Home nationale parken Prokletije nationaal park

Prokletije nationaal park

by Discover Montenegro
The prokletije park.

Prokletije of de Albanese Alpen bergketen strekken zich van van Noord-Albanië tot Kosovo en Oost-Montenegro uit. Hun hoogste punt, Jezercë in Albanië op 2.694 meter, is de hoogste piek in de gehele Dinarische Alpen. Zowel de hoogste piek in Montenegro, Zla Kolata op 2.534 meter en de hoogste in Kosovo, Đeravica op 2.656 meter, zijn ook in Prokletije gevestigd.

De meest zuidelijke gletsjers in Europa werden onlangs ontdekt in het Albanees deel van het gebergte. De regionale economie is voornamelijk gebaseerd op landbouw, immigrant overmakingen en toerisme.

Er zijn drie nationale parken in  het Prokletije gebergte, één in Montenegro en twee in Albanië. Voor Kosovo is een vierde nationaal park voorgesteld. Het Theth nationaal park in Albanië werd in 1966 aangewezen tot een park en heeft een oppervlakte van 2.630 hectare langs de rivier de Thethi. De belangrijkste attractie in het park is de Grunas waterval. Het nationaal park Valbona vallei in Albanië werd ook in 1996 aangewezen en omvat 8000 hectare, waaronder de Valbona vallei en de Valbona rivier. Kosovo, Albanië en Montenegro zijn van plan om een ander drielanden park in het gebied te creëren, dat Balkanik Peace Park genoemd zou gaan worden. Het Montenegrijnse deel van het Prokletije gebergte is in 2009 een nationaal park uitgeroepen, met een oppervlakte van 16.000 hectare.

🔔 Abonneer u op ons YouTube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Een deel van de Maja e Ropës berg werd in 1955 een bloemenbergreservaat verklaard, dat een oppervlakte van 25 hectare hoofdzakelijk Macedonische dennen, dennen en beuken omvat. In hetzelfde jaar werd het gebied van Kozhnjar tot een fauna reservaat verklaard, met name om de gems te beschermen, met een oppervlakte van 161 hectare. Onwettige ontbossing is vandaag nog een groot probleem. Tot op zekere hoogte worden zelfs de nationale parken beïnvloed. In droge zomers zijn bosbranden gebruikelijk. Alle grote zoogdieren, waaronder wolven, gems, vossen, wilde katten en wilde zwijnen worden bejaagt zonder inachtneming van de nationale parkgronden en regelgeving.

Locatie en reliëf

De Prokletije bergen, het zuidelijkste deel van de Dinarische Alpen, strekken zich meer dan 60 kilometer van het Skadar meer langs de Montenegrijnse-Albaneense grens in het zuidwesten naar Kosovo in het noordoosten. De zuidelijke grens van het Prokletije ligt aan de rivier de Drin en zijn zijrivier Valbona. In bredere zin omvatten de Prokletije ook de bergketens naar Mitrovica met de Hajla en Mokna bergmassieven. Sommige auteurs zien echter de Lim rivier als de noordelijke grens van het Prokletije gebergte. Vanuit het Skadar meer strekken de bergen ten noordoosten langs de rivier de Cijevna en vervolgens een beetje naar het oosten in de richting van de top van Đeravica van het Metohija gebergte in Kosovo. Van hieruit draaien de Prokletije bergen noordwaarts over het massief Bogićevića en Čakor, en gaan door over met een andere rij bergen. Het Prokletije eindigt in de buurt van de rivier de Ibar in de buurt van de stad Kosovska Mitrovica, net naast het Suva Planina massief dat het Metohija gebergte omringt uit het noorden en noordwesten. De Prokletije zijn etnografisch en sociologisch divers, doordat veel stammen in de regio als schapenherders leven. Namen van verschillende stammen zijn Hoti, Gruda, Kelmendi, Kastrati, Dukagjini, Shkreli, Shala, Nikaj, Krasniqi, Gashi en Rugova, en verwijzen naar hun geografische locaties binnen het gebergte.

Geologie

Het Prokletije maakt deel uit van de 1000 kilometer lange Dinarische Alpen. Het Prokletije is een typische hoge bergketen met uitgesproken steile bergwanden en gletsjers. Rijzende pieken van 1800 meter zijn te vinden in Valbona, Grbaja en Ropojani en Cijevna valleien. Overhangende wanden en randen vormen puntige pieken en zijn typisch voor het westelijke en centrale deel van het Prokletije gebergte. De oostelijke bergen zijn minder robuust met mildere vormen van reliëf. De valleien zijn kenmerkend voor sterke pleistocene gletsjering. Het merendeel van het gebied werd gevormd door gletsjer invloeden met karstieke gebieden in de westelijke delen. Het gebergte werd gevormd door de breuken en stuwingen van de Afrikaanse plaat, die onder de Europese plaat ligt. Nergens op de Balkan hebben gletsjers zoveel overblijfselen van erosie achtergelaten. Na de Alpen zijn deze bergen het meest gletsjerachtig in Europa ten zuiden van het Scandinavische ijs. Het gebergte heeft zeer steile hellingen gemaakt van kalksteen en zijn de meest karstische bergen in de Balkan. De Prokletije is een groot, robuust, padloos en nauwelijks doorgaanbaar. Het is één van de zeldzame bergketens in Europa die niet volledig is verkend. In sommige gebieden loopt het Prokletije gebergte bijna parallel met het Šar gebergte in Macedonië, Albanië en Kosovo. Deze tektonische crash creëerde de ongewone zigzagvorm van het Prokletije gebergte , en ook van de dominante Dinarische noordwest-zuidoostelijke richting naar de noordoostelijke richting. In de westerse en centrale delen van het gebied is de samenstelling van de bergen voornamelijk uniform met mesozoïsche kalkstenen en dolomieten van de Jurassische en Krijtachtigen. In het oostelijke Prokletije, naast de kalksteen- en dolomieten, zijn er rotsen uit de late Paleozoïsche en Triassische perioden, middel-Triassische vulkanische rotsen en Jurassische rotsen.

De valleien werden gevormd door ijstijd gletsjers, die zeer steile muren en ravijnen tot 1000 meter diep hebben gecreëerd. De zuidmuur van de Maja Harapit is 800 meter hoog, waardoor het het hoogste rotsgezicht op het Balkan schiereiland is. Hoewel er een serieus wetenschappelijk onderzoek is, die Prokletije de status geeft van een afzonderlijke bergketen. Maar volgens de meeste onderzoeken wordt de bergketen nog steeds gezien tot het hoogste van alle Dinarische alpen.

🔔 Abonneer u op ons YouTube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

“Didn’t the old legend told, when god had created the earth, he flown over it with 3 bags who carried earth, seeds, and rocks. Every country got his share. Untill the devil suddenly appeared and cutted the bag filled with rocks. The country were the rocks were tumbling on would be known as Montenegro”

Ravijnen en valleien

De erosie van de Prokletije bergen door gletsjers liet veel achterliggende gletsjer kenmerken achter. Diepe rivieren en vlakke dalen liggen om de randen van de bergen. De grootste en meest populaire ravijn is het Rugova ravijn. Het is gelegen in Kosovo en is 25 kilometer langs de grens met Montenegro naar de stad Peć en is 1.000 m diep.  Het heeft zeer steile verticale berghellingen aan beide kanten. Dalen die gemeenschappelijk op lagere hoogten zijn, worden ook op het alpine niveau gevonden, waardoor bergpassen en valleidalingen ontstaan. De meest bekende vallei in de bergen is Buni Jezerce in Albanië. Buni Jezerce betekent “Vallei van de Meren” en bevat zes kleine gletjser meren, de grootste wordt het Grote meer van Buni Jezerce genoemd.

🔔 Abonneer u op ons YouTube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Klimaat

Het Prokletije is in het algemeen het natste gebied van Europa. In het dorp Boga gelegen in een vallei is precipitatie 3,033 millimeter per jaar, en anders is 2.000 millimeter tot 2.500 millimeter per jaar normaal. Op de hogere delen komt sneeuw zelfs in de zomer voor, behalve in zeer droge jaren. In de winter zijn sommige dorpen in het Albanees deel van het Prokletije maanden lang van de rest van de wereld afgesneden vanwege de zeer zware sneeuwval.

Flora

De vegetatie van het Prokletije is één van de rijkste op het Balkanschiereiland en één van de belangrijkste centraal Europese regio’s voor flora. Tot op heden zijn er meer dan 1611 planten in de bergketen genoteerd. In totaal zijn er 50 soorten flora van endemische, subendemische en bedreigde plantensoorten. De zuidelijke rand van de bergen heeft een sub-mediterraan karakter. In de diepste valleien van de ravijnen en de zonnige hellingen vindt u allerlei groenblijvende struiken. In de hogere valleien zijn bladwisselende Shibljak struiken veel voorkomend. In de bergen worden meer dan 100 geneeskrachtige kruiden gevonden, waaronder soorten van het genus Primula, Satureja en Sideritis. Beuken en sparbossen domineren de berggebieden. Deze bossen bestaan voornamelijk uit zilversparren. Het Prokletije is één van de meest zuidelijke gebieden waar sparren in Europa groeien.

Fauna

Grote zoogdieren die al lang uitgestorven zijn in andere regio’s, zijn hier te vinden, zoals de Eurasische bruine beer, grijze wolf, rode vos, Europese wilde kat, herten, damherten, edelhert, wilde zwijnen en Europese otter. De zeer bedreigde Balkan lynx, een subsoort van de Eurasische lynx, komt voornamelijk in het Thethi National Park waar ongeveer 20-50 mensen lynxen nog steeds rondlopen, hoewel het stropen nog steeds een grote bedreiging is. Gems worden alleen gevonden in de hoge hoogten. Ongeveer 720 gems leven alleen in het gebied tussen de grenzen van Kosovo en Montenegro. Er wordt gezegd dat de mouflon in het Prokletije gebied leefde tot aan de Eerste Wereldoorlog, maar daarna verdween.  Vogelsoorten omvatten de steenarend, zwartborstslangenarend, wespendief, slechtvalk, auerhoen, steenpatrijs, otus, oehoe en de sneeuwvink. De rivieren zijn de thuisbasis van een groeiend aantal forel. Onder de amfibieën zijn de alpenlandsalamander, vuursalamander, geelbuikvuurpad en vuurbuikpadden. De rijke herpetofauna omvat de haagleguaan, smaragdhagedis, moorse landschildpad en slangen, zoals adders, waaronder de giftige gewone adder en de zandadder. Tot nu toe zijn er 140 soorten vlinders gevonden, waardoor Prokletije het rijkste gebied in Europa is voor vlinders. De Prokletije heeft één endemische hagedis, de Prokletije rotshagedis of Dinarolacerta montenegrina, genoemd naar het gebergte.

Accomodatie in het Prokletije park

Volgens de wetten die gelden voor nationale parken in Montenegro ter behoud van de natuurlijke rijkdommen en het culturele erfgoed van de parken mogen er geen nieuwe projecten in gestart worden. Uitzondering hiervoor is alleen voor al bestaande fundamenten waarop een nieuw project mag worden gerealiseerd. Voor het Prokletije park betekent dit dat er geen accommodatie beschikbaar is in het park zelf, afgezien van de twee valleien Grebaje en Ropojana, en dan grotendeels in de Grebaje vallei. Dit door het onbevolkte en ongerepte en wildere karakter van het gebergte waarin zelfs nog geen geasfalteerde wegen te vinden zijn.  De plaatsen Plav en Gusinje zijn de steden die in nabijheid van het massief liggen. De steden zelf zijn beide van klein formaat en toeristisch zelf ook niet erg ontwikkeld. Hierbij is Plav door het aangelegen Plavsko Jezero meer, het grootste meer in de omgeving, de grotere trekpleister.

Locatie

The prokletije park.

Gerelateerde artikelen

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More