Home reisideeën Ontdek Montenegro in film

Ontdek Montenegro in film

by Discover Montenegro
🔔 Abonneer u op ons YouTube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Montenegro

Montenegro is vanwege zijn omvang een land met een behoorlijk verbazingwekkende diversiteit. Grofweg kan Montenegro in drie regio’s worden verdeeld. Elke regio heeft zijn eigen allure, maar biedt stuk voor stuk een combinatie van natuurschoon en cultuurschatten. Vooral de plekken waar deze streken in elkaar overvloeien, zorgend voor een prachtig landschap. Ga met ons mee langs de beste plekken die Montenegro te bieden heeft en begin De lokale gezegde te begrijpen; “Crna Gora, nema druge” (“Er is geen ander land zoals Montenegro”) !
Nationale Parken 🏞️🌲🌳🌿🦅🦫
Durmitor / Tara Ravijn / Tara Brug / Sedlo Pass / Savin Kuk
Lovćen / Njegos Mausoleum
Skadarsko Jezero / Dodosi / Rijeka Crnojevica / Rijeka Crnojevica Boottocht / Waterlelies van Skadar / Karuc
Biogradska Gora
Prokletije
Steden 🏙️🌃🏫
KotorKotor katten wandeling / Budva / Cetinje / Petrovac / Podgorica / Ulcinj / Niksic / Herceg Novi /
Mensen 👩‍👩‍👧‍👦
Mensen van Montenegro / Vissersmannen van de baai van Kotor
Dorpen / Kleine kust nederzettingen 🌱🌲🌳🏡👩‍🌾🌾
KustCentraalHoogland
Perast / Gornji Stoliv / Donji Stoliv / Prcanj / Rose / Njegusi / Njegusi Mist / Mali Zalazi / Veliki Zalazi / Ceklici /Majstori / Karuc / DodosiMala Crna Gora /
Bezienswaardigheden
Kerken – Kloosters – Kathedralen ⛪✝️🙏🛐☪️Architectonische Monumenten 🏛️📜Natuurlijke Bezienswaardigheden 🔭🌊🌳
Ostrog Klooster / Moraca Klooster / Kathedraal van St. Basil van Ostrog / Dajbabe Klooster / Katic i Sveta Nedelja eilandenSveti Stefan / Djurdjevica Tara Brug / Trebjesa Monument / Orlov Krš / Jadran zeilschip / Oostenrijks-Hongaarse Waterput / Rose scheepswrak Bokelj / Mausoleum van de Partizaanse strijder / Duklja Ruïnes / Stećci / Gorazda Tvrdjava / Gedenkteken voor de gevallenen van Lješanska Nahija / Mamula eiland / Mratinje Dam / Zabljak Crnojevica / Stari Bar / Mala Rijeka ViaductKotor Baai zonsondergang / Boka Kotorska zonsondergang
Gebergten ⛰️🏞️🗻🌳🌲🥾⛺️
Durmitor / Prokletije / Lovćen / Komovi / Moračke Planine / Orjen / Sinjajevina / Kucka Krajina / Bjelasica
Ravijnen 🧗‍♂️🧗‍♀️🏔️💦
Tara Ravijn / Morača Ravijn / Mrtvica Ravijn / Piva Ravijn / Nevidio Ravijn / Škurda Ravijn
Rivieren 🌊💦🚣‍♀️
Cijevna rivier / Moraca rivier / Rijeka Crnojevica rivier / Tara rivier / Piva rivier / Ljutica rivier
Meren 🎣🐟🦆💦🐸💦🌿
Kapetanovo Jezero / Krupac Jezero / Slansko Jezero / Skadarsko Jezero / Visitorsko Jezero
Havens 🛳️⚓⛵🌊
Lustica Bay
Dorps Leven 🐄🌽🚜👨‍🌾🌾
Village Life I / Village Life II / Village Life III / Village Life IIII / Village Life V
Activiteiten 🥾🏞️🧗🚵🏊‍♀️🥽
Ladder of Kotor / Pestingrad / Zipline Njegusi / Paragliding
Natuurlijke Reservaten ~ Regio’s 🦩🦉🌳🍂🐛
Ulcinj Salina
Montenegro 🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Montenegro “Land of Mist’s”

Nationale Parken

Durmitor

Het Durmitor is een gebergte en de naam van een nationaal park in Montenegro. Het reikt tot een hoogte van 2522 meter met de berg Bobotov Kuk. De naam Durmitor stamt hoogstwaarschijnlijk uit de balkan romantiek en het betekend “slapend”, overeenkomend met het engelse Dormitory. Een andere etymologie kan zijn dat het afkomt van het keltisch, waarin het betekend “berg met water”.

Sedlo Pass

Prevoj Sedlo of Sedlo Pass is een hoge bergpas op een hoogte van 1.907 meter boven de zeespiegel, gelegen in het Durmitor nationaal park. De weg over de pas verbindt de gemeenten Žabljak en Plužine. Het is één van de meest spectaculaire wegen in Montenegro. Op de top zijn er aan beide kanten fantastische uitzichten, met een mooi panorama op het Valovito Jezero-meer en de scherpe rots van Stožina (1.905 meter). De weg is kronkelig, op sommige plaatsen slechts breed genoeg voor één voertuig en niet beschermd door vangrails. Het is de hoogste verharde bergpas van het land.

Tara Ravijn

De Tara kloof, ook bekend als de Tara-rivierkloof, is de langste kloof in Montenegro. Het is 82 kilometer lang en op zijn diepst 1.300 meter, waardoor het de diepste rivierkloof van Europa is. De kloof wordt beschermd als onderdeel van het Durmitor nationaal park en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De Tara rivier snijdt door de kloof. De Tara rivier, die aan het einde samenvloeit met Piva, wordt de Drina en is zo’n honderdvijftig kilometer lang. Tijdens zijn passage door het Durmitor nationaal park heeft de rivier een gemiddelde valsnelheid van 3,6 meter per kilometer, waardoor een groot aantal watervallen en cascades mogelijk zijn, waardoor er een uniek karakter ontstaat, en ook vaak daarom wordt aangeduid als “De traan van Europa”.

Tara Brug

De Đjurđevića brug is een betonnen boogbrug over de rivier de Tara in het noorden van Montenegro. De Đjurđevića brug, ontworpen door Mijat Trojanović, werd tussen 1937 en 1940 gebouwd in het koninkrijk Joegoslavië. De hoofdingenieur van het project was Isaac Russo. De 365 meter lange brug heeft vijf bogen; de grootste overspanning is 116 meter (381 voet). De rijbaan ligt 172 meter (564 voet) boven de rivier de Tara. Op het moment van voltooiing was het de grootste betonnen boogbrug voor voertuigen in Europa.

Savin Kuk

Savin Kuk (2313 meter) is één van de mooiste, meest bekende, meest gefotografeerde en meest bezochte toppen van het Durmitor gebergte. Savin Kuk is een onfeilbaar onderdeel van het beroemde en ongelooflijke panoramische uitzicht boven Crno Jezero meer (1416 meter), dat ook uitzicht biedt op de top van Medjed (2287 meter). De prachtige driehoekige piek aan de linkerkant van de Medjed piek domineert boven de verbazingwekkende schoonheid van Crno Jezero, omgeven door prachtig zwart dennenbos.

Lovćen

Grenzend aan Cetinje ligt het nationale park Lovćen, normaal gesproken bereikbaar met de auto, maar ook te voet bereikbaar. Het nationale park beslaat 6.400 ha en wordt gedomineerd door de berg Lovćen en het Njegos Mausoleum, en vandaar langzaam aflopend naar de moerassen van het Skadarsko Jezero meer.

Njegos Mausoleum

Het mausoleum van Petar Petrovic Njegos, gebouwd van kalksteen en graniet, bevindt zich op de top van de berg Lovćen. Het was de laatste wens van Njegos, de grootste heerser van de Montenegrijnen die tegelijkertijd bisschop en dichter was, om daar begraven te worden. Het grote beeld in het mausoleum is gebeeldhouwd door Mestrovic.

Zonsondergang landschap van het Njegos Mausoleum, met wolken die uit de baai van Boka Kotorska komen. Het mausoleum van Petar Petrovic Njegos, gebouwd van kalksteen en graniet, bevindt zich op de top van de berg Lovćen. Het was de laatste wens van Njegos, de grootste heerser van de Montenegrijnen die tegelijkertijd bisschop en dichter was, om daar begraven te worden.

Skadarsko Jezero

Vernoemd naar de stad Shkodra in het noorden van Albanië, is Skadarsko Jezero, ook bekend als het Skadar meer, het grootste meer op het Balkanschiereiland en met zijn omliggende wetlands omvat het één van de belangrijkste vogel- en vis leefomgevingen in het Middellandse Zeegebied. Ongeveer 62 procent van het meer ligt in Montenegro en de rest in Albanië. De thuisbasis van verschillende soorten vissen en vogels, Skadarsko Jezero is een cruciale overwinterings- en rustplaats voor trekvogels en Europese watervogels en de meest westelijke broedplaats voor de zeldzame en elegante gekrulde of Dalmatische pelikaan; in totaal zijn hier meer dan 280 vogelsoorten geregistreerd, evenals 50 vissoorten. Skadarsko Jezero wordt grotendeels gevoed door rivieren, bronnen en ondergrondse waterlopen en is via de rivier de Bojana verbonden met de Adriatische Zee.

Dodosi

Dodoši is een charmant dorp gelegen aan de oevers van Skadarsko Jezero, dat bekend staat om zijn prachtige natuurlijke landschappen en rustige omgeving. Tijdens de zomer is het dorp Dodoši omgeven door groene velden, maar in de herfst wordt het een schiereiland. Hoewel sommige van de oude stenen huizen dateren uit de 16e eeuw, is de belangrijkste reden om dit verscholen dorp te bezoeken een duik in de rivier erlangs of een wandeling door de eindeloze velden om de talloze waterlelies te bewonderen.

Rijeka Crnojevica boottocht

Rijeka Crnojevica stroomt vanuit de grot Obod met zijn korte 13 kilometer lange lengte en loopt door prachtige regio’s van het oude Montenegro uit in het Skadarsko Jezero meer. Het uitzicht op de rivier de Rijeka Crnojevica vanaf het beroemde uitzicht genaamd Pavlova Strana is één van de meest spectaculaire landschappen in Montenegro. Rijeka Crnojevića de nederzetting staat vooral bekend als startpunt van de boottochten over de rivier Rijeka Crnojevića, over de idyllische waterlelierijke rivier met de beroemde rivierbocht, die op veel ansichtkaarten te vinden is, en uiteindelijk uitmondt in de Skadarsko Jezero meer.

Waterlelies van Skadar

Het grootste meer van de Balkan en tevens het enige nationale park waarin water en moerassige ecosystemen domineren. De noordelijke moerassige kust (20.000 ha) biedt ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van wilde dieren, vooral vogels. Er zijn ook 50 soorten zoogdieren, waaronder de otter, talrijke amfibieën, reptielen en insecten. Er is een zeer gevarieerde vegetatie in het meer en in de omgeving. In de zomer kunnen de weilanden van de waterlelies zich kilometers ver uitstrekken.

Rijeka Crnojevica

Rijeka Crnojevića is een klein dorpje op enkele kilometers van de historische hoofdstad Cetinje in Montenegro. Het dorp ligt langs de rivier Rijeka Crnojevica, die uitmondt in het nabijgelegen Skadarsko Jezero. Belangrijk in de geschiedenis van Montenegro was het dorp tot 1478 de hoofdstad van de staat Crnojevic.

Biogradska Gora

Hoewel het het kleinste van de vier nationale parken in Montenegro is, bevat het Biogradska Gora Nationaal Park een grote diversiteit aan flora en fauna. Er zijn 26 verschillende plantomgevingen met 220 verschillende planten, 150 soorten vogels en 10 soorten zoogdieren in dit park en in het bos zijn er 86 soorten bomen en struiken. In de wateren van het park leven drie soorten forel en 350 soorten insecten. Wat het nationale park uniek maakt, is het oerwoud, Biogradska Gora (16 km²) met bomen van meer dan vijfhonderd jaar oud. In het hart van het oerwoud van Biogradska ligt het Biogradsko Jezero meer, het grootste gletsjermeer in dit nationale park.

Prokletije

Het Prokletije gebergte is een van de hoogste en zonder twijfel meest hyperkarstische bergketens van het Balkan schiereiland, waarvan de witte naakte karstachtige en grillige bergkammen en pieken, gebouwd uit kalksteen en dolomiet, vele scherpe rotswanden vertonen die een imposant wild beeld creëren en die de bezoekers rillingen en angst bezorgen. Zoals geograaf Jovan Cvijic in 1913 al zei. Vanwege zijn indrukwekkende en verbazingwekkende schoonheid staat het Prokletije gebergte ook wel bekend als de “Zuidelijke Alpen van Europa”.

Steden

Herceg Novi

Herceg Novi is een kuststad gelegen aan de entree van de Baai van Kotor, en aan de voet van het Orjen gebergte. Het heeft rond de 17.000 inwoners en is het administratieve centrum van de Herceg Novi gemeente. Al hoewel het tot één van de jongste nederzettingen behoord aan de Adriatische kust, heeft Herceg Novi een turbulente geschiedenis gehad, waarbij de vele bezetters hun stempel hebben weten te drukken op het hedendaagse stadsbeeld.

Kotor

Kotor ligt in het meest afgelegen deel van de Boka Kotorska baai. De oude mediterrane haven van Kotor, omgeven door een indrukwekkende stadsmuur gebouwd door House of Nemanjic, is zeer goed bewaard gebleven en beschermd door UNESCO. Kotor, voor het eerst genoemd in 168 voor Christus, werd bewoond in de oude Romeinse tijd, toen het bekend stond als Acruvium, Ascrivium of Ascruvium en deel uitmaakte van de Romeinse provincie Dalmatië.

Kotor katten wandeling

De katten leven al eeuwen in Kotor en beschermen de stad tegen ratten, muizen en slangen. Tegenwoordig zijn de katten een soort symbool geworden van geluk en voorspoed, en dan voornamelijk van de oude stad die ondanks de oorlogen, belegeringen en aardbevingen het heeft overleefd.

Ulcinj

Het gebied rondom Ulcinj is bewoond sinds het bronzen tijdperk. Illyrische grafmonumenten zijn gevonden in het dorp Zogaj, gelegen in de nabijheid van Ulcinj. Deze verwijzen naar deze tijdsperiode. De stad zelf is hoogstwaarschijnlijk gesticht in de 5de eeuw voor Christus door kolonisten uit Colchis. Deze kolonisatie van de Colchen word voor het eerst genoemd in een gedicht van Apollonius uit Rhodos. In deze tijd woonde Illyriers in deze gebieden, en onder Griekse invloeden bouwde zij de zogenaamde immense cyclopenmuur. In 163 voor Christus namen de romeinen stad over van de Illyrische stam Olcinatas, en hernoemde het Olcinium naar deze stam. Onder Romeins gezag verkreeg de stad de status Opida Civium Romanorum (stad met speciale rechten) om daarna snel te veranderen in de status van Municipium (onafhankelijke stad). Toen het romeinse rijk in tweeën werd verdeeld, werd Olcinium deel van het oosters Romeinse rijk (het latere byzantijnse rijk). In de middeleeuwen stond Ulcinj bekend om zijn piraterij en werd de piratenhoofdstad van de Adriatische Zee genoemd.

Budva

Budva is gelegen in het centrale gedeelte van de Montenegrijnse kust, genaamd het “Budvanska Rivijera”. Het is ontsprongen rondom een klein schiereiland waarop de hedendaagse oude stad van Budva gelegen is. Het is bij verre de plaats met het hoogste bezoekersaantal van geheel Montenegro. Aangetrokken door de bezienswaardige oude stad, cafe’s, stranden en de vele uitgaansmogelijkheden.

Petrovac

De geschiedenis van Petrovac begon in de Romeinse tijd, toen een paar villa’s werden gebouwd op de karst plateau’s van Medinski. Een 4e-eeuwse mozaïekvloer, resten van een villa en baden zijn gevonden achter het Sveti Ilija kerkje. Later was er een klein slavisch dorp. Het dorp werd voor het eerst genoemd in de kronieken van de priester van Duklja. Aan de noordkant van de baai is een 16e-eeuwse Venetiaanse fort, Kastel Lastva, gebouwd om piraten te ontmoedigen. De naam, Petrovac, werd gegeven aan het begin van de 20e eeuw ter ere van de koning Peter I Karadjordjevic van Joegoslavië. Voordien, was de naam Lastva.

Cetinje

Cetinje, is een stad en oude koninklijke hoofdstad van Montenegro. Het is ook de historische en secundaire hoofdstad van Montenegro, waar de officiële residentie van de president van Montenegro is gevestigd. De stad ligt op een kleine karstvlakte omringd door kalkstenen bergen, waaronder de berg Lovćen, een van de herkenningspunten van het land.

Podgorica

Podgorica is de hoofdstad en grootste stad van Montenegro. Het ligt 44 meter boven zeeniveau. Het aantal inwoners van de stad bedraagt boven 185.000. De gunstige geografische ligging van Podgorica, aan de samenvloeiing van de rivieren Ribnica en Moraca, op het kruispunt van de vruchtbare Zeta vlakte en de Bjelopavlici-vallei, heeft de stad tot een aantrekkelijke locatie voor vestiging gemaakt. Podgorica ligt op het kruispunt van verschillende belangrijke routes die naar de stad leiden langs de valleien van de rivieren Zeta, Moraca, Cijevna, Ribnica en Sitnica, het Skadarsko Jezero meer en in de buurt van de Adriatische Zee. Hierdoos bestaat de regio uit vruchtbaar laagland met gunstige klimaatomstandigheden. Het gebied is al sinds de oudheid geschikt voor menselijke bewoning, waarbij de vroegste menselijke nederzettingen al in de prehistorie werden gesticht. De oudste overblijfselen in dit gebied dateren uit de late steentijd.

Niksic

Nikšic ligt in de Nikšic vlakte, aan de voet van de berg Trebjesa. Het is het centrum van de gemeente Nikšic, qua oppervlakte de grootste gemeente in Montenegro. Nikšic is de tweede grootste stad van Montenegro, na Podgorica, en is een belangrijk industrieel, cultureel en educatief centrum. De eerste nederzetting in het gebied van het hedendaagse Nikšić zou in de 4e eeuw zijn ontstaan ​​als een Romeins militair kamp. Het kamp werd waarschijnlijk gesticht op de plaats van de vorige Illyrische stam nederzetting.

Mensen

Mensen van Montenegro

Slaven vestigden zich in de 6e en 7e eeuw op de Balkan. Volgens De Administrando Imperio bestonden er drie Slavische staatsbesturen op het grondgebied van Montenegro: Duklja, dat ongeveer overeenkomt met de zuidelijke helft; Travunia, het westen; en Servië (of Rascia), het noorden. Duklja ontstond in de 11e eeuw als een onafhankelijke staat, aanvankelijk in handen van de Vojislavljević-dynastie, maar later opgenomen in de staat van de Nemanjić-dynastie.

Vissermannen van de Baai van Kotor

Vroege ochtendtaferelen in de Boka Kotorska of ook wel genoemd de baai van Kotor, al eeuwenlang het thuis van vissers.

Dorpen / Kleine kust nederzettingen

Donji Stoliv

Een kleine, rustige plek in de baai van Boka Kotorska, beroemd om zijn interferentie van berg- en zeewinden vermengd met 548 soorten kruiden die geschikt zijn voor longziekten, vooral te vinden in de late lente en vroege herfst.

Gornji Stoliv

Een kleine vissersnederzetting uit de 14e eeuw die door de eeuwen heen bewaard is gebleven. Donji Stoliv ligt aan de kust. De kiezelweg brengt u door de bossen en olijfboomgaarden naar het hoger gelegen Gornji Stoliv. Daarboven ervaart men een fantastisch uitzicht over de hele Boka Kotorska. Gornji en Donji Stoliv hebben ongeveer 500 inwoners. De eerste camelia uit Japan werd in de achttiende eeuw door de Stoliv zeelieden meegebracht. Sindsdien wordt er in de lente de ‘Dagen van Cammellia’ festival er georganiseerd.

Rose

Rose is een vissersdorp direct aan zee gelegen, omringd door bergen en mediterrane bossen, aan de rand van het schiereiland Lustica, tegenover Igalo. De huizen van Rose staan ​​aan de voorkant van de kade, goed beschermd tegen de wind. Dit is een van de mooiste plekjes van de Rivièra. De achtergrond is een bos met buitengewone voorbeelden van de mediterrane tuinbouw.

Perast

Perast ligt onder de heuvel van St. Elijah, op een kaap die de baai van Risan scheidt met die van de baai van Kotor, twee kleinere baaien binnen de algehele Boka Kotorska baai, en kijkt uit over de Verige vernauwing, het smalste deel van de Boka Kotorska. In de buurt van Perast liggen twee kleine eilanden: het ene heet Sveti Djordje en het andere heet Gospa od Škrpjela, en elk van hen heeft een pittoreske kapel.

Prcanj

Prčanj is een klein stadje in de Boka Kotorska. Het ligt 5 kilometer ten westen van Kotor, tegenover Dobrota en tussen de nederzettingen Muo en Stoliv. De hele geschiedenis is op zee geschreven. Het was één van de belangrijkste maritieme centra aan de zuidelijke Adriatische Zee. Sinds de val van het Romeinse rijk werd het kleine dorpje Perzagno bevolkt door Dalmatische Italianen en was het nauw verwant met het nabijgelegen Cattaro dat tegenwoordig Kotor heet.

Centraal

Njegusi

Njeguši is een dorp in zuidelijk Montenegro, binnen de gemeente Cetinje. Het is gelegen op de hellingen van de berg Lovćen, aan de voet van het Lovćen nationaal park op 1.111 meter boven zeeniveau. Dit dorp is het best bekend als de geboorteplaats van de koninklijke dynastie van Montenegro van Petrović, die Montenegro van 1696 tot 1918 regeerde, waarin het zelfs het tijdelijke middelpunt van Montenegro was. Het dorp is ook belangrijk voor zijn goed bewaard gebleven traditionele volksarchitectuur. Njeguški sir en Njeguški pršut, lokale vormen van kaas en prosciutto, die uitsluitend in gebied rond Njeguši worden gemaakt, zijn echte bijdragen aan de Montenegrijnse keuken.

Njegusi mist

Mali Zalazi

Het vergeten dorp Mali Zalazi, gelegen op een hoogte van 822 meter. Deze oude nederzetting is één van de laatste overblijfselen van het eens zo belangrijke doorgangsdorp Kotor en het achterland. Samen met het naburige dorp Veliki Zalazi is het tegenwoordig één van de mooiste kustwandelingen in Montenegro.

Veliki Zalazi

Het vergeten dorp Veliki Zalazi. De kerk dateert van vóór 1898 en is één van de laatste overblijfselen van het ooit belangrijke doorgangsdorp naar Kotor.

Ceklici

Ceklici is een oude Montenegrijnse stam in de regio Katunska Nahija en bestaat uit 9 dorpen. Het hele gebied dat Ćeklići wordt genoemd, wordt beschermd door hoge bergen, wat het behoud en de oprichting van een tribale gemeenschap bevorderde, evenals interne onderlinge verbindingen. Het belangrijkste stamcentrum was het dorp Kućišta, waar de gehele stam bijeenkwam (Zborna Glavica). De overige dorpen zijn: Vuči Do, Krajni-Do, Petrov-Do, Ubao, Dragomi-Do en de laatste kleine ‘nederzetting’ Jezer. Al deze clans van de Ćeklić-stam zijn, net als bij andere Montenegrijnse stammen, verdeeld in verschillende families. De dorpen van Ćeklića liggen meestal langs valleien, waarna ze hun naam krijgen. Veeteelt en landbouw zijn ook nog vandaag de dag de voornaamste bezigheden.

Majstori

Het landelijke geïsoleerde dorp Majstori in bredere zin beslaat een gebied met een diameter van 3 km, gelegen tussen de middelhoge toppen van Djurđevac (1465 meter) in het noorden, Osmogrka (1327 meter) en Hum (1415 meter) in het oosten, en Rujiški vrh (1403 meter) en Murakovac (1275 meter) in het zuiden. Het dorp bevind zich in het Lovcen nationaal park.

Karuc

Karuč is een klein vissersdorpje aan de oever van het meer van Skadar. Vroeger had Karuč het karakter van een tijdelijke nederzetting omdat de inwoners van de omliggende dorpen er visuitrusting achterlieten. Het “oog” van Karučko – de bron stond bekend om zijn grote visvangst, dus na verloop van tijd werd een tijdelijke nederzetting een permanent vissersdorp. De vangst van Alver, waarvoor Karučka ‘oog’ bekend stond, bedroeg tientallen wagons per jaar.

Bergdorpen / kleine nederzettingen

Mala Crna Gora

Mala Crna Gora is een klein dorp gelegen op ongeveer 25 kilometer van Žabljak op een hoogte van 1.800 meter. De inwoners beoefenen de schapen- en koeienhouderij, aangezien het bergplateau voornamelijk bestaat uit weilanden omgeven door beuken- en dennenbossen en ravijnen.

Bezienswaardigheden

Kerken – Klooster – Kathedralen

Ostrog klooster

Het klooster van Ostrog ligt tegen een bijna verticale achtergrond, hoog in de grote rots van Ostroška Greda. Het is opgedragen aan de heilige Basilius van Ostrog (Sveti Vasilije Ostroški), die hier begraven lag. Vanaf het klooster heeft u een prachtig uitzicht op de vlakte van Bjelopavlići. Het orthodoxe klooster van Ostrog is één van de meest bezochte kloosters in de gehele Balkan. Het trekt ruim 100.000 bezoekers per jaar. Het wordt bezocht door gelovigen uit alle delen van de wereld, individueel of in groepen. Het vertegenwoordigt een ontmoetingsplaats van alle geloven: de orthodoxen, de katholieken en de moslims.

Moraca Klooster

Het Moraca klooster is één van de meest monumentale middeleeuwse monumenten van Montenegro. Het werd in 1252 gebouwd door Stefan, zoon van koning Vukan en de kleinzoon van Nemanja. Het is gelegen in een uitgestrekt deel van de pittoreske kloof van de Moraca rivier. Het kerkhof van het klooster is omsloten door een hoge muur met twee poorten. Naast de architectuur vertegenwoordigen de fresco’s een bijzondere betekenis voor het Moraca klooster.

Kathedraal van St. Basil van Ostrog

De prachtige orthodoxe kathedraal, vlakbij het koning Nikola paleis, bevindt zich in Petrova Glavica. Het is opgedragen aan de gevallen Montenegrijnse en Herzegovina krijgers in de bevrijdingsoorlogen tegen de Ottomanen, en hun namen zijn te zien op gedenkplaten in het interieur, die niet met iconen zijn beschilderd.

Dajbabe Klooster

Dajbabe, opgericht in 1897, herbergt een opmerkelijke orthodoxe kerk in een grot, waar de lage, hobbelige en knikkende muren zijn bedekt met religieuze schilderijen. De monnik die het klooster heeft opgericht, heeft tot aan zijn dood in 1941 aan het kunstwerk gewerkt.

Katic i Sveta Nedelja eilanden

Sveta Neđelja is een eilandje in de Adriatische Zee. Het ligt tegenover de stad Petrovac. Er is een kleine kerk met dezelfde naam op gebouwd. Samen met het andere eilandje, Katič, is het een trekpleister voor duikliefhebbers. Volgens de legende werd het gebouwd door een zeevaarder die werd gered van schipsbreuk op dit eiland.

Architectonische Monumenten

Sveti Stefan

Aan de voet van de Lovcen gebergte, in één van de meest exotische ontmoetingen van land en zee, ligt het eiland Sveti Stefan. Volgens de legende werd er in 1442 een fort op het eiland gebouwd toen het zich voor het eerst vestigde. Het eiland werd versterkt door muren zodat gezinnen uit de omliggende dorpen beschutting konden vinden tegen aanvallen van Turken en piraten.

Trebjesa Monument

Het monument van Trebjesa, gebouwd aan de rand van de stad Nikšić, herdenkt partizanenstrijders die zijn omgekomen in de strijd tegen de bezetters van de Asmogendheden tijdens de People’s Liberation Movement (Tweede Wereldoorlog). Het is ook een plaats waar hulde wordt gebracht aan 32 partizanensoldaten en antifascistische strijders die werden geëxecuteerd in Trebjesa, waar het Monument zich bevindt. 

Orlov Krš

Orlov Krs (Adelaarsrots) is de heuvel die domineert over het zuidwestelijke deel van Cetinje. Op de top ligt het mausoleum van de heerser Danilo, de oprichter van de Petrovic-Njegos dynastie. Het mausoleum werd in 1896 gebouwd op het idee en de schets van prinses Elena met behulp van de Franse architect Fruse en de beeldhouwer Voutier. Aan de rand van het plateau, onder de troonhemel, ondersteund door vier pijlers, is er een sarcofaag gemaakt van steen. 

Jadran zeilschip

Jadran is een opleidingsschip, aangedreven door zowel zeil en interne verbranding gebouwd voor de marine van Joegoslavië en nu eigendom van de marine van Montenegro. Het werd gebouwd in Hamburg, in de scheepswerf HC Stülcken & Sohn en op 25 juni 1931 ter water gelaten.

Austro Hungarian Water Well

Eén van de rijken die zijn grootste stempel op Montenegro heeft gedrukt, is het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Het Oostenrijks-Hongaarse rijk regeerde voornamelijk over de Baai van Kotor van 1797 tot 1918, toen het rijk instortte en de kuststrook van Montenegro werd verenigd met het koninkrijk Joegoslavië van na de Eerste Wereldoorlog. Oostenrijks-Hongaarse bouwwerken in Montenegro, het vergeten architecturale erfgoed is vooral te vinden in de baai van Kotor en omgeving.

Rose scheepswrak Bokelj

Het gezonken schip “Bokelj” ligt in de Boka Kotorska nabij het kleine toeristische stadje Rose in Montenegro. Dit schip, dat in particulier bezit was, zonk in 2019 en delen van de romp zijn nog steeds zichtbaar boven het water. Duikliefhebbers kunnen het wrak van het schip verkennen, dat nu de thuisbasis is van verschillende zeedieren.

Mausoleum van de Partizaanse strijder

Het Mausoleum voor de Partizanenstrijder op de Gorica heuvel is de laatste rustplaats voor twee revolutionairen en zesenzestig nationale helden van de Volksbevrijdingsoorlog, maar ook een centrale herdenkingsplaats gewijd aan alle slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Duklja Ruïnes

In het uiterste noordwestelijke deel van de Zeta-vallei, aan de samenvloeiing van de rivieren Zeta, Morača en de Širalija-stroom, verweven met het stedelijke weefsel van het hedendaagse Podgorica, bevinden zich de overblijfselen van de klassieke architectuur van Duklja of Doclea en een gebouw uit de vroegchristelijke en middeleeuwse periode.

Stećci

Stećci zijn middeleeuwse grafstenen die alleen in bepaalde delen van Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Servië en Kroatië worden gevonden. Het woord stećak (het enkelvoud van stećci) vertaalt zich letterlijk als ‘staande grafsteen’. Stećci dateren uit de 12e tot 16e eeuw en hoewel ze worden bestudeerd, zijn er nog steeds veel mysteries rond stećci.

Gorazda Tvrdjava

Fort Gorazda is een fort gebouwd door het Oostenrijks-Hongaarse rijk nabij Kotor in Montenegro. Het huidige fort werd gebouwd tussen 1884 en 1886 en verving een eerder bouwwerk op dezelfde locatie; Het meest opvallende kenmerk is een roterende Gruson-koepel van 100 ton op het dak, het laatst overgebleven exemplaar in zijn soort. Het fort werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Oostenrijkers gebruikt bij artillerieduels tegen Montenegrijnse die op de berg Lovćen waren gestationeerd.

Gedenkteken voor de gevallenen van Lješanska Nahija

De periode na de Tweede Wereldoorlog was de motivatie voor veel architecten bij het ontwerpen van monumenten in heel Joegoslavië, en in die golf ontwierp Svetlana Kana Radevic, de eerste architect in Montenegro geboren in 1937, het Monument voor de gevallen strijders van Lješanska Nahija gestorven in de twee Balkanoorlogen en de twee wereldoorlogen. Het 12 meter hoge monument werd in 1980 gebouwd en duurde vijf jaar.

Mamula eiland

Mamula ligt aan de ingang van de baai van Boka Kotorska, gebouwd door de Oostenrijks-Hongaarse generaal Lazar Mamula halverwege de 19e eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort vanaf 30 mei 1942 door Italianen gebruikt als gevangenis. De gevangenis stond bekend om de martelingen en wreedheden die de gevangenen er hebben doorstaan.

Mratinje Dam

De Mratinje dam is een betonnen boogdam in de kloof van de Piva rivier in Montenegro. De dam werd in 1975 voltooid naar ontwerpen van Energoprojekt. De constructie ervan resulteerde in de overstroming van de Piva kloof en de creatie van het Piva meer, dat met zijn 12,5 km² het op één na grootste meer in Montenegro is.

Zabljak Crnojevica

Žabljak Crnojevića is een verlaten middeleeuwse vestingstad in Montenegro. Het fort zelf ligt aan de samenvloeiing van de rivier de Morača in het Skadarsko Jezero. Er wordt aangenomen dat dit fort in de tiende eeuw werd gesticht tijdens het bewind van de Vojislavljević-dynastie in het toen bekende Duklja, terwijl de eerste bekende schriftelijke getuigenissen van het fort dateren uit het midden van de vijftiende eeuw. Het fort was van 1466 tot 1478 de hoofdstad van Zeta onder de Crnojević-dynastie en was de zetel van Stefan en Ivan Crnojević.

Stari Bar

Elke bezoeker van de al lang vervallen ruïnes van Stari Bar, één van ’s werelds grootste versterkte archeologische vindplaatsen, zal onder de indruk zijn van de schoonheid van de natuurlijke omgeving waarin het opgaat en de majestueuze berg Rumija die erboven uitsteekt. Dit contrast van natuur en mediterraan erfgoed vertegenwoordigt één van de belangrijkste culturele en historische bezienswaardigheden in Montenegro.

Mala Rijeka Viaduct

De Mala Rijeka brug is 498,8 meter lang en ligt op zijn hoogste punt 200 meter boven de Mala Rijeka rivier, wat letterlijk kleine rivier betekent. Toen het werd gebouwd, was het de hoogste spoorbrug ter wereld en overtrof het de recordhoogte die voorheen het Fades viaduct in Frankrijk had.

Natuurlijke Bezienswaardigheden

Kotor Baai zonsondergang

Boka Kotorska zonsondergang

Gebergten

Komovi

Samen met het Durmitor gebergte en het Prokletije gebergte behoort het Komovi gebergte tot de groep van de drie meest indrukwekkende en magnifieke bergketens van Montenegro en ook van de Dinarsche Alpen. Het Komovi-gebergte ligt in het oostelijke deel van Montenegro en strekt zich uit tussen de verste stroomopwaartse delen van de Lim rivier in het oosten en de Tara rivier in het westen, tot de Drcka rivier in het noorden en Prokletije met de berg Planica in het zuiden.

Moračke Planine

Het Moračke Planine gebergte ligt in het centrale deel van Montenegro. In de geografische literatuur schrijven sommige geografen het Moraca gebergte toe aan het Sinjajevina gebergte. De Moračke planine zijn topografisch en klimatologisch erg interessant.

Orjen

Orjen is een Dinarisch mediterraan kalksteengebergte in Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Met 1894 meter is Zubački Kabao de hoogste top van de subadriatische Dinariden. Het massief van Orjen ligt ten noordwesten van Risan in de Boka Kotorska. Vanuit de stad Risan, gelegen in het binnenste beschermde deel van de baai, klimt een goed aangelegde weg, aanvankelijk verhard, met veel haarspeldbochten naar ongeveer 1600 meter, naar het binnenland.

Sinjajevina

Sommige geografen classificeren de berg Sinjajevina als een bergplateau, maar het herbergt ook het grootste grasvelden in Montenegro. De richting van Sinjajevina volgt de rest van de Dinarische bergketens, van oost naar west. Het reliëf van de berg Sinjajevina golft langzaam naar beneden als gevolg van gletsjeractiviteiten.

Kucka Krajina

Het is bijna onaangetast, ongerept, afgelegen en stil. Het gebied genaamd Kučka krajina of soms Žijovo genoemd (het gebied van Kuči – een Montenegrijnse stam), gelegen ten noordoosten van Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, naast de Albanese grens, en is één van de minder bekendere gebergtes in Montenegro.

Bjelasica

Het Bjelasica gebergte is één van de mooiere bergketens van Montenegro. Het behoort tot het centrale continentale gebied van Montenegro. Bjelasica is gelegen op ten oosten van het Moraca en Sinjajevina gebergte, en ten noorden van het Prokletije gebergte, Komovi gebergte, Kucka Krajina gebergte.

Ravijnen

Morača Canyon

Het Morača ravijn is gevormd door de 100 kilometer lange Morača rivier. De rivier ontspringt in de gemeente Kolašin, in centraal Montenegro, op 1600 meter hoogte op de noorderflank van de 2226 meter hoge Kapa Moračka bergtop. De rivier stroomt hoofdzakelijk zuidwaarts, doorheen de hoofdstad Podgorica, en mondt bij Vranjina uit in het meer van Skadar.

Mrtvica Ravijn

De titel “Schatkist van de Natuur” is zonder twijfel de juiste benaming voor het Mrtvica ravijn. Het ravijn van de rivier is indrukwekkend. Het is onontgonnen en grotendeels onbekend bij het grote publiek. Het is rijk aan vegetatie, typisch voor diepe ravijnen. Er zijn overblijfselen van ecosystemen die normaal zijn te vinden in regenwouden.

Piva Ravijn

Het ravijn is uitgesneden tussen de bergen van Bioč, Volujak, Maglić en Pivska planina, met een lengte van 33 kilometer, en een hoogte tot 1.200 meter. De rivier produceert enorme kracht die wordt gebruikt voor het krachtstation van de Mratinje Dam die het ravijn in 1975 heeft ingedamd.

Nevidio Ravijn

Het ravijn Nevidio wordt beschouwd als één van de meest onbegaanbare ravijnen in Europa. Het was volstrekt onbegaanbaar, totdat de eerste professionals met klim en duikvaardigheden het wisten te doorgronden, maar vandaag is het Nevidio ravijn beschikbaar voor enthousiaste en toeristen die een uitdagend avontuur willen meemaken. 

Škurda Ravijn

Het Škurda ravijn ligt boven Kotor en begint bij de Oostenrijks-Hongaarse dam. Bijna geheel onbekend maar niet zonder veel natuurschoon en charme.

Rivieren

Cijevna Rivier

Deze verloren rivier, met zijn korte maar prachtige stroom, bevloeit de vruchtbare vlaktes en velden in zijn lagere stroom omringd door tot de grotere behorende wijngaarden in. De rivier Cijevna heeft het specifieke karakter van de bergstroom met zeer uitgesproken schommelingen in het waterpeil.

Ljutica rivier

De Ljutica rivier, de linker zijrivier van de Tara rivier, is de kortste en krachtigste Europese zoetwaterbron en ook de kortste rivier. Ljutica heeft de hoogste stroomsnelheid van Europa: 100 m3 per minuut stroomt het water wild de Tara rivier in over een lengte van slechts 150 meter.

Meren

Kapetanovo Jezero

Kapetanovo Jezero of Kapiteins meer is een hoog bergmeer op een hoogte van 1.678 meter boven de zeespiegel, gelegen in het westen van Montenegro, tussen Nikšić en Kolašin op de berg Lukavica, een deel van het Moracke planinegebergte.

Krupac Jezero

Krupačko Jezero is een kunstmatig meer met een geschatte terreinhoogte boven zeeniveau van 614 meter. Gelegen op slechts vijf kilometer van het centrum van Nikšić, is het Krupac meer al een lange tijd een favoriete bestemming voor de inwoners van Nikšić, die graag ontsnappen aan de zomerhitte tijdens de zomers.

Visitorsko Jezero is een meer in de gemeente Plav. Het is een bergmeer, bekend om zijn drijvende eiland.

Slansko Jezero

Slansko Jezero betekent “Zoutmeer”. Het is een karstmeer dat niet ver van Nikšić ligt. Het meer ligt 617 meter boven zeeniveau. Het is ondiep en heeft een zeer ingesprongen vorm met een groot aantal kleine eilandjes. Het maakt een zeer landschappelijk landschap.

Havens

Lustica Bay

Als we voor Montenegro zeggen dat het schilderachtig is als een kunstwerk, kunnen we voor Luštica Bay zeggen dat het een meesterwerk in wording is. De nautische nederzetting ligt op het idyllische schiereiland Luštica in Tivat en vertegenwoordigt een residentiële toeristische bestemming in Montenegro.

Dorps Leven

Village Life I

Village Life II

Village Life III

Village Life IIII

Village Life IIII

Activiteiten

Ladder of Kotor

Dit wandelpad is het overblijfsel van de legendarische route die Kotor verbond met het dorp Njegusi en Cetinje. Eeuwenlang was dit het enige pad dat Kotor en Cetinje verbond. Vanuit Kotor klimt het pad de bergen op naar de Krstac pas. Degenen die helemaal naar de top (940 meter) klimmen, worden beloond met een fenomenaal uitzicht op de baai van Kotor en de omgeving.

Pestingrad

Het iconische rotsuitkijkpunt van Pestingrad, gelegen op de top net boven Kotor, een ideaal uitkijkpunt om getuige te zijn van het betoverende uitzicht op de stad Kotor en de baai van Kotor.

Zipline Njegusi

Eén van de 6 Zip-lines die in Montenegro kunnen worden opgericht. Zipline Njeguši ligt bij de ingang van het dorp Njeguši en het nationale park Lovćen. En biedt Ziplining met de schilderachtige achtergrond van de baai van Kotor.

Paragliding

Paragliden in Montenegro is echt een unieke ervaring die een uniek beeld biedt van het adembenemende landschap van het land.

Natuurlijke Reservaten ~ Regio’s

Ulcinj Salina

De zoutpan van Ulcinjska Salina aan de Adriatische Zee is één van de belangrijkste gebieden in Europa voor vogels om te broeden, te overwinteren of te rusten tijdens hun trek. Hier zijn al meer dan 250 vogelsoorten geregistreerd. Nadat in 2013 de zoutwinning werd stopgezet, kwam het unieke karakter van de habitat in gevaar door het infiltreren van zoet water in de zoutpannen. De aanwijzing als Ramsar site zal de druk op de autoriteiten vergroten om de plek in zijn oude staat te herstellen door praktische maatregelen uit te voeren, zoals reparatie van de damwanden.

Montenegro

Montenegro “Land of Mist’s”

Wonderschone mistbeelden in Montenegro, meenemend naar de zee, de dalen, de uitgestrekte bossen en de hoge pieken.

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More