Home gebergten Orjen gebergte

Orjen gebergte

by Discover Montenegro
The Orjen mountain range.

Orjen is een Dinarische mediterrane kalksteenbergketen op de grens van Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Op 1894 meter, Zubački kabao is de hoogste piek in de subadriatische Dinaridi. Het massief van Orjen ligt aan het noordwesten van Risan in de Baai van Kotor.

Van de stad Risan, gelegen aan het binnenste beschermde deel van de baai, klimt een goed ontworpen weg, met veel haarspeldbochten via het gebergte naar het binnenland. Op de hoofdtop van Orjen en de omliggende randen en hoge plateaus is de invloed van quaternaire gletsjering duidelijk.

In de ijstijd verliepen de lange dal gletsjers van Orjen naar de Baai van Kotor en omliggende vlaktes. Holende U-vormige valleien en dalen in hun koers. Gletsjers hebben ook gevormde pieken en rotswanden gevormd. Glaciale en karst type reliëf combineren nu in een uniek kustlandschap. Elders in het Middellandse zeegebied, weinig plaatsen tonen soortgelijke verschijnselen. Het natuur- en cultuurhistorische gebied van Kotor is een UNESCO-werelderfgoedplaats, dat bestaat uit het grondgebied tussen Orjen en Lovćen, inclusief alle kleine steden in de baaien Risan en Kotor met hun natuurlijke omgeving. Met zijn bevoorrechte natuurlijke haven is de Baai van Kotor voor millennia bewoond. Illyriërs en Grieken koloniseerden de kust vanaf 400 voor Christus en vestigden de huidige havens Risan (Rhizon) en Kotor (Cattaro). Vanwege het gebrek aan drinkbaar water was het hogere gebergte nooit dichtbevolkt. Sneeuwvlokken verzameld uit diepe putgaten werden zelfs laat in de 20ste eeuw gebruikt om de weinige dorpjes te voorzien van water. Vandaag de dag worden putten in plaats daarvan gebruikt.

“Didn’t the old legend told, when god had created the earth, he flown over it with 3 bags who carried earth, seeds, and rocks. Every country got his share. Untill the devil suddenly appeared and cutted the bag filled with rocks. The country were the rocks were tumbling on would be known as Montenegro”

Geografie

Gebergte Orjen is een berg opgeheven als een afschuiving die boven de Baai van Kotor uittorent. Met een verschil van 1894 meter tussen het laagste en het hoogste punt, heeft het relief een grote rol in de extreem harde omgeving. Een hyperkarstisch golvend landschap van uitgestrekte karstvelden staat in tegenstelling tot zeer soorten rijke vegetatietypes, variërend van immergroen bladwisselende bossen op lagere hoogten tot endemische kalkachtige dennenbossen in hogere hoogten. Neerslag bereikt 5000 l per m², hoeveelheden typisch voor tropische regenwouden of de oostelijke Himalaya dan voor de droge mediterrane.

In de natste kust van Europa valt sneeuw gemakkelijk op de karstische plateau’s, en in juni zijn er soms zelfs nog kleine sneeuwvlaktes in de schaduwrijke plaatsen onder de toppen. Skiën is mogelijk maar er bestaat geen relevante infrastructuur vandaag. Orjen is meer een wandelbestemming. Drie berghutten bieden eenvoudige accommodatie. Orjen bestaat uit een gebied van ongeveer 400 km² en loopt 25 km van Herzegovina in het westen naar Montenegro in het oosten. Orjen bestaat uit vier hoge karstische plateaus, verdeeld door bergkammen. Drie nabijgelegen bergkammen botsen in Zubački kabao, het culminatiepunt van Orjens. De bergkammen worden ingedeeld op hoogte met het hoogste naar het noorden naar het Bijela gora plateau aan de Middellandse Zee kust. De gescheiden plateaus zijn de Krivošije in het oosten, Bijela Gora in het noorden, en Dobri Do en Vrbanj in het westen. Slechts enkele nederzettingen zijn verspreid in de omliggende vlaktes. De vlaktes van Grahovo, Dragalj, Vrbanj, Krusevica en Grabalj zijn belangrijk voor landbouwgebruik. Migratie werd dat het gebergte erg lastig door het gebergte van Orjen. Het diende als een belangrijk obstakel tussen de kust, Herceg Novi en Risan en het binnenland van Grahovo, Trebinje en Niksic.

Verschillende droge rivierdalingen worden gevonden in Orjen. Slechts in decennia waren ze kortlevende rivieren onstaan door zware regen en smeltwater van sneeuw. Overstroming kan een probleem zijn en meerdere vlaktse staan bekend om hun lange overstromingsperiodes.

🔔 Subscribe to our YouTube Channel – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Glaciale sporen

Middellandse zeegebieden dragen geen gletsjers meer dan kleine sneeuwvelden in sommige schaduwrijke cirkels van het Taurusgebergte. Zelfs tijdens het pleistoceen waren sneeuwlijnen niet veel lager dan in de Alpen van vandaag. Gletsjers waren alleen van lokale betekenis in het Middellandse zeegebied waardoor vorstgevoelige vegetatietypes de klimaatveranderingen van de Quaternaire konden overleven. Onder de eens ijsbedekte mediterrane bergen was Orjen één van de grootste ijsvlaktes in de regio. Met 150 km² bedekte het een derde van het gebied. Alle delen boven de 900 meter waren begraven onder een dik pak ijs waaruit diverse gletsjongen tot 500 m boven zeeniveau voortkwamen. Sporen van gletsjer activiteit zijn zichtbaar in elk deel van Orjen. Geen gletsjermeren bestaan vandaag de dag nog omdat het door de porositeit van het gekarste landschap wegvloeide. Vele valleien en uitgeslepen rotswanden en toppen geven het bewijs van de gletserosie. In de steentijd en bronstijd vestigden mensen zich in de regio van Orjen. Deze vroege menselijke activiteit wordt afgebeeld door rotsschilderingen van herten en mensen in Lipci vlakbij Risan. Een grote opgraving van de Bronstijd heeft plaats gevonden in Popovo polje ten noorden van de berg Orjen.

Karst

Het Orjen gebergte is opgebouwd uit pure kalksteen. Omdat neerslag en temperaturen hoog zijn en vegetatie is overvloedig, worden karstificatieprocessen geëvolueerd. Vlakke, blootliggende rotsplaten, zinkgaten en grotten onstaan door de oplossing van het kalksteen. Het oplossingsproces gaat sneller hoe meer water er beschikbaar is voor oplossing. Vegetatie en bodemvorming spelen ook een rol in het proces. Een groot nadeel is dat het water snel in de poreuze rotsen verdwijnt en geen beekjes en rivieren worden gevormd ondanks de zware hoeveelheden neerslag. Een algemene droogheid is kenmerkend, die ongeschikt is voor bewoning. Zo is de regio al een lange tijd onbevolkt. Alleen tijdens tijden van onderdrukking werden de ongunstige hoge bergen bevolkt door Montenegrijnse stammen. Gedurende de tijd van de Ottomaanse heerschappij uit de 15e tot 19e eeuw waren de hoge karst regio’s de hoofdschuilplaats voor de christelijke bevolking. Militaire campagnes van Turken en Oostenrijks-Hongaren legers kwamen voor zware verliezen te staan, omdat beide grote machten de moeilijkheden onderschatten om succesvolle aanvallen te ondernemen in karstgebieden. De strijd van Vucji Do tussen de Montenegrijnen en Turken en de Krivošije opstand in 1869 lieten zien dat de Montenegrijnen de natuurlijke omstandigheden in hun voordeel wisten te gebruiken. Karst is ook een belangrijke toeristische attractie, omdat grotten frequent zijn en eigenaardige geomorfologische vormen kunnen worden bestudeerd. Karst vegetatie aan de andere kant is rijk aan soorten en grote karstgebieden zijn hotspots van biodiversiteit.

Klimaat

Orjen ligt binnen het mediterrane subtropische luchtgebied. Terwijl zomers heet en zonnig zijn, zijn de herfst, winter en lente regenachtige seizoenen. Het is het klimaat van de Middellandse Zee, maar wijzigingen bestaan in het grote gebied. Een eigenaardigheid van de kust Dinarische Alpen is de precipitatie hoeveelheid, omdat Orjen Europa’s meest zware neerslag ontvangt. Net als de moesson regen is seizoensverdeling verspreid, dus in november in de zware onweerstormen valt er grote hoeveelheden neerslag per dag, terwijl augustus vaak droog is, wat leidt tot bosbranden. Met een maximale afvoer van 200 m³ / s water is een van de grootste karstwatervallen, de Sopot bron, een opmerkelijke indicator voor deze seizoensgebondenheid. Het merendeel van de tijd is het inactief, maar na zware regen onstaat er een opmerkelijke waterval 20 meter boven de Baai van Kotor. Twee winden zijn opmerkelijk voor hun ecologische betekenis: Bora en Sirocco. Sterke koude hellingwinden van Bora type verschijnen in de winter en zijn ernstig in de baai van Risan. Stormwinden bereiken 250 km / u en kunnen leiden tot een significante temperatuurdaling in enkele uren met bevriezende gebeurtenissen die problematisch zijn voor de meeste mediterrane culturen. Bora weer situaties zijn frequent en zeilers houden de bergen in de gaten, aangezien stappel wolken rondom bergtoppen een opvallend Bora activiteit aanduiden. Sirocco is een warme vochtige regen en is belangrijk omdat het zware regen brengt. Het valt het hele jaar door maar komt het meeste voor in de herfst en de lente.

Flora

De Flora is van het Balkan type met veel Illyrische en Balkan endemische soorten. Opmerkelijk is lokaal endemisme met 10 endemische soorten beperkt tot het Orjen gebergte.

Conservatie

Een nationaal park was voor Orjen een lange tijd gepland. De desintegratie van Joegoslavië, de burgeroorlog en de stilstand van het toerisme hebben plannen geannuleerd. Vandaag de dag zijn de plannen geherintroduceerd, maar financiering blijft een probleem. UNESCO verklaarde het natuurlijk en cultuurhistorisch gebied van Kotor tot de werelderfgoedlijst. Het deel van Orjen binnen de grenzen van deze gebied is alleen het de Krivosije plateau. Een verdere evaluatie van het erfgoed en de nominatie van een groter deel van Orjen als nationaal park heeft goede redenen. Unieke flora, fauna en reliëf vereisen zeker een beschermingsplan door administratieve maatregelen.

Geschiedenis

De vroegste historische bevestigingen van menselijke bewoning zijn de Lipci rotsschilderingen die uit de Bronstijd zijn gedateerd. De eerste historische significante gebeurtenissen zijn verbonden met de Illyriërs, toen koningin Teuta, ongeveer 231 v.Chr. Tot 228 voor Christus regeerde, en Risan verkoos als haar hoofdstad tijdens haar oorlog tegen de Romeinen. De Grieken koloniseerde ook de regio en uiteindelijk namen de Romeinen over. De klassieke naam van de Baai van Kotor is na Rhizon (Risan) Sinus Rhizonicus. Uiteindelijk werd Kotor tijdens de middeleeuwen belangrijker.

🔔 Subscribe to our YouTube Channel – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Bevolking

Slechts enkele traditionele herders leven vandaag in het Orjen gebergte. Meeste verblijven aan de noordkant van de Bijela gora. Ze hebben hun lokale liederen die hun leven op de afgelegen berg beschrijven en elk jaar in juli vindt er een festival plaats waar alle herders van Bijela gora bij elkaar komen om te dansen, zingen en te eten op een weiland in Ledenik. Vee is meestal schapen, maar ook paarden en koeien worden gehouden. In de vroegere tijden vond nomadische migratie plaats tussen de vlaktes en de hogere regio’s van Orjen. De traditionele huisvesting op Orjen is de zogenaamde Koliba. Kleine kalkstenenhutten met daken, gebouwd uit dennenbast. Slechts enkele hutjes zijn bewoond, meestal dichter bij de kust. Stammen van Orjen waren ooit bekend om hun wildheid en nog steeds mensen uit de kust hebben deze gedachte over de bergstammen.

Activiteiten

De glaciale en karst eigenschappen vormen een uniek landschap dat bezoekers ook uit het buitenland aantrekt. Backpacken en alpine recreatie zijn belangrijke factoren voor de ontwikkeling van het Orjen gebied. Er zijn drie berghutten opgericht en liefhebbers houden de wintersport in leven.

Wandelen

Trajecten worden gehandhaafd door de PSD Subra bergbeklimmingsvereniging van Herceg Novi. De meeste paden zijn rond de hutten van Vratlo (1160 meter) en de Orjen bergkam (1594 meter). Er zijn 40 kilometer gemarkeerde paden in de berg Orjen, die tot de mooiste bestemmingen leiden. Gemarkeerde paden starten bij het stadsbusstation in Herceg Novi (30 minuten) en leiden naar de Vratlohut (1160 meter). Wandelen in andere meer afgelegen delen is ook mogelijk, maar er bestaat nog geen markering. Bezoekers van Bijela Gora of Dobri kunnen verschillende lokale wegen gebruiken. Soms kunnen herders nachtaccommodatie aanbieden. Water is alleen beschikbaar op sommige plaatsen, herders gebruiken gewoonlijk regen verzamelaars. De meeste wandelaars hebben de neiging om Subra (1680 meter) of Zubacki kabo (1894 meter) te bezoeken. Beiden zijn goed gemarkeerd. Bruine beren verschijnen in de Bijela gora en mogen niet verstoord worden, omdat de populatie kritisch bedreigd is. Elk half jaar wordt in mei een halve Orjen marathon georganiseerd door de PSD Subra alpine organisatie.

Bergbeklimmen

Er bestaan verschillende interessante klimmogelijkheden. Het meest opmerkelijke is de 500 meter muur van het amfitheater van het Subra. In de afgelopen jaren begon de alpine-speleo sectie (A.S.O.S.) van PSD Subra de routes van het Orjen gebergte te beklimmen. Goede klimroutes liggen op slechts 10 minuten lopen van de Vratlo berghut. Andere goede klimroutes zijn in het Subra’s Amfitheater en de Reovacka Greda rotswanden. Het Orjen gebergte biedt veel mogelijkheden om te klimmen met verschillende moeilijkheden. Een oefen rots in de buurt van de Herceg Novi en Trebinje weg genaamd “Silobod” (250 meter) is in gebruik.

Accommodatie in de nabijheid van het Orjen gebergte

In het gebergte is geen accommodatie te vinden, op de twee berghutten van Vratlo en Orjen Sedlo na. Maar deze zijn grotendeels op slot, en kunnen alleen op verzoek geopend worden door contact op te nemen met de Subra Mountaineering Association in Herceg Novi. Meeste starten hun bergwandeling vanuit het dorpje Borici, maar hier zelf is geen accommodatie te vinden. In het opvolgende dorp Kameno en omgeving is er wel heel klein aanbod aan accommodatie te vinden. Voor een groter aanbod is men verwezen naar Herceg Novi en zijn omgeving, waar wel een overvloed aan accommodatie aanwezig is.

Locatie


The Orjen mountain range.

Gerelateerde artikelen

Print
Number: 5
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More