Home gebergten Kucka Krajina gebergte

Kucka Krajina gebergte

by Discover Montenegro
The Kucka Krajina mountain range.
Het is bijna onaangetast, ongerept, afgelegen en stil. Het gebied genaamd Kučka krajina of soms Žijovo genoemd (het gebied van Kuči – een Montenegrijnse stam), gelegen ten noordoosten van Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, naast de Albanese grens, en is één van de minder bekendere gebergtes in Montenegro. In feite is het een groot karstisch plateau (povrs), waaruit enkele bergachtige toppen en bergen stijgen.

Terwijl sommige Montenegrijnse geografen deze groep een westelijke continutatie van de bergketen Prokletije beschouwen (sommige Montenegrijnse documenten noemen het zelfs Kučke Prokletije, Prokletije of Kuči), omdat het gebergte overeenkomsten deelt met het naburige Malesija e Made en Prokletije. Naar het oosten strekken de toppen uit langs de Montenegrijnse Albanense grens en een kleinere bergrug die in Albanië uitloopt (over Vermoshi) en tenslotte, aan de noordelijke kant, is het de eerste buurman van de Komovi berggroep.

De fysieke kenmerken van het Kučka Krajina gebergte tonen veel sporen van gletsjering, ook omdat het de voor bergketen van het Prokletije gebergte is.  Ook het reliëf van de bergketen is zeer afwisselend en piekerig. De hoogste top van het Kucka Krajina gebergte is de Surdup met zijn 2.184 meter. Er zijn meer dan 15 toppen over de 2000 meter in het gebergte. Omdat de toppen uit een opgeheven reeks golvend plateau voortkomen, heeft u niet altijd het gevoel van de dergelijke hoogte wanneer u de bergen in de regio bekijkt. Maar ondanks het valse gevoel van hun echte hoogte tonen ze een volledige hooggebergte ervaring door de scherpe toppen, gletsjerruggen, gletsjerstroompjes, meren en valleien. De brede gletsjer die over het plateau van Kucka Krajina strekte in de oudere geologische periode was tot 200 meter dik. De noordelijke en de zuidelijke delen van Kučka Krajina bergen hebben meer bossen. Het merendeel van de regio is houtloos, een prachtige mix van wilde gletsjer kenmerken gecombineerd met mooie groene grasrijke weiden.

De nog steeds deels bewaarde herders traditie op deze bergen geven een pastorale en schilderachtige gevoel aan de regio. Katuns (“katun”, enkelvoud), kleine clusters van herdershutten, kunnen in het hele gebied worden gevonden.

Meren in het Kucka Krajina gebergte

Bukumirsko jezero

Dit meer, samen met de centrale gelegen pieken van de het Kucka Krajina gebergte op de achtergrond, maakt het tot één van de beroemdste en meest schilderachtige scènes in de omgeving. Het meer ligt aan de weg van Katun Mokro naar Brskut of Ubli, op 1.440 meter boven zeeniveau. Het meer is 210 meter lang, 130 meter breed en 13 tot 16 meter diep. De lengte van de kust is 585 meter en het oppervlakte is 1.982 m². Het meer is van oorsprong een gletsjermeer. In zijn wateren zijn veel water planten te vinden. Eén van de beroemdste endemische inwoners van dit meer is een triton, een reptiel dat bekend staat in hydrobiologische literatuur als tritus alpestis montenegrinus, wat iets weg heeft van een kleine krokodil. Gelegen aan het meer is het katun Jezera en het nabijgelegen katun Popovica. Het meer is populair vooral in de zomer als een ad-hoc campingplaats, of een leuke plek om te verfrissen door te zwemmen in de wateren. De noordelijke kant van het meer is rotsachtig, terwijl het zuidelijker deel zachter is en bedekt met vegetatie. Het meer wordt ook gebruikt als waterplaats voor vee in de zomer. Water van het meer is helder en transparant met een zichtbaarheid tot 4 meter diep.

“The general aspect of Montenegro is that of a succession of elevated ridges, diversified here and there by a lofty mountain peak, and, in some parts, looking like a sea of immense waves turned into stone”

Dugacko jezero

Naast het Bukumirsko Jezero, op 5 à 10 minuten loopafstand ervan, ligt het Dugacko Jezero. Dugacko meer ook wel “Malo” Bukumirsko jezero genoemd, is een periodieke vijver, 200 meter lang op zijn grootst, gelegen naast de Ivanovica familie hutten in het Katun Jezero. Het meer is hier aanwezig in tijden van overvloed aan water, vooral na het smelten van het sneeuw. Dan droogt het op in de vroege zomer.

Rikavacko jezero

Het is het grootste meer in het Kucka Krajina gebergte, 525 meter lang, 230 breed en 14 meter diep. Het is gelegen in het Sirokar gebied, dat is een pas waar het Katun Sirokar Ljakovica (1.765 meter) gelegen is. Waterstromen uit de omliggende bergen brengen veel water, maar het bestaat ook uit veel grondwater waar het meer zich bevindt.  Hierdoor schommelt het omvang van het Rikavacko meer jaarlijks. Het is in 30 minuten bereikbaar via de steile weg van Sirokar Ljakovica of vanuit het zuiden van Katun Korita. Naast het meer is Katun Rikavac (1.403 meter). Het meer ligt zeer dicht bij de Albanese grens, op slechts een paar honderd meter ervan. Mensen vissen hier ook op forel.

Jezerce

Dit meer beter gezegd een vijver ligt tussen de pieken van Treskavac en Surdup. De exacte locatie van deze vijver is de Jezerce hoge vallei op 1.867 meter ten noorden van de Treskavac pas. Dit gebied is een van de beginpunten waar van gletsjers via de bergen naar beneden uitlopen.

Nenze Jezero

Dit is een zeer klein, mooi, permanent meer, gelegen aan het zuidwesten van het Rikavacko meer onder het Prasica (Prosica) karstisch plateau, toegankelijk via een weg die leidt naar de Vila piek en Studenica katun.

Rivieren in het Kucka Krajina gebergte

Cijevna rivier

De Cijevna rivier is een zijrivier van de rivier Morača. De oorsprong van Cijevna ligt ten westen van van de Trojan berg (2,183 meter), in het Prokletije gebergte, en de rivier stroomt daarvandaan in zuidwestelijke richting als de Cem Selcit (Albanese benaming) door Malësi en Madhe regio in Noord-Albanië. Nadat Cijevna de grens van Montenegro bereikt, komt hij eindelijk Montenegro binnen ten zuiden van Suka Mizdrakut (1.144 meter). Waar het een ravijn vormt met hoge en steile zijden. Naarmate de rivier meer naar het westen stroomt, wordt het ravijn groter en zijn zijden lager totdat Cijevna in de vlakte van Zeta uitkomt, enkele kilometers, ten zuidoosten van Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. Van hieruit begint een ander zeer aantrekkelijk deel, aangezien hier Cijevna zijn koers heeft gesneden in de laaggelegen horizontale rotsplaten van de Zeta vlakte (Ćemovsko polje veld), waardoor een miniatuur ravijn is gevormd. Een soort halfopen natuurbuis. In de lokale taal staat het zelfstandig naamwoord cijev voor het woord buis en dit kan de verklaring zijn voor de oorsprong van de riviernaam. Ondanks het feit dat Zeta vlakte erg warm is in de zomer, blijft de Cijevna rivier het hele jaar door erg koud. Voor het grootste deel van zijn lengte is het water drinkbaar.

Mala rijeka

Mala rijeka is een ook linker zijrivier van de Morača rivier en vloeit uit in de Morača bij het dorp Bioče. “Mala rijeka“  betekend “Kleine rivier“. Voor het grootste deel van zijn lengte is zijn rivierbedding een ravijn gelegen tussen de Vjetrenik berg aan de westzijde  en de  Kučka Krajina bergen aan de oostkant. Terwijl de bovenste delen van de rivierbedding veel water krijgen uit de bergen van het Komovi gebergte, de onderste delen van het Mala rijeka drogen uit in de zomer en de wateren stromen ondergronds verder onder het oppervlak. In de lente tijdens sneeuwsmelting brengt Mala rijeka doorgaans heel sterke waterstromen naar de Morača rivier. De rivier en het bronwater in het gebied zijn erg koud, gemiddeld zo’n 5 ° C, gemiddeld. De westelijke zijden van Mala rijeka rond de Vjetrenik berg behoren tot de Bratonožići clan, één van de Montenegrijnse clans. Dit is een van de meest onderontwikkelde delen van Montenegro, voornamelijk door moeilijke rotsachtige terreinen die niet geschikt zijn voor de landbouw. Dergelijke omstandigheden maken het leven erg moeilijk voor de lokale bevolking. In dit gebied langs de Mala rijeka ravijn loopt een oude weg van het binnenland van Zeta naar Sandžak (Sandjak), Kosovo en centraal Servië. Dit was voor een lange periode de enige grote verbinding tussen Montenegro en deze gebieden.

Accommodatie in het Kučka krajina gebergte

De dichtstbijzijnde plaats tot het Kučka krajina gebergte is het dorp van Veruša, wat ook een centrale ligging heeft tegen over de gebergtes van Komovi en Prokletije. Het gebergte wordt vooral aangedaan door bezoekers van de hoofdstad van Podgorica, die het als een dag uitje bezoeken. Dit omdat het het dichtstbijzijnde gelegen gebergte is van de stad, met een afstand van 40 kilometer, op ongeveer 1;30 uur rijden. Dus verblijf in Podgorica is ook een optie. Het gebergte ontbreekt de naam van de aangelegen gebergtes van Komovi en Prokletije, en wordt in het algemeen ook veel minder aangedaan. Het Bukumirsko jezero met zijn schilderachtige landschap en makkelijke toegang zet het gebergte wel in een steeds grotere belangstelling. Wat er toe heeft geleid dat in het Katun bij Bukumirsko jezero zelfs langzamerhand accommodatie word aangeboden.

  • Mountain Beauty – Mountain Beauty ligt in Prisoja, het Katun aan het Bukumirsko jezero, en beschikt over een tuin. Dit appartement biedt accommodatie met een terras en gratis WiFi. Het appartement is voorzien van een flatscreen-tv met kabelzenders. De accommodatie is uitgerust met een keuken..
  • Faciliteiten : Terras, Tuin, Gratis parkeergelegenheid, Gratis Wi-Fi, Terrasmeubels, Barbecuevoorzieningen, Uitzicht op de bergen, Uitzicht op het meer, Luchthavenshuttle (toeslag).
  • Bekijk aanbod >>>

Locatie


The Kucka Krajina mountain range.

Gerelateerde artikelen

Print
Number: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More