Home Landenprofiel

Landenprofiel

Sveti Stefan in Montenegro.

Montenegro ter introductie
Discover Montenegro.com is geheel gewijd aan het lieftallige kleine land Montenegro. Een tot nu toe vrij onbekend gebied in het zuidelijkere gedeelte van de Balkan, vaak geroemd en ook wel ‘De verborgen parel van de Méditerranée’ genoemd. Schilders, dichters, wetenschappers, de bevolking; allen ervaren Montenegro op hun eigen wijze. Maar eenieder van hen zal toegeven dat haar schoonheid niet genegeerd kan worden. Na de Balkanoorlogen begon Montenegro zichzelf weer op te bouwen tot de toeristische bestemming zoals zij voorheen ook was. Op deze site kun je bijna alles vinden wat Montenegro te bieden heeft. Van haar wereld beroemde monumenten, tot haar nationale helden, van haar nationale instrumenten, tot foto’s en wallpapers van Montenegro. Alles wat je moet weten om te begrijpen waarom de bekende Engelse dichter Gordon Byron eens zei:

“When the pearls of nature were sown, on this soil an overflowing handful was gathered”

Montenegro in vogelvlucht…

Montenegro is ondanks haar kleine omvang een land van wonderlijke diversiteit. Grof gezegd kan zij in drie gebieden worden opgedeeld. Elk gebied heeft een geheel eigen karakter, maar alle bezitten een combinatie van natuurlijke schoonheid en vele cultuurschatten. Met name op de plaatsen waar deze gebieden in elkaar overvloeien ontstaan adembenemende uitzichten.

Het kustgebied van Montenegro…

De baai van Kotor…

De kust ligt aan het westelijke gedeelte van het land, aan de oostelijke kant van de laars van Italië, gescheiden door de Adriatische Zee. De kustlijn heeft een totale lengte van 293 km, beginnend in het noordwesten en zich uitstrekkend tot het meest zuidelijke puntje van het land. Vanaf het noordwesten richting het zuiden kan de kustlijn niet beter beginnen dan met de venetiaanse Baai van Kotor (Boka Kotorska). Deze schitterende baai staat op de lijst van de 10 mooiste baaien ter wereld en wordt Europa’s meest zuidelijke fjord genoemd. De baai van Kotor is als een snoer van parels en herbergt steden als de bloemenstad Herceg Novi, de door Unesco beschermde stad Kotor, met haar middeleeuwse Oude Stad (Stari Grad) en vele wonderschone monumenten zoals het eiland Gospa od Škrpjela.

Verder bezit de kustlijn van de baai van Kotor drie van de vijf Montenegrijnse rivièra’s: de Herceg Novi-rivièra, Tivat-rivièra en Kotor-rivièra.

De Rivièra’s…

Herceg Novi-rivièra: De Herceg Novi-rivièra is 25 km lang en heeft schiereilanden, kleine eilandjes, verschillende soorten stranden en aantrekkelijke resorts, dit alles tegen een bergachtige achtergrond met kleine dorpjes, omringd door olijfbomen en exotische mediterraanse begroeiing.

Tivat-rivièra: Er zijn in totaal 17 officiële stranden te vinden in de 31.200 m2 beslaande Tivat-rivièra. Langs de kust zijn tal van kleine inhammetjes met vele restaurantjes en andere toeristische faciliteiten. Er zijn ook 3 eilanden te vinden; het eiland van de Bloemen (Het eiland van de bloemen), St. Marko-eiland en het Vrouwe van de Genade-eiland.

Kotor-rivièra: Omdat de Kotor-rivièra in het diepste gedeelte van de Boka Kotorska te vinden is, zijn er geen lange zandstranden. Wat deze rivièra speciaal maakt zijn de talrijke aanlegstijgertjes, die een speciale charme aan het landschap geven.

Door naar het zuiden langs de Montenegrijnse kust…

Verdergaand naar het zuiden is de volgende rivièra; de Budva-rivièra, vernoemd naar het centrum van het Montenegrijnse toerisme, de stad Budva. Budva is samen met Risan de oudste nederzetting van het Montenegrijnse kustgebied. Niet voor niets is Budva Montenegro’s voornaamste toeristische trekpleister. Met haar 2000 jaar oude geschiedenis, terug daterend naar het Griekse rijk, is er genoeg historie te vinden in de oude stadskern. Daarbij worden de stranden van Budva als de mooiste stranden van Montenegro gezien.

De Budva-rivièra: De Budva-rivièra is door de eeuwenoude dans van de zee met de kustlijn geworden tot een gebied van ovale inhammen, met stranden omringd door hoge rotswanden. Deze steeds terugkomende en gevarieerde schoonheid, van zowel de fantastische stranden als van de steile rotswanden, laat u dubbel genieten. De stranden van Budva zijn bedekt met een zeer fijn zand. Ze liggen verspreid over een 38 km lange kustlijn met vele inhammen, beschutte plekjes en kleine eilanden.

De andere toeristische trekpleister van de Budva-rivièra is Sveti Stefan. Dit voormalige vissersdorp is gelegen op een schiereiland. Het werd 50 jaar geleden veranderd tot een stadje vol luxueuze hotels om zo een plek te creëren waar zelfs ’s werelds meest welgestelden graag overnachten (o.a. Claudia Schiffer, Sylvester Stallone). Hedendaags maakt het uit deel van de luxueuze hotelgroep Aman Resorts.

De Ulcinj Rivièra…

De laatste van de Montenegrijnse rivièra’s is wederom vernoemd naar de voornaamste stad van die regio, Ulcinj. Ulcinj is een historische zeehaven met een geschiedenis als piratenstad. Ook Ulcinj is gezegend met een goed bewaarde oude stadskern, beschermd door grote stadsmuren, die kenmerkend zijn voor de turbulente geschiedenis van bezetters, handel en zeevaart.

De Ulcinj rivièra: De kustlijn van de Ulcinj-rivièra is 33 km lang, zich uitstrekkend van de Stari Grad-kaap tot de monding van de rivier Bojana, die uitmondt in de Adriatische zee. In het klifgedeelte bevinden zich in totaal achttien inhammen, de schiereilanden Marjan en Mandra, het Valdanos strand en de twee zandstranden Velika Plaža (het Grote Strand) en Mala Plaža (het Kleine Strand).

Een unieke bezienswaardigheid in dit gedeelte van de kust is het natuurreservaat Ada Bojana. Velika Plaža, Mala Plaža, Ada Bojana, het Valdanos-strand en de stranden langs de naaldbossen onderscheiden zich door hun schoonheid, omvang en omgeving. De stranden van Ulcinj zijn erg zonnig en hebben veel subtropische vegetatie. Vanwege de vorm van haar stranden biedt de Ulcinj-rivièra veel mogelijkheden tot het organiseren van sporten op zowel het strand als in het water.

De centrale regio van Montenegro…

Als men de kust achter zich laat en richting het binnenland gaat, komt men al snel in Centraal-Montenegro. Dit dinarische achterland bestaat uit karstgebergte, met een gemiddelde hoogte van ca. 1000 meter boven zeeniveau en pieken tot 2000 meter, zoals die van de bergen Orjen (1.894 meter) en Lovćen (1.749 meter), de hoogste massieven van het kalksteengebergte langs de kust.

Nationaal Park Lovćen

De berg Lovćen maakt deel uit van het nationale park Lovcen, dat naar de berg vernoemd is. Dankzij haar natuurlijke kenmerken werd dit gebied van 6.400 hectare in 1952 tot een nationaal park verklaard. Het park wordt gekenmerkt door bijzondere geografische fenomenen en een buitengewone hoeveelheid aan flora en fauna. In totaal zijn er 1158 plantensoorten waarvan er vier beschermd zijn. Maar toch wel de meest imposante bezienswaardigheid van het park is het Mausoleum van Njegoš, de graftombe van de grootste nationale held, Petar II Petrovic Njegoš. Het mausoleum is gebouwd op een 1.647 meter hoge bergtop, waardoor men een spectaculair uitzicht heeft over het park, de Boka Kotorska en bij helder weer zelfs het Skadar meer.

Nationaal Park Skadarsko Jezero

Het volgende nationale park in Centraal-Montenegro is Skadarsko Jezero (het Skadar meer), het grootste meer in de gehele Balkan. Skadarsko Jezero is te vinden in het zuiden van Montenegro, aan de grens met Albanië. Het is Europa’s grootste vogelreservaat met ruim 270 vogelsoorten, waarmee het een paradijs is voor vogelliefhebbers. Er zijn echter ook vele vissoorten te vinden, zelfs zoutwatervissen, die via de rivier Ada Bojana stroomopwaarts zwemmen.

De steden van de centrale regio…

Ten noorden van het Skadarsko Jezero ligt de hoofdstad van het land, Podgorica (in het verleden ook wel bekend als Titograd). Het is een modernere, industriële stad waar een derde van de Montenegrijnse bevolking leeft. Podgorica is zowel het politieke als economische centrum van Montenegro. Men kan meer historie en cultuur vinden in de voormalige hoofdstad Cetinje, dat geroemd wordt om haar verzet tegen de Ottomaanse overheersing en altijd een plek is geweest die symbool staat voor Montenegro’s strijdlust voor vrijheid.

Het hooggebergtegebied van Montenegro…

De laatste twee Montenegrijnse natuurwonderen kan men vinden in de bergachtige noordelijke regio. Dit karstgebied is Montenegro’s hoogste gebied en maakt deel uit van de Alpen. Vanwege de poreusheid van karst verdwijnt regenwater snel en laat daarmee een rotsachtig en kaal landschap achter.

Het nationaal park Durmitor

Het karakter van het noordelijke gedeelte van Montenegro wordt het best gekenmerkt door het grootste nationale park van Montenegro, het Durmitor massief. Hier ligt Europa’s diepste canyon, de Tarakloof. Al duizenden jaren lang vormt en schuurt de rivier de Tara haar weg door het zachte kalksteenoppervlak, met als resultaat een van ‘s werelds diepste kloven – op sommige plaatsen 1.300 meter tot aan het dal. Dit is de reden dat ook de Tara kloof op de Werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst.

Het nationaal park Durmitor herbergt niet alleen een van ’s werelds diepste canyons, maar ook de hoogste bergtop van Montenegro, Bobotov Kuk (2.582 m). De gemiddelde hoogte van het Durmitor massief is 1.400 meter, inclusief 48 bergtoppen boven de 2.000 meter. In de zomertijd is het Durmitorgebergte een uitstekende plek voor allerlei vormen van actieve recreatie. Maar in de wintertijd is het dé wintersportplaats van Montenegro, met als centraal skioord Žabljak (1.465 m), de hoogstgelegen stad in de Balkan.

Montenegro´s oudste nationale park, Biogradska Gora

Het 5.400 hectare grote nationale park Biogradska Gora is een geïsoleerd gebied in Montenegro. 80% ervan bestaat uit oerbos. Al in 1878 werd dit gebied uitgeroepen tot Montenegro’s eerste nationale park, slechts zes jaar later dan ‘s werelds eerste nationale park, Yellowstone. Het park staat niet alleen bekend om zijn 60 meter hoge eeuwenoude bomen, maar ook om zijn vijf gletsjermeren, ook wel “berg-ogen” genoemd.

En Montenegro heeft nog meer te bieden…

Het moet duidelijk zijn voor een land met slechts een oppervlakte van 13.938 km2, dat soms niet groter is dan provincies van andere landen, dat Montenegro’s diversiteit gewoonweg ongelooflijk is. Andere zaken in Montenegro die sowieso nog het vermelden waard zijn, zijn het Ostrog-klooster, een orthodox pelgrimsoord gebouwd in een bergwand, het klooster in Cetinje, het eiland Mamula en vooral de balkangastvrijheid die er nog bestaat. De bevolking zal er zeker voor zorgen dat je niet vertrekt zonder een goedgevulde maag na een stevige maaltijd. En zoals bij de meeste mediterraanse volkeren is er weinig voor nodig om een feest te beginnen – en de Montenegrijnen zijn hierop geen uitzondering. Vooral in de zomermaanden zijn er vele grote festivals, zoals de Bokeljska Noc en het Kotorski Karneval, die men bezocht moet hebben als men in de buurt is. Zoals de Montenegrijnen zelf zeggen:

“Crna Gora, nema druge” (“Er is geen ander zoals Montenegro”)

Vakantie in Montenegro…

Wanneer je een vakantie in Montenegro aan het plannen bent, bied deze website bijna alle informatie aan dat dit kleine adriatische land te bieden heeft. De nationale monumenten, informatie over de stranden, de nationale parken en al het andere om een onvergetelijke vakantie te plannen. Ook bied Discover-Montenegro de mogelijkheid om te kijken op de pagina van reisaanbod waar u het overzicht vindt van alle in Nederland aanwezige touroperators die reizen aanbieden naar Montenegro. Gesorteerd op duur, kosten en soort vakantie.

Bekijk het reisaanbod >>>

Accommodatie in Montenegro…

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More