Home hoogland Zabljak

Zabljak

by Discover Montenegro
Het bergstadje van Zabljak.


Žabljak is een klein stadje in het noorden van Montenegro. Het heeft een bevolking van 1.937. Žabljak is de zetel van de zelf genaamde gemeente en met zijn 4,204 inwoners is het dan ook dunbevolkt.  De stad ligt in het centrum van de Durmitor bergstreek en op een hoogte van 1.456 meter is het de hoogste gelegen stad op de Balkan.

De stad Žabljak en de hele gemeente met gebergtes van Durmitor en Sinjajevina en het Tara ravijn vormt het tot een zeer interessante toeristische bestemming.

Geschiedenis van Zabljak

De eerste Slavische naam van de plaats was “Varezina voda”, mogelijk door de grote bron van drinkbaar water in de buurt, waardoor een nederzetting mogelijk was. Later werd de stad genaamd “Hanovi” (oorspronkelijk “Anovi”) omdat het de plaats was waar caravans rusten. De moderne naam dateert uit 1870, toen op één enkele dag de bouw van een school, kerk en kapiteinshuis begon. Echter, bijna alle oorspronkelijke gebouwen werden vernietigd tijdens de vele Balkanoorlogen. Alles wat is overgebleven is de oude kerk van Sv. Preobraženje (Heilige Transfiguratie), gebouwd in 1862 als monument voor een Montenegrijnse overwinning in de strijd tegen de Turken. Nadat Žabljak opgericht werd als stad, werden winkels en cafés geopend. Als zodanig werd Žabljak in de 1880’s een marktstad, waardoor het het administratief centrum van de regio werd. In de periode kort voor de Tweede Wereldoorlog was Žabljak een klein stadje met typische bergarchitectuur. Zijn unieke natuur trekte reeds de aandacht van toeristen uit het Koninkrijk Joegoslavië, en ook uit het buitenland, vooral Italië (door de toenmalige nauwe banden tussen Montenegro en Italië). In de Tweede Wereldoorlog werd Žabljak tot op zijn grondslagen verbrand en vernietigd. Na de oorlog herbouwde Zabljak zich en werd het centrum van Montenegro voor wintersport.

🔔 Abonneer u op ons YouTube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Toerisme in Zabljak

Žabljak is het centrum van het bergtoerisme in Montenegro. Het gehele gebied van het Durmitor gebergte is beschermd als een nationaal park en biedt geweldige mogelijkheden voor zowel winter als zomer bergtoerisme. Žabljak is geschikt voor activiteiten zoals: Skiën, Durmitor’s sneeuwbedekking duurt 120 dagen per jaar, met fatsoenlijke hellingen zoals bijvoorbeeld Savin kuk, Štuoc en Javorovača. Rafting – het 13 km lange diepe Tara ravijn is het tweede diepste ravijn ter wereld, en staat vermeld als een UNESCO werelderfgoed. Uitgeslepen door de langste rivier in Montenegro, de Tara waarna het ravijn ook is vernoemd.

🔔 Abonneer u op ons YouTube Kanaal – https://www.youtube.com/@discover-montenegro

Spraak

Het montenegrijns is afgeleid van het Servo Kroatisch. Het Servo-Kroatisch of ook wel Kroato-Servisch (srpskohrvatski of hrvatskosrpski) is een taal uit de westelijke groep van de Zuid-Slavische talen. Het was de hoofdtaal van Servië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro en wordt ook gesproken en verstaan in Macedonië en Slovenië. Ondanks de vrij kleine verschillen worden door de overheden van de betrokken landen om politieke redenen als verschillende talen behandeld, maar alle zijn onderling verstaanbaar. Vanwege de meer noordelijker geïsoleerde locatie worden vreemde talen minder vaak gesproken, zodat communiceren hier een beetje moeilijker kan zijn.

Hoe te bereiken

Per bus

Žabljak busstation is verbonden met de meeste steden, maar de frequentie van en naar is niet erg vaak, vanwege de reisduur en de hogere locatie.  Dus plan uw aankomst en vertrek goed. De meeste tarieven van de bestemmingen en naar Žabljak liggen tussen 6 en 12 euro.

Per auto

Er is een nieuwe en goede weg van Risan in de Kotor baai via Nikšić naar Žabljak. Als alternatief kan men Žabljak bereiken door de weg van de Montenegrijnse kust naar Servië in Mojkovac te volgen (dit passeert de beroemde Tara brug) of door de oude Podgorica naar Šavnik weg te nemen, waarbij de nieuwe route bij het laatste stuk kan worden aangesloten. Alle drie de routes zijn bochtige, bergachtige wegen die geen hoge snelheden toestaan ​​en extra voorzichtigheid vereisen. Tijdens de winter, wanneer het hele gebied met sneeuw bedekt is, moeten degenen die niet op de wegen bekend zijn beter informeren bij diegene die het gebied kennen omdat wegen met sneeuw en ijs kunnen worden bedekt.

Hoe te verplaatsen

Žabljak is erg klein stadje, dus alles is op loopafstand. U kunt bij enkele van de meren rond de stad alleen te voet komen waarmee het nog echte ongerepte natuur is.  Sommige stoeltjesliften, skigebieden etc. zijn echter alleen per auto bereikbaar, of men moet een grote afstand willen lopen.

Bezienswaardigheden

 • Ogen van de berg – bezoek één van de 18 gletsjermeren van het Durmitor gebergte, de grootste, mooiste en dichtstbijzijnde van Žabljak,  is  “Crno jezero“, het zwarte meer.
 • Tara ravijn – Diepste ravijn in Europa, het tweede diepste ter wereld, vlak na de Grand Canyon van Colorado. Het staat vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst.
 • Durmitor nationaal park – Het Durmitor nationaal park, dat in 1952 werd opgericht, omvat het massief Durmitor, de ravijnen van de rivieren Tara, Sušica en Draga en het grootste gedeelte van het ravijn plateau, dat een gebied van 390 km² bedekt. Het is in 1980 opgenomen op de werelderfgoedlijst. Er zijn prachtige landschappen en unieke natuur.

Wat te doen

 • Skiën – Durmitor’s sneeuwbedekking duurt 120 dagen per jaar en de beste hellingen zijn Savin kuk, Štuoc en Javorovača. Savin kuk heeft twee stoeltjesliften, een skilift, kinderopvang en een skischool. Savin kuk helling is 3.500 meter lang. Štuoc is iets korter (2.600 meter), uitdagender, en de 800 meter van Javorovača is ideaal voor diegene die de voorkeur geven aan korte paden en meer beginnend zijn.
 • Raften – het 1,3 km diepe Tara ravijn biedt onvergetelijke rafting ervaringen. U kunt raften met een boot of een houten vlot over 100 km water van het mooiste en spannendste deel van de Tara rivier. De gebruikelijke route is van Splavište naar Šćepan polje, en tussenin zie je Ljutice waterval, de 165 meter hoge Tara Djurdjevica brug, oude Romeinse weg en Lever tara. Het landschap in Tepački bukovi, Sušica canyon, Bailove Sige en Brstanovića bukovi is adembenemend. Tijdens de rafting tour  wordt het diner of lunch geserveerd in  het natuurlijk landschap aan de oevers van de rivier. De rafting tour kan ook starten bij Radovan Luka of Brstanovica. Er zijn een aantal reisbureaus die rafting tours aanbieden. Een halve dag tour kost 40-50 euro, en u moet de tour één dag van te voren boeken. Een volledige dag is 100 euro en u moet een groep van minstens 4 personen hebben.
 • Bergsport – Durmitor heeft perfecte omstandigheden voor deze sport, aangezien de kliffen en de hellingen er in overvloed zijn. Er zijn veel goed gemarkeerde routes waardoor u hoog en ver in de bergen komt.
 • Wielersport – De paden rond het Crno Jezero, en van het meer naar Žabljak met talrijke andere paden zijn geweldig voor dit type recreatie.
 • Wandelen – Overal mogelijk vanuit Žabljak zelf, tot in de hoge bergen of de diepe ravijnen, langs één van de meren in de omgeving.

Accommodatie in Žabljak

Volgens de wetten die gelden voor nationale parken in Montenegro ter behoud van de natuurlijke rijkdommen en het culturele erfgoed van de parken mogen er geen nieuwe projecten in gestart worden. Uitzondering hiervoor is alleen voor al bestaande fundamenten waarop een nieuw project mag worden gerealiseerd. Voor het Durmitor park betekend dat dit in het park zelf ook gering is. De accomodatie in het park zelf ligt voornamelijk aan de weg die van Zabljak naar Plevlja gaat en over de Djurdjevica brug loopt. Dit is mooi deel van het park betreffende het deel van de Tara rivier, maar de hogere pieken van het park liggen toch meer westelijk. Hiervoor bent u het best aangewezen op de stad Zabljak, waar het merendeel van de accommodatie van deze regio ligt. Zabljak zelf ligt net buiten het park.

Winkelen

Žabljak is niet echt een winkelstad, laat dat voor kuststeden of Podgorica. Het is echter wel de juiste plek om het ​​echte traditioneel Montenegrijnse gezonde eten van de lokale bevolking te kopen.

Eten

Žabljak heeft een aantal uitstekende gerechten uit de nationale keuken. Koude voorgerechten omvatten het beroemde Njeguški Pršut (gerookte ham) en Njeguški kaas, Pljevaljski kaas, champignons, oliebollen en gedroogde bleek. De hoofdgerechten die specifiek zijn voor het noordelijke bergachtige zijn regionale gekookte lam, lam gemaakt in melk, cicvara in verse melkcrème (gebakken maispap), gekookte aardappelen met kaas en verse room (kajmak).
Het kan een goed idee zijn om een paar uur van te voren te reserveren, aangezien restaurants klein zijn en druk kunnen zijn en het kan enige tijd duren om de gerechten op traditionele wijze voor te bereiden. Meestal zijn de porties vlees vrij groot, 300-450 g, dus als je niet erg honger hebt, kun je makkelijk een portie delen.

Drinken

Een poging tot het proberen zeker waard zijn de montenegrijnse wijnen Krstač en Vranac. Waarvan Vranac toch de grotere bekendheid draagt. De wijnen zijn afkomstig van de wijnplantages rondom Podgorica. Het meest bekende lokale bier is Niksicko Pivo, vernoemd naar de stad waar het ook gebrouwen wordt. Met een alcoholpercentage van 8 % behoort het tot de sterkere biersoorten. Verder is er nog de sterke drank Rakija, een brandewijn. Rakija wordt beschouwd als de nationale drank bij een aantal van de Zuid-Slavische volkeren, waarvan Montenegro er één van is. Het wordt gemaakt door distillatie van vergiste vruchten. De meest gebruikelijke vruchten zijn pruimen of druiven.

In de omgeving

 • De kust – De Montenegrijnse kust heeft veel te bieden, historische steden als Kotor en Budva, monumenten, prachtig landschap en natuurlijk stranden om van de zon te genieten.
 • Durmitor nationaal park – Dit adembenemende nationale park werd gevormd door gletsjers en wordt door rivieren en ondergrondse stromingen doorkruist. Langs het Tara ravijn, die de diepste kloof in Europa is, zijn de dichte dennenbossen afgewisseld met vele meren en een plek voor een breed scala aan endemische flora.
 • Tara ravijn – Eén van de langste rivieren van de Balkan is de rivier Tara. Het ravijn van de Tara rivier is op sommige plaatsen een uniek fenomeen met dieptes van 1000 en 1300 meter. Het plaats zich net  achter de Grand Canyon en Colorado River in de Verenigde Staten als ravijn zijnde.
 • Biogradska nationaal park – Biogradska Gora is een bos en een nationaal park in Montenegro in de gemeente Kolasin. Biogradska Gora ligt in het bergachtige gebied van Bjelasica in het centrale deel van Montenegro tussen de rivieren Tara en Lim.
 • Djurdjevica brug – Djurdjevica Bridge is een boogbrug over de Tara rivier in het noorden van Montenegro. Het is gelegen aan de kruising tussen Mojkovac, Žabljak en Pljevlja, tussen de dorpen Budečevica en Trešnjica. Het is gebouwd tussen 1937 en 1940, het is 365 meter lang en met een 172 meter hoogte boven de rivier.

Locatie

Related Articles

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website or its third-party tools use cookies, which are necessary for its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the cookie policy. If you want to learn more or withdraw your consent to all or some of the cookies, please refer to the cookie policy. You accept the use of cookies by closing or dismissing this banner, by clicking a link or button or by continuing to browse otherwise. Accept Read More