyriesche provincies. In 1814 werd het toegewezen aan het nieuwe oostenrijkse rijk door het congres van Wenen.

In de 1ste wereld oorlog was Kotor het strijdtoneel van hevige gevechten tussen de lokale montenegrijnen en het Oostenrijk-Hongaarse rijk. Na 1918 werd Kotor deel van Joegoslavië. Na 1945 werd het deel van de socialistische republiek van Montenegro.

Tot het begin van de 20ste eeuw maakte Kroaten het grootste deel van de populatie in Kotor en de andere plaatsen in de Baai van Kotor uit, met Serven als tweede grootste populatie. Nu hedendaags is het percentage van Kroaten flink afgenomen en maken Montenegrijnen het grootste deel van de populatie uit in Kotor en de Baai van Kotor. Kotor is nog steeds de zetel van de Kroatische kerk voor de gehele baai van Kotor.

De oude stad van Kotor

De oude stad van Kotor is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van zuidelijk Europa. Het heeft altijd zijn orginele vorm weten te behouden, en heeft de typische gestalte van een stad uit de 12de tot 14de eeuw. De asymetrische structuur van de talloze smalle straten en pleinen, gecombineerdmet talloze waardevolle monumenten van middeleeuwse structuur, hebben er voor gezorgd dat Kotor werd geplaatst op Unesco’s lijst voor werelderfgoed.

De culturele erfenis van de stad is verrijkt door unique architectuurse stijlen en de ambiënte sfeer. De fortificatie werken van Kotor, die de stad aan zeezijde beschermen, bestaan uit een 4,5 kilometer lange stadsmuur die op sommige plaatsen 20 meter is en 15 meter breed. Deze heeft er mede voor gezorgt om Kotor’s oude stad als werelderfgoed te beschermen.

 

Taal

Het Montenegrijns is afgeleid van het Servo Kroatisch. Het Servo-Kroatisch of ook wel Kroato-Servisch (srpskohrvatski of hrvatskosrpski) is een taal uit de westelijke groep van de Zuid-Slavische talen. Het was de hoofdtaal van Servië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro en wordt ook gesproken en verstaan in Macedonië en Slovenië. Ondanks de vrij kleine verschillen worden door de overheden van de betrokken landen om politieke

redenen als verschillende talen behandeld, maar alle zijn onderling verstaanbaar. In het algemeen spreekt de lokale bevolking in zekere mate Italiaans, Engels of Russisch. Waarbij voornamelijk bij de jongere generatie de nadruk meer op het engels ligt en bij de oudere op het Russisch. Wat in de geschiedenis als officiële tweede taal onderwezen werd. Zoals in het algemeen wordt aan de meer toeristische kust buitenlandse talen beter gesproken dan in het afgelegenere bergachtige noordelijke deel van Montenegro.

Accomodatie in Kotor

Veel van Kotor’s charme bestaat uit de mooie verborgen ligging omringend door steile kliffen in het diepste deel van de baai. De stad begint Europees aanzien te krijgen als een toeristische bestemming en het bezoekersaantal heeft in de laatste jaren een vogelvlucht genomen en daarmee ook de vraag naar accomodatie. Wat dan logischerwijs ook weer de bouw van nieuwe accomodaties, vooral appartementen voortbracht. Door de geringe ruimte in Kotor zelf, is er de laatste jaren veel uitgeweken naar de omliggende dorpen van Muo, Prčanj om aan de groeiende accomodatie vraag te voldoen. De ligging van Kotor met de smalle kuststrook waar weinig ruimte is, is hier de oorzaak van. Op de eerste blik lijkt dit gedeelte geheel tot Kotor te behoren, omdat de overgang tussen Kotor en de omringende dorpen niet makkelijk of niet te zien is. In Muo en Prčanj zijn de meeste nieuwe accomodaties gebouwd. Beide naast elkaar gelegen aan de voet van de Vrmac berg, die de baai dwars doormidden deelt, ligt het tegenover Kotor, wat een mooi panoramisch uitzicht geeft over de oude stad van Kotor, en de achtergelegen Orjen en Lovćen gebergtes. Beide dorpjes beschikken echter ook over hun eigen historie en schoonheid wat ze tot een geschikte plek maakten voor toeristische ontwikkeling.

Kotor zelf bestaat grof gezegd uit drie delen ; de oude stad, Dobrota en Škaljari. Officieel gesteld bestaat Kotor zelfs echter alleen uit de oude stad, met maar 961 inwoners. Maar als stedelijk gebied worden Dobrota en Škaljari meegerekend. Muo ligt op 2,5 kilometer van de oude stad, en kost rond 30 minuten om te bereiken per voet. Een taxi kost rond 2 à 3 euro en een rit duurt rond de 7 minuten. Prčanj ligt op 5 kilometer en is per auto of taxi in ongeveer 12 minuten te bereiken. Škaljari is het diepst gelegen deel van de baai, dat van de oude stad omhoog loopt richting de gebergtes en wat rechtstreeks dit deel van de baai inkijkt. Dobrota is het deel wat aan de smalle kuststrook ligt, aan de voet van het Orjen gebergte. Het visersdorpje Ljuta is ook nog een goede mogelijkheid voor accommodatie in Kotor. Ljuta ligt op 7 kilometer van Kotor’s oude stad, maar van het Dobrota’s deel van Kotor maar 700 meter, waardoor als eerder vermeld het onderdeel lijkt te maken van Kotor stad zelf. De oude stad van Kotor is per taxi of auto te bereiken in ongeveer 12 minuten. Kenmerkend voor Kotor is de afwezigheid van echt grote hotelcomplexen. In de oude stad van Kotor is accommodatie voornamelijk te vinden in de monumentale panden. De vaak vroegere villa’s van de eens aanstaande families die omgetoverd zijn in boetiek hotels. Dit geeft dit soort hotels een speciaal karakter en charme. Een groot deel van de goedkopere hostel kamers en pensions in de oude stad hebben een gedeelde badkamer. Aangezien de meeste gebouwen in de oude stad smal zijn, zijn de gedeelde badkamers vaak niet op dezelfde verdieping. Dit speciale karakter kan ook nog gevonden worden in de kuststrook van het Dobrota deel waar ook nog mooie monumentale villa’s te vinden zijn, die nu als accommodatie aangeboden worden. Dit zijn van oudsher de rijkere delen van de baai geweest. Hoger opgelegen accomodatievormen zijn nieuwer. In Muo en Prčanj geld hetzelfde principe. Waarbij dichter aan de kust de monumentale accomodaties liggen en hoger opgelegen de nieuwere. In Muo en Prčanj is dit vooral het geval waarin de afgelopen jaren vele nieuwe apartamenten zijn gebouwd.

Hotels in Kotor

Beste Hotels in Kotor € 0 – € 60 per nacht.

 • Garni hotel Vila PanonijaDe suites en appartementen van Villa Panonija zijn modern ingericht en hebben een parketvloer. Ze hebben een eigen badkamer met een bad of douche. Gasten kunnen genieten van hun ontbijt in de ontbijtzaal met glas-in-lood decoraties en een aangrenzende bar. Openlucht cafés, pizzeria’s en eetgelegenheden bevinden zich op slechts 5 minuten lopen van Vila Panonija.
 • Locatie – Dobrota, 1,1 km tot het centrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Ontbijt opties, Gratis parkeergelegenheid, Gratis Wi-Fi, Terras, Fietsverhuur, Luchthavenshuttle, 24-uurs receptie, Autoverhuur, Beveiligd parkeren.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Hotel Marija – Het hotel Marija is gevestigd in een prachtig barok gebouw, waar ooit een Oostenrijkse keizer Frans Jozef verbleef, en sinds 1995 dient het als een hotel. Het hotel heeft 17 comfortabele kamers met airconditioning en badkamers. Modern ingerichte kamers met satelliet-tv, een telefoon, een minibar, gratis internet, een wasservice, en een receptie die 24 uur per dag geopend is.
 • Locatie – Kotor’s oude stad.
 • Faciliteiten : Restaurant (à la carte en buffet), Gratis Wi-Fi, Bar, Wasserij, Ontbijtopties.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Hotel Rendez-Vous – Hotel Rendez Vous ligt aan één van de pleinen van de door UNESCO beschermde oude binnenstad van Kotor. Het biedt een restaurant met een terras en gratis WiFi. Alle kamers van Rendez Vous zijn ingericht in pasteltinten, voorzien van hardhouten vloeren en bieden een prachtig uitzicht op de omliggende historische gebouwen. Voorzieningen zijn onder andere airconditioning, satelliet-tv en een minibar. Het restaurant serveert verse Adriatische zeevruchten, Montenegrijnse gerechten en internationale klassiekers. De bar heeft een terras direct aan het plein.
 • Locatie – Kotor’s oude stad.
 • Faciliteiten : Restaurant (à la carte en buffet), Gratis parkeergelegenheid, Gratis Wi-Fi, Terras, Snackbar, Bar, Luchthavenshuttle, Wasserij, Strijkservice, Bagageopslag, Autoverhuur, Roomservice, Fietsverhuur, Ontbijt op de kamer, 24-uurs receptie, Persoonlijk in- en uitchecken, Kluisje.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Hotels in Kotor € 60 – € 100 per nacht.

 • Villa Duomo – Villa Duomo, ooit van de mooiste adellijke huizen van zijn tijd, getransformeerd naar een eersteklas hotel, is rustig gelegen in het hart van Kotor. Tijdloos ontwerp en comfort van de oude palazzo uit de renaissance, heeft de luxe en charme van de villa niet aangetast. Alle 13 luxe appartementen zijn ingericht met exclusief, handgemaakt meubilair en hoogwaardige accessoires. Elke kamer is voorzien van plasmaschermen met satelliet-tv, een dvd-speler en een internationale directe telefoonlijn.
 • Locatie – Kotor’s oude stad.
 • Faciliteiten : Ontbijt op de kamer, Gratis Wi-Fi, Terras, Tuin, Autoverhuur, Kluisje, Luchthavenshuttle, Wasserij (toeslag), Strijkservice (toeslag), Stomerij (toeslag), Bagageopslag, Sauna, Versneld in- en uitchecken, 24-uurs receptie, Kinderopvang (toeslag).
 • Bekijk aanbod >>>
 • Hotel Cattaro – Uniek ingerichte kamers met een modern en elegant ontwerp doen het culturele erfgoed van de stad herleven. Het interieur is versierd met kunstwerken geïnspireerd op de zee. Historic boutique Hotel Cattaro is vanaf 01 maart 2017 officieel lid geworden van de vereniging van Historic Hotels of Europe (HHE), een vooraanstaande vereniging die ‘spannende, intrigerende, fascinerende maar vooral unieke accommodaties omvat. Dit hotel is onderdeel van de oude stadsmuren van Kotor en biedt uitzicht op de baai van Kotor. Alle kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv en een eigen badkamer met luxe toiletartikelen, badjassen en slippers.
 • Locatie – Kotor’s oude stad.
 • Faciliteiten : Restaurant (à la carte) en buffet, beveiligd parkeergelegenheid (toeslag), Gratis Wi-Fi, Terras, Wellnessfaciliteiten, Fietsverhuur, Bar, Luchthavenshuttle, Wasserij (toeslag), Strijkservice (toeslag), Bagageopslag, Excursiebalie, Versneld in- en uitchecken, Snackbar, Conciërgeservice, Geldautomaat ter plaatse, Ontbijt op de kamer, Autoverhuur, Roomservice, Bruidsuite, Ticketservice, Kinderopvang (toeslag), Vergader- / feestzaal.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Porto In Hotel – Alle kamers zijn voorzien van airconditioning en moderne apparatuur en zijn uitgerust met een flatscreen-tv met kabelkanalen, een minibar en een kluis. Sommige kamers bieden uitzicht op de bergen of de stad. Elke kamer beschikt over een eigen badkamer met een douche, een haardroger, gratis toiletartikelen en biedt gratis WiFi en een à-la-carte restaurant dat internationale gerechten serveert. De historische binnenstad van Kotor en de jachthaven van Kotor liggen op 2 minuten lopen.
 • Locatie – Škaljari, 0,3 km tot het centrum (oude stad).
 • Faciliteiten : Restaurant (à la carte), Gratis parkeergelegenheid, Gratis Wi-Fi, Ontbijt op kamer, Conciërgeservice, Bar, Luchthavenshuttle, Wasserij, Strijkservice, Bagageopslag, Schoenpoetsen, 24-uurs receptie.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Hotels in Kotor € 100 – € 150 per nacht.

 • Boutique Hotel Astoria – Dit hotel biedt negen kamers, een restaurant, een loungebar, een overdekt terras naast de muren van de oude binnenstad van Kotor, evenals een terras aan de voorkant van het hotel waar internationale gerechten en traditionele en moderne gerechten worden geserveerd. Het hotel is ingericht volgens de hoogste normen en is gecategoriseerd als een viersterrenhotel. Het interieur van de kamers combineert oude stenen elementen met modern design.
 • Locatie – Kotor’s oude stad.
 • Faciliteiten : Restaurant (à la carte), Gratis parkeergelegenheid, Gratis Wi-Fi, Terras, Minibar, Bar, Luchthavenshuttle, Wasserij, Strijkservice, Bagageopslag, Excursiebalie, 24-uurs receptie, Fietsverhuur (toeslag).
 • Bekijk aanbod >>>
 • Boutique Hotel Hippocampus – Het middeleeuwse stenen gebouw, gelegen naast de Sint-Annakerk uit de 12e eeuw, is zorgvuldig gerestaureerd volgens de hoogste normen van de architectuur en het verfijnde interieur is een combinatie van bewaard gebleven stenen elementen en moderne ontwerpoplossingen. Alle tafels, stoelen, bedden, verlichting en zijn gemaakt als kleine series of unieke items exclusief voor hotel Hippocampus. De muren zijn versierd met kleine sculpturen en originele grootformaat schilderijen. De vloeren zijn gemaakt van eikenhout, groot formaat keramiek. Het hotel biedt gratis WiFi en heeft een restaurant met een uitzicht op de muren van San Giovanni.
 • Locatie – Kotor’s oude stad.
 • Faciliteiten : Restaurant (à la carte), Parkeergelegenheid, Gratis Wi-Fi, Terras, Conciërgeservice, Bar, Tuin, Luchthavenshuttle, Wasserij, Strijkservice, Bagageopslag, , 24-uurs receptie, Schoenpoetsen, Vip – kamervoorzieningen.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Hotel Vardar – Hotel Vardar ligt tussen de historische monumenten op het hoofdplein van de oude binnenstad van Kotor en biedt elegante ingerichte accommodatie met gratis internet, satelliet-tv en een zithoek.  Hotel Vardar beschikt over een terras en een sauna. Gasten kunnen genieten van het restaurant in het hotel. Sommige kamers hebben een zithoek waar u kunt ontspannen.
 • Locatie – Kotor’s oude stad.
 • Faciliteiten : Restaurant (à la carte), Gratis parkeergelegenheid, Gratis Wi-Fi, Terras, Bar, Luchthavenshuttle, Wasserij, Strijkservice, Bagageopslag, 24-uurs receptie, Autoverhuur, Hamam, Ontbijtopties, Fitnessruimte, Sauna, Massage, Roomservice, Vergader- / feestzaal.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Guest houses in Kotor

 • Guest House Forza Lux – Guest house Forza Lux is een woning uit de 16e eeuw en beschikt over kamers met een lcd-satelliet-tv en gratis WiFi. Alle kamers zijn voorzien van houten meubels en sommige zijn ingericht met stenen muren en houten balken. Elke kamer biedt uitzicht op de omliggende historische gebouwen en heeft een eigen badkamer met een douche, een douche met hydromassage of een bubbelbad. U bereikt zeer eenvoudig de nabijgelegen bezienswaardigheden en attracties, zoals de kerken van Sveti Luka, Sveti Nikola en Sveti Ozana.
 • Locatie – Oude stad van Kotor.
 • Faciliteiten :  Terras, Luchthavenshuttle, Bagageopslag, Persoonlijk in- en uitchecken, Versneld in- en uitchecken , Restaurant (à la carte), Excursiebalie, Strijkservice (toeslag), Stomerij (toeslag), Gratis Wi-Fi, Roomservice, Autoverhuur, Fietsverhuur (toeslag).
 • Bekijk aanbod >>>
 • Guesthouse Katarina Kotor – Guesthouse Katarina heeft een terras en ligt in oude stad van Kotor. Elke accommodatie in het guest house biedt uitzicht op de bergen en beschikt over gratis WiFi.  Alle kamers van het guest house zijn uitgerust met een flatscreen-tv en een keuken. Elke kamer is voorzien van airconditioning en sommige kamers hebben een balkon. De kamers beschikken over een oven.
 • Locatie – Škaljari,
 • Faciliteiten :  Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, luchthavenshuttle, Terras, Balkon.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Guesthouse Athos – Guest house Athos is gelegen in  Kotor’s oude stad. Dit Guest house biedt een excursiebalie en gratis WiFi. Alle kamers hebben een patio met uitzicht op de bergen. Alle kamers zijn uitgerust met een bureau en een tv. Elke kamer heeft een eigen badkamer. Alle kamers zijn voorzien van een koelkast.
 • Locatie – Kotor’s oude stad.
 • Faciliteiten : Fietsverhuur (toeslag), Luchthavenshuttle, Gratis Wi-Fi.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Appartementen in Kotor

 • Apartments Parteli – Apartments Parteli ligt in het centrum van Kotor’s oude stad. Het is gevestigd in een stenen huis en beschikt over accommodaties die een mengeling zijn van modern en traditioneel. Er is gratis WiFi en gratis parkeergelegenheid. Alle studio’s zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders, een volledig uitgeruste kitchenette en stenen muren. Ze beschikken allemaal over een eigen badkamer met een douche.
 • Locatie – Oude stad van Kotor.
 • Faciliteiten : Gratis parkgelegenheid, Gratis Wi-Fi, Luchthavenshuttle, Autoverhuur, Terras.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Apartments Parteli – Het appartement is gehuisvest in de voormalige villa van de Bizanti familie, een monumentaal pand in de oude stad van Kotor. Het is voorzien van airconditioning, gratis WiFi en een flatscreen-tv. Het appartement bestaat uit een woonkamer en een kitchenette met eethoek. De badkamer is uitgerust met een douche en een wasmachine.
 • Locatie – Oude stad van Kotor.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, luchthavenshuttle.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Apartments Marko Kotor – Marko Apartment is gelegen in het centrum van de oude stad Kotor, in een oud stenen gebouw op de 3e verdieping, op een kleine afstand van de hoofdingang van de oude stad. Het ligt in een rustig deel van de stad, zonder lawaai. Het appartement is 57 m2 groot en heeft twee verdiepingen, verbonden door een houten trap. Er is een woonkamer, een keuken en een badkamer op de benedenverdieping, terwijl op de bovenste verdieping een slaapkamer met uitzicht op zee is. Alle essentiële huishoudelijke apparaten zijn aanwezig, samen met air-conditioning, televisie, wifi en meubilair. Het ligt aan de zeezijde van de oude stad waardoor u uitzicht heeft over de baai en Kotor’s oude stad zelf.
 • Locatie – Kotor’s oude stad.
 • Faciliteiten : Terras, Gratis Wi-Fi, Uitzicht op zee.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Hostels in Kotor

 • Hostel Old Town – Gevestigd in de oude stad van Kotor, gebouwd in de 13e eeuw, bestaat het hostel uit twee delen, Old Town Hostel East Wing en Old Town Hostel West Wing. Elk van de slaapzalen heeft een eigen badkamer met douche en toillete. Ook vindt u in de slaapzalen en kamers een kleine kitchenette en een wasmachine ter beschikking. In beide vleugels is er een grotere, volledig uitgeruste keuken om uitgebreider te koken. Het beschikt ook een eigen bibliotheek en persoonlijke kluisjes.
 • Locatie – Oude stad van Kotor.
 • Faciliteiten : Gratis parkeergelegenheid, Gratis Wi-Fi, , Wasserij, Luchthavenshuttle, Fietsverhuur, Gedeelde keuken, 24-uur receptie, Gedeelde lounge/televisieruimte, Bagageopslag, Entertainment Team, Versneld in- en uitchecken.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Hostel Pupa – Dit hostel ligt naast het oude centrum en op 5 meter van de zee. Dit stenen gebouw is 150 jaar oud en is net volledig gerenoveerd. Het hostel heeft 4 grote kamers (28 personen) met een loungeruimte en een grote gedeelde badkamer. Sommige kamers beschikken over een terras of een patio. Het beschikt over een zonneterras en watersportfaciliteiten. Het is 2 minuten lopen naar het hart van de oude stad.
 • Locatie – Oude stad van Kotor.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Luchthavenshuttle, Terras, 24-uurs receptie, Aan de zee, Bagagekluizen, Kanovaren (toeslag), Fietsverhuur (toeslag), Autoverhuur.
 • Bekijk aanbod >>>
 • Hostel Cent – Hostel Cent is gevestigd in een historische gebouw uit de 15e eeuw in het oude centrum van Kotor. Hostel ligt vlak bij de ingang van het fort San Giovanni en het Maritiem Museum. Het biedt accommodatie met airconditioning, stenen muren en houten meubilair en gratis WiFi. Hostel Cent beschikt over een terras en uitzicht op de bergen.
 • Locatie – Kotor’s oude stad.
 • Faciliteiten : Bar, Gratis Wi-Fi, Restaurant (á-la-carte en buffet), Bagageopslag, Excursiebalie, 24-uursreceptie, Wasserij (toeslag), Fietsverhuur (toeslag), Gedeelde keuken, Autoverhuur, Luchthavenshuttle.
 • Bekijk aanbod >>>

Hoe te bereiken

Per bus

Kotor is redelijk goed verbonden met de aanliggende buurlanden doormiddel van busvervoer. Het centrale busstation ligt op een kleine tien minuten durende wandeling van de oude stad, op de hoofdweg richting Budva. De bustijden en frequentie variëren aanzienlijk per seizoen, waarbij er meer bussen rijden in het zomerseizoen.

Per auto

Kotor is per auto te bereiken door gebruik te maken van de kustweg die langs de gehele montenegrijnse kustlijn loopt (E65/E80). Vertrekkend uit Dubrovnik is Kotor binnen twee uur te bereiken. Maar dit is wel in een ideale situatie, want de duur hiervan is voornamelijk afhankelijk van het drukte van het verkeer, wat in het zomerseizoen vele male hoger ligt dan in de andere seizoenen. Een korte ferryoversteek (Kamenari-Lepetane) verkort de rit door baai van Kotor aanzienlijk. De kosten voor deze overtocht bedragen 4,50 euro voor een personenauto. Maar voor het bereiken van Kotor hoeft men deze niet perse te nemen, en is wellicht zelfs verstandiger om deze niet te nemen, en hier gewoon rechtdoor te rijden. Kwa afstand maakt het niet veel uit. En vanuit deze ferry overtocht zijn er twee vervolg mogelijkheden. En het is verstandig om niet de weg via Stoliv, Prcanj en Muo te nemen. Deze is smal en lastig te rijden. De andere mogelijkheid is de weg naar Budva via Tivat aan te houden en hier de tunnel afslag links naar Kotor te nemen. Deze zogenaamde Vrmac tunnel is ook de beste manier om Kotor te bereiken vanuit Budva en het zuidelijkere deel van Montenegro. Men kan ook één afslag voor de Vrmac tunnel nemen. Deze weg loopt over de Trojica heuvel naar de kust en bied mooie uitzichten over Kotor en de baai. Deze mogelijkheid kost alleen wel wat meer tijd.

Per boot

Er zijn geen ferryvaarten naar de haven van Kotor. De enige lijndienst die op Montenegro vaart is die van Bar-Bari. Cruiseschepen die de Adriatische zee aandoen, meren regelmatig aan in de haven van Kotor. En Kotor begint langzamerhand een steeds populairdere cruisebestemming te worden. Zowel het invaren en uitvaren bied schitterende uitzichten van de baai en de kuststeden. De cruiseschepen meren aan bij de pier die voor de oude stad is gelegen.

Hoe te verplaatsen

De middeleeuwse ommuurde oude stad is ruwweg gevormd als een driehoek. De zijde gericht op de waterkant en de noordzijde gelegen langs de Skurda rivier zijn beide sterk verdedigd met dikke stadsmuren. De derde achterliggende zijde aansluitend op de Orjen bergwanden word afgesloten door een over de berg slingerende verdedigingsmuur.
Er zijn drie toegangspoorten tot de oude stad. De hoofdpoort, ook wel als de zeepoort 1555 genoemd, naar de datum van constructie ligt aan de zeezijde en de haven. De zuidpoort is gelegen op het zuidelijkste punt van de oude stad en loopt uit op de hoofdweg richting het zuiden. De noordpoort leid uit op een mooie middeleeuwse brug die over de Skurda rivier loopt. Het belangrijkste toeristenbureau ligt voor de hoofdpoort in een klein loket. Hier kunt u een gratis toeristenmap verkrijgen. Ook toegang tot de gratis stads Wifi hotspot TOKOTOR is hier te regelen. De enige mogelijkheid om je te verplaatsen in de oude stad is per voet. Andere vervoersmiddelen zijn hierin ook niet toegestaan. Op de golfachtige karretjes na die gebruikt worden voor het ophalen van vuilnis en het vervoeren van goederen voor de in de oude stad gelegen winkels, eetgelegenheden en hotels. In het algemeen is Kotor zelf door zijn geringe omvang redelijk te bewandelen. Op sommige delen zijn de boulevards wat smal en niet het meest comfortabel. Op andere delen moet men de weg gezamenlijk delen met het overige verkeer dus voorzichtigheid en oplettenheid is op zijn plaats.

Per taxi

Aanbod aan taxi vervoer is er voldoende te vinden in Kotor. En de stad heeft meerdere kleinere taxistandplaatsen. De prijzen ervan zijn erg redelijk voor Europese maatstaven. Een rit in Kotor zelf naar elk mogelijke bestemming in de stad of in de nabije omgeving ervan kost dan ook niet meer dan 5 euro. De prijzen verschillen per taxibedrijf dat vervoert. Het beste is daarom ook een taxi te kiezen met een duidelijk getoonde ritprijskaart en een meter duidelijkheid zichtbaar op het dashboard. En als laatste extra zekerheid bekijk bij het instappen altijd nog even of deze goed is ingesteld, zodat u er zeker van kan zijn een eerlijke prijs te betalen.

Bezienswaardigheden

 • De oude stad – De oude stad is het meest bekende deel van Kotor, de plek waarbij Kotor’s geschiedenis, cultuur en tradities het best bewaard zijn gebleven. De oude stad van Kotor heeft een groot aantal monumenten, van verschillende tijdsperioden. Deze kerken, kathedralen, villa’s en museums tonen de architectonische rijkheid van de oude stad uitermate goed aan. Deze worden verbonden door talloze mooie lieflijke smalle straatjes en pleintjes. Het grootste en voornaamste plein Trg od Oruzja (wapenplein) was zowel in het verleden als hedendaags het verzamelpunt. De hoogtepunten zijn de 8de eeuwse St Tryphon kathedraal, de klokkentoren en de vele paleizen in venitiaanse stijl. De oude stad van Kotor word gezien als de best bewaarde oude stad van het mediterrane gebied.
 • Sveti Tryphon Kathedraal – De kathedraal werd voor het eerst gebouwd in de 8de eeuw na Christus. Helaas moest het meerdere malen herbouwd worden doordat het meermalig werd getroffen door aardbevingen die hier in het gebied in het verleden plaatsvonden. Het is gebouwd in romeins-gotische architectuurstijl en word gekenmerkt door de twee in het oog springende kathedraaltorens. Het oude stads meest bekende herkenningspunt.
 • Sveti Nikola kerk – De Sveti Nikola kerk is de grootste orthodoxe kerk die in de oude stad is gelegen. Gebouwd in 1909, beschikkend over een fraai verschierde gouden gevel en een rijke verzameling van iconen.
 • Het Maritiem museum – Dit museum is een herinnering en eerbetoon aan de vergane glorie van de lange scheepvaartgeschiedenis waarop Kotor zich kan beroepen. Het museum is gelegen in het Grgurina paleis en bestaat uit drie verdiepingen. Hier kan men de portretten van kapiteinen, modellen van oude galeien, wapens en uniformen bezichtigen.
 • De verdedigingswerken – De stadsmuren van Kotor maken deel uit van historisch uitgebreid vesting systeem. De stad word verdedigd door torens, burchten, bastions, poorten en een fort. De vesting werken bestaan uit de militaire architectuur van de Illyriërs, Byzantijnen, Venetiërs en Oostenrijkers. Samen met de overige oude stad en de natuurlijke omgeving zorgde het ervoor dat Kotor werd opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco in 1979.

Wat te doen

  • Beklim de stadsmuren : De stadsmuren van Kotor beslaan een groter oppervlak dan dat men ten eerste doet vermoeden. Het grootste deel van de muren is gebouwd in het achterland van Kotor’s oude stad op de steile kliffen, die Kotor aan die zijde afschermen. De gehele stadsmuren beslaan een totale lengte van 4,5 kilometer. Dit zorgt voor de gelegenheid tot een mooie beklimming en is daarmee ook geliefde activiteit voor bezoekers. De muren lopen geheel omhoog tot aan het San Giovanni kasteel (of St John fort). Onderweg naar de top wordt het fotogenieke kerkje Crkva Gospe od Zdravlja aangedaan. Vanaf hier heeft men al mooie uitzichten van de baai en de oude stad zelf. Onderweg passeert men ook nog het De traptreden zijn op sommige delen niet in de allerbeste staat, en te zwakke enkels is dan ook niet aangeraden. Verder is het dan ook verstandig om in enige mate stevige schoenen aan te trekken en slippers het liefst te vermijden. Het beste is om de beklimming in de ochtend te starten (ergens tussen 8:00 – 9:30), de treden zijn dan het minst druk en de temperatuur is een stuk aangenamer doordat de muren nog gedeeltelijk in de schaduw liggen. De beklimming heeft een elevatie rond de 360 meter, duurt rond de 40 minuten en gaat over meer dan 1300 treden. Er zijn twee toegangspunten tot de hogere stadsmuren. Eén gelegen bij de noordpoort (de brugpoort), achter de Sveti Ozana kerk en één meer richting de zuidelijkere poort van de oude stad. Entreekosten voor het beklimmen bedragen 3 euro in de maanden van mei tot en met oktober. De overige periodes van het jaar is het gratis. Leuke afwisseling kan ook zijn om de beklimming te doen net voor schermering. Wat een geheel nieuwe ervaring is. De verlichtingen van de oude stad en de baai zijn erg indrukwekkend. Het mindere zicht brengt natuurlijk een aanzienlijke verhoging tot een misstap, dus een nog grotere voorzichtigheid of verlichting is dan ook van harte aanbevolen.
  • Wandeling naar Krstac : Vanuit Kotor’s oude stad is het mogelijk om helemaal omhoog te wandelen naar Krstac. Een klein dorp voor het bekendere Njegusi en toegangspunt tot het Lovcen nationaal park. Deze wandelroute kan worden gezien als een vervolg van de beklimming van het San Giovanni kasteel. Ookal begint de route officieel net naast de oude energiecentrale bij de Skurda rivier is het ook te betreden vanuit de achterzijde van het fort. Het is een prachtige wandeling over een oud ezelspad via verschillende stukken terrein. De stijlheid op het eind maakt het redelijk uitdagend maar de uitzichten en de omgeving is het waard. Enige voorbereiding is dan ook ten zeerste aanbevolen.
  • Neem deel aan één van Kotor’s festiviteiten : Eén van de beste manieren om Kotor’s cultuur te ervaren is om eenvoudig deel te nemen aan één van vele kleurrijke festivals die georganiseerd en gevierd worden in Kotor. Het beste en grootste festival om te bezoeken is het Bokeljska Noc (Nacht van Boka). Deze Nacht van Boka is een traditioneel feest. Een belangrijk feest dat jaarlijks wordt gevierd in het begin van het jaar. Er is een gevarieerd cultureel programma met als doel het behouden van de tradities van de baai van Kotor.

  Excursies en activiteiten

Eten

Er is een grote verscheidenheid aan eetgelegenheden in Kotor. In de oude stad is er bijna van alles te vinden. Van duurdere chique restaurants met verse vis en schaaldieren, restaurants die de traditionele montenegrijnse keuken aanbieden tot aan fastfood gelegenheden waar men pizza’s of hamburgers kan bestellen. Maar ook buiten de oude stadsmuren zijn er aantal goede restaurants te vinden die authentiek vers eten aanbieden. Dit tegen een scherpere prijs dan de restaurants gelegen in het meer toeristische deel van de stad.

Drinken

Hierbij is ook de oude stad wederom de plek om heerlijk lekker rustig een koffie te drinken binnen de sfeervolle middeleeuwse stadsmuren. Er zijn veel cafés in de oude stad maar op een zonnige mooie zomerdag kan het nog altijd lastig zijn om zitplaats te bemachtigen. Voornamelijk het geval bij de cafés dicht gelegen bij de hoofdpoort en het grootste Trg od Oruzja plein waar het in algemeen het drukst is. De cafés dieper gelegen in de oude stad zijn wat rustiger. Ook al kan de oude stad in het hoogseizoen druk zijn, behoud het toch altijd een ontspannen terras sfeer. Buiten het hoogseizoen is de oude stad in tegenstelling juist erg rustig en kan men helemaal ongestoord van een cappuccino genieten en de schoonheid van de oude stad opnemen.

Koffie’s en espresso’s kosten rond de 1,00 euro. Frisdranken en sappen kosten van 1,50 euro tot aan 2,00 euro. Lokaal bier kost gemiddeld 2,50 euro per glas of fles. Een poging tot het proberen zeker waard zijn de montenegrijnse wijnen Krstač en Vranac. Waarvan Vranac toch de grotere bekendheid draagt. De wijnen zijn afkomstig van de wijnplantages rondom Podgorica. Het meest bekende lokale bier is Niksicko Pivo, vernoemd naar de stad waar het ook gebrouwen wordt. Met een alcoholpercentage van 8 % behoort het tot de sterkere biersoorten.

Verder is er nog de sterke drank Rakija, een brandewijn. Rakija wordt beschouwd als de nationale drank bij een aantal van de Zuid-Slavische volkeren, waarvan Montenegro er één van is. Het wordt gemaakt door distillatie van vergiste vruchten. De meest gebruikelijke vruchten zijn pruimen of druiven.

Nachtleven

Een avond uitgaan in Kotor begint meestal in één van de vele openlucht cafés. Deze zijn echter niet toegestaan om muziek te draaien na 1:00 AM. Vandaar daarna verplaatst het uitgaanspubliek zich richting de aanwezige discotheken. Sommige discotheken vragen een toegangsprijs, indien het geval is deze echter vaak gering. De meest populaire discotheek is Maximus, gelegen in en aan één van de oude stadsmuren in de oude stad. Een andere populair alternatief, voornamelijk bij de lokale jongeren is Secondo Porto. De meeste clubs draaien de gebruikelijke techno en westerse muziek.

Maar op sommige plaatsen wordt ook nog de typische nationale balkan muziek gedraaid. Dit kan voor sommige een interessante culturele ervaring wezen maar voor een ander niet wat hij of zij zoekt. Indien men nog vragen heeft waar heen te gaan, kan je gerust een van de inwoners om suggesties vragen. In het algemeen helpen ze graag hier mee.

Veiligheid

Montenegro is in het algemeen een veilig land en de regio van Kotor is daar geen uitzondering op. Wees wel hoedzaam op bedelaars en zakkenrollers, voornamelijk rond de oude stad.

Overnachten

Aanbod aan accommodatie in Kotor is er genoeg. Het is voornamelijk te vinden in en rondom de oude stad. Een groot deel van de goedkopere hostel kamers en pensions in de oude stad hebben een gedeelde badkamer. Aangezien de meeste gebouwen in de oude stad smal zijn, zijn de gedeelde badkamers vaak niet op dezelfde verdieping. Kenmerkend voor Kotor is de afwezigheid van echt grote hotelcomplexen en is het merendeel van de accommodatie’s hotel villa’s of appartementencomplexen. Door de geringe ruimte in Kotor zelf, is er de laatste jaren veel uitgeweken naar de omliggende dorpen van Muo, Prcanj en Dobrota om aan de groeiende accomodatievraag te voldoen. Deze voornamelijk appartementencomplexen zijn een goed alternatief. Alhoewel Dobrota het dichtst bij Kotor ligt, en voor het oog zelfs deel uitmaakt van Kotor is Muo toch voor de meeste de beste optie indien men uitwijkt van Kotor. De afstand van 2,5 kilometer is redelijk goed te overbruggen doormiddel van een taxi (2-4 euro) of een mooie wandeling van rond de 20 minuten. Wat Muo aantrekkelijk maakt is dat je van hieruit erg fraai uitkijkt op de oude stad, en de steile kliffen van de achterliggende Orjen en Lovcen gebergten.

“The Gulf of Kotor, suddenly seen from the top of the Lovćen Pass, is literally heart-stopping. But here, following Edith Durham’s sensible example, I rest my pen”

Contact/Wifi

De meeste restaurants, hotels en terassen hebben gratis Wifi. Het paswoord kan verkregen worden op aanvraag waarneer er iets besteld word. In de oude stad zijn er netwerken te vinden die helemaal geen beveiliging hebben en waar vrij gebruik van gemaakt kan worden.

In de omgeving

 • Cetinje – de historische hoofdstad van Montenegro, gelegen aan de voet van de Lovcen berg, het gebergte overkijkend over de baai van Kotor.
 • Lovćen nationaal park – het Lovćen gebergte begint aan het einde van de baai van Kotor en vormt het achterland van de historische stad Kotor. Het gebergte heeft twee in het oog springende pieken, Stirovnik (1,749 meter) en Jezerski Vrh (1,657 meter). De hellingen zijn rotsachtig, met talloze klofen, valleien en karstvelden wat het landschap een specifieke uitstraling geeft. Gelegen op de overgang van twee verschillende landschapsvormen, de zee en het vaste land, zorgt ervoor dat het Lovćen nationaal park onder de invloed is van beide klimaten.
 • Baai van Kotor – Deze schitterende baai staat op de lijst van de 10 mooiste baaien ter wereld en wordt Europa’s meest zuidelijke fjord genoemd. De baai van Kotor is als een snoer van parels en herbergt steden als de bloemenstad Herceg Novi, de door Unesco beschermde stad Kotor, met haar middeleeuwse oude stad (Stari Grad) en vele wonderschone monumenten zoals het eiland Gospa od Škrpjela.
 • Budva – Het toeristische metropool van Montenegro. Beschikkend over een oude stad, bezienswaardigheden en vele stranden in en rondom de stad.
 • Dubrovnik – De toeristische trekpleister van Kroatie kan bereikt worden vanuit Kotor binnen twee uur.
 • Risan – bezoek romeinse ruïnes met zijn in een goede staat verkerende mozaieken gevonden in een uit de 2de eeuw na christus overgebleven romeinse villa.
 • Herceg Novi – neem een wandeling over de zes kilometer lange 5 Danica promenade om de rijke en diverse geschiedenis van de bloemenstad te beleven.
 • Perast – een goed overgebleven historisch dorp, geheel gebouwd in de Barokarchitectuur, deeluitmakend van Unesco’s werelderfgoedlijst. Vanuit Perast zijn er bootovertochten naar het kunstmatig gemaakte kerkeiland Gospa od Skrpjela. Na een veilige thuiskomst, gooide zeelieden rotsen en keien als religieus ritueel op één dezelfde plaats waar door een visserman een icoon van de heilige maagd Maria was gevonden. Hetgeen wat er verzorgde dat een kunstmatig eiland onstond wat het fundament zorgde voor het bouwen van de hedendaagse kerk.
 • Njegos Mausoleum – Het uit kalksteen en graniete gebeeldhouwde mausoleum van de nationale held Petar Petrovic Njegos gebouwd op de twee na hoogste top van het Lovćen gebergte. Het was Njegos, montenegro’s grootste heerser zijn laatste wens om hier begraven te worden. Njegos werd geroemd voor zijn verscheidenheid als leider, poëet en bisschop. Het mausoleum door zijn centrale hoge ligging bied fraaie uitzichten over het Lovćen nationaal park, baai van Kotor en de omringende omgeving.
 • Prcanj – Fraai rustig dorpje met mooie uitzichten van de baai van Kotor.
 • Tivat – Kleine stad in de baai van Kotor dat zich langzamerwijs steeds met begint te ontwikkelen als belangrijke toeristische trekpleister door talloze ontwikkelingen en binnenlandse en buitenlandse investeringen. Waarbij de voornaamste reden is, de komst van luxueze jachthaven Porto Montenegro. Hetgeen wat er voor zorgde dat het de spot is geworden voor hogere klasse toerisme in Montenegro. Door het meer open karakter van de stad is het een van koelere steden in de baai tijdens de warmere zomerdagen. Tivat is ook de plaats waar de 2de luchthaven van Montenegro is gelegen.
 • Mamula – Dit forteiland bewaakt de entree tot de baai van Kotor en werd gebouwd door Oostenrijk-Hongaarse generaal Lazar Mamula in de helft van de 19de eeuw. Tijdens de 2de wereldoorlog werd het fort nog gebruikt door de italiaanse bezetters om gevangenen op te sluiten.
 • Het Gospa od Skrpjela kerkeiland – Fraai idyllisch kerkeiland bij Perast dat door zeelieden kunstmatig werd ontwikkeld door het herhaaldelijk gooien van rotsen in de zee. Dit als verering van de heilige maagd Maria waarvan door de plaatselijke vissermannen een icoon was gevonden op een rots. Met tijd onstond hierdoor een eiland, waarop als gevolg een kerk werd gebouwd in 1630. Zelfs hedendaags word er nog eenmaal per jaar als festival deze traditie door de lokale vissers en inwoners in leven gehouden door het gooien van rotsen bij het eiland.
 • Plava Spilja – Blauwe grot in de baai van Kotor. Het is 5,7 zeemijlen gelegen van Herceg Novi. Tijdens het zomerseizoen is het mogelijk om georganiseerde boottochten na de grot te nemen. Deze varen voornamelijk vanuit Herceg Novi, maar ook van andere plaatsen wordt hiernaar vertrokken.
 • Orjen gebergte – Het Orjen gebergte is met zijn hoogste piek van 1,894 meter het hoogste gebergte aan de gehele adriatische kustlijn. Het domineert de entree van de baai van Kotor en de omgeving. De overgaande ligging geeft mooie zee en berg uitzichten.
 • Skadar meer – Het Skadar meer is het grootste verswater meer in de Balkans, tweederde ligt in Montenegro en het overige deel in Albanië. Het montenegrijnse deel van het meer en de omgeving werd tot nationaal park verklaard in 1983. Het is één van de grootste vogelreservaten van Europa, met over 270 verschillende vogelsoorten, waarvan onder andere pelikanen, hetgeen wat het meer erg geliefd maakt bij vogelspotters. Maar ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen door de mooie omringende gebergtes, traditonele vissersdorpjes, eilandkloosters, ongerepte strandjes en overdaad aan flora. Het meer heeft ook een overvloed aan vis, vooral karper, voorns en paling. In 1996 werd het op de Ramsar conventie voor moeraslanden op Ramsarlijst voor belangrijke moeraslanden gezet.

Locatie van Kotor


Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More