Home kust Risan

Risan

by Discover Montenegro
The city of Risan.
Risan is een plaats in de Baai van de Kotor in Montenegro en is de oudste van alle nederzetingen die hier gesticht zijn. Het is ver gelegen van de open zee, en werd altijd natuurlijk beschermd door de omliggende kliffen van het Orjen gebergte, het hoogste massief aan de Adriatische Zee, en de vele smalle doorgangen in de baai zelf.

Hedendaags is Risan een klein havenstadje, van waaruit boomstammen van de uitgestrekte bossen op de Bijela Gora (witte heuvel) naar Italië worden vervoerd. Verder leeft het stadje van toerisme, en heeft dan ook zijn eigen hotel vernoemd naar de koninging Teuta. Risan is onderdeel van de Kotor gemeente. Helaas is in Risan op de mozaïeken na niks terug te vinden van de lange historie en aanzien wat de stad ooit bezat. Het strand van Risan bestaat uit kiezelstenen, en is 1000 meter lang en op sommige plaatsen 10 meter breed.

Geschiedenis van Risan

Rhizon (de vroegere benaming van Risan) werd voor het eerst genoemd ronde de 4de eeuw voor Christus. In de tijd van de heerschappij van koningin Teuta, tijdens de Illyrische Oorlogen, was Rhizon de hoofdvesting van het rijk Illyrië, en de verblijfplaats van koningin Teuta.

Gedurende deze periode werd een smederij gebouwd waarmee verscheiden munten mee werden geslagen. En in deze tijd had Rhizon dus zijn eigen bronzen Rhizonische munt. De baai van Kotor werd toendertijd ook naar Rhizon genoemd door de grieken, en heette Sinus Rhizonicus. Als veel belangrijke nederzettingen beschikte de stad ook over een eigen beschermgod. Voor Rhizon was dit Medaurus, afgeschilderd dragend een lans rijdend te paard. In de Romeinse tijd werd Rhizinium het welvarendst, toen twee romeinse hoofdwegen erlangs liepen, in de 1e- en 2e eeuw na Christus. Vijf mozaïeken zijn de best bewaarde herinneringen uit deze periode, niet alleen voor Risan, maar voor de gehele romeinse bezetting in Montenegro. Het best bewaarde mozaïek is dat van de Hypnos, de griekse god van dromen, en het enigste mozaïek van deze kwaliteit in de gehele balkan. De bekende engelse archeoloog Sir Arthur Evans heeft deze opgravingen verricht.

De invasies van de Avaren en Slaven liette Risan verlaten achter. De laatste verwijzingen naar een bisschop in Risan dateren uit 595. In de 10de eeuw besloot de byzantijnse keizer Constantine Porphyrogenitus Risan toe te voegen aan Travunia. Gedurende de middeleeuwen verloor Risan zijn bekendheid en aanzien als belangrijke nederzetting. In de midden van de 15de eeuw werd Risan bezit van de graaf Stjepan. In 1466 bood de Venitiaanse republiek Stjepan aan om het Kroatische eiland Brac en een paleis in Split te ruilen tegen Risan en Herceg Novi. Stjepan ging niet op de aanbod in. In 1482, namen de Turken Risan en Herceg Novi over van Stjepan’s zoon Vlatko.

Pas in 1688 veel later dan de andere nederzettingen in de baai, werd Risan deel van de venitiaanse-albaneze eenheid en de republiek van Venetië, en kreeg Risan officieel de hedendaagse naam Risan. In de opvolgende eeuwen zou Risan het zelfde lot ondervinden als de rest van Dalmatië, totdat het tot het hedendaagse Montenegro zou gaan behoren in 1912.

Bezienswaardigheden

 • Risan mozaïeken — De Romeinse villa met mozaïeken, dateert uit de 2e en vroege 3e eeuw, is gelegen in het zuidoosten van Risan. In totaal zijn er 5 mozaïeken bewaart gebleven. De bekendste van de mozaïeken toont Hypnos, de god van slaap.
 • Banja Klooster — Op de weg van Risan naar Perast, langs de kust van de zee ligt het Banja klooster. De geschiedenis van het klooster is gerelateerd aan Stefan Nemanja die er in de 12e eeuw tijdelijk woonde. Er wordt gedacht dat het klooster zijn naam heeft gekregen door de Romeinse badkamers, die in één van de ernstige aardbevingen samen met het historische Risan in de zee vielen en verloren ging.

Accommodatie

Ondanks dat Risan de oudste nederzetting is in de Baai van Kotor en zelfs in een ver verleden de hoofstad van een
koninkrijk is hier helaas minder van overgebleven dan in de andere historische steden van de Baai. Waar Risan zich zelf wel op heeft mogen beroepen is dat het meest als een badplaats aanvoelt van alle steden in de Baai. Waar deze ook mogelijkheden bieden om te zwemmen en zonnen, heeft Risan een kiezelstrand dat in het centrum van het stadje ligt, dat gedeeltelijk met de kustlijn meeloopt. De diepere verscholen ligging in deze hoek van de Baai zorgt ervoor dat de passerende scheepvaart richting Kotor ook ver van kust voorbij vaart. Hierbij is het enige grote gebouw in Risan het Hotel Teuta wat direct aan het kiezelstrand gelegen is. De toeristische groei heeft minder opvloed op Risan gehad dan op de andere plaatsen in de Baai. Grootschalige projecten zijn tot zover uitgebleven en de  investeringen zijn voornamelijk gespitst geweest op renoveringen en kleinere accommodatievormen.

Beste Appartement in Risan

 • Pajo Apartments – Pajo Apartments ligt op een centrale locatie in de rustige historische stad Risan. Het bevindt zich op slechts 50 meter van de zee en biedt appartementen met airconditioning en gratis WiFi. Alle accommodaties zijn voorzien van een satelliet-tv en een zandstrand ligt op 80 meter afstand. De appartementen hebben allemaal een bank en een eigen badkamer. Er is gratis openbare parkeergelegenheid in de buurt. Direct naast de accommodatie ligt een traditionele taverne en een supermarkt bevindt zich op slechts 40 meter afstand. Pajo Apartments kan u helpen met het regelen van fiets- en autoverhuur. De accommodatie biedt ook een wasservice. Het belangrijkste busstation ligt op slechts 50 meter van Pajo Apartments.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Terras, Tuin, Barbecuevoorzieningen, Huisdieren toegestaan, Luchthavenshuttle (toeslag), Autoverhuur, Fietsverhuur (toeslag), Strijkservice (toeslag), Wasserij (toeslag).
 • Bekijk aanbod >>>

Beste Bed & Breakfast in Risan

 • Rooms Banićević – Het Rooms Banićević ligt op 300 meter van het centrum van Risan en op 400 meter van het strand. Het biedt een gedeelde gemeubileerde patio en u kunt er gebruikmaken van een gedeelde keuken. Er zijn ook gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid beschikbaar. De kamers hebben elk een kledingkast en een gedeelde badkamer met een bad. Sommige kamers zijn voorzien van een koelkast en een eethoek.
 • Faciliteiten : Gratis Wi-Fi, Gratis parkeergelegenheid, Barbecue, Terras, Tuin, Luchthavenshuttle (toeslag).
 • Bekijk aanbod >>>

Wat te doen

Zonnebaad op het strand, of  bezoek de Romeinse villa met mozaïeken, daterend uit de 2e en vroege 3e eeuw,  gelegen in het zuidoosten van Risan.

Hoe te bereiken

Bereikbaar per bus en auto vanaf Kotor (20 min rijden) en Herceg Novi (35 minuten rijden).  Risan is één van de standplaatsen die door elke bus worden aangedaan, vanuit Kotor naar Herceg Novi en vice versa. Risan ligt op 18 kilometer van Kotor af.

Hoe te verplaatsen

Wandelen van het ene uiteinde naar het andere is een loutere 15-20 minuten wandeling, dus andere opties dan dit zijn niet echt nodig.

In de omgeving

 • Cetinje – de historische hoofdstad van Montenegro, gelegen aan de voet van de Lovćen berg, het gebergte overkijkend over de Baai van Kotor.
 • Lovćen nationaal park – het Lovćen gebergte begint aan het einde van de baai van Kotor en vormt het achterland van de historische stad Kotor. Het gebergte heeft twee in het oog springende pieken, Stirovnik (1,749 m) en Jezerski Vrh (1,657 m). De hellingen zijn rotsachtig, met talloze klofen, valleien en karstvelden wat het landschap een specifieke uitstraling geeft. Gelegen op de overgang van twee verschillende landschapsvormen, de zee en het vaste land, zorgt ervoor dat het Lovćen nationaal park onder de invloed is van beide klimaten.
 • Baai van Kotor – Deze schitterende baai staat op de lijst van de 10 mooiste baaien ter wereld en wordt Europa’s meest zuidelijke fjord genoemd. De baai van Kotor is als een snoer van parels en herbergt steden als de bloemenstad Herceg Novi, de door Unesco beschermde stad Kotor, met haar middeleeuwse oude stad (Stari Grad) en vele wonderschone monumenten zoals het eiland Gospa od Škrpjela.
 • Budva – Het toeristische metropool van Montenegro. Beschikkend over een oude stad, bezienswaardigheden en vele stranden in en rondom de stad.
 • Dubrovnik – De toeristische trekpleister van Kroatie kan bereikt worden vanuit Kotor binnen twee uur.
 • Kotor – Kotor gelegen in het diepste gedeelte van de baai van Kotor word geroemd voor zijn goed bewaarde historische venitiaanse oude stad. Tel hierbij de mooie omgeving wat het helemaal een plaats maakt die niet snel vergeten word. Het is dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco gekomen zonder reden.
 • Herceg Novi – neem een wandeling over de zes kilometer lange 5 Danica promenade om de rijke en diverse geschiedenis van de bloemenstad te beleven.
 • Njegos Mausoleum – Het uit kalksteen en graniete gebeeldhouwde mausoleum van de nationale held Petar Petrovic Njegos gebouwd op de twee na hoogste top van het Lovćen gebergte. Het was Njegos, montenegro’s grootste heerser zijn laatste wens om hier begraven te worden. Njegos werd geroemd voor zijn verscheidenheid als leider, poëet en bisschop. Het mausoleum door zijn centrale hoge ligging bied fraaie uitzichten over het Lovcen nationaal park, baai van Kotor en de omringende omgeving.
 • Prcanj – Fraai rustig dorpje met mooie uitzichten van de baai van Kotor.
 • Tivat – Kleine stad in de baai van Kotor dat zich langzamerwijs steeds met begint te ontwikkelen als belangrijke toeristische trekpleister door talloze ontwikkelingen en binnenlandse en buitenlandse investeringen. Waarbij de voornaamste reden is, de komst van luxueze jachthaven Porto Montenegro. Hetgeen wat er voor zorgde dat het de spot is geworden voor hogere klasse toerisme in Montenegro. Door het meer open karakter van de stad is het een van koelere steden in de baai tijdens de warmere zomerdagen. Tivat is ook de plaats waar de 2de luchthaven van Montenegro is gelegen.
 • Mamula – Dit forteiland bewaakt de entree tot de baai van Kotor en werd gebouwd door Oostenrijk-Hongaarse generaal Lazar Mamula in de helft van de 19de eeuw. Tijdens de 2de wereldoorlog werd het fort nog gebruikt door de italiaanse bezetters om gevangenen op te sluiten.
 • Het Gospa od Skrpjela kerkeiland – Fraai idyllisch kerkeiland bij Perast dat door zeelieden kunstmatig werd ontwikkeld door het herhaaldelijk gooien van rotsen in de zee. Dit als verering van de heilige maagd Maria waarvan door de plaatselijke vissermannen een icoon was gevonden op een rots. Met tijd onstond hierdoor een eiland, waarop als gevolg een kerk werd gebouwd in 1630. Zelfs hedendaags word er nog eenmaal per jaar als festival deze traditie door de lokale vissers en inwoners in leven gehouden door het gooien van rotsen bij het eiland.
 • Plava Spilja – Blauwe grot in de Baai van Kotor. Het is 5,7 zeemijlen gelegen van Herceg Novi. Tijdens het zomerseizoen is het mogelijk om georganiseerde boottochten na de grot te nemen. Deze varen voornamelijk vanuit Herceg Novi, maar ook van andere plaatsen wordt hiernaar vertrokken.
 • Orjen gebergte – Het Orjen gebergte is met zijn hoogste piek van 1,894 meter het hoogste gebergte aan de gehele adriatische kustlijn. Het domineert de entree van de Baai van Kotor en de omgeving. De overgaande ligging geeft mooie zee en berg uitzichten.
 • Skadar meer – Het Skadar meer is het grootste verswater meer in de Balkans, tweederde ligt in Montenegro en het overige deel in Albanië. Het montenegrijnse deel van het meer en de omgeving werd tot nationaal park verklaard in 1983. Het is één van de grootste vogelreservaten van Europa, met over 270 verschillende vogelsoorten, waarvan onder andere pelikanen, hetgeen wat het meer erg geliefd maakt bij vogelspotters. Maar ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen door de mooie omringende gebergtes, traditonele vissersdorpjes, eilandkloosters, ongerepte strandjes en overdaad aan flora. Het meer heeft ook een overvloed aan vis, vooral karper, voorns en paling. In 1996 werd het op de Ramsar conventie voor moeraslanden op Ramsarlijst voor belangrijke moeraslanden gezet.

The city of Risan.

Gerelateerde artikelen

Print
Number: 1
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More