The town of Perast.


Perast is een oude stad in de Baai van Kotor. Het ligt in het zuiden van de stad Risan en in het noordwesten van de stad Kotor. De stad heeft een bevolkingsomvang van 349 personen. Perast ligt onder de heuvel van St. Elijah (873 meter), op een kaap die de Risan baai scheidt van de baai van Kotor (twee kleinere baaien in de Baai van Kotor) en het kijkt uit op de Verige Straat, het smalste deel van de baai.

GeschiedenisTaalVeiligheidHoe te bereiken
AccommodatieHotelsAppartementenHoe te verplaatsen
BezienswaardighedenWat te doenEtenIn de omgeving

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Perast is 18,3 ° C, en het aantal zonnige dagen is 240 of ongeveer 2.500 zonnige uur per jaar. In de buurt van Perast zijn er twee kleine eilanden: het Sveti Djordje eiland, en de andere Gospa od Škrpjela (Onze Lieve Vrouw van de Rots) genaamd. Elk van hen heeft een pittoreske kapel. Gospa od Škrpjela (oorspronkelijk in de Venetiaans “Madonna dello Scarpello” genoemd) is bijzonder interessant, aangezien het het enige kunstmatig gebouwd eiland in de Adriatische Zee is, met een oppervlakte van 3.030 m². Het werd gebouwd op een rots oftewel Škrpjel nadat twee Venetiaanse zeelieden uit Perast in 1452 een icoon van de maagd Maria er aantroffen.

Perast is een kleine rustige stad met zijn bevolking van minder dan 350, waar u de drukte van de bekendere plaatsen zoals Kotor en Budva kunt ontsnappen. Vele bezoekers genieten ervan van een paar uur rustig door de straten te wandelen en een paar musea en kerken bezoeken. Het heeft een prachtig uitzicht op de toppen van

Orjen en Lovćen gebergtes en vanaf hier is het ook het makkelijkst de kerkeilanden Sveti Djordje en Gospa od Škrpjela te bezoeken.

🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Geschiedenis van Perast

Venetië bezat de stad tussen 1420 en 1797. Perast maakte gedurende die periode onderdeel uit van de zogenaamde Albanië Veneta. De benaming van de bezittingen van de Republiek Venetië in het zuiden van Dalmatië tot aan het noorden van Albanië. De Venetiaanse taal, werd er officieel tot de negentiende eeuw gesproken. De zestien barokpaleizen in Perast werden vooral in deze periode gebouwd, evenals zijn zeventien katholieke kerken en twee orthodoxe kerken. Dee grootste kerk in Perast is de kerk van Sveti Nikola, die zich op het centrale plein bevindt. Het is gebouwd in 1691 en is indrukwekkend met zijn klokkentoren die 55 meter hoog is en waarvan de klokken uit 1713 toendertijd de grootste in Europa waren. De oude stad heeft geen verdedigingsmuur, maar heeft daar in plaats van negen defensieve torens, waarvan de belangrijkste de toren van het Heilige Kruis is. Deze werden gebouwd door de marine van de Venetiaanse Republiek gedurende de 15e en 16e eeuw.

“When the pearls of nature were sown, on this soil an owerflowing handful was gathered”

Perast was in de 18e eeuw tijdens het gezag van de Republiek Venetië op zijn hoogtepunt, toen het zoveel als vier actieve scheepswerven had, een vloot van ongeveer honderd schepen en 1.643 inwoners. Op dat moment ontstonden de mooiste gebouwen in Perast. Vele versierde barokpaleizen zoals het Bujovic paleis, het paleis Zmajević, het Tripković paleis, het Smekja paleis en de prachtige woonhuizen versierden de stad Perast, vol met typische Venetiaanse architectuur. De inwoners van Perast waren uitstekende scheepsbouwers en vissers en tijdens het conflict tussen Venetië en Turkije waren zij de eerste verdedigingslinie voor Kotor, die destijds de tweede grootste handelshaven na Dubrovnik was.

De bevolking is sindsdien gedaald van 430 in 1910 tot 349 inwoners vandaag de dag. De vloot verloor zijn voormalige glorie en functie door de opkomst van de stoommachine. Bij de val van de Serenissima (1797) was Perast de laatste stad van de Republiek die de Venetiaanse vlag liet neerstrijken. Dit gebeurde met de afscheid woorden van de graaf Giuseppe Viscovich, kapitein van Perast, wat bij de inwoners veel emoties toendertijd terweeg bracht. Hij liet dan ook de historische Venitiaans vlag begraven onder het altaar van de hoofdkerk Sveti Nikola.

🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Van 1941 tot 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Mussolini de gebieden rond Cattaro aan het Koninkrijk Italië annexeerde, kwam Perast terug onder invloed van Venetië. Het gebied was onderdeel van de Italiaanse Governatorato di Dalmazia en heette Provincia di Cattaro. Na 1945 werd Perast gehecht aan Joegoslavië en maakt het nu de dag van vandaag deel uit van Montenegro.

Taal

Het montenegrijns is afgeleid van het Servo-Kroatisch. Het Servo-Kroatisch of ook wel Kroato-Servisch is een taal uit de westelijke groep van de Zuid-Slavische talen. Het was de hoofdtaal van Servië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro en wordt ook gesproken en verstaan in Macedonië en Slovenië. Het dialect en de woordenschat van de lokale bevolking is sterk beïnvloed door het Italiaans door het verleden. Lokale inwoners spreken en begrijpen meestal wel in bepaalde mate Italiaans, Russisch en Engels.

Veiligheid

Montenegro is in het algemeen een veilig land en Perast is daar geen uitzondering op. Wees wel hoedzaam op bedelaars en zakkenrollers, voornamelijk rondom de populairdere toeristische atracties. Zelf autorijden in de baai vraagt in sommige straatjes wel enige rijvaardigheden.

🔔 Abonneer u op ons Youtube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Hoe te bereiken

Bereikbaar per bus en auto vanaf Kotor (15 min rijden) en Herceg Novi (40 minuten rijden). Niet elke bus stopt altijd in Perast, de officiële dichstbijzijnde standplaatsen die door elke bus worden aangedaan zijn Risan en Herceg Novi. Er is een kleine bushalte direct tegenover het stadsplein. Om de bus te laten stoppen, is het raadzaam om te zwaaien of te gebaren. Anders zal de bus niet altijd stoppen. Er zijn ook verschillende “sightseeing” tourbussen die langs de kust rijden en het hop-on hop-off-principe hanteren. Deze stoppen ook in Perast.

Diverse boottochten vanaf Kotor, Budva, Tivat en Herceg Novi brengen u door de baai en meren aan bij het Gospa od Skrpjela eiland.

Hier heb je uitzicht op de Perast stad zelf en de omliggende baai. Deze boottochten kunnen worden gevonden langs de stranden en havens van Kotor, Budva, Tivat en Herceg Novi.

Accommodatie

Accommodatie in Perast sluit geheel aan met de historische uitstraling van de plaats en de voormalige glorie die er eens heerste. Zijn kleine omvang en weinig beschikbare ruimte langs de smalle kuststrook en het feit dat het Unesco Werelderfgoed is heeft er voor gezorgt dat accommodatie bijna uitsluitend in de historische huizen of monumentale gebouwen te vinden is. De voormalige villa’s van de eens rijkere zeevaarders families die hierin het meest in het oog springen. Alle hebben hun mooie barokarchitectuur gebruikmakend van veel steen behouden. Enige veranderingen zijn de renovaties van het interieur om aan de eisen van hun gekozen accomodatievorm te voldoen.  Een slechte locatie is in Perast eigenlijk niet mogelijk, ten alle tijden is de mooie rijke Venitiaanse invloed uit het verleden te merken, en door de geringe omvang en het feit dat het grotendeels autoloos is alles goed te bewandelen. Er kan ook wel voorzichtig gesteld worden dat Perast over het gemiddelde gezien over de beste kwaliteit van accommodatie van geheel Montenegro beschikt. Door het kleine inwonersaantal is het buiten het hoogseizoen erg rustig om in Perast te verblijven waardoor de omgeving des te meer ter leven komt.

Hoe te verplaatsen

Wandelen van het ene uiteinde naar het andere is een loutere 15-20 minuten wandeling, dus andere opties dan dit zijn niet echt nodig.

Bezienswaardigheden

 • Gospa od Škrpjela en Sveti Djordje eiland  — De twee lokale romantische kerk eilanden St. George en Gospa od Škrpjela. U kunt een watertaxi nemen voor € 5 voor een retourticket vanaf Perast’s waterkant.
 • Sveti Nikola kerk — Het meest herkenbare landmerk in Perast, met zijn 55 meter hoogte, is het de hoogste kerktoren in de baai. U kunt het beklimmen om een ​​prachtig uitzicht te hebben van Perast, de klokken en de omliggende baai
 • De paleizen — Perast rijke zeevaarders traditie is het meest terug te vinden in de kleine paleizen die in de gehele stad te vinden zijn. In de hoogtij dagen van Perast in de tijden van de Republiek Venetië vergaarde de zeekapiteinen een aanzienlijke vorm van rijkdom. Als status symbool en fijn thuiskomen na een lange zeereis lieten zij het dan ook niet na om veel te investeren in hun onderkomens.

Te doen

Perast heeft geen zandstranden, maar u kunt zonnen op de talrijke kleine betonnen dokken die uitkomen in de zee. Door de kleine omvang en het bijna geheel ontbreken van autoverkeer, maakt het ideaal om er door de straatjes te slenteren en van de architectuur, monumenten en omgeving te genieten.

Eten

Perast heeft diverse goede restaurants die lokale vis en goede binnenlandse en buitenlandse wijnen serveert.

 • Konoba Milinovic — Het is te vinden in de villa Boka Bay Bed & Breakfast met uitzicht op de zee. Het biedt diverse gerechten uit de Middellandse Zee en traditionele gerechten, met een uitstekende selectie drankjes.
 • Konoba “Otok Bronza” — Het is een restaurant in de traditionele stijl van de baai van Kotor. Het is gelegen in het huis van de oude edele familie, de Bronza. Otok Bronza biedt een uitgebreid menu met mediterrane gerechten en lokale specialiteiten, samen met een ruime keuze aan kwaliteitswijnstokken.
 • Konoba “Skolji” — Het ligt aan de waterkant langs de weg in het centrum van Perast. Het biedt accommodatie, evenals dineren. Het heeft een uitgebreid menu met traditionele en mediterrane gerechten, verse vis en zeevruchten. Een zeer aangenaam verblijf wordt aangeboden in een sfeer verrijkt door mediterrane muziek.
 • Restaurant Conte — Het is gelegen in het centrum van Perast aan de waterkant. In een authentieke omgeving biedt Conte een breed scala aan visspecialiteiten en andere zeevruchten, evenals gerechten van zowel lokale als gerechten uit andere Europese keukens. Het ruime terras biedt een prachtig uitzicht op de Straat Verige en de eilandjes, waardoor uw eetervaring wordt versterkt.
 • Cafe Bar — Biedt allerei soorten dranken en andere lekkernijen als koffie, sappen, andere drankjes, taarten, broodjes en ijsjes. Het is gedurende het gehele jaar open.
 • Pizzeria “Dardin” — Het is gelegen in het centrum van Perast en herbergt de tuin en de begane grond van het paleis Brajkovic – Martinovic. Het biedt een ruime keuze aan pizza’s, snacks en gebak.
 • Pirate Bar — Het is gelegen op het strand, aan de westkant van de stad. Het heeft een prachtig uitzicht op de Straat van Verige. Een lichte wind geeft het frisheid en biedt een aangenaam verblijf. Het is 24 uur per dag geopend en beschikt over ligstoelen en douches. Naast alcohol en alcoholvrije dranken, biedt het ijsjes en lokale gerechten, ham en kaas, enz.

In de omgeving

 • Cetinje – de historische hoofdstad van Montenegro, gelegen aan de voet van de Lovcen berg, het gebergte overkijkend over de baai van Kotor.
 • Lovćen nationaal park – het Lovćen gebergte begint aan het einde van de baai van Kotor en vormt het achterland van de historische stad Kotor. Het gebergte heeft twee in het oog springende pieken, Stirovnik (1,749 meter) en Jezerski Vrh (1,657 meter). De hellingen zijn rotsachtig, met talloze klofen, valleien en karstvelden wat het landschap een specifieke uitstraling geeft. Gelegen op de overgang van twee verschillende landschapsvormen, de zee en het vaste land, zorgt ervoor dat het Lovćen nationaal park onder de invloed is van beide klimaten.
 • Baai van Kotor – Deze schitterende baai staat op de lijst van de 10 mooiste baaien ter wereld en wordt Europa’s meest zuidelijke fjord genoemd. De baai van Kotor is als een snoer van parels en herbergt steden als de bloemenstad Herceg Novi, de door Unesco beschermde stad Kotor, met haar middeleeuwse oude stad (Stari Grad) en vele wonderschone monumenten zoals het eiland Gospa od Škrpjela.
 • Budva – Het toeristische metropool van Montenegro. Beschikkend over een oude stad, bezienswaardigheden en vele stranden in en rondom de stad.
 • Dubrovnik – De toeristische trekpleister van Kroatie kan bereikt worden vanuit Kotor binnen twee uur.
 • Risan – bezoek romeinse ruïnes met zijn in een goede staat verkerende mozaieken gevonden in een uit de 2de eeuw na christus overgebleven romeinse villa.
 • Kotor – Kotor gelegen in het diepste gedeelte van de baai van Kotor word geroemd voor zijn goed bewaarde historische venitiaanse oude stad. Tel hierbij de mooie omgeving wat het helemaal een plaats maakt die niet snel vergeten word. Het is dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco gekomen zonder reden.
 • Herceg Novi – neem een wandeling over de zes kilometer lange 5 Danica promenade om de rijke en diverse geschiedenis van de bloemenstad te beleven.
 • Njegos Mausoleum – Het uit kalksteen en graniete gebeeldhouwde mausoleum van de nationale held Petar Petrovic Njegos gebouwd op de twee na hoogste top van het Lovćen gebergte. Het was Njegos, montenegro’s grootste heerser zijn laatste wens om hier begraven te worden. Njegos werd geroemd voor zijn verscheidenheid als leider, poëet en bisschop. Het mausoleum door zijn centrale hoge ligging bied fraaie uitzichten over het Lovcen nationaal park, baai van Kotor en de omringende omgeving.
 • Prcanj – Fraai rustig dorpje met mooie uitzichten van de baai van Kotor.
 • Tivat – Kleine stad in de baai van Kotor dat zich langzamerwijs steeds met begint te ontwikkelen als belangrijke toeristische trekpleister door talloze ontwikkelingen en binnenlandse en buitenlandse investeringen. Waarbij de voornaamste reden is, de komst van luxueze jachthaven Porto Montenegro. Hetgeen wat er voor zorgde dat het de spot is geworden voor hogere klasse toerisme in Montenegro. Door het meer open karakter van de stad is het een van koelere steden in de baai tijdens de warmere zomerdagen. Tivat is ook de plaats waar de 2de luchthaven van Montenegro is gelegen.
 • Mamula – Dit forteiland bewaakt de entree tot de baai van Kotor en werd gebouwd door Oostenrijk-Hongaarse generaal Lazar Mamula in de helft van de 19de eeuw. Tijdens de 2de wereldoorlog werd het fort nog gebruikt door de italiaanse bezetters om gevangenen op te sluiten.
 • Het Gospa od Skrpjela kerkeiland – Fraai idyllisch kerkeiland bij Perast dat door zeelieden kunstmatig werd ontwikkeld door het herhaaldelijk gooien van rotsen in de zee. Dit als verering van de heilige maagd Maria waarvan door de plaatselijke vissermannen een icoon was gevonden op een rots. Met tijd onstond hierdoor een eiland, waarop als gevolg een kerk werd gebouwd in 1630. Zelfs hedendaags word er nog eenmaal per jaar als festival deze traditie door de lokale vissers en inwoners in leven gehouden door het gooien van rotsen bij het eiland.
 • Plava Spilja – Blauwe grot in de baai van Kotor. Het is 5,7 zeemijlen gelegen van Herceg Novi. Tijdens het zomerseizoen is het mogelijk om georganiseerde boottochten na de grot te nemen. Deze varen voornamelijk vanuit Herceg Novi, maar ook van andere plaatsen wordt hiernaar vertrokken.
 • Orjen gebergte – Het Orjen gebergte is met zijn hoogste piek van 1,894 meter het hoogste gebergte aan de gehele adriatische kustlijn. Het domineert de entree van de baai van Kotor en de omgeving. De overgaande ligging geeft mooie zee en berg uitzichten.
 • Skadar meer – Het Skadar meer is het grootste verswater meer in de Balkans, tweederde ligt in Montenegro en het overige deel in Albanië. Het montenegrijnse deel van het meer en de omgeving werd tot nationaal park verklaard in 1983. Het is één van de grootste vogelreservaten van Europa, met over 270 verschillende vogelsoorten, waarvan onder andere pelikanen, hetgeen wat het meer erg geliefd maakt bij vogelspotters. Maar ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen door de mooie omringende gebergtes, traditonele vissersdorpjes, eilandkloosters, ongerepte strandjes en overdaad aan flora. Het meer heeft ook een overvloed aan vis, vooral karper, voorns en paling. In 1996 werd het op de Ramsar conventie voor moeraslanden op Ramsarlijst voor belangrijke moeraslanden gezet.

Locatie


The town of Perast.

Gerelateerde artikelen

Print
Number: 5
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More