Home toerisme Toerisme

Toerisme

by Discover Montenegro
Beach in Montenegro.
Als een ecologische staat die prachtige natuurlijke omstandigheden biedt, rekent Montenegro op de bevordering van de toeristenindustrie als een nieuwe kans voor ontwikkeling. Laatste jaren is steeds vastgesteld dat Montenegro tot de snellere groeiende reis- en toerisme-economieën ter wereld behoort. Het bewijs van deze verheven status is duidelijk zichtbaar in de ontwikkeling van de bouw langs de buitengewone pittoreske 300 km lange kustlijn van het land. Het land begint een status te verwerven als een bekende en gerespecteerde vakantiebestemming in Europa.

Grote bekende hotelorganisaties investeren in accommodaties en Montenegro wordt opgepikt door Europa’s grootste reisorganisaties en hun reisbrochures. Wanneer Montenegro compleet nieuw voor u is en u een goede indruk wilt krijgen van het land, lees dan onze samenvatting over Montenegro en ontdek de rest van Discover Montenegro, aangezien deze site één van de grootste internetbronnen over Montenegro is.

Het land staat bekend om zijn rijke architecturale en culturele erfgoed, diversiteit aan landschappen en klimaten, en goed bewaard gebleven natuurlijke omgeving. Van nature uitermate geschikt voor de ontwikkeling van allerlei vormen van toerisme, is Montenegro erop gericht om een elitaire toeristenbestemming te worden.

Vrijwel alle economische activiteiten in Montenegro zijn gericht op het faciliteren van de ontwikkeling van het toerisme. De regering streeft naar het aantrekken van groene investeringen, die optimaal gebruik moeten maken van braakliggende delen van de kust, zoals Jaz strand, Velika Plaža strand, Ada Bojana eiland en Buljarica strand. Dergelijke investeringen zouden de aantrekkelijkheid van Montenegro voor toeristen kunnen veranderen, waardoor het een zeer concurrerende bestemming voor duurzaam kwaliteitstoerisme wordt. Montenegro kan worden gepresenteerd als een bestemming met een verscheidenheid aan attracties en het hele jaar door is toerisme mogelijk door zijn gevarieerde eigenschappen te promoten. Daarom bereidt het Toerisme van Montenegro Masterplan ook de weg voor een nationaal ontwikkelingsprogramma voor natuurgericht toerisme, met name wandelen en fietsen, met nieuwe infrastructuur en diensten. De realisatie van dit programma is gestart in 2007.

Het grootste probleem van het Montenegrijnse toerisme is een ontoereikende infrastructuur, met name het verouderde wegennet en problemen met de water- en elektriciteitsvoorziening in het kustgebied. Om die reden is een belangrijke investering van de overheid het aanleggen van nieuwe wegen en de reconstructie van de huidige wegeninfrastructuur, wat in de afgelopen jaren volop gerealiseerd wordt.

“When the pearls of nature were sown, on this soil an owerflowing handful was gathered”

Belangrijkste toeristische bezienswaardigheden

Noordkust regio

Deze opmerkelijke kuststreek is van groot belang voor toeristen in Montenegro. De Montenegrijnse Adriatische kust is 293 kilometer lang, met 72 kilometer aan stranden, en met vele goed bewaard gebleven historische steden. In 2015 nam Lonely Planet Kotor op in de eerste plaats van de te bezoeken steden. De belangrijkste bezienswaardigheden langs de noordkust zijn:
SNP Wandelvakanties

Noordelijke regio

De noordelijke regio is het centrum van het Montenegrijnse bergtoerisme. Het heeft skigebieden en is populair vanwege zijn ongerepte natuur. Het hele gebied van de Durmitor gebergte en de Tara ravijn is beschermd als een nationaal park en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Werelderfgoedsites. ‘S Werelds leidende reisgids, Lonely Planet, plaatste het noorden van Montenegro bovenaan in de lijst van de top tien bestemmingen in Europa in 2017. Bestemmingen in het noorden zijn:

Zuidkust regio

De zuidkust van Montenegro wordt beschouwd als één van de grotere nieuwe ‘ontdekkingen’ onder wereldtoeristen. In januari 2010 rangschikte The New York Times de zuidkust regio van Ulcinj van Montenegro, inclusief Velika Plaza, Ada Bojana, als één van de “Top 31 Places to Go in 2010” als onderdeel van een wereldwijde ranglijst van toeristische bestemmingen. De zuidkust, gecentreerd rondom Ulcinj, is populair vanwege de zandstranden met blauwe vlag, eco-avontuuractiviteiten, oude vestingsteden en een bruisend nachtleven. Deze bestemmingen omvatten:

De oude stad van Ulcinj met zijn prominente fortificatie en verdedigingsmuren in Stari Grad Ulcinj, het bruisende nachtleven en het stadstrand, en ook de thuisbasis van het langste ongerepte strand van Montenegro, Velika Plaza.

  • De oude stad van Bar, met het “levende museum” van Stari Bar.
  • Ada Bojana ligt helemaal ten zuiden van de kustlijn van Montenegro, met zijn beroemde dagelijkse verse vangst in de visrestaurants aan de rivier, op 16 kilometer van Ulcinj.
  • De uitgestrekte wateren en natuurreservaat Skadarsko Jezero bij de zoutvlakten van Ulcinj, één van de grootste broedplaatsen op het Europese continent voor trekvogels.
  • Het kiezelstrand en de enorme olijfgaarden in Valdanos, dichtstbij de stad van Ulcinj.
  • Het strand, de zeegrotten en dennenhars in de lucht bij het Zenska Plaza bij Ulcinj, dat generaties lang bekend staat met als genezing voor onvruchtbaarheid en andere kwalen.
  • De enige diepwaterhaven en commerciële haven in Montenegro, in Bar.
  • Stranden, forten,vogels, waterlelies en dorpen in en aan het Skadarsko Jezero.

Centrale regio

Hoewel het het meest dichtbevolkte gebied van Montenegro is, heeft de centrale regio minder toeristische attracties. Opmerkelijk zijn:

Stranden

De lengte van de kustlijn van Montenegro is 293 km. Het heeft 73 km aan stranden, er zijn meer dan 120 van zulke stranden. Er zijn verschillende strandstijlen van zand tot kiezels met verschillende lengtes.

Ulcinj

De kustlijn van Ulcinj is 32 kilometer lang. Het heeft meer dan 10 stranden. Ada Bojana is een riviereiland. Het is een driehoekige vorm met de zee vanaf één kant. Het strand is zanderig en lang. Velika Plaza is het langste strand van Montenegro, één van de warmste en mooiste stranden aan de Adriatische Zee. Het is 12 kilometer lang en is bedekt met zand. Het is erg oppervlakkig. Het kleine stadsstrand van Ulcinj is hetzelfde als Velika Plaza, maar het is niet zo lang. Valdanos is kleine baai met kiezelstrand en prachtige flora eromheen.

Bar

Bar rivièra is 44 kilometer lang en heeft 9 kilometer aan stranden. Er zijn meer dan 20 stranden, maar Bar heeft ook 2 stranden aan een oever van een meer. Het beroemdste strand in Bar is het strand van Sutomore. Het is 1 kilometer lang en is bedekt met zand. Het strand van Canj is 1 kilometer lang en een zeer populaire locatie voor toeristen. Het strand is bedekt met fijn zand, maar de zeebodem is bedekt met ronde rotsachtige kiezels. Het Kraljica Plaza ligt vlak bij Canj maar kan alleen vanaf zee worden benaderd. Crvena Plaza het rode strand is specifiek omdat het bedekt is met ronde kiezels en het uitzicht ervan uitstekend is. Het strand van Zukotrlica is meer dan 1 kilometer lang en ligt dicht bij de stad. Het is bedekt met witte kiezels en op de achtergrond is een klein mooi dennenbos. Strand Utjeha wordt ook “Olijfen baai” genoemd omdat er honderden olijven in het achterland zijn. Het is bedekt met kiezels en is erg helder.  Aan het Skadar Jezero meer zijn er twee stranden, Pjesacac en Murici. Ze zijn bedekt met kiezels. Het uitzicht vanaf daar op de Skadar meer is geweldig.

“Our dear Boka, Adriatic’s bride. Droped with the sky like with silk blue, Prettier than any Nereid are you, Upon you beauty you should yourself pride”

Budva

Budva rivièra heeft meer dan 25 stranden en ze zijn de favoriete bestemming voor toeristen in Montenegro. Het langste strand is Jaz.  Het is 2,5 kilometer lang en is zanderig en heeft specifieke kleine kiezels. Het bestaat uit twee kleine stranden en ze zijn verbonden door middel van een tunnel. Het Slovenska strand is 1,5 kilometer lang en is bedekt met kiezelzand. Er zijn veel hotels, restaurants en parken in de achtergrond. Het Becici strand is lang en is één van de mooiste van de Middellandse Zee, het is zanderig. Het Milocer strand, het Kraljica Plaza strand en het Sveti Stefan strand zijn de meest exclusieve stranden in Montenegro vanwege het fantastische zand, de flora en het prachtige uitzicht op het eilandhotel Sveti Stefan. Het strand van Petrovac is lang en bedekt met kleine rode kiezelstenen. Bijzondere attractie zijn er de twee kleine eilandjes Katic i Sveta Nedelja en een klein fort in de buurt van het strand. Het Buljarica strand is bedekt met zand en is 2 kilometer lang.

Tivat

Er zijn meer dan 15 kleine stranden in Tivat. Opatovo is een 200 meter lang kiezelstrand. De kleine vuurtoren verdeelt het strand in twee delen.  Het strand Plavi Horizonti is misschien wel de meest bekende en mooiste in Tivat. Het is 300 meter lang en bedekt met kleine witte kiezels. Er zijn twee eilanden in de buurt van Tivat, het eiland Sveti Marko en het eiland van bloemen. Ze hebben hele mooie en aantrekkelijke stranden.

Kotor

Dit is het diepste gelegen deel van de Baai van Kotor, dus er zijn minder stranden. Er zijn ongeveer 10 kleine stranden. Het strand van Morinj is een mooi kiezelstrand met een prachtige achtergrond en uitzicht op de baai. Het Risan strand is een rustig, lang en rotsachtig strand. Orahovac is het favoriete strand van Kotor. Het is kiezelstenen strand met oude stenen huizen in de achtergrond. Trsteno is één van de mooiste kiezelstranden van Montenegro. Het is 200 meter lang met helder water en een natuurlijke omgeving.

Herceg Novi

Herceg Novi rivièra is 25 kilometer lang en heeft meer dan 20 stranden. Het Igalo strand is 1,5 kilometer lang en zanderig. Rose strand is rotsachtig met een zeer mooie bos achtergrond. Het strand van Zanjic is één van de mooiste in de Herceg Novi gemeente. Het is 300 meter lang en het is bedekt met witte kiezels.

Nationale parken

Biogradska Gora

Biogradska Gora is opgericht in 1952. Het is het oudste park van Montenegro. Eén van de unieke kenmerken van het park is het oerwoud,  met bomen van meer dan vijfhonderd jaar oud. In het hart van het oerwoud van Biogradska ligt het Biogradsko Jezero meer, het grootste gletsjermeer in dit nationale park.

Durmitor

Het Durmitor nationaal park, opgericht in 1952, omvat het massief van Durmitor, de ravijnen van de rivieren Tara, Sušica en Draga en het hogere deel van het plateau van het ravijn Komarnica, met een oppervlakte van 390 km². Het is het bekendste gebergte van de hogere gebergtes van Montenegro.

Lovcen

Het Lovćen park is ook opgericht in 1952. Het nationaal park omvat het centrale en hoogste deel van het Lovćen bergmassief en beslaat een oppervlakte van 62,20 km². Naast de natuurlijke schoonheden van Lovćen, werd het nationale park opgericht om het rijke historische, culturele en architecturale erfgoed van het gebied te beschermen.

Skadarsko Jezero

Skadarsko jezero is het grootste nationale park in Montenegro en is opgericht in 1983. Het is één van de grootste vogelreservaten in Europa, met 270 vogelsoorten, waaronder enkele van de laatste pelikanen in Europa, en dus populair bij vogelaars. Er zijn veel eilanden, kloosters en forten in het park.

Prokletije

Prokletije, opgericht in 2009, is het jongste nationale park van Montenegro. Het is gelegen in de gemeente Plav en omvat montenegrijnse delen van het Prokletije gebergte, het Plav vallei en het Plavsko meer. Verder heeft het vele wilde indrukwekkende hoge toppen boven de 2000 meter. Het beschikt ook over vele rivieren en meertjes.

UNESCO-werelderfgoed

Montenegro herbergt drie Unesco werelderfgoederen, de natuurlijke en culturele-historische regio van Kotor die in 1979 is ingelijfd, en de regio Durmitor die in de lijst is opgenomen in 1980. De laatste zijn de Stećci middeleeuwse grafstenen begraafplaatsen. Dit gedeelde erfgoed combineert 28 locaties, gelegen in Bosnië en Herzegovina, West-Servië, West-Montenegro en Midden- en Zuid-Kroatië.Op de voorlopige lijst staan de historische kern van Cetinje, Duklja, de oude binnenstad van Bar, en het nationale park Biogradska Gora.

“Didn’t the old legend told, when god had created the earth, he flown over it with 3 bags who carried earth, seeds, and rocks. Every country got his share. Untill the devil suddenly appeared and cutted the bag filled with rocks. The country were the rocks were tumbling on would be known as Montenegro”

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More