Home centraal Podgorica

Podgorica

by Discover Montenegro
The capitol Podgorica.
Podgorica is de hoofdstad en de grootste stad van Montenegro. Het telt 185.937 inwoners. De stad ligt 44 meter boven de zeespiegel. De goede ligging van Podgorica, bij de samenvloeiing van Ribnica en Moraca op de Zeta en Bjelopavlici vallei hebben het tot een uitermate geschikte locatie gemaakt voor een nederzetting. De stad ligt op een korte afstand van de winter ski centra in het noorden en de badplaatsen aan de Adriatische zee.

De gemeente van Podgorica beslaat 10% van Montenegro’s totale oppervlakte en is goed voor 27,3% van de gehele populatie. Naast het feit dat Podgorica het administratieve centrum van Montenegro is, is het ook het economische, culturele en educatieve middelpunt.

De naam Podgorica

De naam Podgorica betekend “onder de Gorica” in de montenegrijnse taal. Gorica (betekend kleine heuvel) is de naam van de heuvel gelegen in de stad’s centrum. In de oudheid bestond er de op zo’n 3 kilometer ten noordwesten van Podgorica, de nederzeting Doclea. Doclea werd als gesticht tijdens de romeinse overheersing en werd geregeerd door de keizer Diocletian. In de opvolgende eeuwen zouden de romeinen echter de naam veranderen naar Dioclea, omdat ze onterecht dachtten dat de i verloren was gegaan door de vulgaire spraakpatronen van de bewoners van dit gebied. Duklja werd de slavische benaming van de stad toen zij bezit namen van dit gebied. Toen er nieuwe nederzetting vlakbij Duklja werd gesticht, op de plaats van het hedendaagse kreeg het de naam Birziminium. In de middeleeuwen stond de stad bekend Ribnica, genoemd naar de rivier. Tussen 1946 en 1992 droeg het de naam Titograd, vernoemd naar veldmaarschalk Tito.

Geschiedenis van Podgorica

Podgorica ligt op het kruispunt van verscheidene belanrijke routes die door de valleien van de rivieren Zeta, Moraca, Cijevna, Ribnica en Sitnica. Dit gebied is al sinds de oudheid geschikt voor menselijke bewoning, waarbij de eerste menselijke nederzettingen dateren uit de prehistorie. De oudste overblijfselen die er gevonden zijn uit het einde van het stenen tijdperk. Gedurende het Illyrische tijdperk werden de vallei van Zeta bewoond door twee illyrische stammen, de Labeates en Docleats. De Labeates bewoonde het gebied vanaf het Skadar meer tot het hedendaagse Podgorica. Ze hadden hun eigen fort Meteon (nu Medun) en gestuctureerde vorm van samenleving, vooral op militaire vlak. De Docleats leefde ook in de vallei van de rivier Zeta, en dankzij de vruchtbare grond en goede geografische ligging, beleefde het al snel economische voorspoed. De grootste nederzetting van de Docleats was Doclea. Doclea lag zo’n 3 kilometer ten noordwesten van Podgorica.

De stad was voor zijn tijd een stad van grote omvang met zo’n 8 tot 10.000 inwoners. In het begin van de 5de eeuw, met de komst van de eerste slavische en avaren stammen, en het uiteenvallen van het romeinse rijk was dit gebied het strijdtoneel van vele belangrijke gebeurtenissen. De gebouwde verdedigingswerken begonnen door alle de veldslagen hun nut te verliezen en nieuwe nederzettingen werden gesticht. De slavische stammen die in de gebieden leefden waren in constante gevechten met het byzantijnse rijk en wilden graag een nieuwe slavische staat stichtten. In deze tumult onstond een nieuwe nederzetting op de oevers van de rivier Ribnica, wat dezelfde naam als deze zal gaan dragen met Ribnica. Ribnica werd voor het eerst genoemd in de tijd toen de de Nemanjic dynastie heersde. Toen de slaven het gehele bied onder controle kregen veranderde de stad zijn naam in Podgorica. De naam Podgorica komt voor het eerst voor in een rechtelijk document uit de archieven van Kotor. Podgorica was economisch al snel goed ontwikkeld. Handelsroutes tussen Dubrovnik en de staat van Nemanjic waren goed ontwikkeld, en liepen over wegen die via Trebinje naar Niksic naar Podgorica liepen. Doordat het een kruispunt van zoveel handelsroutes was bezochten veel handelaren, reizigers, boodschappers en deze hielpen bij aan de ontwikkeling van de stad.

De turkse bezetting van Podgorica in 1474 maakte abrupt aan de snelle groei van de stad. De Turken bouwde een groot ford in Podgorica en de rest werd omgetoverd in aanval en verdedings bastion tegen de opstandige stammen. Deze gefortificeerde stad, met torens, poorten en stadsmuren zorgden ervoor dat de Turken alle belegeringen afsloegen.

Volgens het besluit van het Berlijnse congres in 1878, werd Podgorica toegewezen aan Montenegro. Dit betekende het einde van een vier eeuwen durende Turkse bezetting en een nieuw tijdperk voor Podgorica en Montenegro. De stad veranderde weer snel in de economische belangrijke plaats. De eerste vormen van kapitalistische concentratie werden dan ook al snel gevormd. In 1904 werd het eerste financiële instituut gevormd met de Zetska’s spaarbank, wat snel zou veranderen in de Podgorica bank. Wegen naar alle omringende steden werden gelegd, en in 1902 kreeg Podgorica zijn eerste officiële fabriek, met een tabaksfabriek. In de periode tussen de twee wereldoorlogen telde Podgorica rond de 13.000 inwoners. In de tweede wereldoorlog werd de stad 70 keer gebombardeerd en met de grond gelijk gemaakt, wat 4100 slachtoffers als gevolg had. De stad werd bevrijd op 19 december 1944.

Onder de nieuwe naam Titograd, genoemd naar de veldmaarschalk, werd het de hoofdstad van de republiek Montenegro. Deze nieuwe naam zou een nieuw leven betekenen voor de stad, dat direct met de wederopbouwing begon, om zo alle instituten, faciliteiten en infrastructuur te ontwikkelen die bij een monderen stad thuis hoordde. En zo werd Titograd al weer snel het commerciële, socioeconomische, educatieve, administratieve en culturele centrum van Montenegro. De naam Podgorica werd weer in gebruik genomen op 2 april, 1992. De bombardementen van de nazi’s en geallieerden gedurende de tweede wereldoorlog vernietigde bijna alle oude architectuur, en zo is Podgorica voornamelijk een nieuwe stad. En in de laatste tien jaar begint het echt op een westerse stad te lijken.

Aardrijkskunde van Podgorica.

Podgorica is gelegen in het centrale deel van Montenegro, in het noordelijke deel van de Zeta vlakte. Het hele gebied waarin Podgorica in ligt stromen verscheidene rivieren, en de stad zelf ligt op zo’n 15 k/m afstand van het Skadar meer.

De Moraca en Ribnica rivieren stromen door de stad, en de rivieren Zeta, Cijevna, Sitnica en Mareza in de nabijheid. Een van de belangrijkste kenmerken van de stad is de overvloed aan in water in tegenstelling tot de andere steden in Montenegro. Een andere tegenstelling tot de andere steden in Montenegro, is dat Podgorica weinig hoogteverschil kent en vrijwel vlak is. Enige uitzonderingen hierop zijn de heuvels die over de stad uitkijken. De grootste heuvel is Gorica, met een hoogte van 107 meter over de stad uitkijkt, en waarvan de stad’s naam van af is geleid. Een paar van de andere heuvels zijn Malo Brdo, Ljubovic, Cardak. De meeste van deze heuvels zijn erg stijl waardoor ze niet geschikt zijn om te bewonen en staan de verdere expansie van de stad in de weg, vooral in het noorden.

Klimaat van Podgorica.

Podgorica heeft een typisch Mediterraans klimaat met hete droge zomers en milde winters. Sneeuwval in Podgorica komt zelden voor. Het heeft een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 16,4 °C. Het heeft rond de 135 dagen een temperatuur boven de 25 °C . Podgorica staat bekend om zijn uiterst hete zomers, en komen temperaturen boven de 40 °C er geregeld voor in de maanden Juli en Augustus. De hoogste temperaturen gemeten is 44,8 °C gemeten op 10 augustus 2007.

Cultuur van Podgorica.

Podgorica is het thuis van vele culturele instituten en evenementen. Er is het montenegrijnse theater en talloze museums en gallerijen te vinden. Het montenegrijnse nationale theater is niet alleen het bekendste theater in Podgorica, maar in geheel Montenegro. Naast dit theater is er ook het kindertheater, stadtheater en puppettheater te vinden. Alhoewel er niet zoveel museums te vinden zijn zoals in Cetinje zijn er toch een aantal noemswaardige te vinden, zoals het het Podgorica’s stadsmuseum, het museum van Marko Miljanov en het nationaal historisch museum. Bezienswaardige kunstgallerijen zijn Dvorac Petrovica en Perjanicki Dom.

Educatie.

De meeste van Montenegro’s hogere educatieve instituten bevinden zich in Podgorica. Het is het thuis van de universiteit van Montenegro, het belangrijkste educatieve orgaan in Montenegro. De academies voor wetenschap en kunst liggen ook in Podgorica. Hedendaags komen er steeds meer privé instellingen voor hoger opgeleide. De gemeente van Podgorica telt 34 basisscholen en 10 scholen voor voortgezet onderwijs, waarvan één gymnasium. Het nationale Radosav Ljumovic bibliotheek is de meest uitgebreide bibliotheek in Montenegro.

Architectuur in Podgorica.

Overeenkomend met de stad’s turbulente geschiedenis is Podgorica een mix van verschillende architectuur stijlen. Wanneer het regime en en gezaghebbers veranderde, veranderde de architectuur stijl mee. Doordat de stad deel uit maakte van het Ottomaanse rijk, zijn er veel overblijfselen van de Turkse architectuur. Het oudste gedeelte van Podgorica zijn met zijn 2 moskeeën en nauwe bochtige straatjes zijn hier een duidelijk voorbeeld van. Tijdens de 2de wereldoorlog werd de stad bijna tot de grond gelijk gemaakt door meer dan 70 bombardementen. Na de bevrijding werd de stad herbouwd in de typische sovjet wijze. Met grote grauwe betonnen gebouwen. Maar in 1990 kwam hier in omslag in, en veranderde het stadsgezicht enorm. Er werd flink geïnvesteerd nieuwe pleinen, stadsparken en monumenten. Met als hoogtepunt de in 2005 opgeleverde Millennium brug.

Accomodatie

Podgorica is het economische hart van Montenegro, al het bedrijfsleven, industriële productie en commercie van het land vindt grotendeels hier plaats. De huidige economische welvaart van Podgorica past in de geschiedenis van de stad. Toen Montenegro deel uitmaakte van het voormalige Joegoslavië, was Podgorica de economisch meest levensvatbare stad van het land.

Hoewel het geen toeristische stad is, kun je je afvragen of je wel aardige accommodatie kunt vinden, maar wees gerust.
Podgorica is de hoofdstad van Montenegro en biedt onderdak aan veel diplomaten en zakelijke bijeenkomsten, wat betekent dat u een aantal toplocaties zult vinden om te verblijven. De grotere vooraanstaande hotelketens als Hilton, Best Western en Ramada mogen dan ook niet ontbreken. Maar het zijn niet alleen luxe zakenhotels, maar ook een paar plaatsen die ideaal zijn voor gezinnen met speelruimtes en zwembaden.

De meeste hotels liggen in de centrale stad en het mooie aan Podgorica is dat het zo compact en gemakkelijk te vinden is en de taxi prijzen lager zijn dan in de andere delen van Montenegro.

Beste Hotels in Podgorica € 0 – € 60 per nacht.

 • Hotel Laguna – Het door een familie beheerde Hotel Laguna is gelegen op een rustige locatie in Podgorica, op ongeveer 3 minuten rijden van de zakenwijk en op 5 minuten rijden van het centrum van de stad. WiFi en parkeergelegenheid zijn gratis. Alle kamers zijn voorzien van een houten vloer, een flatscreen-tv met kabelzenders, een zithoek en een minibar. De eigen badkamers zijn uitgerust met een bad of douche, een haardroger en gratis toiletartikelen.Het gezellige restaurant van het Laguna heeft een ruim zomerterras. Er worden lokale en internationale gerechten geserveerd, evenals een selectie lokale wijnen. Bij het ontbijt kunt u een keuze maken van de kaart. De luchthaven van Podgorica ligt op slechts 12 minuten rijden.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Huisdieren toegestaan, Ontbijtopties, Ontbijt op de kamer, Koffiebar bij de accommodatie, Restaurant (à la carte), Invalidenparkeerplaats, Autoverhuur, Persoonlijk in- en uitchecken, Bagageopslag, Excursiebalie, 24-uursreceptie, Stomerij (toeslag), Wasserij (toeslag), Strijkservice (toeslag), Luchthavenshuttle.
 • Bekijk aanbod >>>

 • Aurel Hotel – Hotel Aurel ligt in de nieuwe zakenwijk van Podgorica, op 1 km van het stadscentrum. Het hotel biedt een restaurant met een terras, een fitnessruimte en een spa. Er is overal gratis WiFi beschikbaar en er is gratis parkeergelegenheid in een garage voorzien. Alle kamers beschikken over airconditioning, een flatscreen-tv, een minibar en een eigen badkamer met een douche, een badjas en slippers. Sommige kamers bieden ook een balkon met uitzicht op de stad. De kamers zijn ingericht in zachte tinten en zijn voorzien van veel licht. Op het terras van het restaurant kunt u genieten van internationale gerechten, diverse binnenlandse specialiteiten en een ontbijtbuffet. De spa van Hotel Aurel is uitgerust met een hot tub, een sauna en een stoombad. Het centrum van Podgorica bevindt zich op een klein stukje lopen. Hier zijn tal van bars, restaurants en winkels te vinden. Er is ook een nachtclub in het centrum van de stad. Het centrale busstation ligt 1 km verderop en de luchthaven van Podgorica bevindt zich op 11 km afstand. Het hotel biedt gratis en op verzoek (tenminste 24 uur vooraf) vervoer van/naar luchthaven.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Invalidenparkeerplaats, Terras, Massage (toeslag), Wellnesscentrum, Sauna, Fitnessruimte, Hot tub / jacuzzi, Restaurant (á-la-carte en buffet), Bar, Ontbijt op de kamer, Rolstoeltoegankelijk, Conciërgeservice, Bagageopslag, Versneld in- en uitchecken, 24-uursreceptie, Strijkservice (toeslag), Wasserij (toeslag), Vergader- / feestzaal.
 • Bekijk aanbod >>>

 • Hotel Crnogorska Kuca – Hotel Crnogorska Kuća bevindt zich op een rustige locatie, op 2,5 km van het centrum van Podgorica, en beschikt over een à-la-carterestaurant. Het biedt moderne kamers met airconditioning en gratis WiFi. Er is gratis privéparkeergelegenheid beschikbaar. Alle kamers beschikken over een flatscreen-tv met satellietzenders, een koelkast en een bureau. De eigen badkamers zijn uitgerust met een douche, een haardroger en handdoeken. Het restaurant van Hotel Crnogorska Kuća is ingericht in traditionele stijl en serveert lokale specialiteiten. Diverse massages kunnen tegen een toeslag worden geregeld.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Restaurant (á-la-carte), Terras, Tuin, Persoonlijk in- en uitchecken, Roomservice, Ontbijt op de kamer, Kluisje.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Hotels in Podgorica € 60 + per nacht.

 • Hotel Ziya – Het 5-sterrenhotel Ziya ligt op 100 meter van het stadscentrum van Podgorica. Het hotel beschikt over een spacentrum met een hot tub en een sauna. Gasten kunnen gratis gebruikmaken van het binnenzwembad. Het hotel biedt moderne kamers met airconditioning en gratis WiFi. U kunt de dag goed beginnen met een uitgebreid continentaal ontbijt. Het à-la-carterestaurant van het hotel is de hele dag door geopend. De luxe kamers zijn voorzien van een lcd-televisie met kabelkanalen, geluiddichte ramen en een ruime badkamer met toiletartikelen. Er is gratis privéparkeergelegenheid aan de voorzijde van het hotel.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Terras, Tuin, Binnenzwembad, Massage (toeslag), Fitnessruimte, Hot tub / jacuzzi, Sauna, Wellnesscentrum, Restaurant (à la carte), Ontbijt op de kamer, Bar, Conciërgeservice, Bagageopslag, 24-uursreceptie, Strijkservice (toeslag), Wasserij (toeslag), Stomerij (toeslag), Vergader- / feestzaal, Vip – kamervoorzieningen.
 • Bekijk aanbod >>>

 • Hotel Ramada – Ramada Podgorica is verbonden met het populaire winkelcentrum van Montenegro en ligt in het hart van de hoofdstad. Het biedt stijlvolle interieurs, een wellnesscentrum en een elegant restaurant met een panoramisch uitzicht op de bovenste verdieping. Elk van de modern ingerichte kamers en suites zijn standaard voorzien van gratis WiFi en een lcd-satelliettelevisie. De ruime en luxe units in het Ramada Podgorica hebben allemaal individueel regelbare airconditioning en een minibar. De eigen badkamer is voorzien van badjassen en slippers. Het restaurant van het hotel beschikt over kamerhoge ramen en een terras met een weids uitzicht op Podgorica. Het serveert een verscheidenheid aan internationale specialiteiten. In de spa kunt u terecht voor de sauna, stoombad en zonnebanken en er zijn ook massages verkrijgbaar en een fitnessruimte.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Terras, Wellnesscentrum (toeslag), Sauna (toeslag), Fitnessruimte, Snackbar, Ontbijt op de kamer, Bar, Restaurant (á-la-carte en buffet), Strijkservice (toeslag), Stomerij (toeslag), Wasserij (toeslag), Businesscentrum, Vergader- / feestzaal, Luchthavenshuttle, Autoverhuur, Kluisje, Bagageopslag, Versneld in- en uitchecken, 24-uursreceptie.
 • Bekijk aanbod >>>

 • Hotel M Nikic – Het 4+sterrenhotel M Nikić heeft een centrale ligging in Podgorica, vlakbij de rivier de Ribnica en het oude centrum. Het hotel biedt gratis parkeergelegenheid, gratis WiFi, kamers met airconditioning en een à-la-carterestaurant. Alle kamers bieden uitzicht op de rivier en de stad, een minibar, een kluisje en een led-tv met kabelzenders. De eigen badkamers bieden badjassen en slippers. U kunt gratis gebruikmaken van het moderne fitnesscentrum Life Fitness, de internetruimte met printer en de boekencollectie met beroemde werken van nationale en internationale schrijvers. Het restaurant bij het hotel serveert Montenegrijnse specialiteiten en internationale gerechten. De accommodatie beschikt ook over een bar, een souvenirwinkel en een was- en strijkservice. De rivier de Morača, waar u kunt gaan vissen, bevindt zich op 300 meter afstand. Het spacentrum ligt op 600 meter afstand.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Fitnessruimte, Bar, Restaurant (á-la-carte en buffet), Invalidenparkeerplaats, Conciërgeservice, Geldautomaat ter plaatse, Bagageopslag, Versneld in- en uitchecken, 4-uursreceptie, Strijkservice (toeslag), Wasserij (toeslag), Businesscentrum, Vergader- / feestzaal, Vip – kamervoorzieningen.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Apartment Hotel in Podgorica

 • Apartments Athos – Apartments Athos ligt in het centrum van Podgorica en is gevestigd in een gebouw uit 2013. Het biedt accommodatie met airconditioning, gratis WiFi en een eigen restaurant. De accommodatie heeft een lift, waardoor deze gemakkelijk toegankelijk is voor mensen met een handicap. Alle accommodaties zijn voorzien van een flatscreen-tv met kabelzenders, een keuken met een vaatwasser en een badkamer met een wasmachine, een douche en een haardroger. Een bar, een levensmiddelenwinkel en diverse restaurants zijn te vinden in een straal van 100 meter. Een groot winkelcentrum ligt op ongeveer 500 meter afstand. Er is een schoonheidssalon in de buurt van de accommodatie. Het centrum van Podgorica biedt verschillende historische bezienswaardigheden, zoals de Saborni hram Hristovog Vaskresenja.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Vakantiehuis in Podgorica

 • Apartments Aleksandra – Apartments Aleksandra is een accommodatie met eigen kookgelegenheid in Podgorica. Deze accommodatie met airconditioning beschikt over een gemeubileerd balkon met uitzicht op de tuin. Gratis WiFi is overal beschikbaar en er is gratis parkeergelegenheid op het terrein. Het appartement beschikt over een zithoek en een televisie met satellietzenders.Er is een volledig uitgeruste keuken met een vaatwasser en een oven.De eigen badkamer is uitgerust met een bad of douche en een haardroger. Voor gasten die de omgeving willen verkennen, ligt de Modern Art Gallery op slechts 700 meter van het appartement en het winkelcentrum Delta met zijn restaurants en winkels ligt op 3 minuten lopen.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Tuin, Strijkvoorzieningen, Kluisje.
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Hostel in Podgorica

 • Montenegro Hostel Podgorica – Alle kamers zijn voorzien van airconditioning en een patio. De privébadkamer is voorzien van een ligbad of een douche. Bij Montenegro Hostel vindt u een 24-uursreceptie, een tuin en een barbecue. De accommodatie beschikt verder onder meer over een gemeenschappelijke lounge, een excursiebalie en bagageopslag.In de omgeving kunt u tal van activiteiten ondernemen, waaronder fietsen. Er is gratis parkeergelegenheid bij de accommodatie. Het hostel ligt op 300 meter van de klokkentoren in Podgorica, op 400 meter van het parlement van Montenegro en op 900 meter van de Millennium Bridge. De accommodatie ligt op 10 km van de luchthaven van Podgorica.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Ontbijtopties, Terras, Terrasmeubels, Barbecuevoorzieningen, Tuin, Fietsverhuur (toeslag), Autoverhuur, Bagagekluizen, Bagageopslag, Excursiebalie, 24-uursreceptie, Strijkservice, Wasserij, Wekservice, Luchthavenshuttle.
 • Bekijk aanbod >>>

Hoe te bereiken

Per vliegtuig

De luchthaven van Podgorica (LYPG / TGD) ligt op 12 km ten zuiden van Podgorica. Het is een basis voor Montenegro Airlines, de Montenegrijnse nationale luchtvaartmaatschappij, die naar belangrijke Europese bestemmingen vliegt. Voor de boeking en het vluchtplan, controleer de vervoerders website. Voor andere luchtvaartmaatschappijen die de luchthaven bedienen, controleert u de website van de luchthaven.

Combi bussen rijden naar en van het stadscentrum, maar zijn mogelijk niet altijd beschikbaar. Zo is het waarschijnlijk de beste keuze om een ​​taxi naar de stad te nemen, want taxi’s zijn te vinden in overvloed voor de terminal. Taxi ritten kost een vaste prijs van rond € 15, maar dit moet vooraf met de taxichauffeur worden bevestigd (er is een informatiebalie op de luchthaven die u de huidige tarief kan vertellen).

Per trein

Het treinstation ligt vlak bij het stadscentrum. Er is regelmatige passagiers treindienst van Subotica via Novi Sad en Belgrado. Treinkaartjes zijn goedkoop, maar de kwaliteit van de dienstverlening is lager dan Europese normen. Er zijn overnachtentreinen met slaapauto’s voor ongeveer € 25. Treinen kunnen te laat zijn, maar is een algemeen dagelijks gebruikt transportmiddel. Taxi’s kost ongeveer € 2,00 van het treinstation naar het centrum.

Per bus

Het busstation gaat naar een groot aantal binnenlandse bestemmingen, evenals als naar buurlanden. De bus en het treinstation bevinden zich naast elkaar. Het stadscentrum ligt op 10 minuten loopafstand, maar als u een bagage heeft, is het raadzaam een minibus (combi) of een taxi te nemen die gewoonlijk bij de ingang van het station wacht.

Tijdschema’s (in- en uitgaand) zijn te vinden op de website van Podgorica Bus Terminal: http://www.busterminal.me/

Per auto

Door zijn centrale ligging in Montenegro is Podgorica de middelpunt van alle hoofdwegen in het land. De weg naar het noorden van Montenegro en Servië vereist extra voorzichtigheid tijdens de winter.

Hoe te verplaatsen

 • Per voet — – Podgorica is een middelgrote stad. Als uw accommodatie in de buurt van het stadscentrum, of het district “Preko Morače” ligt, kunnen alle bezienswaardigheden worden bezocht te voet.
 • Openbaar vervoer — Openbaar vervoer bestaat uit bussen, die niet erg frequent zijn, en kaarten van de lijnen kunnen moeilijk te vinden zijn. De ticketprijs bedraagt € 0,40 per enkele rit, en kan worden aangeschaft aan boord, meestal direct van de chauffeur.
 • Taxi — Waarschijnlijk de beste optie om te verplaatsen in Podgorica is de goedkope en betrouwbare taxi service. Er zijn meer dan 20 taxi bedrijven, die meestal nieuwe, Europese sedans gebruiken. Taxi standplaatsen zijn vrijwel overal in de stad, maar ze kunnen ook worden bereikt door de dispatcher te bellen.

De prijs is circa 0,40 € per kilometer, en meestal wordt geen starttarief in rekening gebracht. Gezien de grootte van Podgorica, zou geen rit in de stad meer dan € 3 of € 4 kosten.

Taxi nummers ; 19700 ALO Taxi, 19702 Royal Taxi, 19703 Boom Taxi, 19704 PG Taxi, 19705 Pink Taxi, 19706 DeLuxe Taxi, 19709 Orange Taxi, 19711 City Taxi, 19712 Exclusive Taxi, 19714 Red Line Taxi, 19723 Peugeot Taxi, 19800 Bel Taxi, 19708 Elite Taxi

Bezienswaardigheden

 • Oude turkse stad — Genaamd “Stara Varoš” (“oude stad”), met zijn moskeeën en oude klokkentoren. Een typische oude Turkse “Kasaba” (stad), met smalle en bochtige straten. Eerlijk gezegd zijn er slechts enkele bezienswaardigheden in deze oude stad, in vergelijking met andere steden in Montenegro.
 • Skaline (de trappen) — Op de uitloop van de rivier Ribnica naar Morača, is er de oude Turkse brug over de Ribnica, en de ruïnes van de oude stad van Nemanja.
 • Sahat Kula — Sahat Kula is gebouwd in 1667, door Adži-Paša Osmanagić, een voormalige prominente burger van Podgorica. Volgens de legende werd de klok uit Italië gebracht. Lang was het de enige openbare klok in de stad.
 • Monument van koning Nikola — Monument in het park in de straat van het parlement van Montenegro.
 • Hercegovačka boulevard — Straat in het stadscentrum.
 • Trg Republike plein — Het centrale plein van de stad, naast de straat Hercegovačka, is levendig aan het eind van de dag, wanneer mensen klaar zijn met werken. Veel goedkope restaurants en een aangename plek om het eerste deel van de avond door te brengen.
 • Sveti Djordje kerk — Gebouwd in de 10e eeuw, op de hellingen van de Gorica heuvel (heuvel waarna de stad werd genoemd).
 • Millennium brug — Een mooie redelijk nieuwe brug over de Morača rivier.
 • Koning Nikola kasteel — Veranderd in een museum (gesloten in het weekend), met ook een leuk omliggend park.
 • Hristovog vaskrsenja kerk — Nieuw gebouwde orthodoxe kerk.
 • Rimski Trg plein — Het plein in het nieuwe deel van de stad. Gelegen in de buurt van de orthodoxe tempel, is het plein en het omliggende gebied het thuis voor de meest trendy Podgorica cafes en restaurants, en een favoriete ontmoetingsplaats voor Podgorica burgers.
 • Oorlogsherdenking monument — In het park op de Gorica heuvel.

Wat te doen

Terwijl u in Podgorica bent, kunt u genieten van de diversiteit van de hoofdstadcafes en restaurants van Montenegro, het uitgaansleven beleven of een wandeling maken in enkele favoriete picknickplaatsen van de Podgorica inwoners zelf zoals Mareza bij het Skadarsko Jezero (Skadar meer) of de Gorica Heuvel. Tijdens een wandeling door het centrum van Podgorica, vindt u misschien het winkelgebied interessant, want er is een groot aantal boetieks, maar pas op voor de vervalsingen.

Zwemmen in de Morača rivier is een leuke manier om af te koelen in de zomermaanden maar pas op wel dat het water nog steeds koel is en zeker op sommige plaatsen nog steeds een aardig sterke stroming aanwezig is. Podgorica is ook het thuis van het stadstheater, het kindertheater en het poppentheater, evenals vele kleiner enthousiaste theatergroepen.

Hoewel niet zo rijk aan musea en galerijen als de historische koninklijke hoofdstad Cetinje, zijn er verschillende benoemswaardige musea, waaronder het Podgorica Stadsmuseum, het Museum van Marko Miljanov en het Natuurhistorisch Museum. Opmerkelijke kunstgalerijen van Podgorica zijn Dvorac Petrovica (Petrovic’s Kasteel) en Perjanicki dom.

Winkelen

De valuta in Montenegro is de Euro (€). ATM’s zijn wijdverspreid in het stadscentrum en het nieuwe deel van de stad. Upscale winkels en restaurants accepteren gewoonlijk alle belangrijke creditcards of betaalkaarten. Als u van het naburige toeristische gevulde Kroatië, zijn de prijzen hier laag. Wat in het algemeen ook het geval is voor de meeste zaken. Straatjes in het centrum van Podgorica zijn gevuld met boetieks, toch moet men zich uitkijken van vervalste kleding van wereldberoemde merken. De meeste van de premium kledingmerken hebben hun winkels in een nieuw deel van de stad, voornamelijk de Vectra en Maxim wijken. De prijzen zijn gelijk met die in de regio.

Er zijn een paar winkelcentra in Podgorica, met name Delta City, een winkelcentrum van 48.000 m² met meer dan 70 winkels, gerechtshof en een multiplexbioscoop, en Mall of Montenegro. Er zijn ook kleinere winkelcentra, zoals Palada en Nikić Centre. Open markten aan de buitenrand van de stad zijn een plek om zeer goedkope kleding te kopen, vaak van lage kwaliteit. Toeristische postkaarten lijken niet echt te worden aangeboden door winkels in deze stad.

Eten

Restaurants

Bijna alle goede restaurants in Podgorica bevinden zich in het traditionele stadscentrum, het nieuwe zakencentrum rond het Romeinse plein, of langs de Sv. Petra Cetinjskog boulevard die de twee verbindt.

Fellini – Aangenaam modern restaurant met een interieur in verleidelijke tinten met Fellini’s filmmagie als thema.
Buffet Pod Volat – Naast de Sat Kula klokkentoren met een grote tuin onder bomen. Zeer rustige plek. Voornamelijk Bosnisch eten in het algemeen. Met vele salades en gebakjes.  De prijs ligt ook iets lager de restaurants in het centrum.
Maša restaurant – Bekend om zijn verse zeevruchten.
Chinese Restaurant Zheng He – Nieuw bescheiden Chinees restaurant met uitstekende wijnkaart.
Carine Centar – Het Carine centrum beschikt over zowel een restaurant als een pizzeria. Eén van de beste pizza’s uit de stad.
Salvador Dali – Nieuw geopend en chique restaurant, een favoriet onder lokale beroemdheden.
Plantaže restaurant – Leuk restaurant net buiten de stad.
Hong Kong – Chinees eten restaurant in Podgorica.

Pizzeria

Er zijn tientallen pizzeria’s door de stad, en de meeste cafés serveren ook pizza, pannenkoeken, enz.

Alpe Bar – Een pizzeria en een café, een van de bekendere eetgelegenheden van de stad.
Pizza Caffe – Goedkope pizza’s van 3 tot 5 €.

Fast food

Het meest populaire fastfood in Podgorica is de hamburger (pleskavica). U kunt er heerlijke hamburgers eten, alles bereid op de barbecue (roštilj) of grill.  Te vinden door de gehele stad, maar bekendste en meest bezochte zijn “Voda u kršu”, “Gurman”, “Calimero”, “Kruna”.

Er zijn geen internationale fastfoodketens zoals McDonalds, Burger King of KFC aanwezig in Podgorica.

Drinken

Het drinken van espresso of cappuccino op een zonnige dag in een gezellig openluchtcafe is een van de favoriete rituelen van de inwoners van Podgorica. Er zijn tientallen cafes in de voetgangers Njegoševa straat in het stadscentrum, en veel meer verspreid over de stad. De meeste van de nieuwe en trendy cafes bevinden zich in het district ‘Vectra’ in het zakelijke gedeelte van de stad.

Modern design en ontspannen sfeer van de cafes in combinatie met Podgorica’s kunst van espresso maakt een interessante ervaring. Enkele van de bekende cafés zijn: “Alpe Bar”, “Buddha Bar”, “Carine”, “Greenwich”, “Grand Cafe”, Café “,” Soul II Soul ” en nog vele meer. Espresso kost € 0,70 tot 1,50. Coca cola en andere frisdranken en sappen kosten van € 1,00 tot 2,50.

Pubs en clubs

Podgorica beschikt over een aantal clubs en pubs, waarvan de meeste in het stadscentrum liggen, in de Bokeška en Njegoševa straten. In de zomer zijn er veel openlucht bars en clubs. De bars in het stadscentrum sluiten normaal om 01.00 uur, maar veel clubs blijven open tot 03.00 uur of later.

Soul2Soul – Een klassieke Podgorica’s club die al jarenlang populair is bij de lokale bevolking. Open het hele jaar door, met het voorterras erg druk in de zomermaanden. Speelt elektronische muziek, met name house en dance. Vaak hosten ze lokale DJ’s, die weten de menigte in de goede sferen te brengen. Open tot 03.00 uur op vrijdag en zaterdag.

Berlin – Een alternatieve pub in het stadscentrum, op een steenworp afstand van het belangrijkste plein van de Republiek. Speelt meestal alternatieve rock- en popmuziek. Goede en ontspannen sfeer. Redelijk geprijsd (fles Nikšićko bier kost € 1,30).

Ragina glava (The Nag’s Head) – Een pub in Engelse stijl gebasseerd op de populaire BBC-sitcom “Only Fools and Horses”. Speelt meestal dans- en popmuziek. Zeer populair bij de jongere generatie. Goede sfeer, maar in het weekend wordt het erg druk. Open tot 03:00 maandag tot en met zondag.

Tarantino – Dit is een aangename bar om uit te rusten en te genieten van een ontspannen middag of avond met vrienden over een pintje verschillende soorten bier. Ook biedt het een aantal culturele evenementen, zoals bioscoopavonden en tentoonstellingen. Dagelijks geopend tot 01:00 uur.

Sejdefa – Een onlangs geopende jazzclub, die soms live jazz optredens aanbiedt. Net als andere pubs in de Bokeška straat, heeft het ook buiten zitplaatsen die erg populair zijn in de zomer. Open tot 01.00 uur.

Clubs zijn het meest druk van 11 uur tot 2 uur op vrijdag en zaterdagavond, maar sommigen worden ook de hele week bezocht en zijn open. Sommige van de clubs kunnen volksmuziek uit voormalige Joegoslavische landen spelen, wat moeilijk kan zijn voor een buitenlander om van te genieten, dus het kan handig zijn om te vragen voor een aanbeveling.

In de omgeving

 • Budva — Het toeristische metropool van Montenegro. Beschikkend over een oude stad, bezienswaardigheden en vele stranden in en rondom de stad.
 • Lovcen nationaal park — het Lovćen gebergte begint aan het einde van de baai van Kotor en vormt het achterland van de historische stad Kotor. Het gebergte heeft twee in het oog springende pieken, Stirovnik (1,749 meter) en Jezerski Vrh (1,657 meter). De hellingen zijn rotsachtig, met talloze kloven, valleien en karstvelden wat het landschap een specifieke uitstraling geeft. Gelegen op de overgang van twee verschillende landschapsvormen, de zee en het vaste land, zorgt ervoor dat het Lovćen nationaal park onder de invloed is van beide klimaten.
 • Njegos mausoleum — Het uit kalksteen en graniete gebeeldhouwde mausoleum van de nationale held Petar Petrovic Njegos gebouwd op de twee na hoogste top van het Lovcen gebergte. Het was Njegos, montenegro’s grootste heerser zijn laatste wens om hier begraven te worden. Njegos werd geroemd voor zijn verscheidenheid als leider, poëet en bisschop. Het mausoleum door zijn centrale hoge ligging bied fraaie uitzichten over het Lovcen nationaal park, baai van Kotor en de omringende omgeving.
 • Mrtvica ravijn — Het kleinere Mrtvica ravijn is van de meer onbekendere maar toch een van de mooiste ravijnen in Montenegro. Ligtelijk verscholen maar het vinden waard.
 • Baai van Kotor — Deze schitterende baai staat op de lijst van de 10 mooiste baaien ter wereld en wordt Europa’s meest zuidelijke fjord genoemd. De baai van Kotor is als een snoer van parels en herbergt steden als de bloemenstad Herceg Novi, de door Unesco beschermde stad Kotor, met haar middeleeuwse oude stad (Stari Grad) en vele wonderschone monumenten zoals het eiland Gospa od Škrpjela.
 • Kotor —  Kotor gelegen in het diepste gedeelte van de baai van Kotor word geroemd voor zijn goed bewaarde historische venitiaanse oude stad. Tel hierbij de mooie omgeving wat het helemaal een plaats maakt die niet snel vergeten word. Het is dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco gekomen zonder reden.
 • Moraca ravijn — Morača is een van de mooiste rivierkloven in Montenegro die het Moracke bergketen scheid met die van het Sinjajevina. Het komt uit het noorden van Montenegro  en het stroomt over het ongeveer 113 km zuidwaarts, voordat het in de Skadarsko Jezero uitvloeit.
 • Duklja — 13 km ten noordoosten van Podgorica, liggen de ruïnes van oudste romeinse nederzetting die de grondslag voor Podgorica zelf vormde.
 • Medun — Ruïnes van een oude Romeinse stad die Ribnica en Podgorica voorafgingen.
 • Cetinje —De historische hoofdstad van Montenegro, gelegen aan de voet van de Lovcen berg, het gebergte overkijkend over de baai van Kotor.
 • Bar — Bar is de dichtstbijzijnde kuststad van Podgorica, bekend om zijn oude stad, wat één van belangrijkste  culturele monumenten in Montenegro is, wat getuigt van de turbulente geschiedenis van deze stad.
 • Tivat —Kleine stad in de baai van Kotor dat zich langzamerwijs steeds met begint te ontwikkelen als belangrijke toeristische trekpleister door talloze ontwikkelingen en binnenlandse en buitenlandse investeringen. Waarbij de voornaamste reden is, de komst van luxueze jachthaven Porto Montenegro. Hetgeen wat er voor zorgde dat het de spot is geworden voor hogere klasse toerisme in Montenegro. Door het meer open karakter van de stad is het een van koelere steden in de baai tijdens de warmere zomerdagen. Tivat is ook de plaats waar de 2de luchthaven van Montenegro is gelegen.
 • Lipa grot — In de buurt van Cetinje ligt de Lipa grot of Lipska Pecina, een van de grootste grotten in het voormalige Joegoslavië. Het begint in het dorp Lipa en eindigt ver in de bergen . De grot is net gerestaureerd en geopend voor publiek sinds 2014.
 • Njegusi — Njeguši, pittoresk oud Montenegrijns dorp, en de geboorteplaats van Njegoš.
 • Rijeka Crnojevica — Rijeka Crnojevića, klein dorpje aan de rivier met dezelfde naam. Geweldige plek voor een dagtrip, met een paar uitstekende visrestaurants hebben.
 • Moracke planine — Morača bergketen ligt in het centrale deel van Montenegro. Het strekt zich van oost naar het noordwesten uit, beginnend bij het Tara ravijn in de buurt van Kolašin.
 • Kucka krajina — Het is bijna onaangetast, ongerept, afgelegen en stil. Gebied genaamd Kučka krajina of soms Žijovo, is gelegen ten noordoosten van Podgorica, naast de Albanese grens.
 • Skadarsko Jezero — Het Skadar meer is het grootste verswater meer in de Balkans, tweederde ligt in Montenegro en het overige deel in Albanië. Het montenegrijnse deel van het meer en de omgeving werd tot nationaal park verklaard in 1983. Het is één van de grootste vogelreservaten van Europa, met over 270 verschillende vogelsoorten, waarvan onder andere pelikanen, hetgeen wat het meer erg geliefd maakt bij vogelspotters. Maar ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen door de mooie omringende gebergtes, traditonele vissersdorpjes, eilandkloosters, ongerepte strandjes en overdaad aan flora. Het meer heeft ook een overvloed aan vis, vooral karper, voorns en paling. In 1996 werd het op de Ramsar conventie voor moeraslanden op Ramsarlijst voor belangrijke moeraslanden gezet.

LocatieRelated Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More