Home reisideeën Montenegro’s mooiste wegen

Montenegro’s mooiste wegen

by Discover Montenegro
The sedlo pass in Montenegro.

Er is iets rustgevend aan het maken van een lange rit op de openbare weg. U hoeft niet eens per se een bestemming in gedachten te hebben. Alleen de vrijheid van de weg die voor je ligt, is genoeg om het gevoel te geven dat je leeft. Of het nu gaat om een roadtrip door ravijnen, over de bergen of zelfs naar de stad, een lange rit kan precies de remedie zijn die je nodig hebt.

De diversiteit van Montenegro biedt u volop kansen. Men zou kunnen stellen dat met het gebrek aan grote industrie en het kleine aantal inwonersaantal en het hoogteverschillen karakter van het land alle ritten in Montenegro als schilderachtig kunnen worden omschreven.

Maar sommige wegen zullen je echt onvergetelijke herinneringen bezorgen. En die worden hieronder uitgelicht;

1) Kotor’s haarspelden weg

Lovćen of de haardspeldbochten weg van Kotor maken deel uit van de oude karavaanweg van Kotor naar Njeguši. Ze zijn een bijzonder architectonisch overblijfsel, van Kotor slingert de weg bergopwaarts naar Njeguši, een pittoresk bergdorpje, het beroemdste dorp in Montenegro. Het is één van de mooiste wegen van Montenegro en ook één van de beroemdste haarspeldwegen ter wereld.

Van de haardspeldbochten is bekend dat ze de mooiste panoramische uitzichten hebben over de baai Boka Kotorska, vanaf hoogtes van meer dan 1000 meter boven zeeniveau. Deze weg is te zien geweest in Top Gear en in high-end auto-commercials. Deze smalle haarspeldweg kan verraderlijk zijn. Met naar binnen hellende stenen barrières aan de ene kant en grillige rots aan de andere kant. Hierdoor moeten wellicht meerdere voertuigen achteruit rijden wanneer ze een bus of bouwvoertuig tegenkomen die de andere kant op gaat. Dus een bezoek op een tijd zonder veel verkeer is aan te raden. Dat zou in de vroege ochtenden of de late zonsondergangen kunnen zijn. Gelukkig bieden deze tijden ook de meest schilderachtige uitzichten over de Boka Kotorska. De zon komt langzaam op of gaat onder en werpt lange schaduwen over de kliffen, steden en eilanden. Vooral bij zonsondergang wordt de lucht vaak beschilderd met een palet van de mooiste kleuren. Dit lichtspektakel wordt harmonieus overgenomen als de nacht het overneemt van de dag. Twinkelende lichtjes schijnen door de baai en laten alle plekken zien die daar te vinden zijn.

🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro
🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

2) De weg door de Morača kloof

De weg door de Morača kloof is één van de meest spectaculaire wegen in Montenegro. Gelegen in het centrum van Montenegro, wordt de weg die de kloof doorkruist E65 genoemd. Deze weg is bezaaid met talloze bochten en tunnels langs de kliffen en is eigenlijk bedoeld om u te pakken te krijgen, maar als u het overleeft, zult u versteld staan ​​van de schoonheid van het landschap dat u omringt.

De Morača rivierkloof scheidt het Moračke planine gebergte van het Sinjajevina gebergte. Het is gelegen tussen Podgorica en Kolasin. Dit deel van de kloof heet “Platije”. De autoweg is gebouwd langs de rand van de smalle kloof. De “Platija” is gemiddeld 1000 meter diep en de bergachtige zijrivieren van Morača stromen ook door het ravijn.

🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro
🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

3) De weg door de Boka Kotorska

Schilders, dichters, wetenschappers, toeristen, ze hebben de Boka Kotorska allemaal op een andere manier ervaren. Iedereen vindt motief of inspiratie voor zichzelf, ervaart het als iets speciaals, ongewoons, wonderbaarlijks. En de Boka Kotorska is bijzonder, wat werd bevestigd door de ondertekening van de baai van Kotor-Risan op de lijst van het natuurlijke en culturele erfgoed van de Unesco ter wereld, en door de baai te accepteren in de club van de mooiste baaien ter wereld. De gehele lengte van de Boka Kotorska baai (letterlijk betekenend “inham” en ook bekend als de baai van Kotor) is 15 zeemijl of 28 kilometer groot. De baai is natuurlijk verdeeld in vier kleinere delen: de Herceg-Novi-baai, Risan-baai, Kotor-baai en Tivat-baai. De baai van Kotor bestaat uit vele contrasten. De hoge bergtoppen die in zee als niets verdwijnen. De verscheidenheid aan culturen en beschavingsinvloeden. Rennaisance, barok, gotisch en vele andere stijlen zijn er terug te vinden. Al deze verschillen komen samen in de baai. Maar het is echter makkelijker om overeenkomsten te zien in historisch en cultureel opzicht dan in de natuurlijke opbouw van de baai.

Al die verschillen in de Boka Kotorska komen samen. Het is gemakkelijker om de harmonie van verschillen in het historisch en cultureel erfgoed te zien dan in de natuur. We kunnen de aanwezigheid opmerken van vele beschavingen, culturen en stijlen – prehistorische fossielen, ilirisch tijdperk, antiek, prelatine, latijns, gotisch, renaissance, barok. Al deze landschappen en culturen maken het tot een onvergetelijke rit. Vooral de delen van de Risan-baai en de Kotor-baai, waar de kliffen het hoogst zijn en de mooiste bezienswaardigheden. Kotor met zijn oude vestingwerken, Perast met zijn sprookjesachtige eilanden Gospa od Skrpjela en Sveti Djordje, de bron van Sopot bij Risan die verschijnt na zware regenval 20 meter boven de baai.

🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro
🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

4) Weg door de Piva kloof

De weg loopt door en langs het meer van Piva over een tiental kilometers. Dit meer, qua oppervlakte het op een na grootste van het land, is een creatie van de mens. Het is ontstaan uit de bouw van de Mratinje dam die door de kloof van de Piva rivier onder water te zetten, resulteerde in de vorming van een groot zoetwaterreservoir.

Aan de noordkant van het meer verandert de weg van oeverhoogte voordat hij verder gaat door de Piva kloof. Na een tiental kilometers en prachtige panorama’s bereikt het de kleine grensovergang van Šćepan Polje om Bosnië en Herzegovina binnen te komen. Het is op deze specifieke plaats dat de Piva rivier en de Tara rivier samenkomen om slechts één rivier te vormen die de Drina wordt genoemd. Dit punt is ook het startpunt voor rafting excursies georganiseerd door lokale agentschappen in de kloof van Piva en Tara.

🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro
🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

5 ) Sedlo pass route

Prevoj Sedlo is een hoge bergpas op een hoogte van 1.907 meter boven de zeespiegel, gelegen in het Durmitor nationaal park. De weg over de pas verbindt de gemeenten Žabljak en Plužine. Het is één van de meest spectaculaire wegen in Montenegro. Op de top heb je aan beide kanten fantastische uitzichten, met een mooi panorama op het Valovito Jezero meer en de scherpe rots van Stožina (1.905 meter). De weg is kronkelig, op sommige plaatsen slechts breed genoeg voor één voertuig en onbeschermd door vangrails. Het is de hoogste verharde bergpas van het land. De weg, hoewel smal, is nu volledig geasfalteerd en wanneer u buiten het seizoen reist, is de stilte en schoonheid van de natuur absoluut. Vanwege de hoge ligging van de weg is late lentesneeuw een veelvoorkomend verschijnsel. In de winter kan het vanwege de sneeuwval gesloten zijn.

🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro
🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

6) Tara ravijn weg

De Tara kloof, ook wel bekend als de Tara rivierkloof, is de langste kloof van Montenegro. Het is 82 kilometer lang en 1.300 meter diep, waardoor het de diepste rivierkloof van Europa is. De Tara rivier snijdt door de kloof. De bekendste bezienswaardigheid is de beroemde Đjurđevića brug, de hoogste brug van Europa in het verleden. De brug strekt zich uit boven de Tara rivierkloof, de diepste van Europa. Deze plek is een prachtige ‘poort’ naar het Durmitor Nationaal Park. Het is niet verwonderlijk dat deze plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De bouw ervan werd gestart in 1937 en eindigde na 3 jaar. Op het moment van ontstaan ​​was het de grootste gewelfde brug van gewapend beton en moest de hoogste houten steiger ter wereld worden geplaatst. Deze kronkelende lange wegrit door de kloof waar je steeds een glimp opvangt van het kristalheldere smaragdgroene water van de Tara rivier is verbluffend. De rivier de Tara heeft veel speciale plaatsen, maar de meest opmerkelijke zijn de watervallen. Het gebrul van enkele van de watervallen is te horen vanaf de uiterste rand van de kloof, op te merken als men aandachtig luistert tijdens het rijden.

Wat ook erg interessant is en een bijzondere sfeer geeft, is dat veel soorten erin zijn geslaagd enkele van hun oerkwaliteiten, die kenmerkend waren voor vroegere tijden, te bewaken en te behouden. Zo kun je in de Tara valleien enkele overblijfselen vinden van de tertiaire flora uit de laatste gletsjerperiode. Naast deze flora wordt het plantenleven in de kloof gekenmerkt door bossen met zeer verschillende soorten: cerris, es, beuk, zwarte beuk en berk. Grote delen van de kloof zijn begroeid met naaldbomen, een speciale plaats is gereserveerd voor de zwarte den. De meest interessante exemplaren van de zwarte den zijn die, die bij de wortels op kale steenachtige hellingen hangen en dus boven steile afgronden hangen. Maar de meest bekende plaats van de zwarte den is de plaats waar de zwarte den deel uitmaakt van het oerbos, in een deel van de kloof genaamd Crna Poda.

🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro
🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro
🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More