Home centraal Niksic

Niksic

by Discover Montenegro
The city of Niksic.
Nikšic ligt in de Nikšic vlakte, aan de voet van de berg Trebjesa. Het is het centrum van de gemeente Nikšic met een bevolking van 75.282, die per gebied de grootste gemeente in Montenegro is. Nikšic is de op één na grootste stad van Montenegro, na Podgorica, en is een belangrijk industrieel, cultureel en educatief centrum.

🔔 Abonneer je op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Geschiedenis van Nikšic

De eerste nederzetting in het gebied van het moderne Nikšić wordt vermoedelijk in de 4e eeuw gevormd als een Romeins militair kamp. Het kamp was waarschijnlijk gesticht op de plaats van de vorige Illyrische stamnederzetting. Het kamp en de nederzetting stonden bekend als Anagastum, later getranscribeerd als Onogošt, wat de naam was van de stad in de Middeleeuwen. De nederzetting kreeg zijn Slavische naam Onogošt tijdens de migraties van de Slaven naar het gebied. Tijdens de vroege Slavische staat Duklja werd Onogošt genoemd als een van de župas een administratieve afdelingen in het gebied Podgorje. Samen met de rest van Duklja werd Nikšić een onderdeel van Rascia in de 9e eeuw. Met de ontbinding van Rascia, kwam Nikšić onder de heerschappij van het Koninkrijk Bosnië in 1373, en was onder de heerschappij van de familie Kosača van Herzegovina van 1448 tot Herzegovina viel voor de Ottomanen. Het Ottomaanse rijk veroverde Nikšić in 1455 en het bleef meer dan vierhonderd jaar onder controle van de Turken, als een deel van de Provincie Herzegovina. Tijdens de latere jaren van Ottomaanse bezetting diende Nikšić als een belangrijk versterkt militair bolwerk. Het werd bevrijd door Montenegrijnen in 1877, onder het bevel van hertog Mašo Vrbica.

Na de bevrijding begon het kleine Ottomaanse gehucht te transformeren in een moderne stedelijke nederzetting. Het eerste stedenbouwkundige plan werd in 1883 aangenomen, in opdracht van koning Nikola, en ontworpen door de Kroatische architect Josip Slade. De ontwikkeling van Nikšić is gebaseerd op de richtlijnen van 1883 tot op de dag van vandaag. Gelijktijdig met stedelijke ontwikkeling volgde een culturele en economische expansie na opname van Nikšić in Montenegro. Hoewel de stad niet zo erg verwoest was in de wereldoorlogen als Podgorica, werden alle ontwikkeling en groei stopgezet. Nadat de stad in 1944 was bevrijd van de Duitse bezetting, volgde de meest dynamische groei van Nikšić. De stadsbevolking werd vertienvoudigd en Nikšić werd het hart van het industriële complex van Montenegro. Tijdens het SFRY-tijdperk bloeide de stad op, omdat er in en rond de stad staal- en ijzerfabrieken, bauxietmijnen, elektriciteitsproductie, brouwerij en houtverwerkende industrie werden opgezet. Nikšić werd echter, als een voornamelijk industriële stad, hard geraakt tijdens de ernstige economische stagnatie en achteruitgang van de industrieën in heel Montenegro gedurende de jaren negentig, met Joegoslavische oorlogen woedend in de balkan. Sommige industrieën herstelden zich in de jaren 2000 en de industrie compenseert nog steeds de meest economische activiteit in de stad.

Geografie van Nikšic

Nikšić ligt in het noordwesten van Montenegro. Het ligt in het centrum van het ruime Nikšić vlakte (Nikšićko polje), een karstvlakte met een oppervlakte van 48 km² en een hoogte van 640 meter. De vlakte wordt omringd door onherbergzaam rotsachtig bergachtig terrein, een typisch landschap van West-Montenegro. De stad zelf ligt aan de voet van de heuvel Trebjesa. De Zeta rivier vindt zijn oorsprong in de Nikšić vlakte en stroomt in de buurt van de stad Nikšić, voordat het een ondergrondse rivier ten zuiden van de stad wordt. De rivier veroorzaakte vaak overstromingen van de vlakte, tot de bouw van de waterkrachtcentrale Perućica in 1960. De bouw van de energiecentrale resulteerde in de creatie van drie grote meren in de buurt van de stad ; het Krupac meer, het Slansko meer en het Vrtac meer. Tegenwoordig zijn de meren een populaire recreatie- en ontspanningsoord voor de inwoners van Nikšić.

Cultuur van Nikšic

De stad Nikšić werd in de 4e eeuw door de Goten gebouwd. De oorspronkelijke naam was Anagastum, dat later Onogošt werd. Overblijfselen van deze oude stad zijn vandaag de dag een cultureel en historisch monument. Nikšic is de stad met een rijk cultureel en historisch erfgoed

op wiens grondgebied vele culturele monumenten uit de Illyrische en Romeinse tijd te vinden zijn. Veel documenten en voorwerpen uit de historische ontwikkeling van de stad worden tentoongesteld in het plaatselijke Museum, dat samen met het archief en de bibliotheek deel uitmaakt van het Cultureel Centrum. Afgezien van het centrum van cultuur, werken er op cultureel niveau, het plaatselijke theater, de openbare instelling Zahumlje en het Centrum voor de voorlichtingsactiviteiten, tv Nikšic, Radio Nikšić, TV Montena en andere uitgeverijen.

🔔 Abonneer je op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Economie van Nikšic

Nikšic is, naast Podgorica, een van de grootste industriële centra van Montenegro. Staalfabriek (Nikšicka Željezara), bauxietmijn, brouwerij (Nikšicka Pivara) en nog veel meer zijn geconcentreerd in deze stad. Deze grote industrieën hebben geworsteld om de ineenstorting van de socialistische economie te overleven, maar hebben zich sindsdien hersteld. Het proces van privatisering is voor sommige van deze industrieën afgerond of nog aan de gang. Tegenwoordig kunnen die industriereuzen niet zoveel werknemers in dienst nemen als ze konden in de tijd van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië, en de economie van Nikšic transformeert langzaam naar een andere meer servicegerichte. Ook staat Nikšic bekend als een van de gevaarlijkere steden in Montenegro en het centrum van een vermeende Montenegrijnse maffia.

🔔 Abonneer je op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Onderwijs in Niksic

Er zijn 40 onderwijsinstellingen in Nikšic, 11 crèches, 25 basisscholen waarvan één elementaire muziekschool, 4 middelbare scholen en één instelling voor het hoger onderwijs, het Faculteit voor Wijsbegeerte.

Accommodatie in Niksic

Niksic als industriele stad is niet één van de toeristische trekpleisters in Montenegro. Al hoewel het over een lang verleden en een culturele historie beschikt zijn de actracties en bezienswaardigheden vooral in de omgeving van de stad te vinden of verspreid over een groter gebied. Misschien is de grootste attractie van de stad is het feit dat het Nikšićko Pivo produceert, het favoriete bier van de natie. Ook is het is één van de beste plaatsen in Montenegro om alternatieve, avantgarde kunst te bekijken. De meren in de omgeving zijn een populaire recreatie- en ontspanningsoord voor de inwoners van Nikšić gedurende de hete zomermaanden.

Beste accommodaties in Nikšic

  • Hotel Trebjesa – Hotel Trebjesa bevindt zich op de Trebjesa berg, net boven de stad Nikšić, en wordt omgeven door bergen en dennenbossen. Het eigen restaurant serveert traditionele en internationale specialiteiten.
    Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een kabeltelevisie, een minibar en een kluisje. De eigen badkamers zijn uitgerust met gratis toiletartikelen en een haardroger. Het hotel heeft een unieke architectuur en een overdekte uitkijkpost die uitkijkt over de hele stad. De receptie is 24 uur per dag geopend en op verzoek kan een was- en strijkservice worden geregeld. In het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar en u kunt ook gebruikmaken van gratis parkeergelegenheid en fietsverhuur. Het restaurant van het hotel serveert elke ochtend een ontbijt. Dit restaurant beschikt tevens over een ruim terras en een bar. Het centrum van Nikšić ligt op 20 minuten loopafstand. De accommodatie bevindt zich op 5 km afstand van de Slano- en Krupač meren.
  • Faciliteiten : Gratis parkeergelegenheid, Gratis Wi-Fi, Restaurant (à la carte), Bar, Minibar, Bagageopslag, Wekservice, Strijkservice, Wasserij, 24-uursreceptie, Fietsverhuur (toeslag),Terras, Tuin, Kluisje, Uitzicht op de bergen.
  • Locatie : 1,3 km vanaf Stadscentrum.
  • Bekijk aanbod >>>

  • Apartments Dragovic Niksic – Apartments Dragović Nikšić is pas gerenoveerd en biedt gratis parkeergelegenheid, gratis WiFi en accommodatie met satelliet-tv en een balkon. Het complex ligt op 200 meter afstand van het centrum van Nikšić. De studio´s en appartementen van Apartments Dragović Nikšić zijn voorzien van een waterkoker en een koelkast. De badkamer is uitgerust met een douche en een haardroger. De tuin beschikt over een barbecue en tuinmeubelen. Er is tevens een supermarkt op een steenworp afstand te vinden. Tegen een toeslag is er een wasservice beschikbaar. De eigenaren kunnen helpen met het organiseren van tal van activiteiten in het dichtstbijzijnde sportcentrum dat zich op 300 meter afstand bevindt.
  • Faciliteiten : Gratis parkeergelegenheid, Gratis Wi-Fi, Barbecuevoorzieningen (toeslag), Terras, Tuin, Sauna (toeslag), Wekservice, Boodschappendienst (toeslag), Luchthavenshuttle (toeslag), Strijkservice (toeslag), Stomerij (toeslag), Wasserij (toeslag), Eigen Ingang.
  • Locatie : 0,8 km vanaf Stadscentrum.
  • Bekijk aanbod >>>

Vervoer naar Nikšic

De hoofdweg van Nikšic naar de rest van Montenegro is de snelweg E762, die Nikšic met Podgorica verbindt. Dit is een 55 kilometer lange en relatief nieuwe tweebaansweg.  Nikšic is ook een hub voor wegverkeer naar Bosnië en Herzegovina, omdat het verbonden is met Foca in het noorden en Trebinje in het zuidoosten. Er is ook een omweg van de Nikšic naar Trebinje weg die naar Risan in de Baai van Kotor gaat, en dat is de kortste wegverbinding met de Montenegrijnse kust. Nikšic is ook verbonden met Žabljak via Šavnik. De luchthaven Podgorica ligt op ongeveer 70 kilometer afstand van Nikšić en biedt regelmatige vluchten naar vele internationale bestemmingen.

Locatie


The city of Niksic.

Gerelateerde artikelen

Print
Number: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More